Uradni list

Številka 166
Uradni list RS, št. 166/2022 z dne 30. 12. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 166/2022 z dne 30. 12. 2022

Kazalo

4289. Pravilnik o tehničnih zahtevah, ki se presojajo v postopku priključevanja proizvodnih naprav na distribucijsko omrežje, stran 14255.

  
Za izvrševanje 139. člena Zakona o oskrbi z električno energijo (Uradni list RS, št. 172/21) minister za infrastrukturo izdaja
P R A V I L N I K 
o tehničnih zahtevah, ki se presojajo v postopku priključevanja proizvodnih naprav na distribucijsko omrežje 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa tehnične zahteve, ki jih v postopku izdaje soglasja za priključitev ali spremembe soglasja za priključitev proizvodne naprave na distribucijsko omrežje presoja distribucijski operater.
2. člen 
(uporaba) 
Ta pravilnik se uporablja v postopku izdaje soglasja za priključitev ali spremembe soglasja za priključitev proizvodne naprave iz obnovljivih virov na distribucijsko omrežje električne energije v skladu s predpisom, ki ureja obratovanje distribucijskega omrežja električne energije.
3. člen 
(presoja tehničnih zahtev) 
Če v postopku izdaje soglasja ali spremembe soglasja za priključitve proizvodne naprave iz obnovljivih virov na omrežje distribucijski operater ugotovi, da priključitev proizvodne naprave želene delovne moči na distribucijsko omrežje zaradi neugodnih napetostnih razmer v omrežju ni mogoča, v okviru presoje posebnih pogojev za priključitev proizvodne naprave na omrežje iz poglavja V.6 Priloge 5 Sistemskih obratovalnih navodil za distribucijski sistem električne energije (Uradni list RS, št. 7/21 in 41/22) predlaga tudi možnost uporabe hranilnika električne energije v kombinaciji z zmanjšano delovno močjo proizvodne naprave ali uporabe drugih tehnoloških rešitev, ki omogočajo komunikacijo med sistemom omrežja in sistemom uporabnika na način, da se oddaja delovne moči proizvodne naprave v omrežje prilagaja napetostnim razmeram v omrežju, z namenom, da se zagotovi stabilno in varno obratovanje omrežja.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
4. člen 
(postopku v teku) 
Postopki priključevanja proizvodnih naprav na distribucijsko omrežje, ki so se začeli pred uveljavitvijo tega pravilnika, se končajo v skladu s tem pravilnikom.
5. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-492/2022
Ljubljana, dne 19. decembra 2022
EVA 2022-2430-0106
Mag. Bojan Kumer 
minister 
za infrastrukturo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti