Uradni list

Številka 89
Uradni list RS, št. 89/2022 z dne 1. 7. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 89/2022 z dne 1. 7. 2022

Kazalo

Št. 38141-1/2022/8 Ob-2619/22, Stran 1770
Na podlagi 104. člena Zakona o medijih (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08 – ZPOmK-1, 77/10 – ZSFCJA, 90/10 – odl. US, 87/11 – ZAvMS, 47/12, 47/15 – ZZSDT, 22/16, 39/16, 45/19 – odl. US, 67/19 – odl. US in 82/21; v nadaljevanju: ZMed) in 38. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 109/12, 110/13, 40/14 – ZIN-B, 54/14 – odl. US, 81/15, 40/17 in 189/21 – ZDU-1M; v nadaljevanju: ZEKom-1) Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (v nadaljevanju: agencija) sprejema
sklep 
o uvedbi javnega razpisa za dodelitev radijskih frekvenc za analogno zvokovno radiodifuzijo – splošni 2022/1
1 Predmet javnega razpisa
Predmet javnega razpisa je devet radijskih frekvenc za analogno zvokovno radiodifuzno razširjanje radijskega programa, združenih v skupno šest predmetov javnega razpisa, na naslednjih oddajnih točkah:
1. Izola 5 88,9 MHz; 
2. Skalnica 107,5 MHz; 
3. Idrija 1 98,0 MHz in Idrija 2 101,6 MHz; 
4. Kočevje 2 103,6 MHz; 
5. Kočevje 3 102,5 MHz in Ribnica 107,0 MHz; 
6. Kočevje 93,7 MHz in Kočevje 3 88,7 MHz. 
Pri točkah 1., 2. in 4. je predmet javnega razpisa ena frekvenca. Pri točkah 3., 5. in 6. predmet javnega razpisa predstavljata po dve frekvenci, ki se bosta skupaj podelili najboljšemu ponudniku na posameznem predmetu.
2 Pogoji, ki jih mora izpolnjevati ponudnik
2.1 Ponudnik je lahko vsaka pravna ali fizična oseba, ki je imetnik veljavnega dovoljenja za izvajanje radijske dejavnosti, ki ga je pred uvedbo tega javnega razpisa na podlagi 105. člena ZMed izdala agencija, razen Javnega zavoda Radiotelevizija Slovenija, ki pridobiva frekvence skladno z drugim odstavkom 13. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija (Uradni list RS, št. 96/05, 109/05 – ZDavP-1B, 105/06 – odl. US, 26/09 – ZIPRS0809-B in 9/14).
2.2 Ponudnik mora ponudbi priložiti izjavo, da v radijskem programu, s katerim kandidira na tem javnem razpisu, spoštuje profesionalne novinarske standarde in načelo objektivnega poročanja.
2.3 Ponudnik lahko kandidira samo z radijskim programom, ki se že razširja v analogni radiodifuzni tehniki, pri čemer se mora območje pokrivanja tega radijskega programa v analogni radiodifuzni tehniki v celoti ali deloma nahajati znotraj tistih statističnih regij, ki so v nadaljevanju opredeljene pri posameznem predmetu javnega razpisa.
Na posameznih predmetih javnega razpisa lahko kandidirajo ponudniki, katerih radijski programi (njihova območja pokrivanja), s katerimi kandidirajo na tem javnem razpisu, se nahajajo v naslednjih statističnih regijah, določenih na podlagi Priloge (raven NUTS3) Uredbe Komisije (EU) št. 2016/2066:
– Izola 5 88,9 MHz: obalno-kraška;
– Skalnica 107,5 MHz: goriška, obalno-kraška;
– Idrija 1 98,0 MHz in Idrija 2 101,6 MHz: goriška, gorenjska, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska;
– Kočevje 2 103,6 MHz: jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska;
– Kočevje 3 102,5 MHz in Ribnica 107,0 MHz: jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska;
– Kočevje 93,7 MHz in Kočevje 3 88,7 MHz: jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska.
2.4 Ponudnik s programom, s katerim kandidira za posamezen predmet tega javnega razpisa, ne sme v celoti ali delno pokrivati območja pokrivanja posameznega predmeta javnega razpisa, za katerega kandidira. Šteje se, da ponudnik s programom, s katerim kandidira, v celoti ali delno pokriva območje pokrivanja posameznega predmeta javnega razpisa, če ga v celoti ali delno pokriva z območjem pokrivanja radijskega programa, s katerim kandidira, ali če ga katerikoli izdajatelj v celoti ali delno pokriva z območjem pokrivanja drugega radijskega programa, ki ima vključeno isto programsko radijsko mrežo po 83. členu ZMed ali isti skupni regionalni radijski program po 79. členu ZMed kot radijski program, s katerim kandidira ponudnik. Za potrebe preverjanja tega pogoja se upoštevajo območja pokrivanja v analogni radiodifuzni tehniki.
2.5 Zoper ponudnika do poteka roka za predložitev ponudb ne sme biti začet postopek prisilne poravnave, stečaja ali prisilne likvidacije.
2.6 Ponudnik mora imeti na dan poteka roka za oddajo ponudb poravnane vse zapadle obveznosti do agencije.
2.7 Ponudnik mora predložiti popolno in pravilno ponudbo.
3 Omejitve za ponudnike na 4., 5. in 6. predmetu tega javnega razpisa:
Ponudniki lahko na 4., 5. in 6. predmetu javnega razpisa za posamezen program oziroma za programe, ki imajo vključeno isto programsko radijsko mrežo v skladu s 83. členom ZMed ali isti skupni regionalni program v skladu z 79. členom ZMed (v nadaljevanju: ista programska radijska mreža), skupno dobijo radijske frekvence samo z enega od teh treh predmetov javnega razpisa.
V kolikor bo na 4., 5. oziroma 6. predmetu javnega razpisa skupaj več najbolje ocenjenih ponudb istega ponudnika, v katerih je ponujen isti program, se bo v izbirni postopek uvrstila ponudba na tistem predmetu javnega razpisa, kjer je območje pokrivanja radijskega programa, s katerim ponudnik kandidira na teh treh predmetih javnega razpisa, bližje območju pokrivanja posameznega predmeta javnega razpisa, za katerega ponudnik kandidira, in bi tako tvoril bolj homogeno območje pokrivanja.
V kolikor bo na 4., 5. oziroma 6. predmetu javnega razpisa skupaj več najbolje ocenjenih ponudb, v katerih so ponujeni programi z isto programsko radijsko mrežo, se bo v izbirni postopek uvrstila ponudba na tistem predmetu javnega razpisa, ki bo prejela največje skupno število točk.
4 Postopek izbire ponudb
Javni razpis vodi posebna nepristranska komisija (v nadaljevanju: komisija). Komisija bo popolne ponudbe, ki bodo ustrezale zahtevam zakona in razpisne dokumentacije, ocenila v skladu z razpisnimi merili in sestavila poročilo o oceni ponudb.
Na zadevnem javnem razpisu se v postopku izbire med zainteresiranimi ponudniki radijskih programov, skladno s 104. členom ZMed, upoštevajo naslednja merila: obseg lastne produkcije, politična nevtralnost programa, žanrska in tematska raznovrstnost programske ponudbe, stopnja razvitosti radiodifuzije na razpisanem območju, dosežena stopnja pokritosti razpisanega območja, mnenje pristojnega organa lokalne skupnosti o utemeljenosti pokrivanja območja z novim programom, zagotovilo, da lokalna skupnost podpira lokalni oziroma regionalni radijski program, ekonomsko stanje prosilca, tehnična in kadrovska usposobljenost za oddajanje radijskega programa, število potencialnih uporabnikov – poslušalcev, dosedanje izkušnje ponudnika na področju radiodifuzije, trajanje (obseg) programa in prednostno upoštevanje programov posebnega pomena. Pri vsakem merilu je določeno največje in najmanjše število točk, ki jih lahko ponudnik prejme pri posameznem merilu. Največje možno število točk pri vseh merilih skupaj je sto. V primeru, da dva ali več ponudnikov, ki kandidirajo za isti predmet javnega razpisa, doseže enako vsoto točk, se uporabita dodatni merili.
Komisija pošlje popolne ponudbe in poročilo o njihovi oceni v skladu z razpisnimi merili Svetu za radiodifuzijo. Svet za radiodifuzijo pregleda prispele ponudbe in poročilo o njihovi oceni ter najpozneje v 60 dneh po prejemu ponudb in poročila predloži agenciji obrazložen predlog izbire.
Po prejemu obrazloženega predloga sveta agencija izda odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc, s katerimi odloči o ponudbah. Radijske frekvence agencija dodeli z odločbo, v skladu z določili 49. člena ZEKom-1.
5 Merila za izbiro najugodnejših ponudb in način njihove uporabe
5.1 Obseg lastne produkcije
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na minimalni obseg programskih vsebin lastne produkcije ponujenega programa v tedenskem oddajnem času. Ponudbe se ocenjujejo na podlagi podatkov iz dovoljenj za izvajanje radijske dejavnosti. (0–10 točk)
5.2 Politična nevtralnost programa
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na to, ali predložijo izjavo o politični nevtralnosti programa. Ponudnik, ki ponudbi priloži izpolnjeno in podpisano izjavo, prejme 6 točk. Ponudnik, ki ponudbi ne priloži izpolnjene in podpisane izjave, prejme 0 točk. (0–6 točk)
5.3 Žanrska in tematska raznovrstnost programske ponudbe
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na to, koliko različnih zvrsti programskih vsebin zagotavljajo v ponujenem programu, pri čemer se upoštevajo samo zvrsti z minimalnim tedenskim povprečjem vsaj 1,0 %. Ponudbe se ocenjujejo na podlagi podatkov iz dovoljenj za izvajanje radijske dejavnosti. (0–8 točk)
5.4 Stopnja razvitosti radiodifuzije na razpisanem območju
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na to, ali so v upoštevnem obdobju na agencijo naslovili vsaj eno pobudo za izvedbo javnega razpisa ali dodelitev radijskih frekvenc za analogno zvokovno radiodifuzijo na območju pokrivanja tistega predmeta javnega razpisa, za katerega kandidirajo. Ponudnik, ki je na agencijo v upoštevnem obdobju naslovil vsaj eno upoštevno pobudo, prejme 2 točki. Ponudnik, ki na agencijo v upoštevnem obdobju ni naslovil nobene upoštevne pobude, prejme 0 točk. Ponudbe se ocenjujejo na podlagi podatkov iz arhiva prejetih pobud, ki ga vodi agencija. (0–2 točki)
5.5 Dosežena stopnja pokritosti razpisanega območja
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na oddaljenost območja pokrivanja radijskega programa, s katerim kandidirajo na posameznem predmetu javnega razpisa, od območja pokrivanja posameznega predmeta javnega razpisa, za katerega kandidirajo. Pri tem imajo prednost ponudniki, pri katerih so območja pokrivanja radijskega programa, s katerim kandidirajo, bližje območju pokrivanja posameznega predmeta razpisa, za katerega kandidirajo, in bi tako tvorili bolj homogeno območje pokrivanja. Ponudbe se ocenjujejo ob upoštevanju podatkov iz odločb o dodelitvi radijskih frekvenc za analogno zvokovno radiodifuzijo. (0–8 točk)
5.6 Mnenje pristojnega organa lokalne skupnosti o utemeljenosti pokrivanja območja z novim programom
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na mnenje pristojnega organa lokalne skupnosti o utemeljenosti pokrivanja območja pokrivanja z novim programom. Ponudnik prejme do 12 točk, če v ponudbi priloži izpolnjena in podpisana pozitivna mnenja pristojnih organov občin, v katere sega območje pokrivanja posameznega predmeta javnega razpisa, o utemeljenosti pokrivanja območja posamezne občine s ponujenim programom. (0–12 točk)
5.7 Zagotovilo, da lokalna skupnost podpira lokalni oziroma regionalni radijski program
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na poslušanost radijskega programa, s katerim posamezen ponudnik kandidira, v katerikoli spodaj navedeni upoštevni statistični regiji, in sicer v tisti, znotraj katere ima program ugotovljeno najvišjo poslušanost.
Pri posameznih predmetih javnega razpisa so upoštevne naslednje statistične regije:
– Izola 5 88,9 MHz: obalno-kraška;
– Skalnica 107,5 MHz: goriška, obalno-kraška;
– Idrija 1 98,0 MHz in Idrija 2 101,6 MHz: goriška, gorenjska, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska;
– Kočevje 2 103,6 MHz: jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska;
– Kočevje 3 102,5 MHz in Ribnica 107,0 MHz: jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska;
– Kočevje 93,7 MHz in Kočevje 3 88,7 MHz: jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska.
Ponudbe se ocenjujejo na podlagi podatkov iz raziskave o poslušanosti radijskih programov za leto 2021, ki jo je izdelal Inštitut za raziskovanje trga in medijev MEDIANA, d. o. o. (0–16 točk)
5.8 Ekonomsko stanje prosilca, tehnična in kadrovska usposobljenost za oddajanje radijskega programa
Pri podmerilu ekonomsko stanje in tehnična usposobljenost za oddajanje radijskega programa se ponudbe ocenjujejo na podlagi bonitetne ocene, izdelane po modelu S.BON AJPES, ki jo ponudniki priložijo ponudbi. Pri podmerilu kadrovska usposobljenost za oddajanje radijskega programa se ponudnikom točke dodelijo glede na seštevek ravni izobrazbe njihovih zaposlenih, uravnotežen glede na skupno količino radijskega programa, ki ga oddajajo, ter glede na zasedenost ključnih delovnih mest za opravljanje radijske dejavnosti, na podlagi podatkov iz obrazca, ki ga ponudniki priložijo ponudbi. (0–20 točk)
5.9 Število potencialnih uporabnikov – poslušalcev
Pri tem merilu se točke ponudnikom dodelijo glede na to, kakšen delež novih potencialnih uporabnikov – poslušalcev bi ponujen program pridobil glede na obstoječe potencialne uporabnike – poslušalce programa. Upošteva se razmerje med prebivalstvom znotraj območja pokrivanja posameznega predmeta javnega razpisa in prebivalstvom znotraj obstoječega območja pokrivanja ponujenega programa. (0–6 točk)
5.10 Dosedanje izkušnje ponudnika na področju radiodifuzije
Pri tem merilu se točke ponudnikom dodelijo glede na dosedanje izkušnje ponudnika na področju radiodifuzije, to je glede na število dopolnjenih let delovanja ponudnika na področju radiodifuzije. Šteje se, da ponudnik deluje na področju radiodifuzije toliko let, kolikor dopolnjenih let je minilo od datuma izdaje prvega akta agencije ali njenih pravnih prednikov, s katerim je bila ponudniku dovoljena uporaba radijskih frekvenc za analogno zvokovno radiodifuzijo, do dneva poteka roka za oddajo ponudb na ta javni razpis. (0–6 točk)
5.11 Trajanje (obseg) programa
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na trajanje (obseg) programa v tedenskem oddajnem času. Ponudniki, katerih program traja 168 ur, prejmejo 2 točki, ponudniki, katerih program traja manj kot 168 ur, prejmejo 0 točk. Ponudbe se ocenjujejo na podlagi podatkov iz dovoljenj za izvajanje radijske dejavnosti. (0–2 točki)
5.12 Prednostno upoštevanje programov posebnega pomena
Pri tem merilu se točke ponudnikom dodelijo glede na to, ali kandidirajo s programom s statusom posebnega pomena. Ponudniki, ki kandidirajo s programom, kateremu je v skladu z ZMed dodeljen katerikoli status posebnega pomena (lokalni, regionalni, nepridobitni, študentski), dobijo pri tem merilu 4 točke. Ponudniki, ki kandidirajo s programi brez statusa posebnega pomena, dobijo pri tem merilu 0 točk. Upoštevajo se podatki iz evidenc agencije in ministrstva, pristojnega za medije. (0–4 točke)
5.13.1 Dodatno merilo 1
V primeru, da dva ali več ponudnikov, ki kandidirajo za isti predmet javnega razpisa, doseže enako vsoto točk, bo za eno mesto višje uvrščena ponudba tistega izdajatelja programa, ki ima pri merilu 7 – zagotovilo, da lokalna skupnost podpira lokalni oziroma regionalni radijski program – ugotovljeno višjo poslušanost.
5.13.2 Dodatno merilo 2
Dodatno merilo 2 se uporabi, če po uporabi dodatnega merila 1 nobene izmed ponudb, ki so pri posameznem predmetu javnega razpisa dosegle enako vsoto točk, ni mogoče uvrstiti na višje mesto. Kot dodatno merilo 2 se uporabi žreb.
6 Roki in način predložitve ponudb
Rok za predložitev ponudb je 29. 8. 2022 do 12. ure. Ne glede na način pošiljanja morajo ponudbe prispeti na naslov agencije do navedenega roka. Agencija ne bo prevzela ponudbe, njene spremembe, dopolnitve, nadomestitve ali umika po izteku roka za predložitev. Ponudbo, ki bi po pošti prispela na naslov agencije po izteku roka, bo agencija zapečateno poslala nazaj pošiljatelju. Ponudniki lahko ponudbe pošljejo po pošti na naslov agencije ali jih predložijo osebno, na vložišču agencije, v času uradnih ur, ki so od ponedeljka do petka od 9. do 11. ure, ob sredah tudi od 13. do 14. ure. Uradna oseba agencije, zadolžena za sprejemanje ponudb, bo v primeru osebne dostave izdala potrdilo o prejemu pošiljke.
Ponudniki lahko za posamezen radijski program oddajo največ eno ponudbo za vsak posamezen predmet javnega razpisa. Če ponudnik z istim programom kandidira na več predmetih tega javnega razpisa, mora za vsak predmet javnega razpisa predložiti ločeno ponudbo.
Ponudba mora biti predložena v izvirniku in v eni kopiji. Izvirnik in kopija ponudbe morata biti zaprta vsak v svojem ovoju z oznako »Izvirnik« oziroma »Kopija«. Oba ovoja morata biti vstavljena v skupen ovoj, označen z oznako: »Ponudba na javni razpis za dodelitev radijskih frekvenc za analogno zvokovno radiodifuzijo – splošni 2022/1, ne odpiraj« in naslovljen na naslov agencije: Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, Stegne 7, 1000 Ljubljana. Ponudnik mora na skupen ovoj napisati tudi svoj polni naslov. Natančna navodila za pripravo ponudbe se nahajajo v razpisni dokumentaciji.
7 Javno odpiranje ponudb: javno odpiranje ponudb bo potekalo na sedežu agencije: Stegne 7, Ljubljana, v veliki sejni sobi, dne 2. 9. 2022, ob 10. uri.
8 Razpisna dokumentacija: razpisna dokumentacija je objavljena na spletni strani agencije: http://www.akos-rs.si. Ponudnikom je na voljo brez plačila.
9 Kontaktna oseba za dodatne informacije: Marko Štefelin (marko.stefelin@akos-rs.si).
10 Rok za izdajo in vročitev odločb o dodelitvi radijskih frekvenc: agencija bo odločbe izdala in vročila najpozneje v osmih mesecih po preteku roka za predložitev ponudb.
Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti