Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2023 z dne 3. 2. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2023 z dne 3. 2. 2023

Kazalo

244. Pravilnik o pogojih, ki jih mora izpolnjevati nosilec javnega pooblastila za pripravo podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu, stran 793.

  
Na podlagi petega in sedmega odstavka 13.a člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22 in 130/22 – ZPOmK-2) ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdaja
P R A V I L N I K 
o pogojih, ki jih mora izpolnjevati nosilec javnega pooblastila za pripravo podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu 
1. člen 
(vsebina) 
(1) Ta pravilnik določa podrobnejša merila za izbor nosilca javnega pooblastila za zbiranje in obdelovanje podatkov za prikaz stanja in aktivnosti iz letnega poročila o prilagajanju na podnebne spremembe, blaženju podnebnih sprememb in emisijah toplogrednih plinov, amonijaka in drugih onesnaževal zraka v kmetijstvu (v nadaljnjem besedilu: podnebno poročilo o stanju v kmetijstvu) in podrobnejše pogoje, ki jih mora izpolnjevati nosilec javnega pooblastila za zbiranje in obdelovanje podatkov za prikaz stanja in aktivnosti iz podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu (v nadaljnjem besedilu: nosilec javnega pooblastila).
(2) Ta pravilnik določa tudi način oblikovanja cene storitev iz prejšnjega odstavka.
2. člen 
(podrobnejša merila) 
(1) Merila za izbor nosilca javnega pooblastila na javnem razpisu so znanja, reference in delovne izkušnje s področja obračunavanja in poročanja o emisijah oziroma ponorih ogljika na kmetijskih tleh, s področja morfologije in kakovosti kmetijskih tal, s področja spremljanja stanja kmetijskih tal, s področja obračunavanja in poročanja o emisijah toplogrednih plinov, amonijaka in drugih onesnaževal zraka v kmetijstvu ter s področja poznavanja metodike za potrebe poročanja o ponorih in emisijah v skladu s predpisi Evropske unije.
(2) Pri znanju in referencah iz prejšnjega odstavka se upoštevajo strokovni članki in prispevki, strokovne naloge in sodelovanje v delovnih skupinah s področja vsebin, ki so povezane s pripravo podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu (npr. obračunavanje in poročanje o emisijah oziroma ponorih ogljika, spremljanje stanja in kakovosti kmetijskih tal, obračunavanje in poročanje o emisijah toplogrednih plinov, amonijaka in drugih onesnaževal zraka v kmetijstvu ter metodika za potrebe poročanja o ponorih in emisijah v skladu s predpisi Evropske unije, ki urejajo obračunavanje emisij in odvzemov toplogrednih plinov, ki nastanejo pri dejavnostih v zvezi z rabo zemljišč, spremembo rabe zemljišč in kmetijsko proizvodnjo, spremljanje obnovljiv virov v kmetijstvu, uporabo energije v kmetijstvu in uporabo geotermalne energije v kmetijstvu).
(3) Pri delovnih izkušnjah iz prvega odstavka tega člena se upošteva pet let delovnih izkušenj s področja vsebin, ki so povezane s pripravo podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu.
3. člen 
(podrobnejši pogoji) 
(1) Nosilec javnega pooblastila, ki je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, mora imeti sam ali skupaj z drugo pravno osebo ali samostojnim podjetnikom posameznikom, s katerim ima sklenjeno pogodbo o izvajanju del, najmanj tri zaposlene, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
1. imajo najmanj izobrazbo naravoslovne smeri, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje, oziroma izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena na 8. raven,
2. imajo najmanj tri leta delovnih izkušenj s področij iz prvega odstavka 1. člena tega pravilnika,
3. skupaj izkazujejo poznavanje naslednjih področij:
– obračunavanje in poročanje o emisijah oziroma ponorih ogljika na kmetijskih tleh,
– morfologija in kakovost kmetijskih tal,
– spremljanje stanja kmetijskih tal,
– obračunavanje in poročanje o emisijah toplogrednih plinov, amonijaka in drugih onesnaževal zraka v kmetijstvu ter
– poznavanje metodike za potrebe poročanja o ponorih in emisijah v skladu s predpisi Evropske unije, ki urejajo obračunavanje emisij in odvzemov toplogrednih plinov, ki nastanejo pri dejavnostih v zvezi z rabo zemljišč, spremembo rabe zemljišč in kmetijsko proizvodnjo.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek mora imeti eden izmed zaposlenih, ki usklajuje delo z ostalimi zaposlenimi, najmanj izobrazbo naravoslovne smeri, pridobljeno po študijskem programu tretje stopnje, oziroma izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih tretje stopnje, in najmanj pet let delovnih izkušenj s področja vsebin, ki so povezane s pripravo podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu.
4. člen 
(način oblikovanja cene) 
(1) V ceno urne postavke izvajanja storitev zbiranja in obdelovanja podatkov za prikaz stanja in aktivnosti iz podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu so vključeni stroški plač, prispevkov delodajalca, blaga in storitev.
(2) Cena urne postavke za kabinetno delo znaša 33,41 eura neto.
(3) Za pripravo podnebnega poročila o stanju v kmetijstvu je predvideno letno največ do 2000 ur kabinetnega dela.
KONČNA DOLOČBA 
5. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-385/2022/18
Ljubljana, dne 20. januarja 2023
EVA 2022-2330-0078
Irena Šinko 
ministrica 
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti