Uradni list

Številka 112
Uradni list RS, št. 112/2022 z dne 26. 8. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 112/2022 z dne 26. 8. 2022

Kazalo

Št. 3310-86/2022/3 Ob-2937/22, Stran 1959
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 22, 1000 Ljubljana, na podlagi četrtega odstavka b28.b člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21 in 44/22) objavlja
javni razpis 
za podelitev javnega pooblastila za krovno spremljanje stanja kmetijskih tal 
I. Predmet javnega razpisa: predmet javnega razpisa je podelitev javnega pooblastila za krovno spremljanje stanja kmetijskih tal za obdobje petih let od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2027.
II. Opis izvedbe javnega pooblastila
1. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) je pristojno za zbiranje in obdelavo podatkov, ki so potrebni za spremljanje stanja kmetijskih tal. Navedene naloge se izvajajo kot javno pooblastilo.
2. Pravna podlaga za spremljanje stanja kmetijskih tal je 28.b člen Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21 in 44/22; v nadaljnjem besedilu: zakon), Pravilnik o spremljanju stanja kmetijskih tal (Uradni list RS, št. 103/22) in Pravilnik o pogojih, ki jih mora izpolnjevati nosilec javnega pooblastila za krovno spremljanje stanja kmetijskih tal (Uradni list RS, št. 103/22).
3. Naloge javnega pooblastila obsegajo:
a. vzorčenje, pedološki opis značilnosti tal na kmetijskem zemljišču in ocena kakovosti kmetijskih tal;
b. izvajanje laboratorijskih analiz vzorcev tal;
c. interpretacija analiz in priprava podatkov o stanju kmetijskih tal za vnos v zbirko podatkov iz 161.a člena zakona;
č. organizacija oziroma izvajanje primerjalnih laboratorijskih testov za zagotavljanje kakovosti in primerljivosti laboratorijev nosilcev javnega pooblastila za spremljanje stanja kmetijskih tal;
d. izvajanje usposabljanja vzorčenja tal in pedološkega opisovanja tal na kmetijskih zemljiščih in
e. priprava poročil o opravljenih aktivnostih na področju spremljanja stanja kmetijskih tal.
III. Upravičenec: upravičenec do podelitve javnega pooblastila je lahko pravna oseba, ki izpolnjuje pogoje iz tega javnega razpisa.
IV. Pogoji za pridobitev javnega pooblastila
1. Vlagatelj mora vložiti vlogo za pridobitev javnega pooblastila na prijavnem obrazcu iz razpisne dokumentacije (razpisni obrazec št. 1), z vsemi zahtevanimi prilogami in dokazili iz tega javnega razpisa in razpisne dokumentacije, ter mora za pridobitev javnega pooblastila izpolnjevati pogoje iz tega poglavja.
2. Splošni pogoji, ki jih mora izpolnjevati vlagatelj, so:
– da je registriran za opravljanje tehničnega svetovanja ali tehničnega preizkušanja ali analiziranja;
– da ni v postopku prenehanja, prisilne poravnave, stečaja, prepovedi delovanja, sodne likvidacije, izbrisa iz registra;
– da ima poravnane vse davke, prispevke in druge dajatve, določene s predpisi, ki jim je potekel rok plačila.
3. Nosilec javnega pooblastila za krovno spremljanje stanja kmetijskih tal mora izpolnjevati naslednje pogoje glede števila in izobrazbe zaposlenih:
– ima zaposlena vsaj dva strokovnjaka z znanji s področja pedologije in izkušnjami, ki zajemajo poznavanje morfologije tal, pedološki opis značilnosti tal, vzorčenje, vrednotenje in oceno kakovosti kmetijskih tal, kar dokazuje s seznamom zaposlenih ter navedbo vsaj treh njihovih znanstvenih in strokovnih publikacij ali javnih pooblastil s področja vzorčenja in vrednotenja tal;
– zaposleni iz prejšnje alineje mora imeti najmanj izobrazbo naravoslovne smeri, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje, oziroma izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena na 8. raven, z najmanj tremi leti delovnih izkušenj;
– ima zaposlena vsaj dva strokovnjaka z znanji s področja analitike tal in vsaj enega tehničnega sodelavca za področje analitike tal, kar dokazuje s seznamom zaposlenih, ki izkazujejo usposobljenost s področja analitike tal z navedbo vsaj treh referenc iz področja tega javnega razpisa.
4. Nosilec javnega pooblastila za krovno spremljanje stanja kmetijskih tal mora izpolnjevati naslednje tehnične pogoje oziroma tehnično opremljenost, kar dokazuje na naslednji način:
– s seznamom opreme za izvedbo vzorčenja tal in pedološkega opisa tal, kar dokazuje z dokazili o izvajanju nalog iz področja tega pravilnika v obdobju zadnjih petih let;
– ima laboratorij za analizo tal z akreditacijo po SIST EN ISO/IEC 17025 izdano s strani Slovenske akreditacije ali nacionalnega akreditacijskega organa druge države članice, ki ima z Evropsko akreditacijo sklenjen sporazum o medsebojnem priznavanju akreditacij in uvedene, preverjene ter dokumentirane analizne metode oziroma postopke za pripravo in analizo kakovosti kmetijskih tal, s katerimi dokazuje, da lahko izvaja analize in druge naloge javnega pooblastila (krožne analize, preverjanje kvalitete in kakovosti ipd.) za krovno spremljanje stanja kmetijskih tal;
– vsaj deset let sodeluje v mednarodni primerjalni laboratorijski shemi za zagotavljanje kakovosti in primerljivosti laboratorijev na področju analitike tal, kar dokazuje s poročili o uspešnosti rezultatov analiz v medlaboratorijski shemi.
V. Merila za pridobitev javnega pooblastila
1. Merila za izbor nosilca javnega pooblastila za krovno spremljanje stanja kmetijskih tal na javnem razpisu so znanja in delovne izkušnje s področja spremljanja stanja kmetijskih tal, pedologije kmetijskih tal, laboratorijskih analiz kmetijskih tal in vzorčenja kmetijskih tal.
2. Pri izkazanih znanjih se upošteva število strokovnih člankov oziroma objav ali sodelovanje pri skupinah iz področja javnega pooblastila v zadnjih treh letih (2019–2021). Vsak strokovni članek ali objava in vsako sodelovanje pri strokovnih skupinah prinese po 1 referenčno točko. Točke se seštevajo za vse zaposlene in skupno število referenčnih točk prinese:
– do vključno 5 referenčnih točk = 10 točk;
– 6 do 10 referenčnih točk = 20 točk;
– 11 in več referenčnih točk = 30 točk.
Vlagatelj mora za dokazovanje tega merila izpolniti razpisni obrazec št. 2 razpisne dokumentacije in obvezno navesti tudi naziv institucije, pri kateri je pridobil strokovno referenco oziroma navesti ime in priimek kontaktne osebe, pri katerem lahko ministrstvo preveri izkazana znanja.
3. Pri delovnih izkušnjah se upošteva delovanje posameznega zaposlenega na izobraževanjih in izkušnje s področja spremljanja stanja kmetijskih tal, pedologije kmetijskih tal, laboratorijskih analiz kmetijskih tal ter vzorčenja kmetijskih tal v zadnjih treh letih (2019–2021). 1 dan udeležbe na izobraževanju prinese 1 izobraževalno točko. Točke se seštevajo za vse zaposlene in skupno število izobraževalnih točk (v nadaljnjem besedilu: IT) prinese:
– do vključno 5 IT = 10 točk;
– 6 do 10 IT = 20 točk;
– 11 in več IT = 30 točk.
Vlagatelj mora za dokazovanje tega merila predložiti kopijo potrdila o udeležbi, iz katere morajo biti razvidni: naslov izobraževanja, datum izobraževanja, trajanje in izvajalec izobraževanja.
4. Kot ustrezna dokazila in listine za izkazovanje znanja in delovnih izkušenj iz tega poglavja se upoštevajo dokazila, iz katerih so razvidne:
– izkušnje s poznavanjem področja spremljanja stanja kmetijskih tal;
– usposobljenost za izvajanje terenskega dela za vzorčenje tal s poznavanjem pedologije:
– znanja in izkušnje na področju zagotavljanja kontrole kakovosti in opravljenega dela pri med laboratorijskih primerjalnih analiz, kar dokažejo s sodelovanjem pri vsaj treh preverjanjih na tem področju v zadnjih petih letih in
– sodelovanje v mednarodnih strokovnih skupinah za področja kmetijskih tal.
VI. Dokazila o izpolnjevanju pogojev in meril
1. Vlagatelj mora glede izpolnjevanja pogojev in meril iz tega javnega razpisa predložiti vsa dokazila in priloge iz razpisne dokumentacije.
2. Za izpolnjevanje splošnih pogojev iz 2. točke IV. poglavja tega javnega razpisa mora vlagatelj predložiti podpisan razpisni obrazec št. 1 razpisne dokumentacije – Izjava vlagatelja o izpolnjevanju pogojev za izvedbo javnega razpisa.
3. Za izpolnjevanje pogojev glede števila in izobrazbe zaposlenih iz 3. točke IV. poglavja tega javnega razpisa mora vlagatelj predložiti izpolnjen in podpisan razpisni obrazec št. 2 razpisne dokumentacije – Kadri. Vlagatelj vpiše v obrazec kadre, ki so bili pri njem zaposleni vsaj en mesec pred dnevom objave javnega razpisa. Za čas trajanja pogodbe mora imeti število zaposlenih in njihovo izobrazbo enako, kot je navedeno v razpisnem obrazcu št. 2 razpisne dokumentacije ob oddaji vloge.
4. Za izpolnjevanje akreditacije laboratorija iz 4. točke IV. poglavja tega javnega razpisa mora vlagatelj predložiti ustrezne listine izdane s strani Slovenske akreditacije ali nacionalnega akreditacijskega organa druge države članice, ki ima z Evropsko akreditacijo sklenjen sporazum o medsebojnem priznavanju akreditacij in uvedene, preverjene ter dokumentirane analizne metode oziroma postopke za pripravo in analizo kakovosti kmetijskih tal.
5. Za izpolnjevanje pogojev glede tehnične opremljenosti iz 4. točke IV. poglavja tega javnega razpisa mora vlagatelj predložiti potrdila o ustreznosti računalniške in programske opreme.
6. Za izpolnjevanje pogoja glede registracije za opravljanje tehničnega svetovanja ali tehničnega preizkušanja ali analiziranja iz 2. točka IV. poglavja tega javnega razpisa mora vlagatelj predložiti uradno listino (npr. akreditacijami, spričevali, potrdili, dovoljenji).
VII. Odločanje o ustreznosti vlog: ministrstvo bo obravnavalo vse pravočasno prispele in popolne vloge. Javno pooblastilo bo podeljeno na podlagi izpolnjevanja vseh zahtevanih pogojev iz tega javnega razpisa ter doseženih točk glede meril za pridobitev javnega pooblastila. Vlogi, ki bo dosegla najvišje število točk, bo z odločbo podeljeno javno pooblastilo. Če bo več vlog doseglo enako število točk, bo javno pooblastilo podeljeno vlogi, ki bo pri merilu izkazana znanja dobila višje število točk. V primeru, da ima dvoje ali več vlog enako število točk in tudi enako število točk pri merilu izkazana znanja, bo ministrstvo izvedlo žreb o izbiri nosilca javnega pooblastila. Žrebu lahko prisostvuje tudi vlagatelj vloge, ki je predmet žrebanja. O datumu in času žrebanja ministrstvo obvesti vlagatelje vlog, ki so predmet žrebanja (vabljeni vlagatelji), pisno. Tričlansko komisijo, ki opravi žrebanje, in predsednika komisije, imenuje predstojnik ministrstva izmed oseb, zaposlenih na ministrstvu.
VIII. Razpisna dokumentacija in informacije
Razpisna dokumentacija in vzorec pogodbe je objavljena na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-kmetijstvo-gozdarstvo-in-prehrano/javne-objave/.
Vse ostale informacije v zvezi z javnim razpisom daje dr. Boštjan Petelinc, tel. 01/478-93-38.
IX. Rok in način prijave
Vlogo je potrebno poslati po pošti v pisni obliki na naslov: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 22, 1000 Ljubljana, ali jo osebno vložiti v glavni pisarni ministrstva.
Rok za oddajo vloge na ta javni razpis je 28. 9. 2022.
Pisne vloge morajo biti v zaprtih ovojnicah, označene z oznako na sprednji strani:
Ne odpiraj – vloga za javni razpis Podelitev javnega pooblastila za krovno spremljanje stanja kmetijskih tal, ime in naslov vlagatelja.
X. Pogodba: medsebojna razmerja bosta ministrstvo in nosilec javnega pooblastila uredila s pogodbo. Vzorec pogodbe mora vlagatelj parafirati in priložiti vlogi.
XI. Odločba o podelitvi javnega pooblastila: javno pooblastilo podeli minister z odločbo v upravnem postopku za obdobje petih let, in sicer od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2027.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti