Uradni list

Številka 110
Uradni list RS, št. 110/2022 z dne 19. 8. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 110/2022 z dne 19. 8. 2022

Kazalo

Št. 410-38/2022-1 Ob-2862/22, Stran 1945
Na podlagi 4. člena Pravilnika o sofinanciranju nakupa in vgradnje malih komunalnih čistilnih naprav v Občini Komen (Uradni list RS, št. 85/22; v nadaljevanju: pravilnik) in Odloka o proračunu Občine Komen za leto 2022 (Uradni list RS, št. 207/21) Občina Komen objavlja
javni razpis 
za sofinanciranje nakupa in vgradnje malih komunalnih čistilnih naprav v Občini Komen za leto 2022 
1. Razpisovalec: Občina Komen, Komen 86, 6223 Komen (v nadaljevanju: občina).
2. Predmet javnega razpisa: sofinanciranje nakupa in vgradnje malih komunalnih čistilnih naprav (v nadaljevanju: MKČN) velikosti do 50 PE v Občini Komen.
3. Osnovni pogoji za kandidiranje na javnem razpisu in zahtevane priloge
3.1 Upravičenci:
Do nepovratnih sredstev so upravičene fizične osebe s stalnim prebivališčem v Občini Komen, ki so lastniki ali solastniki enostanovanjskih ali večstanovanjskih objektov v Občini Komen in pristopijo k izgradnji MKČN. V primeru izgradnje skupne MKČN za več enostanovanjskih objektov ali za enega ali več večstanovanjskih objektov, je upravičenec in vlagatelj vloge tisti investitor, ki je lastnik zemljišča, na katerem bo zgrajena čistilna naprava. Investitorji morajo medsebojna razmerja urediti s pogodbo oziroma sporazumom. Do sofinanciranja niso upravičene pravne osebe.
3.2 Splošni pogoji za sofinanciranje:
Sofinancira se izgradnja MKČN za objekte na območjih izven meja aglomeracij v skladu z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Republiki Sloveniji, ki ga je sprejela Vlada RS ter z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Občini Komen. Izjemoma se lahko sofinancira tudi izgradnja MKČN za objekte na območju, kjer je javno kanalizacijsko omrežje že zgrajeno, priključitev nanj pa ni tehnično možna ali ekonomsko upravičena ali je gradnja šele načrtovana, kar mora predhodno potrditi izvajalec javne službe odvajanja in čiščenja odpadnih voda v občini – Kraški vodovod Sežana d.o.o., Bazoviška cesta 6, 6210 Sežana (v nadaljevanju: izvajalec javne službe). V primeru izgradnje skupne MKČN za več enostanovanjskih objektov oziroma za enega ali več večstanovanjskih objektov, ki so v lasti različnih upravičencev, mora vlagatelj priložiti pogodbo oziroma sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij med investitorji. Vsak upravičenec lahko kandidira za proračunska sredstva za en objekt le enkrat. V primeru, da se MKČN sofinancira tudi iz drugih virov javnih sredstev, skupna vrednost sofinanciranja iz vseh virov ne sme preseči 100 % vrednosti upravičenih stroškov investicije. V primeru presežka, se sofinanciranje občine ustrezno zniža.
3.3 Pogoji in omejitve:
MKČN mora imeti certifikat oziroma listino o skladnosti izdelka s standardom iz Uredbe o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode (Uradni list RS, št. 98/15, 76/17, 81/19, 194/21 in 44/22 – ZVO-2). Certifikat oziroma listina morata biti izdana v skladu s predpisom, ki ureja potrjevanje skladnosti in označevanje gradbenih proizvodov.
Vlagatelj mora ob prijavi na javni razpis predložiti kopijo prijave MKČN izvajalcu javne službe o začetku obratovanja MKČN, iz katere bo razviden datum prvega zagona MKČN.
Vlogi mora biti priloženo potrdilo izvajalca javne službe o območju vgradnje MKČN (znotraj ali izven meja aglomeracij). V primeru sofinanciranja izgradnje MKČN znotraj območja aglomeracije (točka 3.2 tega javnega razpisa) mora biti s strani izvajalca javne službe potrjena upravičenost vgradnje MKČN.
MKČN mora biti v času vložitve zahtevka za nakazilo odobrenih sredstev vgrajena, kar vlagatelj dokaže s priloženim računom za nakup in postavitev MKČN ter v funkciji obratovanja, rezultati opravljenih prvih meritev obratovanja pa morajo biti ustrezni.
4. Višina sredstev in višina sofinanciranja
Sredstva bremenijo proračunsko postavko proračuna Občine Komen za leto 2022 s številko 150256 Sofinanciranje malih čistilnih naprav, konto 41199926. Višina razpisanih sredstev za leto 2022 je 30.000,00 EUR. Višina pomoči znaša 50 % upravičenih stroškov oziroma največ 1.500 EUR za en stanovanjski objekt. V primeru vgradnje ene MKČN za več stanovanjskih objektov oziroma za enega ali več večstanovanjskih objektov, ki so v lasti različnih upravičencev, znaša višina pomoči do 50 % upravičenih stroškov za vse upravičence skupaj, in sicer:
– v primeru vgradnje ene MKČN za 2–3 objekte oziroma stanovanja največ: 1.800 EUR,
– v primeru vgradnje ene MKČN za 4–5 objektov oziroma stanovanj največ: 2.100 EUR,
– v primeru vgradnje ene MKČN za 6 ali več objektov oziroma stanovanj največ: 3.000 EUR.
5. Upravičeni stroški
Upravičeni stroški so stroški nakupa in vgradnje MKČN do 50 PE, z vključenimi stroški montaže MKČN in njenega prvega zagona z nastavitvijo parametrov (pri tem se upošteva samo gradbena dela, ki se nanašajo konkretno na izkop in postavitev MKČN, ne upošteva pa se izkopa in izdelave kanalizacijskih cevi in raznih drugih priključkov).
Upravičeni stroški so stroški, ki nastanejo od 1. 1. 2019 dalje.
Upravičeni stroški so izključno stroški, katere bo upravičenec dokazoval s potrdilom o plačanih računih za nakup, vgradnjo in montažo MKČN ter stroške njenega prvega zagona z nastavitvijo parametrov. DDV ni upravičen strošek.
6. Način prijave in roki
Prijava na razpis mora biti vložena na priloženem obrazcu z vsemi potrebnimi dokazili in prilogami, ki so navedene v razpisu.
Rok za vložitev vloge je 10. 10. 2022.
Kot pravočasne se štejejo vloge, ki bodo osebno oddane v sprejemni pisarni občine najpozneje 10. 10. 2022 do 14. ure oziroma do 10. 10. 2022 oddane po pošti s priporočeno pošiljko na naslov Občina Komen, Komen 86, 6223 Komen. Vloga, oddana na obrazcu, mora biti dostavljena v zapečateni ovojnici. Na prednji strani mora biti označeno: »Ne odpiraj, javni razpis za sofinanciranje MKČN«, na hrbtni strani ovojnice pa ime in priimek ter naslov prijavitelja.
Slika 1
7. Odpiranje in obravnavanje vlog: odpiranje vlog ni javno. Postopek bo vodila tričlanska strokovna komisija, ki bo izvedla odpiranje in pregled vseh prispelih vlog po vrstnem redu prispetja. Če vloga ne bo formalno popolna, bo vlagatelj pozvan, da v roku 8 dni od prejema poziva za dopolnitev vloge, le-to dopolni. Formalno nepopolne vloge, ki jih vlagatelji ne bodo dopolnili v določenem roku, bodo s sklepom zavržene. Popolne vloge se razvrstijo po datumu in uri prejetja. Pravočasno dopolnjene vloge se uvrstijo po vrstnem redu na seznam glede na datum prejema dopolnitve. Sredstva sofinanciranja se odobrijo po vrstnem redu prispelih popolnih vlog do porabe proračunskih sredstev. Na podlagi izvedenega postopka pristojni organ občinske uprave izda odločbo, s katero odloči o dodelitvi sredstev v skladu z določili upravnega postopka, in sicer najkasneje v roku 30 dni od prejema popolne vloge. Zoper odločbo je mogoča pritožba na župana, v roku 15 dni od vročitve odločbe. Po dokončnosti odločbe o dodelitvi sredstev skleneta upravičenec in Občina Komen pogodbo o sofinanciranju. Če upravičenec ne vrne podpisane pogodbe v roku 8 dni od prejema poziva za podpis pogodbe, se šteje, da je vlogo na javni razpis umaknil.
8. Zahtevki za izplačilo
Rok za vložitev popolnega zahtevka za izplačilo je najkasneje 6 mesecev od podpisa pogodbe o sofinanciranju nakupa in vgradnje MKČN med občino in upravičenci. Upravičenci, ki bodo vložili zahtevek za izplačilo po izteku navedenega roka, izgubijo pravico do izplačila sredstev. Izplačilo sredstev bo izvedeno v roku 30 dni po predložitvi popolnega zahtevka.
Po zaključeni naložbi upravičenci pošljejo na Občino Komen zahtevek za izplačilo sredstev na predpisanem obrazcu z obvezno prilogo – Poročilo o prvih meritvah za MKČN z zmogljivostjo, manjšo od 50 PE, ki ga izdela pooblaščen izvajalec obratovalnega monitoringa (https://spot.gov.si/assets/Evidenca-izvajalcev-prvih-meritev-in-obratovalnega-monitoringa-odpadnih-voda-_-za_-objavo-na-spletu-april2022.pdf) in iz katerega izhaja, da so parametri onesnaženosti ustrezni. Meritve iz prejšnjega odstavka se opravijo po vzpostavitvi stabilnih obratovalnih razmer MKČN v roku, ki ga določajo veljavni predpisi. Na podlagi popolnega zahtevka se izplačajo sredstva na vlagateljev transakcijski račun v roku, določenem z veljavnimi predpisi o izvrševanju proračuna. Pristojni organ občinske uprave lahko pred izplačilom sredstev opravi ogled MKČN, za katero se sredstva dodeljujejo. Če na podlagi ogleda ugotovi, da niso izpolnjeni pogoji za odobritev in izplačilo sredstev, določeni v pravilniku in tem javnem razpisu, se upravičencu sredstva ne izplačajo.
9. Nadzor: prejemnik sredstev v obdobju 5 let od prejema sredstev MKČN ne sme odtujiti, razen če je bil objekt, za katero se je vgradila MKČN, v tem času priključen na javno kanalizacijo v upravljanju izvajalca javne službe. Podrobnejša določila glede nadzora se določijo v pogodbi.
10. Razpisna dokumentacija
Obrazci za prijavo na javni razpis so dostopni v sprejemni pisarni Občine Komen, Komen 86, 6223 Komen, dosegljivi so tudi preko spletne strani Občine Komen www.komen.si (rubrika Razpisi). Dodatne informacije posreduje Boštjan Frančeškin, tel. 05/731-04-53, e-pošta: bostjan.franceskin@komen.si v času uradnih ur.
Vloga, ki jo je potrebno oddati na obrazcih razpisne dokumentacije in s pravilno označeno kuverto, mora vsebovati vse zahtevane priloge oziroma dokazila.
Občina Komen 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti