Uradni list

Številka 156
Uradni list RS, št. 156/2022 z dne 14. 12. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 156/2022 z dne 14. 12. 2022

Kazalo

3907. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskem prostorskem načrtu Občine Brezovica – št. 1, stran 12834.

  
Na podlagi 298. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list, št. 199/21) v povezavi z 52. členom Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US, 14/15 – ZUUJFO in 61/17 – ZUreP-2, 199/21 – ZUreP-3) in 15. člena Statuta Občine Brezovica (Uradni list RS, št. 79/16) je Občinski svet Občine Brezovica na 22. redni seji dne 20. 10. 2022 sprejel
O D L O K 
o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskem prostorskem načrtu Občine Brezovica – št. 1 
I. UVODNE DOLOČBE 
1. člen 
(predmet sprememb in dopolnitev) 
V Odloku o občinskem prostorskem načrtu Občine Brezovica (Uradni list RS, št. 23/16, 48/16 – obv. raz., 63/16 – obv. raz., 41/17 – ugot. skl., 2/18 – obv. raz.) (v nadaljevanju: OPN Brezovica) se dopolnijo določbe izvedbenega dela, Priloge 1 ter izvedejo tehnični popravki strateškega dela.
2. člen 
V 1. členu se spremeni četrti odstavek, tako da se za besedo »poglavja« doda besedi »in priloge«. Za besedilom »IV. Prehodne in končne določbe« se briše pika, doda vejico in novo besedilo:
»Priloga 1: Podrobni prostorski izvedbeni pogoji za posamezno enoto urejanja.«.
3. člen 
(1) V prvem odstavku 19. člena se nadomesti naziv podjetja »JP Vodovod–Kanalizacija d.o.o.« z novim nazivom »JP VOKA SNAGA d.o.o.«.
(2) V drugem stavku sedmega odstavka 19. člena se nadomesti naziv podjetja »JP Vodovod–Kanalizacija d.o.o.« z novim nazivom »JP VOKA SNAGA d.o.o.«.
4. člen 
Pred 51. členom se briše besedilo »III.1 SPLOŠNE DOLOČBE« in nadomesti z besedilom »PROSTORSKO IZVEDBENI POGOJI«.
5. člen 
Briše se tretji odstavek 53. člena.
6. člen 
Nadomesti se 55. člen odloka, tako da se na novo glasi:
»55. člen 
(prostorski izvedbeni pogoji, ki veljajo za enote urejanja prostora) 
(1) Pogoj za poseg v prostor je, da nameravana gradnja kumulativno izpolnjuje določbe prostorsko izvedbenih pogojev ter posebne prostorske izvedbene pogoje za posamezno enoto urejanja, določene v Prilogi 1, ki nadgrajujejo prostorske izvedbene pogoje.
(2) V kolikor so si splošni izvedbeni pogoji v nasprotju s posebnimi izvedbenimi pogoji, se uporabljajo za dovoljevanje gradnje le posebni izvedbeni pogoji.«.
7. člen 
Pred 56. členom se briše naslov poglavja »III.2 NAMENSKA RABA PROSTORA«.
8. člen 
V 56. členu se v prvem odstavku briše pika, doda vejico in novo besedilo, k se glasi: »ki so navedene v preglednici 2 tega odloka.«. V 56. členu se brišejo tretji, četrti, peti in šesti odstavek, razen preglednice 2, ki postane del drugega odstavka tega člena.
9. člen 
Pred 57. členom se briše besedilo »III.3 SPLOŠNI PROSTORSKI IZVEDBENI POGOJI
III.3.1 SPLOŠNI PROSTORSKI IZVEDBENI POGOJI GLEDE VRSTE DOPUSTNIH DEJAVNOSTI, VRSTE DOPUSTNIH GRADENJ TER VRSTE DOPUSTNIH OBJEKTOV GLEDE NA NAMEN«. 
10. člen 
Briše se 57. člen 
11. člen 
(1) V 58. členu se brišeta drugi in tretji odstavek.
(2) V 58. členu se za besedilom osmega odstavka doda nov deveti odstavek, ki se glasi:
»(9) Ob upoštevanju poplavne ogroženosti pretežnega urbaniziranega dela občine je pri načrtovanju objektov in njihovih delov, ki so pod nivojem terena (garaže, kleti ...), obvezna preveritev gibanja nivoja podtalne vode.«.
12. člen 
Doda se nov 58.a člen, ki se glasi:
»58.a člen 
Če ta odlok ali drug predpis ne določa drugače, so na celotnem območju OPN, ne glede na določbe 55. člena tega odloka, dopustni tudi naslednji objekti in drugi posegi v prostor:
1. komunalni objekti, vodi in naprave:
– za oskrbo s pitno in požarno vodo,
– za odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode,
– za distribucijo zemeljskega plina,
– za daljinsko ogrevanje in hlajenje,
– za javno razsvetljavo in semaforizacijo,
– za distribucijo električne energije napetostnega nivoja do vključno 20 kV,
– podzemno distribucijsko elektronsko komunikacijsko omrežje,
– nadzemni elektronski komunikacijski vodi,
– zbiralnice ločenih frakcij odpadkov,
– objekti, vodi in naprave okoljske, energetske in elektronske komunikacijske infrastrukture, če so izvedeni v sklopu drugega objekta, ki ga je na območju dopustno graditi,
2. podzemne etaže s tem odlokom dopustnih zahtevnih in manj zahtevnih objektov, kjer in v obsegu, kot to dopuščajo geomehanske razmere, hidrološke razmere, potek komunalnih vodov, zaščita podtalnice in stabilnost sosednjih objektov,
3. podhodi in nadhodi za pešce,
4. avtobusna postajališča s potrebnimi ureditvami,
5. rekonstrukcija javnih poti in cest, pločniki, kolesarske steze, kolesarske poti, pešpoti, dostopne ceste do objektov,
6. dostopi za funkcionalno ovirane osebe (tudi gradnja zunanjih dvigal na obstoječih objektih),
7. parkovne površine, drevoredi, površine za pešce, trgi, otroška igrišča in biotopi,
8. oporni zidovi,
9. vodnogospodarske ureditve,
10. brvi in mostovi,
11. vstopno-izstopna mesta za rečni promet ob vodotokih, pomoli, dostopi do vode (tudi stopnice), utrjene brežine vodotokov in splavnice,
12. objekti za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, vključno z objekti za varstvo pred škodljivim delovanjem voda, zaklonišči in objekti za zaščito, reševanje in pomoč ter evakuacijske (požarne) stopnice izven objektov, ki so višji od 14,00 m,
13. objekti za zagotovitev varstva pred utopitvami,
14. naprave za potrebe raziskovalne in študijske dejavnosti (meritve, zbiranje podatkov),
15. javne sanitarije na javnih površinah,
16. urbana oprema,
17. komasacije in agromelioracije.«.
13. člen 
Doda se nov 58.b člen, ki se glasi:
»58.b člen 
(spremembe namembnosti objektov) 
Spremembe namembnosti objektov so dovoljene, če kumulativno izpolnjujejo določbe prostorskih izvedbenih pogojev ter posebne prostorske izvedbene pogoje za posamezno enoto urejanja, določene v Prilogi 1. V kolikor so splošni izvedbeni pogoji v nasprotju s posebnimi izvedbenimi pogoji iz Priloge 1, se uporabljajo za spremembo namembnosti le posebni izvedbeni pogoji.«.
14. člen 
Doda se nov 58.c člen, ki se glasi:
»58.c člen 
(določila po območjih namenske rabe) 
(1) V Preglednici 1 so določeni dopustni objekti ter dejavnosti po območjih podrobnejše namenske rabe. Stopnja izkoriščenosti zemljišča za gradnjo se računa na obravnavano zemljišče za gradnjo (gradbeno parcelo).
(2) Preglednica 1: Dopustni objekti in dejavnosti po območjih namenske rabe s prostorsko izvedbenimi pogoji:
Na območjih podrobnejše namenske rabe »SSs – urbana prostostoječa pozidava« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dovoljena je gradnja enostanovanjskih in dvostanovanjskih stavb, ki so namenjene bivanju s spremljajočimi dejavnostmi (do 20 % BTP stavbe), ki služijo tem območjem. 
Dopustne spremljajoče dejavnosti so: storitvena dejavnost. 
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov, razen mobilnih hiš in bivalnih zabojnikov.
2 Tip zazidave
Tip 1a, 1b
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
/
0,4
5
Na območjih podrobnejše namenske rabe »SB – stanovanjske površine za posebne namene« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dovoljena je gradnja stanovanjskih stavb za posebne družbene skupine, garažnih stavb, športnih igrišč, drugih objektov za šport, rekreacijo in prosti čas. Dopustne dejavnosti so: bivanje za posebne namene, in sicer za bivanje v domu starostnikov, oskrbovanih stanovanjih in zdraviliško dejavnost. 
Dopustne so naslednje spremljajoče dejavnosti: centralne dejavnosti (trgovina, gostinstvo, poslovno-storitvene dejavnosti, šolstvo, zdravstvo). 
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov.
2 Tip zazidave
Tip 2 
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
1,2
/
10
Na območjih podrobnejše namenske rabe »SKs – površine podeželskega naselja, mešano kmetije in stanovanjske hiše za posebne namene« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dovoljena je gradnja enostanovanjskih in dvostanovanjskih stavb, garažnih stavb, gasilskega doma, športnih igrišč, drugih nestanovanjskih kmetijskih stavb, drugih kmetijskih gradbenih inženirskih objektov, drugih objektov za šport, rekreacijo in prosti čas skladno s predpisom o razvrščanju objektov. 
Dopustne dejavnosti: bivanje s spremljajočimi dejavnostmi, ki služijo tem območjem (kmetijske, gozdarske, poslovne in obrtne). 
Dopustne spremljajoče dejavnosti so: centralne dejavnosti (gostinstvo in turizem, trgovske dejavnosti na drobno), dejavnosti kmetijstva in gozdarstva, storitvena dejavnost ter do 250 m2 skupne uporabne površine za poslovne oziroma obrtne dejavnosti, ali druge dejavnosti, ki služijo tem območjem.
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov, razen mobilnih hiš in bivalnih zabojnikov.
2 Tip zazidave
Tip 1a, 1b, 2
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
/
0,4
5
Na območjih podrobnejše namenske rabe »SKg – površine podeželskega naselja za gradnjo kmetijskih objektov« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dopustna je gradnja drugih nestanovanjskih kmetijskih stavb in opravljanje kmetijske dejavnosti. 
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov, razen mobilnih hiš in bivalnih zabojnikov.
2 Tip zazidave
Tip 2 
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
/
0,5
5
Na območjih podrobnejše namenske rabe »SP – površine počitniških hiš« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dopustna je gradnja počitniških stavb. 
Dopustne dejavnosti so: kratkotrajno bivanje. 
Poleg počitniškega objekta se lahko na vsaki gradbeni parceli zgradi le en pripadajoči (pomožni) objekt, ki je po zahtevnosti lahko enostaven ali nezahteven. Pripadajoči (pomožni) objekt, ki stoji poleg počitniške hiše, ne sme vsebovati opreme, ki je značilna za objekte za bivanje in omogoča bivanje v njih. Prav tako ni dovoljena postavitev mobilnih hiš in bivalnih kontejnerjev.
2 Tip zazidave
Tip 3 
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
/
0,2
5
Minimalna gradbena parcela
Minimalna velikost gradbene parcele je 600 m2, razen v primeru, ko se parcela zmanjša s parcelacijo zaradi gradnje javne infrastrukture in cestne infrastrukture. V tem primeru se manjša minimalna gradbena parcela dovoli s sklepom občinskega sveta.
Na območjih podrobnejše namenske rabe »CU – osrednja območja centralnih dejavnosti« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dopustna je gradnja: eno in dvostanovanjskih stavb, gradnja vseh nestanovanjskih stavb in vseh drugih gradbeno inženirskih objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov. 
Dopustne dejavnosti so: trgovske, oskrbne, storitvene, upravne, socialne, zdravstvene, vzgojne, izobraževalne, kulturne, verske in podobne dejavnosti, gostinske nastanitvene dejavnosti ter bivanje. 
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov, razen mobilnih hiš in bivalnih zabojnikov.
2 Tip zazidave
Tip 1a, 1b, 2
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
1,6
/
10
Na območjih podrobnejše namenske rabe »CDi – območja centralnih dejavnosti za izobraževanje, vzgojo in šport« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dopustna je gradnja stavb za izobraževanje in znanstvenoraziskovalno delo, ter objektov za šport, rekreacijo in prosti čas skladno s predpisom o razvrščanju objektov. 
Dopustne dejavnosti so: vzgoja, izobraževanje in kulturne dejavnosti. Dopustna je spremljajoča zdravstvena dejavnost. 
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov.
2 Tip zazidave
Tip 2
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
1
/
5
Na območjih podrobnejše namenske rabe »CDk – območja centralnih dejavnosti za kulturo in javno upravo« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dopustne so stavbe splošnega družbenega pomena, ki so namenjene kulturni dejavnosti in dejavnosti javne uprave. Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov.
2 Tip zazidave
Tip 2 
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
1,2
0,8
10
Na območjih podrobnejše namenske rabe »CDv – območja centralnih dejavnosti za opravljanje verskih obredov« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dopustne so obredne stavbe, ki so namenjene dejavnosti opravljanja verskih obredov. Dopustna je spremljajoča dejavnost bivanja. 
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov.
2 Tip zazidave
Tip 1a, 2
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
/
1
/
Na območjih podrobnejše namenske rabe »CDo – območja centralnih dejavnosti – trgovske, oskrbne, poslovno-storitvene, gostinske dejavnosti, manjša obrt« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dopustna je gradnja: eno in dvostanovanjskih stavb, gradnja vseh nestanovanjskih stavb in vseh drugih gradbeno inženirskih objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov. 
Dopustne dejavnosti so: trgovske, oskrbne, storitvene, upravne, socialne, zdravstvene, vzgojne, izobraževalne, kulturne, verske in podobne ter bivanje. 
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov, razen mobilnih hiš in bivalnih zabojnikov.
2 Tip zazidave
Tip 1a, 2
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
1
/
5
Na območjih podrobnejše namenske rabe »IG – gospodarske cone« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dopustna je gradnja: industrijskih in skladiščnih stavb, stavb za promet in stavb za izvajanje komunikacij skladno s predpisom o razvrščanju objektov. 
Dopustne dejavnosti: poslovna, proizvodna in obrt. 
Spremljajoča dejavnost: gostinstvo. 
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov.
2 Tip zazidave
Tip 2 
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
/
0,6
10
Na območjih podrobnejše namenske rabe »BT – površine za turizem« in »BC – športni centri« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dopustna je gradnja: gostinskih stavb, garažnih stavb, objektov in stavb za šport, rekreacijo in prosti čas skladno s predpisom o razvrščanju objektov. 
Dopustne dejavnosti: turistična, športna, razvedrilna dejavnost. Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov.
2 Tip zazidave
Tip 2 
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
1
/
10
Na območjih podrobnejše namenske rabe »ZS – površine za oddih, rekreacijo in šport« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dopustna je gradnja stavb in objektov za šport, rekreacijo in prosti čas skladno s predpisom o razvrščanju objektov. Dopustna dejavnost: športna in razvedrilna dejavnost. 
Dopustne spremljajoče dejavnosti so: gostinstvo, turizem in druge dejavnosti, ki služijo tem območjem. 
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov.
2 Tip zazidave
Tip 2 
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
1,2
0,4
10
Na območjih podrobnejše namenske rabe »ZP – parki« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dopustna je gradnja parkovnih ureditev. 
Dopustne dejavnosti so: kulturne in razvedrilne dejavnosti, gostinstvo, turizem in druge dejavnosti, ki služijo tem območjem. 
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov.
2 Tip zazidave
/
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
/
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
/
/
80
Na območjih podrobnejše namenske rabe »ZD – druge urejene zelene površine« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov. 
Dovoljena je gradnja pomolov in drugih objektov za dostopanje do vodotoka.
Na območjih podrobnejše namenske rabe »ZK – pokopališča« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dopustna je gradnja obrednih stavb, samostojnih parkirišč, drugih gradbenih inženirskih objektov, ki služijo pogrebni dejavnosti skladno s predpisom o razvrščanju objektov. 
Dopustne spremljajoče dejavnosti so: verske dejavnosti, trgovske dejavnosti (ki služijo tem območjem), druge dejavnosti (ki služijo tem območjem). 
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov.
2 Tip zazidave
Tip 2 
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
/
0,8
20
Na območjih podrobnejše namenske rabe »PC – površine cest«, »PO – ostale prometne površine«, »PŽ – površine železnic« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dopustna je gradnja vseh objektov prometne infrastrukture, cevovodov, komunikacijskih omrežij, elektroenergetskih vodov in drugih gradbenih inženirskih objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov. 
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov.
2 Tip zazidave
Tip 2 
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
1
/
/
Na območjih podrobnejše namenske rabe »T – območja komunikacijske infrastrukture«, »E – območja energetske infrastrukture«, »O – območja okoljske infrastrukture« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dopustna je gradnja vseh objektov prometne infrastrukture, cevovodov, komunikacijskih omrežij, elektroenergetskih vodov in drugih gradbenih inženirskih objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov. 
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov.
2 Tip zazidave
Tip 2 
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
1
/
/
Na območjih podrobnejše namenske rabe »A – površine razpršene poselitve« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Dovoljena je gradnja enostanovanjskih in dvostanovanjskih stavb, garažnih stavb, gasilskega doma, športnih igrišč, drugih nestanovanjskih kmetijskih stavb, drugih kmetijskih gradbenih inženirskih objektov, drugih objektov za šport, rekreacijo in prosti čas skladno s predpisom o razvrščanju objektov. 
Dopustne dejavnosti: bivanje s spremljajočimi dejavnostmi, ki služijo tem območjem (kmetijske, gozdarske, poslovne in obrtne). 
Dopustne spremljajoče dejavnosti so: centralne dejavnosti (gostinstvo in turizem, trgovske dejavnosti na drobno), dejavnosti kmetijstva in gozdarstva, storitvena dejavnost ter do 250 m2 skupne uporabne površine za poslovne oziroma obrtne dejavnosti, ali druge dejavnosti, ki služijo tem območjem.
Dopustna je gradnja vseh pripadajočih (pomožnih) objektov skladno s predpisom o razvrščanju objektov, razen mobilnih hiš in bivalnih zabojnikov.
2 Tip zazidave
Tip 1a, 1b, 2
3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča
Faktor izrabe (FI) do
Faktor zazidanosti (FZ) do
Delež zelenih površin (DZP %) vsaj
/
0,4
5
Na območjih podrobnejše namenske rabe »K1 – najboljša kmetijska zemljišča« in »K2 druga kmetijska zemljišča« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Na območjih kmetijskih zemljišč so dopustni naslednji objekti ali posegi v prostor: 
a) agrarne operacije, razen osuševanja; 
b) rekonstrukcije občinskih in državnih cest v skladu z zakonom, ki ureja ceste, in železniške proge v skladu z zakonom, ki ureja železnice. Dopustni so tudi objekti, ki jih pogojuje načrtovana rekonstrukcija ceste ali železnice (npr. nadkrita čakalnica na postajališču, kolesarske površine in površine za pešce, oporni in podporni zidovi, nadhodi, podhodi, prepusti, protihrupne ograje, cestni silos, urbana oprema), ter objekti gospodarske javne infrastrukture, ki jih je na območju ceste ali železnice treba zgraditi ali prestaviti zaradi rekonstrukcije ceste ali železnice; 
c) začasne ureditve za potrebe obrambe in varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v skladu s predpisom, ki ureja vrste začasnih ureditev za potrebe obrambe in varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami; 
č) dostop do objekta, skladnega s prostorskim aktom, če gre za objekt, ki: 
– ga je dopustno graditi na kmetijskih zemljiščih, 
– ga je dopustno graditi na površinah posamične poselitve, 
– ga je dopustno graditi na vodnih in priobalnih zemljiščih; 
d) raziskovanje podzemnih voda, mineralnih surovin in geotermičnega energetskega vira; 
e) začasne objekte in začasne posege, in sicer za čas dogodka oziroma v času sezone: 
– oder z nadstreškom, sestavljen iz montažnih elementov, 
– cirkus, če so šotor in drugi objekti montažni, 
– začasna tribuna za gledalce na prostem, 
– za izvajanje zimskih športnih aktivnosti (npr. objekt na smučišču, ki se uporablja za obratovanje smučišča, prostor za nadzor obratovanja smučišč in priročno skladišče za vzdrževanje žičniških naprav, prostor za reševanje, razsvetljavo smučišča, naprave za zasneževanje smučišča, montažne vlečnice z nizko vodeno vrvjo); 
f) označevalne in usmeritvene table učnih poti, obrazložitvene table projektov, če se nanašajo na projekte, financirane iz javnih sredstev, usmeritvene table za potrebe kmetij in kmetijskih dogodkov; 
g) površine do vključno: 
– 150 m2 za začasno skladiščenje kmetijskih pridelkov, če gre za površino za začasno skladiščenje kmetijskih pridelkov neposredno na tleh, za obdobje, ki ni daljše od dvanajst mesecev in pri njem ne nastajajo izcedne vode,
– 50 m2 za predelavo rastlinskih odpadkov, ki nastajajo v kmetijstvu, če njihova predelava v kompost poteka na kraju njihovega nastanka in se iz njih nastali kompost uporabi na kmetijskih zemljiščih tega kmetijskega gospodarstva ter gre za eno površino na tem kmetijskem gospodarstvu;
h) površine za predelavo rastlinskih odpadkov, ki nastajajo v kmetijstvu, če njihova predelava v kompost poteka na kraju njihovega nastanka in se iz njih nastali kompost uporabi na kmetijskih zemljiščih tega kmetijskega gospodarstva ter gre za površino, večjo od 50 m2, vendar ne večjo od 150 m2. Na kmetijskem gospodarstvu so lahko največ tri take površine, ki morajo biti utrjene in za tekočine neprepustne. Na kmetijah, ki imajo površino pod hmeljem večjo od 15 ha, pa se število površin za kompostiranje poveča sorazmerno glede na površino kmetije pod hmeljem. Zagotovljena morata biti zajem izcedne in padavinske vode iz teh površin ter njihova ponovna uporaba v procesu kompostiranja, kot je to določeno za tekoča organska gnojila v skladu s predpisom, ki ureja varstvo voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov;
i) objekte, ki so po predpisih o določitvi klasifikacije vrst objektov CC-SI glede na namen uporabe objektov uvrščeni v skupine: 
– stavbe za rastlinsko pridelavo tlorisne površine do vključno 150 m2,
– stavbe za rejo živali, in sicer le čebelnjak kot lesen enoetažni pritlični objekt na točkovnih temeljih, namenjen gojenju čebel, tlorisne površine do vključno 40 m2, staja kot lesen enoetažni pritlični objekt na točkovnih temeljih, namenjen zavetju rejnih živali na paši, tlorisne površine do vključno 100 m2, ter pastirski stan tlorisne površine do vključno 100 m2,
– stavbe za skladiščenje pridelka, razen kleti, vinske kleti in zidanice, tlorisne površine do vključno 150 m2,
– druge nestanovanjske kmetijske stavbe tlorisne površine do vključno 150 m2,
– rezervoarji, silosi in skladiščne stavbe, in sicer le skladiščne stavbe za skladiščenje lesnih goriv tlorisne površine do vključno 150 m2,
– daljinski cevovodi, daljinska (hrbtenična) komunikacijska omrežja in daljinski (prenosni) elektroenergetski vodi s pripadajočimi objekti in priključki nanje, 
– lokalni cevovodi, lokalni (distribucijski) elektroenergetski vodi in lokalna (dostopovna) komunikacijska omrežja s pripadajočimi objekti in priključki nanje, razen toplarne in kotlovnice,
– kulturna dediščina, ki se ne uporablja za druge namene, in sicer le spominska obeležja, skupaj s funkcionalnim zemljiščem, površine do vključno 10 m2,
– stavbe za opravljanje verskih obredov tlorisne površine do vključno 10 m2,
– pristanišča in plovbne poti, in sicer le vstopno-izstopna mesta oziroma privezni pomoli površine do vključno 30 m2,
– jezovi, vodne pregrade in drugi vodni objekti, in sicer le zadrževalniki za akumulacijo vode za namakanje kmetijskih zemljišč ter vkopani zadrževalniki in podobni objekti za akumulacijo vode, namenjeni namakanju kmetijskih zemljišč in drugi kmetijski rabi, 
– drugi gradbeni inženirski objekti za šport, rekreacijo in prosti čas, in sicer le opazovalnica kot netemeljena lesena konstrukcija do 10 m2 (npr. ptičja opazovalnica),
– drugi kmetijski gradbeni inženirski objekti, razen ribogojnice, in sicer koritasti silos, gnojišča, napajalna korita, krmišča in hlevski izpusti, zbiralnik gnojnice in gnojevke prostornine do vključno 1.000 m3, če so ti zgrajeni v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov, ter visoke preže kot opazovalnica kot netemeljena lesena konstrukcija do 10 m2 (npr. lovska preža),
– merilna mesta za opazovanje naravnih pojavov, naravnih virov in stanja okolja; 
j) objekte, namenjeni zagotavljanju navigacijskih služb zračnega prometa, površine do največ 40 m2;
k) objekte za varnost plovbe v skladu s predpisi, ki urejajo pomorstvo, in v skladu s predpisi, ki urejajo varnost plovbe po celinskih vodah. 
Na območju kmetijskih zemljišč je dopustno postaviti pomožno kmetijsko-gozdarsko opremo (npr. brajda, klopotec, žična opora, opora za mrežo proti toči, opora za mrežo proti ptičem, obora, ograja za pašo živine, ograja in opora za trajne nasade, ograja za zaščito kmetijskih pridelkov, zaščitna mreža, premični tunel, premični objekti za rejo živali v leseni izvedbi, premična zavetišča za rejne živali na prostem, rastlinjaki, ki so kot celota dani na trg kot proizvod, ki izpolnjuje zahteve iz predpisov, ki urejajo splošno varnost proizvodov, ter je način pridelave neposredno vezan na kmetijsko zemljišče). 
Investitor mora za gradnjo objektov na kmetijskem zemljišču iz točk g) in h), ter iz druge, tretje, četrte, pete in trinajste alinee iz točke i), ki so po predpisu, ki ureja razvrščanje objektov, nezahtevni objekti, poleg izpolnjevanja pogojev iz zakona, ki ureja graditev objektov, imeti v lasti oziroma zakupu: 
a) najmanj 1 ha zemljišč, ki so glede na evidenco dejanske rabe zemljišč uvrščena med njive in vrtove, travniške površine, trajne nasade in druge kmetijske površine, ali 
b) najmanj 5.000 m2 zemljišč, ki so glede na evidenco dejanske rabe zemljišč uvrščena med trajne nasade.
2 Tip zazidave
Tip 2
Na območjih podrobnejše namenske rabe »G – gozdna zemljišča« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
a) Gradnja objektov gospodarske javne infrastrukture: 
– postaje, stavbe za izvajanje elektronskih komunikacij ter z njimi povezane stavbe; 
– ceste; 
– mostovi; 
– objekti za črpanje, filtriranje in zajem vode; 
– prenosna komunikacijska omrežja; 
– distribucijski plinovodi; 
– distribucijski cevovodi za vodo in pripadajoči objekti; 
– cevovodi za odpadno vodo in 
– distribucijski elektroenergetski vodi in distribucijska komunikacijska omrežja. 
b) Objekte za obrambo, zaščito in reševanje v naravnih in drugih nesrečah je dopustno graditi le v primeru vojne ali naravne ogroženosti. 
c) Dopustne so tudi: 
– gozdarske prostorsko ureditvene operacije, skladno z Zakonom o gozdovih, 
– sanacije peskokopov, kamnolomov in gramoznic, brez možnosti nadaljnjega izkoriščanja in nadaljnje širitve na območja, ki so namenjena gozdnim zemljiščem, 
– gradnja objektov in naprav mobilne telefonije na podlagi soglasja pristojne javne gozdarske službe in pristojne službe za varovanje narave, 
– vzdrževanje objektov, 
– odstranitev objektov. 
d) Za vse posege v gozd in gozdni prostor je treba pridobiti soglasje pristojnega organa oziroma javne gozdarske službe. 
e) Posegi so dopustni pod pogojem, da niso v nasprotju z gozdnogospodarskimi načrti in funkcijami gozda, ne ovirajo osnovne dejavnosti oziroma niso v nasprotju z interesi gozdarstva. 
f) V večjih sklenjenih gozdnih kompleksih posegi v gozd in gozdni prostor praviloma niso dopustni. Posege v gozdni prostor se usmerja v robna območja gozdnih kompleksov in v gozdove s slabšo zasnovo oziroma na območja zaraščajočih se površin.
g) Gradnje morajo biti načrtovane tako, da se lastnikom in drugim uporabnikom gozda ohranja neoviran javni dostop do gozda in gozdnih zemljišč. 
h) Gradnja objektov ne sme bistveno prizadeti gospodarjenja z gozdom, poškodbe gozdnih zemljišč je treba ustrezno sanirati in rekultivirati. 
i) Globina ali višina nadzemnih in podzemnih objektov mora biti taka, da je možno normalno gospodarjenje z gozdom. 
j) Po izvedeni gradnji objektov je treba z gradnjo prizadeta gozdna zemljišča urediti tako, da se zagotovi osnovne pogoje za naravno nasemenitev in obnovo gozda. 
k) Vožnja s kolesom brez motorja in ježa sta dovoljeni na označenih gozdnih vlakah in drugih označenih poteh na območjih, ki se jih določi v prostorskem delu gozdno- gospodarskega načrta. 
l) Na območju rekreativnih dejavnosti v odprti krajini je zaradi konteksta naravne krajine potrebna premišljena izvedba krajinskih ureditev na podlagi načrtov krajinske arhitekture. 
Rekreacijske peš in kolesarske poti v odprti krajini naj se načeloma vodi po obstoječih poljskih in gozdnih poteh ali ob vodotokih. Za ureditev počivališč in razgledišč ob teh poteh naj se uporablja obstoječe atraktivne točke. Počivališča in razgledišča naj bodo minimalno opremljena: klop, koš za smeti, oznake do posameznih atraktivnost, informativne table itd.
Na območjih podrobnejše namenske rabe »Gv – varovalni gozdovi« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Gradnja objektov za potrebe javne gozdarske službe. 
Posegi v varovalnih gozdovih, ki niso povezani z gospodarjenjem z varovalnimi gozdovi in ne bodo bistveno negativno vplivali na funkcije gozdov, zaradi katerih je bil gozd razglašen za varovalni gozd, se lahko izvajajo na podlagi predhodno pridobljenega dovoljenja, ki ga izda pristojno ministrstvo. Posegi v varovalni gozd se presojajo na podlagi vpliva posega na varovalni gozd in funkcije gozda. V varovalnih gozdovih je dopustno le vzdrževanje obstoječih objektov ter prostorske ureditve, ki ohranjajo in krepijo varovalno, hidrološko, biotopsko ali klimatsko funkcijo gozda, v skladu s predpisi in gozdnogospodarskimi načrti.
Na območjih podrobnejše namenske rabe »Gr – gozdni rezervat« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Gradnja objektov za potrebe javne gozdarske službe. 
Gradnje in druge prostorske ureditve znotraj območij gozdov s posebnim namenom so prepovedane, razen vzdrževanja poti, postavitve informativnih tabel, vzdrževanja objektov kulturne dediščine ter izvajanja znanstveno raziskovalnih del v skladu z gozdnogospodarskim načrtom in aktom o zavarovanju.
Na območjih podrobnejše namenske rabe »VC – celinske vode« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
– gradnja objektov, potrebnih za rabo voda in zagotovitev varstva pred utopitvami, 
– gradnja objektov, namenjenih varstvu voda pred onesnaženjem, 
– gradnja objektov, namenjenih obrambi države, zaščiti in reševanju ljudi, živali in premoženja ter izvajanju nalog policije, 
– gradnja objektov grajenega javnega dobra po predpisu o vodah ali drugih predpisih, 
– gradnja objektov javne infrastrukture, komunalne in druge infrastrukture ter komunalnih priključkov na javno infrastrukturo, 
– gradnja objektov, potrebnih za rabo voda, ki jih je za izvajanje vodne pravice nujno zgraditi na vodnem ali priobalnem zemljišču, za zagotovitev varnosti plovbe in za zagotovitev varstva pred utopitvami v naravnih kopališčih, 
– gradnja brvi in mostov, 
– ukrepi, ki se nanašajo na izboljšanje hidromorfoloških in bioloških lastnosti površinskih voda, 
– ukrepi, ki se nanašajo na ohranjanje narave, 
– vstopno izstopna mesta, pomoli, dostopi do vode in pristani. 
V območju podrobne namenske rabe z oznako VC veljajo naslednja določila: 
– Gradnja podzemnih garaž ni dopustna. 
– Objekte za obrambo, zaščito in reševanje v naravnih in drugih nesrečah je dopustno graditi le v primeru vojne ali naravne ogroženosti. 
– Premostitve voda in gradnja na vodnem zemljišču morajo biti načrtovani tako, da je zagotovljena poplavna varnost in da se ne poslabšujeta stanje voda in vodni režim. 
– Za vse posege v vodotoke in v priobalno zemljišče vodotokov je treba pridobiti pogoje in soglasje/mnenje pristojnega organa oziroma službe za vodno gospodarstvo, pristojnega organa za varovanje narave in soglasje organa, pristojnega za varnost plovbe, v skladu s predpisi o plovbi po celinskih vodah (10. člen Zakona o plovbi po celinskih vodah – ZPCV, Uradni list RS, št. 30/02, 29/17 – ZŠpo-1 in 41/17 – PZ-G). 
– Na zakonito zgrajenih objektih, ki niso skladni z namembnostjo EUP, so dopustna samo vzdrževalna dela in odstranitev objekta. 
– Dopustna je postavitev začasne urbane opreme pod pogoji, da ne ovira vodnega toka in ob pogojih iz vodnega soglasja/mnenja o vplivu na vodni režim in stanje voda; dopustno je urejanje brežin. 
– Spreminjanje širine struge (zamuljenje, zasipavanje bregov) ni dopustno. 
Neutrjene brežine se ohranja tako, da so vzpostavljeni pogoji za obstoj avtohtonih vrst favne in flore.
Na območjih podrobnejše namenske rabe »LN – površine nadzemnega pridobivalnega prostora« veljajo naslednji posebni prostorski izvedbeni pogoji:
1 Vrste posegov v prostor in njihova namembnost
Dopustne gradnje in dejavnosti
Na robovih območij površinskih kopov mineralnih surovin naj se ohranja ali vzpostavi pas vegetacije, zelena bariera, ki zmanjšuje vidno izpostavljenost teh območij. V primeru pogozdovanja naj se izberejo sadike za območje avtohtonih vrst, ki so hkrati primerne tudi za posamezen tip zemljišča in reliefa. 
Zagotoviti je potrebno protiprašne ukrepe, kot so vlaženje površin ob suhem in vetrovnem vremenu, škropljenje v sušnih obdobjih in zajemanje prahu na mestu nastajanja pri strojnih napravah separacije. Vplive na okolje je treba spremljati in jih glede na rezultate spremljanja zmanjševati ali odpravljati. 
Za vse površinske kope je upravljavec ali lastnik dolžan zagotoviti sprotno in končno sanacijo. 
Obstoječe nelegalne kope, ki niso predvideni za nadaljnje izkoriščanje, se sanira (brez izkoriščanja mineralnih surovin) in s tem izboljša krajinsko sliko. Pri sanaciji je potrebno zagotoviti stabilnost brežin z ustreznim naklonom in urejenim odvodnjavanjem ter rekultivacijo območja z izbranimi avtohtonimi drevesnimi in grmovnimi vrstami. Sanirane kamnolome je možno v celoti vrniti prejšnji rabi gozda ali travnika, dno kamnoloma pa je možno nameniti tudi drugi rabi. 
Na območjih sanacij opuščenih nelegalnih kopov je dovoljena sanacija (brez izkoriščanja mineralnih surovin) in prepuščanje naravni sukcesiji ali pa vzpostavitev prvotnega stanja, pri čemer se ne smejo poslabšati prostorske razmere in kakovost okolja. 
Vplive na okolje je treba spremljati in jih glede na rezultate spremljanja zmanjševati ali odpravljati. 
Z namestitvijo ograj je treba zagotoviti varnost pred padcem v globino in pred porušitvami terena. 
Dopustne so: 
– gradnje in ureditve, skladne s predpisi s področja pridobivanja mineralnih surovin; 
– sanacije peskokopov, kamnolomov in gramoznic; 
– raziskave mineralnih surovin in geotermičnega energetskega vira; 
– vzdrževanje objektov in odstranitev objektov; 
– na legalno zgrajenih objektih, ki niso skladni z namembnostjo, so dopustna samo vzdrževalna dela in odstranitev objekta.
«. 
15. člen 
Doda se nov 58.d člen, ki se na novo glasi:
»58.d člen 
(stavbišča objektov razpršene gradnje na nestavbnih zemljiščih) 
(1) Na legalno zgrajenih objektih razpršene gradnje je dovoljena:
– rekonstrukcija objektov,
– dozidave in nadzidave do 60 % BTP osnovnega objekta,
– odstranitev objektov,
– komunalna in oblikovna sanacija objektov.
(2) Dopustna je gradnja dveh pripadajočih (pomožnih) objektov na gradbeni parceli glavnega objekta, oziroma v območju 10 m od glavnega objekta.
(3) Tip zazidave: 1a, faktor zazidanosti: 0,4.«.
16. člen 
Doda se nov 58.e člen, ki se glasi:
»58.e člen 
(tipologija in oblikovanje zunanje podobe objektov) 
(1) Objekti glede na tip pozidave:
Tip 1a: 
Stanovanjski objekti, ki se nahajajo v območju kulturne krajine in naselbinske dediščine. Enostanovanjska prostostoječa stavba ali samostojna prostostoječa hiša, v kateri se nahajata največ dve stanovanji, ki se z nobeno stranico v medsebojnem razmiku vsaj 4 m ne stika s sosednjimi istovrstnimi stavbami. 
Tloris:
Tlorisna zasnova objektov mora biti podolgovata, z razmerjem stranic vsaj 1:1,4. 
Dovoljene so manjše ortogonalne členitve, ki ohranjajo vtis podolgovatega tlorisa, kot so prikazane na spodnjih skicah:Slika 1 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maksimalni gabarit
Največja dovoljena višine stavbe znaša 10 m. Višina stavbe se meri od kote pritličja do kote slemena strehe. 
Klet je dovoljena tam, kjer to dopuščajo geomehanske razmere, potek komunalnih vodov, zaščita podtalnice in zaščita sosednjih objektov. V poplavno ogroženih območjih gradnja kleti ni dovoljena. V primeru preoblikovanja terena ali nagnjenega terena mora biti klet vkopana v teren iz treh strani.
Streha
Streha mora biti dvokapnica v naklonu od 40 do 45 stopinj in slemenom po dolžini objekta. Kritina je lahko temne barve, opečna ali svetlo siva. Dovoljeni so čopi, strešna okna in frčade, ki jih je dovoljeno umeščati do 1/3 dolžine strehe. 
Druga merila
/
Oblikovanje fasad
Izvedba fasade naj bo v svetlih pastelnih barvah.
Tip 1b: 
Stanovanjske stavbe, ki se ne nahajajo v območju kulturne krajine in naselbinske dediščine
Tloris:
Enostanovanjska prostostoječa stavba ali samostojna prostostoječa hiša, v kateri se nahajata največ dve stanovanji, ki se z nobeno stranico v medsebojnem razmiku vsaj 4 m ne stika s sosednjimi istovrstnimi stavbami. 
Na območjih, ki niso opredeljena kot območja kulturne krajine in naselbinske dediščine, je dopustna tudi tlorisna zasnova objektov z razmerjem stranic vsaj 1:1,2. Tlorisna zasnova je lahko v obliki črke L, I ali U.
Maksimalni gabarit
Največja dovoljena višine stavbe znaša 10 m. Višina stavbe se meri od kote pritličja do kote slemena strehe. 
Klet je dovoljena tam, kjer to dopuščajo geomehanske razmere, potek komunalnih vodov, zaščita podtalnice in zaščita sosednjih objektov. V poplavno ogroženih območjih gradnja kleti ni dovoljena. V primeru preoblikovanja terena ali nagnjenega terena mora biti klet vkopana v teren iz treh strani.
Streha
Streha mora biti dvokapnica v naklonu od 35 do 45 stopinj in slemenom po dolžini objekta. Kritina je lahko temne barve, opečna ali svetlo siva. Dovoljeni so čopi, strešna okna in frčade, ki jih je dovoljeno umeščati do 1/3 dolžine strehe.
Druga merila
/
Oblikovanje fasad
Izvedba fasade naj bo v svetlih pastelnih barvah.
Tip 2 
Ostale nestanovanjske stavbe.
Tloris:
Tloris mora biti podolgovat, min 1:1,2
Maksimalni gabarit
Največja dovoljena višina stavbe znaša 14 m, razen če je to potrebno zaradi tehnološkega procesa, kar se posebej utemelji v dokumentaciji za gradbeno dovoljenje je lahko stavba višja še za 2 metra. Višina stavbe se meri od kote pritličja do kote slemena strehe ali najvišje točke venca. 
Klet je dovoljena tam, kjer to dopuščajo geomehanske razmere, potek komunalnih vodov, zaščita podtalnice in zaščita sosednjih objektov. V poplavno ogroženih območjih gradnja kleti ni dovoljena. V primeru preoblikovanja terena ali nagnjenega terena mora biti klet vkopana v teren iz treh strani.
Streha
Streha kozolcev: dvokapnica v naklonu od 40 do 45 stopinj 
Kritina je lahko temne barve, opečna ali svetlo siva.
Druga merila
Gradivo kozolcev: les. Dovoljeni so betonski podstavki (max. višine 60 cm).
Tip 3 
Počitniške stavbe 
Tloris:
Tloris stavbe znaša največ 6 × 9 m (zazidana površina).
Streha
Streha mora imeti naklon 60 stopinj in sleme po dolžini objekta.
Oblikovanje fasad
Izvedba fasade naj bo v svetlih pastelnih barvah.
Tip 4 
Stavbe – ki se nahajajo ob Tržaški cesti, na območjih centralnih dejavnosti na Brezovici
Tloris:
Največja dovoljena višina stavbe znaša do 10 m. Višina stavbe se meri od kote pritličja do kote slemena strehe ali najvišje točke venca. Klet je dovoljena tam, kjer to dopuščajo geomehanske razmere, potek komunalnih vodov, zaščita podtalnice in zaščita sosednjih objektov. V poplavno ogroženih območjih gradnja kleti ni dovoljena.
Prostostoječa stavba, ki se z nobeno stranico v medsebojnem razmiku vsaj 4 m ne stika s sosednjimi stavbami in ki ima v pritličju poslovno dejavnost (dopustna je tudi stanovanjska dejavnost), v prvem in drugem nadstropju pa stanovanjsko ali poslovno dejavnost.
Streha
Kritina strehe mora biti v temnih barvah, temno siva betonska ali opečno rdeča. Dopustna je tudi zelena streha kot jo opredeljuje državni prostorski red.
Oblikovanje fasad
Izvedba fasade naj bo v svetlih pastelnih barvah.
« 
17. člen 
Doda se nov 58.f člen, ki se na novo glasi:
»58.f člen 
(dopustno odstopanje od oblikovanja stavb) 
(1) Strehe dozidav (prizidav) k obstoječi zgrajeni stavbi, se lahko oblikujejo drugače, kot je to določeno za glavno stavbo.
(2) V primeru, da se objekt nahaja v območju kulturne dediščine, je treba za odstopanje pridobiti tudi kulturnovarstveno soglasje pristojne službe s področja varstva kulturne dediščine, s katerim se potrdi, da je odstopanje v skladu z varstvenimi režimi kulturne dediščine.
(3) Oblikovanje naklonov in vrste kritine streh lahko odstopa od prostorsko izvedbenih pogojev, če gre za izvedbo ekstenzivne, polintenzivne, intenzivne in debeloslojne zelene strehe na način, kot so določene v Državnem prostorskem redu: »Ozelenitev streh in vertikalnih površin«.
(4) Za potrebe legalizacije večstanovanjskih stavb, ki so bile zgrajene pred 28. 4. 2016 (datum začetka veljavnosti Odloka o Občinskem prostorskem načrtu Občine Brezovica, Uradni list RS, št. 23/16) in niso skladne z OPN Brezovica, veljajo naslednja določila:
– stavba mora biti evidentirana v katastru stavb do 28. 4. 2016;
– dopustna so odstopanja v tlorisnem razmerju stavbe, višini, naklonu in smeri slemena strehe;
– za vsako stanovanje je treba zagotoviti 2 parkirni mesti na stanovanje, ter zagotoviti manipulacijske površine na gradbeni parceli večstanovanjske stavbe.
(5) Za gradnjo gasilskih domov so dopustna naslednja odstopanja od oblikovanja določenega po namenskih rabah prostora:
– novogradnja, prizidava in rekonstrukcija gasilskih domov lahko odstopa od oblikovanja,
– streha je lahko dvokapna, ravna, enokapna, lomljena,
– razmerje objekta je min 1:1,2, L oblike ali drugačne oblike,
– maksimalna višina objekta (stolp) je 25 m,
– FZ: 0.9.«.
18. člen 
Doda se nov 58.g člen, ki se na novo glasi:
»58.g člen 
(pripadajoči (pomožni) objekti – tipologija in oblikovanje) 
(1) Pripadajoči (pomožni) objekti morajo biti grajeni v skladu s predpisi, ki urejajo klasifikacijo vrst objektov in razvrščanje objektov glede na zahtevnost.
(2) Oblikovanje pripadajočih (pomožnih) objektov mora slediti tlorisnemu razmerju vsaj 1:1,2. Dopustne so tudi ravne strehe in enokapnice.
(3) Gradnja pripadajočih (pomožnih) objektov po CC-SI – 1 Stavbe je dovoljena le na gradbeni parceli glavnega objekta, razen stavb namenjenih kmetijstvu, energetiki, okolju, prometu, športu ter družbeni infrastrukturi.
(4) Začasne objekte sezonskega turističnega značaja je dopustno postaviti na zemljiščih, ki so prometno dostopna. Dopustna je izvedba začasnih priključkov na infrastrukturo, na podlagi pridobljenega soglasja, skladno s pogoji upravljavca. Če se postavi začasni objekt na javnem ali skupnem prostoru, mora upravljavec (lastnik) zemljišča pri soglasju za postavitev začasnega objekta definirati, kdaj je treba objekt odstraniti, kdo ga je dolžan odstraniti, na čigave stroške in v kakšnem času.«.
19. člen 
Doda se nov 58.h člen, ki se na novo glasi:
»58.h člen 
(odmiki objektov od sosednjih zemljišč in objektov) 
(1) Manj zahtevni in zahtevni objekti morajo biti oddaljeni od parcelne meje sosednjih parcel minimalno 4 m, merjeno kot razdalja med najbolj izpostavljenim delom stavbe in najbližjo točko parcelne meje. Manjši odmik je dopusten s pisnim soglasjem soseda mejaša.
(2) Istovrstne stanovanjske stavbe, ki sodijo med manj zahtevne in zahtevne objekte, morajo biti, ne glede na oddaljenost od parcelne meje, druga od druge odmaknjene najmanj 6 m ali najmanj razdaljo, ki je enaka 1/2 višine višje stavbe (upošteva se večja od teh dveh zahtev po odmiku), merjeno kot razdalja med najbolj izpostavljenimi deli objektov.
(3) Obstoječi legalno zgrajeni objekti, ki so grajeni bližje kot 4,0 m od meje sosednjih parcel ali so drug od drugega oddaljeni manj kot 4 m, se lahko rekonstruirajo ali se v njih izvede sprememba namembnosti v mejah obstoječega odmika. Z manjšim odmikom je dovoljena tudi nadomestna gradnja ali sprememba namembnosti ob poprejšnji odstranitvi objekta, vendar odmik ne sme biti manjši od odmika obstoječega objekta, ki se ruši.
(4) Pripadajoči (pomožni) objekti morajo biti oddaljeni od meje sosednjih zemljišč minimalno 1,5 m, merjeno kot razdalja med najbolj izpostavljenim delom objekta in najbližjo točko parcelne meje. S soglasjem lastnika sosednje parcele je dopustna gradnja z manjšim odmikom do parcelne meje.
(5) Gradnja ograj, dvorišč, poti, opornih zidov, zelenih površin, podzemnih objektov (gospodarska javna infrastruktura) in urbane opreme je dovoljena do parcelne meje ob pogoju, da je zemljiška parcela dokončna in vpisana v uradne evidence. V kolikor se soseda mejaša o tem pisno sporazumeta, se lahko ograja ali oporni zid postavi na parcelno mejo.
(6) Gradnja objektov in omrežij gospodarske javne infrastrukture je dovoljenja do parcelne meje.«.
20. člen 
Doda se nov 58.i člen, ki se na novo glasi:
»58.i člen 
(velikost in oblika gradbene parcele) 
(1) Gradbena parcela se uporablja pri prikazu dopustne izrabe (FZ – faktorju zazidanosti, FI – faktorju izrabe in DZP – deležu zelenih površin).
(2) V projektni dokumentaciji načrtovane gradnje je obvezno prikazati gradbeno parcelo z obstoječimi in načrtovanimi objekti do predpisanega faktorja zazidanosti parcele (FZ) in faktorja izkoriščenosti zemljišča (FI).
(2) Na gradbeni parceli lahko stojijo stavbe in pripadajoči (pomožni) objekti do dovoljenega FZ.
(3) Gradbena parcela namenjena gradnji mora biti v celoti vključena v območje stavbnih zemljišč in mora imeti možnost priključevanja na infrastrukturo ter možnost ustreznega dovoza na občinsko ali državno cesto.
(4) Za obstoječe večstanovanjske stavbe, katerim parcela namenjena gradnji objekta ni bila določena, razpoložljivo zemljišče pa ne omogoča oblikovanja zemljišča k objektu v skladu z merili in pogoji, ki veljajo za nove objekte, se določi zemljišče v okviru dejansko razpoložljivih zemljišč, katerih površine ni dovoljeno zmanjševati.
(5) Parcelacija zemljišča, na kateri že stoji legalno zgrajen objekt, ni dovoljena, v kolikor bi bila s parcelacijo velikost obstoječega in novega zemljišča manjša, kot je določena za gradnjo novega objekta oziroma bi bili preseženi faktorji izrabe zemljišča za obstoječi objekt.
(6) Na obstoječih objektih, ki imajo obstoječo gradbeno parcelo manjšo, kot je predpisna ali je ta premajhna, da bi bilo na njej mogoče zagotoviti predpisane faktorje (FI/FZ/DZP), so dovoljene le rekonstrukcije in spremembe namembnosti za dejavnosti, ki zahtevajo manj funkcionalnih površin kot obstoječa raba.
(7) Za obračun komunalnega prispevka se kot obračunska enota upošteva velikost gradbene parcele.«.
21. člen 
Brišejo se členi od 59. do 64. člena.
22. člen 
Spremeni se peti odstavek 65. člena, tako da se na novo glasi:
»(5) Ne glede na določila prostorskih izvedbenih pogojev za gradnjo nezahtevnih in enostavnih objektov in določila tega člena, je postavljanje objektov in naprav za oglaševanje na objektih in območjih kulturne dediščine dopustno le izjemoma, če se sprejemljivost postavitve potrdi s pridobitvijo kulturnovarstvenega soglasja pristojne službe s področja varstva kulturne dediščine.«.
23. člen 
(1) Za zadnjim odstavkom 65. člena se v naslovu poglavja, ki sledi, briše naslednje oznake in besede: »III.3.3. SPLOŠNI«.
(2) Za zadnjim odstavkom 82. člena se v naslovu poglavja, ki sledi, briše naslednje oznake in besede: »III.3.4. SPLOŠNI«.
24. člen 
Briše se četrti odstavek 66. člena.
25. člen 
Za besedilom drugega odstavka 68. člena se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Priključevanje objektov na kanalizacijsko, vodovodno, energetsko omrežje ter na grajeno javno dobro se izvede le na podlagi projektnih pogojev in mnenj pristojnih mnenjedajalcev.«.
26. člen 
Spremeni se drugi odstavek 69. člena, tako da se na novo glasi:
»(2) Na območjih, ki niso določena z operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalnih voda, se mora komunalna odpadna voda, ki nastaja v stavbi, v naselju ali delu naselja, odvajati v ustrezno malo komunalno čistilno napravo ali v nepretočno greznico, kjer niso izpolnjeni pogoji za ustrezno delovanje MKČN oziroma zaradi zakonskih omejitev izpusti v okolje niso dovoljeni.«.
27. člen 
V četrtem odstavku 70. člena se nadomesti naziv podjetja »JP Vodovod–Kanalizacija d.o.o.« z novim nazivom »JP VOKA SNAGA d.o.o.«.
28. člen 
(1) V 74. členu se četrti odstavek spremeni, tako da se na novo glasi:
»(4) Za vsako nameravano gradnjo v varovalnem pasu železniške proge, 108 m levo in desno izven naselja in 106 m levo in desno v naselju od osi skrajnega tira, je potrebno predhodno, v skladu s predpisom o varnosti v železniškem prometu, predpisom o pogojih za graditev gradbenih in drugih objektov, saditev drevja in postavitev naprav v varovalnem progovnem pasu in varovalnem pasu ob industrijskem tiru in v skladu s predpisom o nivojskih prehodih ceste preko železniške proge, pridobiti projektne pogoje in pozitivno mnenje k projektni dokumentaciji s strani upravljavca javne železniške infrastrukture. Če s predpisom ministra ni določeno drugače, je ob industrijskih tirih in progah drugih železnic progovni pas širok 4,5 m od osi skrajnih tirov, varovalni progovni pas pa 50 m od meje progovnega pasu na obeh straneh proge. V projektni dokumentaciji za gradnjo objektov znotraj varovalnega pasu železniške proge je potrebno prikazati minimalno oddaljenost objekta od osi skrajnega tira. Križanja z železniško progo se morajo obdelati v skladu s pogoji upravljavca javne železniške infrastrukture.
Preglednica 6: Varovalni pasovi prometne infrastrukture
VRSTA PROMETNE INFRASTRUKTURE
ŠIRINA VAROVALNEGA PASU
Avtocesta
40 m
Glavna cesta
25 m
Regionalna cesta
15 m
Lokalna cesta
10 m
Javna pot
5 m
Železniška proga izven naselja
108 m levo in desno od osi skrajnega tira
Železniška proga v naselju
106 m levo in desno od osi skrajnega tira
Industrijski tir
4,5 m od osi skrajnih tirov na obeh straneh (progovni pas); 50 m od progovnega pasu na obeh straneh proge (varovalni progovni pas)
«. 
(2) V 74. členu se doda nov peti odstavek, ki se glasi:
»(5) Pri posegih v pas ob avtocesti je treba upoštevati naslednje:
– Treba je upoštevati obstoječo AC (izvedeno stanje – projekt izvedenih del/PlD) in načrtovan AC priključek.
– Z namenom preprečitve škodljivih vplivov posegov v prostor ob državni cesti, na državno cesto in prometa na njej je skladno s 66. členom Zakona o cestah (ZCes-1, Uradni list RS, št. 109/10) ob teh cestah varovalni pas, v katerem je raba prostora omejena in meri za AC 40 m od roba cestnega sveta obojestransko.
– Gradnja in rekonstrukcija objektov ter izvajanje kakršnih koli del na pripadajočih zemljiščih v varovalnem pasu AC sta dovoljeni le s soglasjem oziroma pozitivnim mnenjem DARS d.d.
– DARS d.d. izda soglasje oziroma pozitivno mnenje iz prejšnjega odstavka, če s predlaganim posegom niso prizadeti interesi varovanja državne ceste in prometa na njej, njene širitve zaradi prihodnjega razvoja prometa ter varovanja njenega videza.
– Potrebno je upoštevati bodočo širitev AC, to je minimalno 10,00 m od roba cestnega sveta obojestransko. V tem pasu novi posegi oziroma ureditve niso dovoljeni.
– Meteorna in druga odpadna voda z objektov in pripadajočih površin ne sme biti speljana v naprave za odvodnjavanje AC in njenega cestnega sveta. Izvedba odvodnjavanja in novo načrtovane ureditve ne sme poslabšati ali ogroziti obstoječega sistema odvodnjavanja AC.
– Razsvetljava mora izpolnjevati zahteve glede zastrtosti bleščanja in svetlobnega onesnaževanja v skladu s predpisi (npr. Uredba o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja, Uradni list RS, št. 81/07, 109/07, 62/10).
– Skladno z 78. členom (obveščanje in oglaševanje ob državni cesti) Zakona o cestah je postavljanje objektov za obveščanje in oglaševanje v območju državne ceste prepovedano.
– Zaradi načrtovanih ureditev ne sme biti onemogočena ali ovirana izvedba rednega vzdrževanja, investicijskih vzdrževalnih del in vzdrževalnih del v javno korist na AC in na njenih spremljajočih objektih, prometnicah in vgrajeni infrastrukturi.
– DARS d.d. ne bo zagotavljal dodatnih ukrepov varstva pred hrupom za nove objekte in njihove funkcionalne površine v varovalnem pasu AC, kot tudi ne zaščite pred morebitnimi drugimi vplivi (prah, vibracije ipd.), ki so ali bodo posledica obratovanja AC. Izvedba vseh ukrepov za zaščito objektov in območja je obveznost investitorjev novih ureditev in objektov.
– Pri načrtovanju je treba upoštevati vso veljavno zakonodajo in predpise s področja prostorskega načrtovanja, gradnje cest, prometa in prometne varnosti ter varstva okolja in splošne smernice DARS, ki so objavljene na spletni strani https://www.dars.si/lNVESTlClJE_lN_OBNOVE.«.
29. člen 
77. člen se spremeni, tako da se na novo glasi:
»77. člen 
(splošni prostorski izvedbeni pogoji za gradnjo in urejanje parkirnih površin in garažnih stavb) 
(1) Parkirne površine in garažne stavbe morajo biti razporejene in zgrajene tako, da njihova uporaba ne škodi zdravju ter hrup in smrad ne motita bivanja, dela in počitka v okoliških objektih in okolici.
(2) Kadar podzemne garaže niso zgrajene pod stavbami, morajo imeti stropi takšnih objektov dovolj debelo plast tal, ki omogoča zatravitev in zasaditev drevnine. Streho garaže je dopustno urediti tudi kot javno površino – odprto športno igrišče, otroško igrišče, nadzemno parkirišče, zelenico, trg, park ipd.
(3) Parkirne površine na nivoju terena s 4 ali več parkirnimi mesti, je treba ozeleniti. Drevesna gostota je najmanj eno drevo na 4 parkirna mesta, in sicer tako, da se zagotovi najmanj 30 % pokritost parkirnih površin brez dovozov s krošnjami dreves v polni razrasti. Drevesa morajo biti po parkirišču čim bolj enakomerno razporejena, da se zagotovi optimalno osenčenost. Senčenje parkirnih mest se lahko namesto z drevesi zagotovi tudi z ozelenjeno pergolo.
(4) Parkirne površine in garažne stavbe morajo zadostiti pogojem s področja požarne varnosti. Goriva in maziva, ki lahko odtekajo, je treba zadržati in odstraniti na neškodljiv način. Garaže in njihovi pomožni objekti morajo imeti zagotovljeno možnost prezračevanja.
(5) Pri urejanju parkirnih površin in garažnih stavb je treba v skladu s predpisi zagotoviti parkirna mesta, rezervirana za invalidne osebe.
(6) Pri objektih z dejavnostmi, kjer se pojavlja veliko število avtomobilov, kot so gostilne, servisi, delavnice za popravilo avtomobilov, banke, pošte in kvartarne dejavnosti, je potrebno zagotoviti parkirne prostore na zemljišču, namenjenem za gradnjo pri objektu, ali na skupnem zemljišču, namenjenem za gradnjo za več objektov skupaj.
(7) V enotah urejanja prostora, v katerih prevladujejo objekti z različnimi namembnostmi, se pri izračunu parkirnih mest upoštevajo potrebe po istočasnem parkiranju v najbolj obremenjenem delu dneva.
(8) Odstopanja od normativov, določenih v preglednici 7 iz tega člena, so dopustna, če gradbeni investitor sprejme posebne mobilnostne rešitve (mobilnostni načrti za ustanove) in dokaže, da objekt potrebuje manjše parkirne zmogljivosti za avtomobile, ob upoštevanju priporočil pristojnega ministrstva za okolje in prostor glede mirujočega prometa v urbanih naseljih in smernic za pripravo mobilnostnih načrtov za ustanove.
(9) Za nestanovanjske objekte v EUP z namensko rabo K1, K2, G ali A, ki nimajo navezave na javno cesto za motorni promet, se parkirni normativi iz preglednice 7 tega člena ne uporabljajo.
(10) Parkirna mesta in garaže za 2 ali več tovornih vozil, ki presegajo 3,5 t, in za avtobuse ter za priklopnike teh motornih vozil v stanovanjskih območjih in območjih razpršene poselitve niso dovoljena.
(11) Na gradbeni parceli ali v EUP, kadar je to v tem členu posebej določeno, je treba za vsak objekt oziroma za posamezni del objekta, ki je predmet gradnje, zagotoviti naslednje najmanjše število parkirnih mest – PM (preglednica 7):
Preglednica 7: Najmanjše število PM
Namembnost objektov
Število PM za motorni promet
Število PM za kolesarski promet
1. Stanovanja in bivanje
Enostanovanjske stavbe 
Dvostanovanjske stavbe
2 PM/stanovanje 
Tri- in večstanovanjske stavbe
1 PM/stanovanje v velikosti do 70,00 m2 neto tlorisne površine, od tega 10 % za obiskovalce
2 PM/stanovanje v velikosti nad 70,00 m2 neto tlorisne površine, od tega 10 % za obiskovalce
2 PM na stanovanje za stanovalce ter dodatno 1 PM/5 stanovanj za obiskovalce
Stanovanjske stavbe za druge posebne družbene skupine (dijaški, mladinski domovi in podobno)
1 PM/12 postelj, 
dodatno 10 % na terenu za obiskovalce
1 PM/3 postelje
Stanovanjske stavbe za druge posebne družbene skupine (študentski domovi, internati, samostani in podobno)
1 PM/4 postelje, 
dodatno 10 % na terenu za obiskovalce
1 PM/2 postelji 
Stanovanjske stavbe za druge posebne družbene skupine (domovi za starejše, varna hiša in podobno)
1 PM/6 postelj, 
od tega 75 % na terenu za obiskovalce
1PM/5 zaposlenih
Stanovanjske stavbe za druge posebne družbene skupine (za socialno ogrožene osebe; za izvajanje socialnih programov, ki vključujejo bivanje)
1 PM/3 stanovanja, 
dodatno 10 % na terenu za obiskovalce
1 PM/2 stanovanji 
Stanovanjske stavbe z oskrbovanimi stanovanji (oskrbovana stanovanja)
0,8 PM/stanovanje, 
od tega 10 % na terenu za obiskovalce
2. Poslovno-trgovske dejavnosti
Stavbe javne uprave
1 PM/70,00 m2 BTP objekta,
od tega najmanj 30 % PM za obiskovalce
1 PM/100,00 m2 BTP objekta
Stavbe bank, pošt, zavarovalnic, ki poslujejo s strankami
1 PM/70,00 m2 BTP objekta,
od tega najmanj 40 % PM za obiskovalce
2 PM/100,00 m2 BTP objekta
Druge poslovne stavbe (mešani poslovni programi)
1 PM/70,00 m2 BTP objekta,
od tega 10 % PM za obiskovalce
1 PM/100,00 m2 BTP objekta
Konferenčne in kongresne stavbe
1 PM/7 sedežev (obiskovalcev), 
od tega najmanj 80 % PM za obiskovalce
1 PM/5 sedežev
Trgovske stavbe (lokalna trgovina do 200,00 m2 BTP)
PM ni treba zagotavljati
PM ni treba zagotavljati
Trgovske stavbe 
(lokalna trgovina od 200,00 do 500,00 m2 BTP)
1 PM/40,00 m2 BTP,
od tega najmanj 75 % PM za obiskovalce
2 PM/100,00 m2 BTP objekta
Trgovske stavbe 
(trgovina z neprehrambnimi izdelki)
1 PM/70,00 m2 BTP objekta,
od tega: 
– najmanj 75 % PM za obiskovalce in 
– največ 30 % na nivoju terena
1 PM/100,00 m2 BTP objekta
Trgovske stavbe 
(nakupovalni center, večnamenski trgovsko-zabaviščni center nad 500,00 m2)
1 PM/25,00 m2 BTP objekta,od tega:
– najmanj 75 % PM za obiskovalce in 
– največ 30 % na nivoju terena
1 PM/100,00 m2 BTP objekta
Trgovske stavbe 
(odprte in pokrite tržnice)
1 PM/30,00 m2 BTP objekta,
od tega: 
– najmanj 80 % PM za obiskovalce in 
– največ 30 % na nivoju terena
2 PM/100,00 m2 BTP objekta
Stavbe za storitvene dejavnosti (obrtno-servisne dejavnosti – frizer, urar, čistilnica, fizioterapija, avtopralnice …) do 200,00 m2 BTP
PM ni treba zagotavljati
PM ni treba zagotavljati
Stavbe za storitvene dejavnosti (obrtno-servisne dejavnosti – frizer, urar, čistilnica, fizioterapija, avtopralnice …) nad 200,00 m2 BTP
1 PM/25,00 m2 BTP objekta,
od tega najmanj 75 % PM za obiskovalce, 
ne manj kot 2 PM za obiskovalce na lokal
1 PM/100,00 m2 BTP objekta
Stavbe za storitvene dejavnosti (avtomehanične delavnice)
3 PM/popravljalno mesto
1 PM/popravljalno mesto
Oskrbne postaje (z osebjem)
1 PM/25,00 m2 BTP stavbe,
ne manj kot 3 PM za obiskovalce
1 PM/200,00 m2 BTP stavbe
3. Družbene dejavnosti
Stavbe za kulturo in razvedrilo 
1 PM/7 sedežev (obiskovalcev), 
od tega najmanj 75 % PM za obiskovalce
1 PM/5 sedežev
Muzeji, arhivi in knjižnice
1 PM/80,00 m2 BTP objekta,
od tega najmanj 75 % PM za obiskovalce 
1 PM/60,00 m2 BTP objekta
Stavbe za opravljanje verskih obredov
1 PM/10 sedežev, 
od tega najmanj 80 % PM za obiskovalce
1 PM/10 sedežev
Stavbe za zdravstveno oskrbo (bolnišnice)
1 PM/3 postelje, 
od tega najmanj 30 % PM za obiskovalce
1 PM/10 postelj
Stavbe za zdravstveno oskrbo 
(zdravstveni dom, ambulante, veterinarske ambulante in klinike)
1 PM/20,00 m2 BTP objekta in ne manj kot 3 PM,
od tega najmanj 50 % PM za obiskovalce 
1 PM/20,00 m2 BTP objekta
Stavbe za izobraževanje in znanstvenoraziskovalno delo (osnovne šole)
1 PM/učilnico, 
od tega najmanj 12 PM za kratkotrajno parkiranje staršev
0,5 PM /učenca od vključno 5. razreda navzgor in 0,3 PM/ zaposlenega
Stavbe za izobraževanje in znanstvenoraziskovalno delo (posebne šole za ovirane v razvoju)
1 PM/7 učencev 
in dodatno 1 PM/oddelek za kratkotrajno parkiranje staršev
1 PM/2 učilnici
Stavbe za izobraževanje in znanstvenoraziskovalno delo (predšolska vzgoja)
2 PM/oddelek 
2 PM/oddelek
Stavbe za izobraževanje in znanstvenoraziskovalno delo
1 PM/60,00 m2 BTP objekta,
od tega 10 % PM za obiskovalce
1 PM/100,00 m2 BTP objekta
4. Športne dejavnosti
Športna igrišča (brez gledalcev)
1 PM/300,00 m2 BTP objekta,
od tega najmanj 80 % PM za obiskovalce
1 PM/250,00 m2 BTP objekta,
od tega najmanj 80 % PM za obiskovalce
Športna igrišča (s prostori za gledalce)
1 PM/20 sedežev
1 PM/15 sedežev
Stavbe za šport (brez gledalcev)
1 PM/100,00 m2 BTP objekta
1 PM/70,00 m2 BTP objekta
Stavbe za šport (s prostori za gledalce)
1 PM/40,00 m2 BTP objekta
1 PM/15 sedežev
Stavbe za šport (pretežno namenjene razvedrilu, wellness, fizioterapija, fitnes, kopališče in podobno)
1 PM/25,00 m2 BTP objekta,
od tega najmanj 80 % PM za obiskovalce
1 PM/25,00 m2 BTP objekta
Športna igrišča (vodni športi, bazenska kopališča na prostem) 
1 PM/120,00 m2 BTP objekta,
od tega najmanj 80 % PM za obiskovalce
1 PM/100,00 m2 BTP objekta,
5. Posebne dejavnosti
Hotelske in podobne stavbe za kratkotrajno nastanitev (hotel, prenočišča, penzioni)
1 PM/5 sob, 
od tega najmanj 75 % PM za goste 
1 PM/5 sob
Gostilne, restavracije in točilnice
1 PM/10 sedežev in 1 PM/tekoči meter točilnega pulta, 
od tega najmanj 75 % PM za goste 
1 PM/10 sedežev in 1 PM/tekoči meter točilnega pulta
Druge gostinske stavbe za kratkotrajno nastanitev 
(mladinska prenočišča) 
1 PM/10 sob, 
od tega najmanj 75 % PM za goste
1 PM/3 postelje
6. Proizvodne dejavnosti
Stavbe za rastlinsko pridelavo 
Stavbe za rejo živali 
Stavbe za skladiščenje pridelkov 
Druge nestanovanjske kmetijske stavbe
2 PM
Industrijske stavbe 
(do 200,00 m2)
1 PM/30,00 m2 BTP objekta,
ne manj kot 2 PM
1 PM/50,00 m2 BTP objekta
Industrijske stavbe 
(več kot 200,00 m2)
1 PM/60,00 m2 BTP objekta
1 PM/80,00 m2 BTP objekta
Rezervoarji, silosi in skladiščne stavbe (skladiščne stavbe s strankami)
1 PM/150,00 m2 BTP objekta
3 PM
Rezervoarji, silosi in skladiščne stavbe (skladiščne stavbe brez strank)
3 PM
3 PM
Rezervoarji, silosi in skladiščne stavbe (razstavni in prodajni prostori)
1 PM/100,00 m2 BTP objekta
1 PM/100,00 m2 BTP objekta
7. Drugo
Pokopališča na EUP
1 PM/150 grobov (pokopališče Žale), 
1 PM/100 grobov (druga pokopališča)
1 PM/300 grobov (pokopališče Žale) 
1 PM/50 grobov (druga pokopališča)
Drugi gradbeni inženirski objekti za šport, rekreacijo in prosti čas (ZS, ZP) na EUP
1 PM/600,00 m2,
od tega najmanj 80 % PM za obiskovalce
1 PM/600,00 m2
Druge stavbe, ki niso uvrščene drugje 
(prevzgojni domovi, zapori, vojašnice, stavbe za nastanitev policistov, gasilski domovi)
1 PM/100,00 m2 BTP objekta,
od tega najmanj 10 % za obiskovalce
1 PM/100,00 m2 BTP objekta
Končna avtobusna postajališča LPP in postajališča vlakov
/
10 PM 
(12) V BTP objekta se pri izračunu parkirnih mest ne upoštevajo BTP, namenjeni servisnim prostorom objekta (garaže, kolesarnice in prostori za inštalacije).
(13) Pri gradnjah, rekonstrukcijah in spremembah namembnosti stavb je treba na gradbeni parceli (na parkiriščih in v garažah) zagotoviti za stanovalce, zaposlene in obiskovalce zadostno število parkirnih mest za kolesa (garaže za kolesa s pokritimi nadstrešnicami ali podzemna parkirna mesta) blizu vhodov/izhodov v objekte. Ob tem je potrebno upoštevati, da je najbližji prostor vhodu namenjen za neoviran dostop gibalno oviranim osebam in pešcem, šele nato parkiriščem, pri čemer so kolesarjih obravnavani prednostno pred avtomobili.
(14) Parkirna mesta za kolesarski promet morajo omogočati priklepanje koles; kadar so postavljena na javnih površinah, ne smejo ovirati poti pešcev. Nestanovanjske stavbe, namenjene javni rabi, morajo imeti zagotovljeno kolesarnico za zaposlene in za obiskovalce.
(15) Na gradbenih parcelah je treba od števila parkirnih mest za osebna motorna vozila zagotoviti dodatnih 5 % parkirnih mest za druga enosledna vozila. To določilo se upošteva, če je v objektu na podlagi izračuna iz preglednice 7 tega člena treba zagotoviti več kot 20 PM.
(16) Parkirna mesta za avtomobile, kolesa in za druga enosledna vozila iz tega člena se v izračunu zaokrožijo navzgor.«.
30. člen 
(1) Sedmi odstavek 78. člena se spremeni, tako da se na novo glasi:
»(7) V primeru ulic brez pločnikov je potrebno določiti varovalni pas ceste za odlaganje snega, v katerem izvajalec javne službe ne nosi odgovornosti za morebitne poškodbe lastnikom parcel ob cesti. Za odlaganje snega naj se koristi območje ceste in ne površine namenjene pešcem in kolesarjem.«.
(2) Deseti odstavek 78. člena se spremeni, tako da se na novo glasi:
»(10) Na podlagi predpisa, ki ureja projektiranje cest, se v skladu s trajnostno mobilnostnim načelom znotraj vseh prometnih koridorjev prometne režime načrtuje tako, da se prednostno zagotovi prostor za pešce in kolesarje, nato za javni potniški promet in šele za tem površine za avtomobilski promet.«.
31. člen 
V devetem odstavku 80. člena se za besedno zvezo »Za vsako graditev« doda besedilo, ki se glasi:
»(vključno z nezahtevnimi in enostavnimi objekti)«.
32. člen 
V 80. členu se doda nov enajsti odstavek, ki se glasi:
»(11) Za vsak poseg v elektroenergetski varovalni pas je treba izdelati ustrezno projektno dokumentacijo oziroma elaborat križanja, ki obdeluje približevanje in križanje z visoko napetostnimi vodi.«.
33. člen 
V 84. členu se spremeni naslov člena, tako da se na novo glasi:
»(ohranjanje narave)«.
34. člen 
(1) V prvem odstavku 84. člena se za piko doda besedilo, ki se glasi: »Za gradnjo in posege na območjih, ki imajo na podlagi predpisov s področja ohranjanja narave poseben status (naravne vrednote, zavarovana območja in območja Natura 2000) je treba pridobiti pogoje in mnenje oziroma soglasje pristojne službe.«.
(2) V štiriindvajseti alineji drugega odstavka 84. člena se doda nov stavek, ki se glasi:
»Vzpostavitev pasu avtohtone grmovnate/drevesne vegetacije na kmetijskih zemljiščih ni dovoljena.«.
35. člen 
(1) V 88. členu se spremeni šesti odstavek, tako da se glasi:
»(6) Vsaka gradnja ali ureditev v prostoru, ki bi lahko trajno ali začasno vplivala na vodni režim ali stanje voda, se lahko izvede samo na podlagi mnenja Direkcije RS za vode. Vodno soglasje/mnenje je treba pridobiti za:
– poseg na vodnem in priobalnem zemljišču;
– poseg, ki je potreben za izvajanje obveznih državnih gospodarskih javnih služb urejanja voda;
– poseg, ki je potreben za izvajanje vodne pravice;
– poseg na varstvenih in ogroženih območjih;
– poseg zaradi odvajanja odpadnih voda;
– poseg, kjer lahko pride do vpliva na podzemne vode, zlasti bogatenje vodonosnika ali vračanja vode v vodonosnik;
– hidromelioracije in druge kmetijske operacije, gozdarsko delo, rudarsko delo ali drug poseg, zaradi katerega lahko pride do vpliva na vodni režim.«.
(2) Spremeni se deseti odstavek 88. člena, tako da se na novo glasi:
»Premostitve voda in gradnje na vodnem in priobalnem zemljišču se načrtujejo tako, da je zagotovljena poplavna varnost in da se ne poslabšujeta stanje vodnega režima in stanje voda ter ohranjajo obstoječi pogoji za varno plovbo.«.
(3) Spremeni se petnajsti odstavek 88. člena, tako da se na novo glasi:
»Cilindričnih prepustov oziroma kanalov naj se ne uporablja niti za najmanjše vodotoke, lahko pa se uporabljajo kvadratni prepusti/kanali na vodotokih, po katerih se ne izvaja plovba.«.
(4) Prvi stavek sedemnajstega odstavka 88. člena se spremeni in za njim se doda nov drugi stavek, tako da se prvi in novi drugi stavek na novo glasita:
»Dostop do Ljubljanice za namene plovbe naj bo dopusten le na označenih in ustrezno urejenih vstopno-izstopnih mestih, za katera je potrebno pridobiti vodno dovoljenje ter soglasja organa pristojnega za varnost plovbe. Izvedba vstopno- izstopnih mest je dopustna šele po izvedbi strokovnih podlag, ki bodo opredelile možne lokacije.«.
36. člen 
V 89. členu se spremeni četrti odstavek, tako da se glasi:
»(4) Za posege v prostor na vodovarstvenem območju je treba pridobiti mnenje organa, pristojnega za vode.«.
37. člen 
Spremeni se 95. člen, tako da se na novo glasi:
»(1) Poplavna območja in razredi poplavne nevarnosti so določeni v skladu s predpisi o vodah, na osnovi izdelanih in potrjenih strokovnih podlag. Poplavna območja, karte poplavne nevarnosti ter karte razredov poplavne nevarnosti za obstoječe stanje so sestavni del prikaza stanja prostora. Na območjih, kjer razredi poplavne nevarnosti še niso določeni, so sestavni del prikaza stanja prostora opozorilna karta poplav in podatki o poplavnih dogodkih.
(2) Na poplavnih območjih, za katera so izdelane karte poplavne nevarnosti in določeni razredi poplavne nevarnosti, je pri načrtovanju prostorskih ureditev oziroma izvajanju posegov v prostor treba upoštevati predpis, ki določa pogoje in omejitve za posege v prostor in izvajanje dejavnosti na območjih, ogroženih zaradi poplav. Pri tem je treba zagotoviti, da se ne povečajo obstoječe stopnje ogroženosti na poplavnem območju in izven njega. Če načrtovanje novih prostorskih ureditev oziroma izvedba posegov v prostor povečuje obstoječo stopnjo ogroženosti, je treba skupaj z načrtovanjem novih prostorskih ureditev načrtovati celovite omilitvene ukrepe za zmanjšanje poplavne ogroženosti, njihovo izvedbo pa končati pred začetkom izvedbe posega v prostor oziroma sočasno z njo. Po izvedbi omilitvenih ukrepov se v prikazu stanja prostora prikaže nova poplavna območja, karte poplavne nevarnosti ter karte razredov poplavne nevarnosti za novo stanje.
(3) Na poplavnem območju, za katero razredi poplavne nevarnosti še niso bili določeni, so dopustne samo rekonstrukcije in vzdrževalna dela na obstoječih objektih v skladu s predpisi, ki urejajo graditev objektov.
(4) Ne glede na določbe obeh prejšnjih alinei so na poplavnem območju dopustni posegi v prostor in dejavnosti, ki so namenjeni varstvu pred škodljivim delovanjem voda, ter posegi in dejavnosti, ki jih dopuščajo predpisi o vodah, pod pogoji, ki jih določajo ti predpisi.
(5) Za vsak poseg na poplavno območje je potrebno pridobiti projektne pogoje in mnenje pristojnega mnenjedajalca.«.
38. člen 
Besedilo prve alineje prvega odstavka 96. člena se spremeni, tako da se glasi:
»– zagotoviti potrebne odmike od meje parcel in med objekti oziroma izvesti ustrezno požarno ločitev objektov, pri čemer bodo zagotovljeni pogoji za omejevanje širjenja ognja ob požaru«.
39. člen 
Besedilo druge alineje prvega odstavka 96. člena se spremeni, tako da se glasi:
»– zagotoviti neovirane in varne dovoze, dostope ter delovne površine za intervencijska vozila«.
40. člen 
Briše se tretji odstavek 96. člena.
41. člen 
Za zadnjim odstavkom 96. člena se v naslovu poglavja briše naslednje oznake in besede: »III.3.5 SPLOŠNI«.
42. člen 
Za piko šestega odstavka 98. člena se doda besedilo, ki se glasi:
»Varovanje pred hrupom zaradi odvijanja železniškega prometa se rešuje ob rekonstrukciji železniške povezave Brezovica–Preserje.«.
43. člen 
Briše se tretji odstavek 99. člena.
44. člen 
Doda se nov 101.a člen, ki se na novo glasi:
»101.a člen 
(varstvo vojnih in prikritih vojnih grobišč) 
(1) Na območju občine se nahajajo naslednja vojna grobišča in prikrita vojna grobišča, ki so grafično prikazana v prikazu stanja prostora:
– GROB DOMAČINOV PADLIH V NOV TER USTRELJENIH V KRŠČJANOVEM GRADU IN NA VRHU, številka grobišča: 280080011, velikost: 10 m2. Lega: Krajevno pokopališče Brezovica pri Ljubljani, prvo desno polje, 10. vrsta, 1 grob, Gauss-Kr. koord: Y=5454490, X=5097980;
– GROBNICA 24 BORCEV NOV, številka grobišča: 280080011, velikost: 10 m2. Lega: Nad železniško postajo na Sodnem vrhu, v gozdu, parc. št.: 931 k.o. Kamnik, Gauss-Kr. koord: Y=5453800, X=5091270;
– GROBIŠČE 6 NEZNANIH BORCEV NOV, PADLIH LETA 1943, številka grobišča: 280080071, velikost: 5 m2. Lega: krajevno pokopališče Notranje Gorice, desno ob zidu, 10. grob, Kamnik, Gauss-Kr. koord: Y=5453700, X=5093780;
– SKUPNI GROB 14 ZNANIH IN 14 NEZNANIH BORCEV NOV IN ŽRTEV VOJNEGA NASILJA, številka grobišča: 280080121, velikost: 10 rn2. Lega: krajevno pokopališče Preserje, grob leži za cerkvijo, predzadnja vrsta, 6. grob z desne, Gauss-Kr. koord: Y=5455210, X=5090140;
– BORCI ŠERCERJEVE BRIGADE IN NOTRANJEGA ODREDA PADLI V BOJIH Z NEZNANCI IN DOMOBRANCI 1943/44, številka grobišča: 280080121, velikost: 10 m2. Lega: krajevno pokopališče, za mrliško vežico v kotu, k.o. Rakitna, Gauss-Kr. koord: Y=5456880, X=5083120;
– GROBIŠČE 8 PADLIH BORCEV IZ BELE KRAJINE, številka grobišča: 280080151, velikost: 4 m2. Lega: krajevno pokopališče Vnanje Gorice, Gauss-Kr. koord: Y=5455150, X=5095780;
– PLANINCA – Grobišče Ledenica pri Planini, parc. št. 905/1 k.o. Jezero.
(2) Po določbi 30. člena ZVG je na vojnih grobiščih prepovedano:
– spreminjati zunanji videz grobišč v nasprotju s tem zakonom,
– poškodovati grobišča ali odtujiti njihove sestavne elemente,
– izvajati vsako drugo dejanje, ki pomeni krnitev spoštovanja do grobišč ali je v nasprotju s pokopališkim redom vojnih grobišč.«.
45. člen 
Briše se besedilo naslova za 102. členom, ki se glasi: »III.3.6 SPLOŠNI PROSTORSKI IZVEDBENI POGOJI NA OBMOČJIH RAZPRŠENE GRADNJE«.
46. člen 
V drugem odstavku 102. člena se spremeni celotna tabela, tako da se na novo glasi:
»(2) Preglednica prikazuje Kazalce stanja okolja za spremljanje:
Kazalci stanja okolja
Vir podatkov za spremljanje kazalca
Čas in pogostost spremljanja kazalca
Kakovost zraka (SO2, NOX, PM10, Pb, CO, benzen, ozon)
Kazalec imisijskih vrednosti onesnaževal se spremlja na podlagi javno dostopnih podatkov državnega monitoringa onesnaženosti zraka, ki ga izvaja MOP – Agencija RS za okolje.
Kazalec za merilna mesta na območju občine ali 
v njeni bližini se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Povprečni letni dnevni promet (PLDP) 
Kazalec se spremlja na podlagi podatkov meritev PLDP na državnih cestah v Občini Brezovica. Meritve izvaja Direkcija RS za ceste (DRSC).
Kazalec se spremlja za najbolj obremenjene cestne odseke v občini 1 x letno po sprejemu plana.
Dolžina stikov konfliktnih območij – območja stanovanj (SS) in proizvodnih dejavnosti (I) 
Kazalec se spremlja ob predvidenih spremembah in dopolnitvah planskih aktov občine ali države, v kolikor ti predvidevajo spremembe namenske rabe zemljišč.
Kazalec se spremlja ob predvidenih spremembah in dopolnitvah občinskih ali državnih planskih dokumentov.
Število plinovodnih priključkov
Kazalec se spremlja na podlagi evidence sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina v občini, to je Energetike Ljubljana d.o.o., Ljubljana.
Kazalec se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Število zavezancev za pridobitev t. i. IPPC dovoljenja 
Kazalec se spremlja na podlagi registra zavezancev za pridobitev IPPC dovoljenja, ki ga vodi MOP – Agencija RS za okolje.
Kazalec se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Ocene kemijskega in ekološkega stanja površinskih in podzemnih voda
Letna poročila monitoringa kakovosti vodotokov in podzemnih voda, ki jih izdaja MOP – Agencija RS za okolje. Podatki so dostopni na njihovi spletni strani.
Kazalec se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Kapacitete ČN
Letna poročila izvajalcev javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode, to sta JKP Brezovica d.o.o. in JP VOKA SNAGA d.o.o.
Kazalec se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Način urejanja in odvajanja KOV
Letna poročila izvajalcev javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode, to sta JKP Brezovica d.o.o. in JP VOKA SNAGA d.o.o.
Kazalec se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Hidromorfološke značilnosti 
vodotokov
Podatki državnega monitoringa urejanja vodotokov, ki jih vodi MOP – Agencija RS za okolje. Podatki so dostopni na njihovi spletni strani in spletnem Atlasu okolja.
Kazalec se spremlja 1 x na 3 leta po sprejemu plana.
Površina stavbnih zemljišč 
v priobalnem pasu vodotokov
Kazalec se spremlja s pomočjo GIS na podlagi prekrivanja prostorskega podatka rečne mreže, ki ga vodi ARSO (dostopni so na njihovi spletni strani), in osnovne namenske rabe prostora občine.
Kazalec se spremlja ob vsakršen predlogu sprememb namenske rabe prostorskih aktov na območju občine.
Površina stavbnih zemljišč 
na poplavnih območjih
Kazalec se spremlja s pomočjo GIS na podlagi prekrivanja prostorskih podatkov poplavnih območij, določenih v Hidrološko hidravlični študiji Občine Brezovica, in namenske rabe prostora občine.
Kazalec se spremlja ob vsakršen predlogu sprememb namenske rabe prostorskih aktov na območju občine.
Obseg ekološko obdelanih kmetijskih zemljišč
Število ekoloških kmetij in obseg ekološke pridelave s pomočjo registra spremlja MKGP, občina pa lahko sproti preverja in sledi težnjam v razvoju na tem področju.
Kazalec se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Stanje onesnaženosti tal
Kazalec stanje onesnaženosti tal mora občina spremljati preko monitoringa, ki poteka v okviru projekta Raziskave onesnaženosti tal Slovenije (ROTS).
Kazalec se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Število enot in ocena stopnje 
ogroženosti enot kulturne dediščine
Število enot kulturne dediščine se redno posodablja v Registru kulturne dediščine (RKD) in je javno dostopen podatek. Ocena ogroženosti enot kulturne dediščine je izpeljana iz ocene stanja dediščine in predstavlja kazalnik nujnosti ukrepanja v smislu celostnega ohranjanja dediščine v skladu z veljavno zakonodajo in konvencijami. Število enot in stopnjo ogroženosti za posamezne tipe dediščine se pridobi na pristojni območni enoti Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine v Ljubljani.
Kazalec se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Površina stavbnih zemljišč 
na tipih kulturne dediščine
Kazalec se s pomočjo GIS izračuna na podlagi prekrivanja prostorskih podatkov predvidene namenske rabe prostora in registrom kulturne dediščine. 
Kazalec se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Površina stavbnih zemljišč 
v krajinskem parku Ljubljansko barje 
Kazalec se s pomočjo GIS izračuna na podlagi prekrivanja prostorskih podatkov predvidene namenske rabe prostora in meje območja krajinskega parka Ljubljansko barje.
Kazalec se spremlja ob vsakršnem predlogu sprememb prostorskih aktov, ki vključujejo spremembe namenske rabe zemljišč na območju krajinskega parka Ljubljansko barje.
Površine kmetijskih zemljišč 
v zaraščanju
Kazalec površine kmetijskih zemljišč v zaraščanju se spremlja na podlagi evidence podatkov dejanske rabe zemljišč, ki ga vodi MKGP.
Kazalec se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Količina mešanih komunalnih odpadkov odpeljana na deponijo 
Letna poročila izvajalcev odgovorne gospodarske javne službe Snaga, javno podjetje d.o.o. Podatki so dostopni pri odgovorni osebi.
Kazalec se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Letne količine (in delež) ločeno zbranih odpadkov
Letna poročila izvajalcev odgovorne gospodarske javne službe Snaga, javno podjetje d.o.o. Podatki so dostopni pri odgovorni osebi.
Kazalec se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Število nelegalnih odlagališč
Izhodišče za vzpostavitev ažurne občinske evidence je stanje po podatkih Registra divjih odlagališč (Geopedia), v nadaljevanju pa za ažurnost baze skrbi občina. V nadaljevanju lastna evidenca občine.
Kazalec se spremlja in ažurira 
1x letno po sprejemu plana
Letna poraba elektrike vseh svetilk, ki so na območju OPN vgrajene v razsvetljavo občinskih cest in razsvetljavo javnih površin, ki jih občina upravlja, izračunana na prebivalca s stalnim ali začasnim prebivališčem 
v Občini Brezovica
Kazalec se spremlja s pomočjo usposobljenega vzdrževalca, ki ima potrebna znanja in pooblastila za izvajanje posegov in meritev na javni razsvetljavi, kot to zahtevajo od upravljavca predpisi, ki urejajo izvajanje monitoringa. Obratovalni monitoring ima nalogo po predpisih Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja (Uradni list RS, št. 81/07, 109/07, 62/10) urediti okolju prijazen način osvetljevanja vseh javnih površin.
Kazalec se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Smiselno umeščanje novih prometnih koridorjev in ostalih posegov v prostor
Občina Brezovica
Kazalec se spremlja in ažurira 
1x letno po sprejemu plana.
Količina dovedene pitne vode (m3)
Letna poročila o oskrbi s pitno vodo. Monitoring izvajata JKP Brezovica d.o.o. in JP VOKA SNAGA d.o.o.
Kazalec se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Skladnost in zdravstvena ustreznost pitne vode
Letno poročilo o skladnosti pitne vode. Preskušanje vzorcev v okviru notranjega nadzora JP VOKA SNAGA d.o.o. izvaja Služba za nadzor kakovosti pitne in komunalne odpadne vode ter zunanji izvajalci. Notranji nadzor nad kakovostjo pitne vode upravljavca vodovodnega sistema JKP Brezovica izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Zunanji nadzor izvaja pristojni organ.
Kazalec se spremlja 
1 x letno po sprejemu plana.
Površina vodovarstvenih območij (VVO) z določeno podrobno 
namensko rabo prostora
Površina se spremlja s pomočjo GIS na podlagi prekrivanja prostorskih podatkov vodovarstvenih območij (VVO), ki jih vodi MOP-ARSO (dostopni so na njihovi spletni strani) in podrobne namenske rabe prostora občine.
Kazalec se spremlja ob vsakršen predlogu sprememb namenske rabe prostorskih aktov na območju občine.
47. člen 
Brišejo se členi od 103. do 125. člena in vmesni naslovi.
48. člen 
Pred 126. členom se v naslovu poglavja briše naslednje oznake: »III.6 «.
49. člen 
(1) Spremenijo se posamezne določbe Priloge 1 – Podrobni prostorski izvedbeni pogoji za posamezno enoto urejanja, ki so navedene v spodnjih odstavkih glede na številko tabele v Prilogi 1.
(2) V tabeli št. 1 se v vrstici »Varstveni režimi« zamenja beseda »sredje« z besedo »srednje«.
(3) V tabeli št. 2 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« doda nov odstavek, ki se glasi:
»Na zemljišču 262/1 k. o. Brezovica je dopustna gradnja opornega zidu kot manj zahtevnega objekta v okviru agromelioracije pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov. Ker se zemljišče nahaja v plazljivem območju, je za poseg potrebno izdelati geološki elaborat in pridobiti mnenje pristojnega mnenjedajalca s področja plazljivosti.«.
(4) V tabelah št. 5, 7 in 8 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« briše stavek, ki se glasi:
»Na območju EUP je na gozdnih zemljiščih dopustno urediti turistično-informacijske točke s tablo, klopmi in nezahtevnim objektom (kolesarnica v leseni paviljonski izvedbi).«.
(5) V tabeli št. 8 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« doda šesti odstavek, ki se glasi:
»Na celotnem območju EUP so dovoljene agrarne operacije ter ostala dela in ureditve v skladu s predpisom o kmetijskih zemljiščih in predpisom o Krajinskem parku Ljubljansko barje, brez nasipavanja in spreminjanja morfologije terena. Za vse posege je treba pridobiti mnenje v skladu s predpisi.«.
(6) V tabeli št. 9 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« v drugem odstavku za besedo »gozdnih« doda besedno zvezo »in kmetijskih«, v tretjem odstavku za besedo »naravne vrednote« doda besedno zvezo »in kulturnega spomenika« in briše sedmi odstavek.
(7) V tabeli št. 10 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« briše prvi stavek četrtega odstavka.
(8) V tabeli št. 11 se brišeta prvi stavek petega odstavka in zadnji odstavek.
(9) Briše se tabela 14.
(10) Briše se tabela 16.
(11) V tabeli št. 19 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« v tretjem odstavku nadomesti besedilo »AC – Stavbe, ki se nahajajo na osrednjih območjih centralnih dejavnosti na Brezovici« s številko »4«, v enajstem odstavku pa se spremeni prvi stavek, tako da se na novo glasi:
»Ne glede na ostale določbe OPN, se dovoli gradnja enostanovanjskega objekta na zemljišču parc. št. 49/9 k. o. Brezovica.«.
(12) V tabeli št. 19 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za zadnjim odstavkom doda nov odstavek, ki se glasi:
»Pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov, je dovoljena gradnja (rekonstrukcija in sprememba namembnosti) stanovanjske stavbe na zemljišču parc. št. 274/1 k. o. Brezovica, katere odmik od meje zemljiške parcele 259/9 k. o. 1724 – Brezovica je lahko 60 cm.«.
(13) V tabeli št. 20 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« v tretjem odstavku nadomesti besedilo »AC – Stavbe, ki se nahajajo na osrednjih območjih centralnih dejavnosti na Brezovici« s številko »4«.
(14) V tabeli št. 20 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za zadnjim odstavkom doda nov odstavek, ki se na novo glasi:
»Dovoljena je gradnja večstanovanjske stavbe na zemljiščih parc. št. 371/64, 371/60, 371/69, 371/58, vsa k. o. Brezovica, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov.«.
(15) V tabeli št. 21 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« v četrtem odstavku nadomesti besedilo »AC – Stavbe, ki se nahajajo na osrednjih območjih centralnih dejavnosti na Brezovici« s številko »4«.
(16) V tabeli št. 21 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za četrtim odstavkom doda nov peti odstavek, ki se glasi:
»Dopustna je sprememba namembnosti obstoječe stavbe na parc. št. 361/1, k. o. Brezovica, v stavbo s tremi stanovanji, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov.«.
(17) V tabeli št. 22 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za prvim odstavkom doda nov odstavek, ki se glasi:
»Na zemljiščih parc. št. 332/2 in 332/7, obe k. o. Brezovica, razen na območju namenske rabe prostora z oznako »ZD«, je dovoljena gradnja skladišča površine do 1000 m2.«.
(18) V tabeli št. 25 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za zadnjim odstavkom doda nov odstavek, ki se glasi:
»Dovoli se gradnja objekta na zemljišču parc. št. 237/3 k. o. Brezovica, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov. Razmerje tlorisnih stranic je najmanj 1:1,1, odmik od sosednje istovrstne stavbe je lahko najmanj 3 m.«.
(19) V tabeli št. 27 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za zadnjim odstavkom doda nov odstavek, ki se glasi:
»Na parceli 259/1 k. o. Brezovica je dopustna gradnja kmetijskih objektov, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov.«.
(20) V tabeli št. 31 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za drugim odstavkom doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»Na zemljišču parc. št. 101/4 k.o. Brezovica je dovoljena gradnja tristanovanjske stavbe pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov.«.
(21) V tabeli št. 33 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« v prvi stavek četrtega odstavka spremeni, tako da se na novo glasi:
»Ne glede na ostale določbe tega prostorskega načrta, je v tej enoti urejanja dovoljena gradnja tudi servisnih objektov.«.
(22) V tabeli št. 35 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« briše zadnji odstavek.
(23) V tabeli št. 36 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« spremeni tretji odstavek, ki se na novo glasi:
»Na zemljiščih parc. št. 369/328, 369/327, 369/332, 369/331, vsa k. o. Brezovica je dovoljena gradnja dvostanovanjskega vrstnega objekta (dvojčka), pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov. Odmiki so lahko manjši od 4 m in višina objekta lahko znaša največ VP (visoko pritličje) + nadstropje + mansarda. Na zemljiščih parc. št. 356/17, 356/18, 356/19, 356/20, 356/21, 356/22, 356/23, 356/26, vsa k. o. Brezovica, se dovoli gradnja večstanovanjskega objekta, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov.«.
(24) V tabeli št. 36 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« doda nov četrti odstavek, ki se glasi:
»Pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov, se na zemljiščih parc. št. 356/5 in 356/4, obe k. o. Brezovica, dovoli gradnja nestanovanjske stavbe – skladišča nadstreška in garaže ter se dovoli pozidanost do 70 % gradbene parcele.«.
(25) V tabeli št. 37 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« v enajstem in dvanajstem odstavku zamenja besedilo »določbe 61. in 106. člena Odloka o OPN« z besedilom »ostale določbe tega prostorskega načrta,«.
(26) V tabeli št. 37 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za zadnjim odstavkom doda nov odstavek, ki se glasi:
»Na zemljiščih parc. št.: 340/34, 340/35, 340/36, 340/37, vsa k. o. Brezovica, je dovoljenja gradnja legalizacija tristanovanjske stavbe, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov. Gradnja pomožnih objektov v priobalnem pasu vodotoka ni dopustna.«.
(27) V tabeli št. 38 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« v šestem in sedmem odstavku zamenja besedilo »določbe 61. in 106. člena Odloka o OPN« z besedilom »ostale določbe tega prostorskega načrta,«.
(28) V tabeli št. 42 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za zadnjim odstavkom doda nov odstavek, ki se glasi:
»Območje EUP se ureja z Odlokom o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje enote urejanja prostora z oznako BR_23 (Uradni list RS, št. 48/16, 36/18).«.
(29) V tabeli št. 43 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« zadnji odstavek spremeni, tako da se na novo glasi:
»Dovoli se gradnja enostanovanjskega objekta na zemljišču parc. št. 596/2 k. o. Brezovica. Odmik med obstoječo enostanovanjsko stavbo na zemljišču parc. št. 596/2 k. o. Brezovica in obstoječo enostanovanjsko stavbo na zemljišču parc. št. 596/11 k. o. Brezovica je lahko manjši od 4 m.«.
(30) V tabeli št. 47 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« brišejo prvi, tretji in četrti odstavek, v stolpcu »Način urejanja« se besedo »OPPN« nadomesti z besedo »PIP« ter v stolpcu z naslovom »Vrsta namenske rabe prostora znotraj enote oziroma podenote urejanja prostora« se beseda »IG« nadomesti z besedo »CU«.
(31) Briše se tabela 48.
(32) Briše se tabela 50.
(33) Briše se tabela 55.
(34) Briše se tabela 56.
(35) Briše se tabela 57.
(36) Briše se tabela 58.
(37) Briše se tabela 59.
(38) Briše se tabela 60.
(39) V tabeli št. 61 se v razdelku »Vrsta namenske rabe prostora znotraj enote oziroma podenote urejanja prostora« oznaka »CU« nadomesti z oznako »SB«, v razdelku »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« pa se doda nov odstavek, ki se glasi:
»Pred posegi v prostor je potrebno izdelati hidrološko- hidravlično študijo, iz katere bo razvidna dejanska poplavna ogroženost. Izvedba gradenj in ureditev se lahko izvede po izvedbi omilitvenih ukrepov, določenih na podlagi strokovnih podlag, ki bodo zmanjšali poplavno ogroženost do take mere, da so skladno s predpisi s področja upravljanja z vodami le-ti dovoljeni.«.
(40) Briše se tabela 62.
(41) Briše se tabela 63.
(42) Briše se tabela 64.
(43) Briše se tabela 65.
(44) Briše se tabela 66.
(45) V tabeli št. 67 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« briše prvi odstavek.
(46) Briše se tabela 68.
(47) Briše se tabela 70.
(48) Briše se tabela 71.
(49) Briše se tabela 73.
(50) Briše se tabela 74.
(51) Briše se tabela 75.
(52) Briše se tabela 77.
(53) Briše se tabela 78.
(54) Briše se tabela 79.
(55) Briše se tabela 80.
(56) V tabeli št. 81 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« brišeta prvi in drugi odstavek.
(57) Briše se tabela 86.
(58) Briše se tabela 87.
(59) Briše se tabela 88.
(60) V tabeli št. 91 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« briše vejica in zadnji stavek »v sklopu interpretacije naravne in kulturne dediščine«.
(61) Briše se tabela 92.
(62) Briše se tabela 93.
(63) Briše se tabela 94.
(64) Briše se tabela 95.
(65) Briše se tabela 96.
(66) Briše se tabela 97.
(67) Briše se tabela 98.
(68) Briše se tabela 101.
(69) V tabeli št. 102 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« spremeni zadnji odstavek, ki se na novo glasi:
»Dovoli se gradnja večstanovanjskega objekta na zemljiščih parc. št. 3394/44, 3394/45, 3394/46, 3394/47 in 3394/48, vsa k. o. Kamnik.«.
(70) Briše se tabela 103.
(71) Briše se tabela 104.
(72) Briše se tabela 106.
(73) Briše se tabela 107.
(74) Briše se tabela 108.
(75) Briše se tabela 110.
(76) V tabeli št. 113 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za prvim odstavkom doda nov odstavek, ki se na novo glasi:
»Na zemljišču parc. št. 2608 k. o. Brezovica se dovoli gradnja večstanovanjskega objekta pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov.«.
(77) V tabeli št. 118 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« prvi stavek zadnjega odstavka spremeni, tako da se glasi:
»Ne glede na ostale določbe tega prostorskega načrta, mora biti gradnja novih zahtevnih, manj zahtevnih stavb, nad in pod terenom, od meje sosednjih zemljišč oddaljena najmanj 2 m.«.
(78) V tabeli št. 119 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« briše prvi odstavek.
(79) V tabeli št. 119 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za besedilom zadnjega odstavka doda nov odstavek, ki se glasi:
»Za gradnjo na zemljiščih 2466/8, 2466/9, 2466/10, 2466/11, vsa k. o. Brezovica, oziroma 2466/12 k. o. Brezovica (po parcelaciji) velja 3 m odmik od parcelnih meja, pri čemer se odmik meri od najbolj izpostavljenega dela objekta.«.
(80) V tabeli št. 120 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« prvi stavek drugega odstavka spremeni, tako da se na novo glasi:
»Ne glede na ostale določbe tega prostorskega načrta, se dovoli gradnja enostanovanjskega objekta na zemljišču parc. št. 2383/2 k. o. Brezovica.«.
(81) V tabeli št. 120 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« zadnji odstavek nadomesti z novim besedilom, ki se na novo glasi:
»Za potrebe gradnje enostanovanjske stavbe na zemljiščih parc. št. 2405/5, 2405/6, obe k. o. Brezovica, se dovoli pozidanost gradbene parcele največ 50 % pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov. Ker se zemljišče nahaja v plazljivem območju, je za poseg potrebno izdelati geološki elaborat in pridobiti mnenje pristojnega mnenjedajalca s področja plazljivosti.«.
(82) Briše se tabela št. 122.
(83) V tabeli št. 125 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« v prvem odstavku popravi pravopisna napaka – besedo »nadaljnimi« se nadomesti z besedo »nadaljnjimi«.
(84) V tabeli št. 126 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« zadnji odstavek spremeni, tako da se glasi:
»Na območju enote urejanja prostora je dovoljena tudi gradnja gasilskega doma, poslovnih in obrtnih stavb tipa 2 ter gradnja vseh nezahtevnih in enostavnih objektov, vezano na predpis o razvrščanju objektov.«.
(85) V tabeli št. 129 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« se prvi stavek tretjega odstavka spremeni, tako da se na novo glasi:
»Ne glede na ostale določbe tega prostorskega načrta, se dovoli gradnja enostanovanjskega objekta na zemljišču parc. št. 2148/8 k. o. Brezovica.«.
(86) V tabeli št. 129 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za zadnjim odstavkom dodajo novi štirje odstavki, ki se glasijo:
»Dovoli se gradnja dvojčka na zemljišču parc. št. 2145/3, k. o. Brezovica, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov.
Pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov, se dovoli gradnja stanovanjskega objekta na zemljišču parc. št. 2149/4, k. o. Brezovica, ne glede na oblikovna razmerja oziroma so dopustne izjeme, in sicer: razmerje stranic = 1:1, naklon strehe = 20–25 stopinj.
Pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov, se ne glede na ostale določbe tega prostorskega načrta, dovoli gradnja objekta avtoličarske delavnice in stanovanja na zemljišču parc. št. 2215/1 k. o. Brezovica z izjemami: faktor pozidanosti do 0,45, naklon dvokapne strehe 8–10 stopinj, barva strehe in razmerje stranic objekta v tlorisu sta lahko drugačna od predpisanih, odmik med obstoječo stavbo na zemljišču parc. št. 2215/1, k. o. Brezovica in obstoječo stavbo na zemljišču parc. št. 2215/2, k. o. Brezovica je lahko manjši od 4 m, stavba potrebuje vsaj 3 parkirna mesta.
Pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov, se ne glede na ostale določbe tega prostorskega načrta, dovoli gradnja – prizidava obstoječega stanovanjskega objekta na zemljišču parc. št. 2215/2, k. o. Brezovica z izjemami: odmik med obstoječo stavbo na zemljišču parc. št. 2215/1, k. o. Brezovica in obstoječo stavbo na zemljišču parc. št. 2215/2, k. o. Brezovica je lahko manjši od 4 m, površina prizidave je lahko 55 % obstoječe tlorisne površine obstoječega stanovanjskega objekta, naklon prizidave je lahko 25–30 stopinj.«.
(87) V tabeli št. 131 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« prvi stavek zadnjega odstavka spremeni, tako da se na novo glasi:
»Ne glede na ostale določbe tega prostorskega načrta, se dovoli gradnja enostanovanjskega objekta na zemljiščih parc. št. 2243/2, 2243/4 k. o. Brezovica.«.
(88) V tabeli št. 132 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za zadnjim odstavkom doda nov odstavek, ki se glasi:
»Dovoli se gradnja večstanovanjskega objekta na zemljišču parc. št. 1252/6 k. o. Brezovica, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov. Gradnja pomožnih objektov v priobalnem pasu vodotoka ni dopustna.«.
(89) V tabeli št. 135 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« prvi stavek prvega odstavka spremeni, tako da se na novo glasi:
»Ne glede na ostale določbe tega prostorskega načrta, se dovoli gradnja enostanovanjskega objekta na zemljišču parc. št. 2158/3 k. o. Brezovica.«.
(90) Briše se tabela 136.
(91) Briše se tabela 137.
(92) V tabeli št. 139 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« v drugem odstavku briše prvi stavek.
(93) V tabeli št. 140 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« briše šesti odstavek.
(94) Briše se tabela 141.
(95) V tabeli št. 142 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« prvi stavek prvega odstavka nadomesti z besedilom, ki se na novo glasi:
»Ne glede na ostale določbe tega prostorskega načrta, se dovoli gradnja enostanovanjskega objekta na zemljiščih parc. št. 2793/17 k. o. Brezovica.«.
(96) Briše se tabela 143.
(97) Briše se tabela 144.
(98) Briše se tabela 145.
(99) Briše se tabela 148.
(100) Briše se tabela 151.
(101) Briše se tabela 152.
(102) Briše se tabela 153.
(103) Briše se tabela 154.
(104) Briše se tabela 158.
(105) Briše se tabela 160.
(106) Briše se tabela 161.
(107) V tabeli št. 162 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« zamenja prvi odstavek, tako da se glasi:
»Na zemljišču parc. št. 2936/12 k. o. Brezovica je dovoljena gradnja večstanovanjskega objekta z odmikom 1,49 m od parc. št. 2936/14 k. o. Brezovica, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov. Ker se zemljišče nahaja v plazljivem območju, je za poseg potrebno izdelati geološki elaborat in pridobiti mnenje pristojnega mnenjedajalca s področja plazljivosti.«.
(108) Briše se tabela 163.
(109) V tabeli št. 164 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« doda nov odstavek, ki se glasi:
»Dovoli se gradnja večstanovanjskega objekta na zemljiščih parc. št. 2373/12, 2373/13, 2373/14, 2373/15, 2373/16 in 2373/17 (pred parcelacijo 2373/6), vse k. o. Brezovica, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov. Ker se zemljišče nahaja v plazljivem območju, je za poseg potrebno izdelati geološki elaborat in pridobiti mnenje pristojnega mnenjedajalca s področja plazljivosti.«.
(110) Briše se tabela 165.
(111) Briše se tabela 166.
(112) Briše se tabela 167.
(113) Briše se tabela 168.
(114) Briše se tabela 169.
(115) V tabeli št. 173 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« se brišeta osmi in deveti odstavek.
(116) V tabeli št. 174 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« se briše zadnji odstavek in doda nov odstavek, ki se glasi:
»Novogradnje stavb ne smejo presegati višine obstoječe stanovanjsko-trgovske stavbe na zemljišču 916/17 k. o. Preserje.«.
(117) V tabeli št. 179 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« se zamenja prvi odstavek, tako da se na novo glasi:
»Za rabo »SKs« veljajo naslednji pogoji: v primeru posegov na gospodarskih območjih je potrebno pridobiti kulturnovarstvene pogoje in kulturnovarstveno soglasje.«.
(118) V tabeli št. 181 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za prvim odstavkom doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Na zemljiščih parc. št. 984/3 in 2252/6, obe k. o. Preserje, se dovoli gradnja dvostanovanjskega objekta pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov. Ker se zemljišče nahaja v plazljivem območju, je za poseg potrebno izdelati geološki elaborat in pridobiti mnenje pristojnega mnenjedajalca s področja plazljivosti.«.
(119) V tabeli št. 184 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« briše šesti odstavek.
(120) V tabeli št. 184 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za zadnjim odstavkom doda nov osmi odstavek, ki se glasi:
»Na površinah z namensko rabo »IG« veljajo naslednji pogoji:
– FZ: 0,80,
– Dopustna etažnost: P+2.«.
(121) V tabeli št. 185 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« brišeta prvi in zadnji odstavek.
(122) Briše se tabela 191.
(123) Briše se tabela 193.
(124) Briše se tabela 194.
(125) Briše se tabela 196.
(126) Briše se tabela 197.
(127) V tabeli št. 198 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« doda prvi odstavek, ki se glasi:
»Na zemljiščih parc. št. 392/7 in 391, obe k. o. Preserje, je dovoljena gradnja gasilskega doma, katerega naklon in oblika strehe se določi v dokumentaciji za gradbeno dovoljenje.«.
(128) V tabeli št. 199 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« se prvi odstavek briše, prvi stavek drugega odstavka pa se spremeni, tako da se na novo glasi:
»Ne glede na ostale določbe tega prostorskega načrta, se dovoli gradnja enostanovanjskega objekta na zemljišču parc. št. 378/2 k.o. Preserje.«.
(129) Briše se tabela 200.
(130) Briše se tabela 201.
(131) V tabeli št. 202 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« prvi odstavek na novo glasi:
»Ne glede na ostale določbe tega prostorskega načrta glede lege objekta na zemljišču ter ostalih določb za namensko rabo prostora »SSs«, se dovoli gradnja prizidka k enostanovanjskemu objekta na zemljiščih parc. št. 569/2, 569/4, 560/2, 560/3 in 560/5, vsa k. o. Preserje.«.
(132) Briše se tabela 203.
(133) Briše se tabela 204.
(134) Briše se tabela 205.
(135) Briše se tabela 206.
(136) V tabeli št. 207 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« doda prvi odstavek, ki se glasi:
»Pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov, je dovoljena dozidava k stanovanjskemu objektu na parcelah 251/3 in 252/1, obe k. o. Preserje, ne glede na določbe odloka glede dopustne dozidave v bruto tlorisni velikosti do 50 % osnovnega objekta. Ker se zemljišče nahaja v plazljivem območju, je za poseg potrebno izdelati geološki elaborat in pridobiti mnenje pristojnega mnenjedajalca s področja plazljivosti.«.
(137) Briše se tabela 208.
(138) Briše se tabela 209.
(139) Briše se tabela 210.
(140) Briše se tabela 214.
(141) Briše se tabela 215.
(142) Briše se tabela 216.
(143) Briše se tabela 217.
(144) Briše se tabela 218.
(145) Briše se tabela 220.
(146) Briše se tabela 221.
(147) V tabeli št. 222 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« doda besedilo, ki se glasi: »Pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov, se dovoli gradnja prizidka na parcelah 808/6, 808/11, 808/12, vse k. o. Rakitna, do tlorisnih razmerij 17 × 9.3 m in višine pritličje + nadstropje + mansarda. Ker se zemljišče nahaja v plazljivem območju, je za poseg potrebno izdelati geološki elaborat in pridobiti mnenje pristojnega mnenjedajalca s področja plazljivosti.«.
(148) V tabeli št. 223 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« na koncu odstavka za piko doda nov stavek, ki se glasi:
»Pred posegom v prostor investitor pridobi soglasje pristojnega organa.«.
(149) Briše se tabela 225.
(150) Briše se tabela 226.
(151) V tabeli št. 234 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« spremeni tretji odstavek, tako da se na novo glasi:
»Dovoli se gradnja večstanovanjskega objekta (3 stanovanjske enote) na zemljišču parc. št. 1120/6 k. o. Brezovica.«.
(152) V tabeli št. 236 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« spremeni drugi odstavek, tako da se na novo glasi:
»Dovoli se gradnja večstanovanjskega objekta – skladiščno-stanovanjskega objekta (4 stanovanjske enote) na zemljiščih parc. št. 1334/7 in 1333/24, obe k.o. Brezovica.«.
(153) V tabeli št. 238 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« spremenita drugi in tretji odstavek, tako da se na novo glasita:
»Ne glede na ostale določbe tega prostorskega načrta, se na zemljiščih parc. št. 1095/16, 1095/17, 1095/18, 1095/19, vsa k.o. Brezovica, dovoli gradnja večstanovanjskega objekta.
Ne glede na ostale določbe tega prostorskega načrta, se dovoli prizidava k obstoječim enostanovanjskim stavbam na celotnem območju enote urejanja prostora, odmik je lahko manjši od 4 m oziroma se dve stranici obstoječih enostanovanjskih objektov lahko stikata.«.
(154) V tabeli št. 239 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« spremeni prvi stavek, tako da se glasi:
»Dovoli se gradnja tristanovanjskega objekta na zemljišču parc. št. 751/9 k. o. Brezovica, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov.«.
(155) V tabeli št. 239 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za zadnjim odstavkom doda nov tretji odstavek, tako da se glasi:
»Dovoli se gradnja večstanovanjskega objekta na zemljiščih parc. št. 759/19, 759/20, 759/21, 759/22, 759/23, 759/24, 759/25, 759/26, 759/27, vsa k. o. Brezovica, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov. Pozidanost je lahko tudi 50 %.«.
(156) Briše se tabela 248.
(157) Briše se tabela 249.
(158) Briše se tabela 250.
(159) V tabeli št. 251 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« spremeni prvi stavek zadnjega odstavka, tako da se na novo glasi:
»Ne glede na ostale določbe tega prostorskega načrta, se dovoli gradnja enostanovanjskega objekta na južnem delu zemljišča parc. št. 1570/1 k. o. Brezovica.«.
(160) V tabeli št. 252 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« spremenita deveti in deseti odstavek, tako da se na novo glasita:
»Dovoli se gradnja večstanovanjskega objekta (6 stanovanjskih enot) na zemljiščih parc. št. 944/9, 944/10, 944/12, 944/11, 944/13, 944/14, 944/15, 944/16, vsa k. o. Brezovica.
Dovoli se gradnja enostanovanjskega objekta na zemljiščih parc. št. 1005/19 in 1005/21, obe k. o. Brezovica. Odmik med enostanovanjsko stavbo na zemljišču parc. št. 1005/19 k. o. Brezovica in stanovanjskim objektom na zemljišču parc. št. 1005/18 k. o. Brezovica je lahko manjši od 4 m oziroma se ena stranica obstoječih enostanovanjskih objektov lahko stika.«.
(161) V tabeli št. 253 se v vrstici »Prostorsko izvedbeni pogoji oziroma usmeritve za izdelavo OPPN« za zadnjim odstavkom dodajo novi četrti, peti, šesti in sedmi odstavek, ki se glasijo:
»Dovoli se gradnja večstanovanjskega objekta na zemljišču parc. št. 2320 k. o. Brezovica, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov. Ker se zemljišče nahaja v plazljivem območju, je za poseg potrebno izdelati geološki elaborat in pridobiti mnenje pristojnega mnenjedajalca s področja plazljivosti.
Dovoli se gradnja večstanovanjskega objekta na zemljišču parc. št. 2321/1 k. o. Brezovica, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov.
Dovoli se gradnja večstanovanjskega objekta na zemljiščih parc. št.: 2315/4, 2315/5, 2315/6, 2315/7, 2315/8, 2315/9, 2318/13, 2318/9, 2313, vsa k. o. Brezovica, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov. Ker se zemljišče nahaja v plazljivem območju, je za poseg potrebno izdelati geološki elaborat in pridobiti mnenje pristojnega mnenjedajalca s področja plazljivosti.
Dovoli se gradnja večstanovanjskega objekta na zemljišču parc. št. 960/26 k. o. Brezovica, pod pogoji in omejitvami, ki izhajajo iz področnih predpisov.«.
(162) Briše se tabela 255.
II. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
50. člen 
(dokončanje postopkov) 
Postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja, na upravni enoti začeti pred uveljavitvijo tega odloka, se nadaljujejo in končajo po določbah osnovnega odloka OPN Brezovica ali po določbah tega odloka, če je to za stranko bolj ugodno.
51. člen 
(veljavnost prostorskega načrta) 
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati petnajsti dan po objavi.
Št. 33/22
Brezovica, dne 21. oktobra 2022
Župan 
Občine Brezovica 
Metod Ropret 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti