Uradni list

Številka 156
Uradni list RS, št. 156/2022 z dne 14. 12. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 156/2022 z dne 14. 12. 2022

Kazalo

3896. Pravilnik o načinu uporabe in načinu poteka komunikacije prek Sopotnika ter načinu dodatnega obveščanja strank, stran 12821.

  
Na podlagi sedmega odstavka 36.b člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22 in 130/22 – ZPOmK-2) ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdaja
P R A V I L N I K 
o načinu uporabe in načinu poteka komunikacije prek Sopotnika ter načinu dodatnega obveščanja strank 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa podrobnejši način uporabe in način poteka komunikacije prek informacijskega orodja za komunikacijo s strankami (v nadaljnjem besedilu: Sopotnik) ter način dodatnega obveščanja strank.
2. člen 
(pomen izrazov) 
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, pomenijo:
1. splošni pogoji uporabe Sopotnika so podrobni pogoji, ki urejajo tehnične, uporabniške in varnostne vidike delovanja Sopotnika in so sestavni del uporabniških navodil Sopotnika;
2. fotoSopotnik je aplikacija, ki deluje na mobilnih napravah in je namenjena ustvarjanju ter pošiljanju geografsko označenih fotografij in drugih podatkov v Sopotnik;
3. kmetijski svetovalec je oseba, zaposlena pri kmetijsko- gozdarskem zavodu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (v nadaljnjem besedilu: kmetijsko-gozdarski zavod), ki opravlja naloge kmetijskega svetovanja v okviru javne službe kmetijskega svetovanja;
4. dostop do uporabniškega računa stranke pomeni tehnično omogočanje pooblaščencu, da lahko prek svojega uporabniškega računa vstopa v strankin uporabniški račun. Dostop pooblaščencu omogoči Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (v nadaljnjem besedilu: agencija);
5. vstop v uporabniški račun stranke pomeni dejanski vstop v podatkovno okolje uporabniškega računa stranke in njegovo upravljanje, za katero mora pooblaščenec razpolagati z veljavnim pooblastilom stranke;
6. stranka za namen tega pravilnika je oseba, za katero je v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, obvezna uporaba Sopotnika.
3. člen 
(komunikacija prek Sopotnika) 
(1) Sopotnik strankam omogoča sprotno spremljanje dejanskega stanja površin, prijavljenih v zbirni vlogi, ki ga agencija ugotovi na podlagi podatkov, pridobljenih z uporabo sistema za spremljanje površin iz zakona, ki ureja kmetijstvo (v nadaljnjem besedilu: sistem za spremljanje površin).
(2) Sopotnik stranki omogoča sprotno izjavitev o dejanskem stanju, ki ga agencija ugotovi na podlagi podatkov, pridobljenih z uporabo sistema za spremljanje površin, in sprotno predložitev dokazov.
4. člen 
(uporabniški račun Sopotnik) 
(1) Uporabniški račun Sopotnik je račun, s katerim stranka dostopa do Sopotnika za namene, določene v zakonu, ki ureja kmetijstvo (v nadaljnjem besedilu: uporabniški račun).
(2) Stranka pridobi uporabniški račun z oddajo zbirne vloge. Stranka uporabniški račun aktivira s prvo prijavo v Sopotnik.
(3) Stranka dostopa do uporabniškega računa bodisi z uporabniškim imenom in geslom bodisi prek storitve za spletno prijavo SI-PASS.
(4) Stranka aplikacijo fotoSopotnik aktivira prek uporabniškega računa.
(5) Uporabniški račun stranke vsebuje kontaktne podatke o stranki, ki jih je z zbirno vlogo ali po oddaji zbirne vloge sporočila agenciji.
(6) Uporabniški račun omogoča:
1. vpogled v seznam grafičnih enot rabe s podatki iz strankine zbirne vloge in vpogled v grafični prikaz teh enot rabe s podatki o dogajanjih na posamezni grafični enoti kmetijskega zemljišča, ki jih je zaznal sistem za spremljanje površin;
2. uporabo modula za komunikacijo med stranko in agencijo;
3. dostop do in uporabo mobilne aplikacije fotoSopotnik.
(7) Če stranka tri leta zapored ne odda nobene vloge iz naslova ukrepov kmetijske politike, v zvezi s katero bi bila obvezna uporaba Sopotnika, ji agencija ukine uporabniški račun.
(8) Podrobnejšo tehnično vsebino in uporabo uporabniškega računa Sopotnik določajo uporabniška navodila, ki vsebujejo tudi splošne pogoje uporabe Sopotnika. Splošne pogoje uporabe sprejme stranka ob prvi prijavi v svoj uporabniški račun. O uveljavitvi nove verzije uporabniških navodil obvesti stranko Sopotnik samodejno ob prvem vstopu v uporabniški račun po uveljavitvi nove verzije uporabniških navodil.
(9) Agencija zagotovi tehnično in drugo pomoč strankam na elektronskem naslovu oziroma na telefonski številki, ki je navedena v uporabniških navodilih.
5. člen 
(vstop v uporabniški račun) 
(1) V uporabniški račun vstopa stranka ali njen pooblaščenec.
(2) Pooblaščenec je lahko fizična ali pravna oseba. Pooblaščenec je lahko tudi kmetijski svetovalec.
(3) Stranka ali njen pooblaščenec do uporabniškega računa dostopa prek portala e-kmetijstvo, ki je dostopen na spletnem mestu agencije. Pooblaščenec mora za vstop v uporabniški račun stranke pridobiti njeno pooblastilo. Pooblaščenec dostopa do uporabniškega računa prek storitve za spletno prijavo SI-PASS.
(4) Pooblaščenec, ki ni kmetijski svetovalec, pošlje pooblastilo na agencijo v obliki, ki je določena v prvem odstavku 173. člena Zakona o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 – uradno prečiščeno besedilo, 105/06 – ZUS-1, 126/07, 65/08, 8/10, 82/13, 175/20 – ZIUOPDVE in 3/22 – ZDeb). Nezavezujoč obrazec za pooblastilo je objavljen na spletni strani agencije. Agencija na podlagi pridobljenega pooblastila stranke pooblaščencu, ki ni kmetijski svetovalec, omogoči dostop do uporabniškega računa. Pooblastilo stranka hrani najmanj pet let od podpisa pooblastila.
(5) Agencija omogoči kmetijskim svetovalcem dostope do uporabniških računov vseh strank, kmetijski svetovalci pa smejo vstopati le v uporabniške račune strank, ki so jih za to pooblastile.
(6) Kmetijski svetovalec mora za vstop v uporabniški račun stranke pridobiti pooblastilo za vsak dan posebej, ko zanjo vstopa v njen uporabniški račun oziroma zanjo izvaja upravna dejanja prek Sopotnika. Za določen dan mora pridobiti pooblastilo, preden vstopi v uporabniški račun stranke. Ob izvedbi upravnega dejanja mora pooblaščenec izpolniti elektronsko izjavo o obstoju pooblastila. Tako pridobljeno pooblastilo hrani kmetijsko-gozdarski zavod najmanj pet let od podpisa pooblastila in se ne pošilja na agencijo, razen v primeru dvoma agencije o obstoju pooblastila, ko mora kmetijsko-gozdarski zavod agenciji na njeno zahtevo predložiti pooblastilo.
(7) Če pooblaščenec krši določbe tega pravilnika ali splošne pogoje uporabe Sopotnika, mu agencija odvzame dostop do njegovega uporabniškega računa.
(8) Za vsak vnos ali vstop v uporabniški račun se beleži najmanj uporabniško ime uporabnika in čas shranjevanja posameznega vnosa oziroma vstopa.
(9) Pooblastila iz tretjega odstavka tega člena veljajo do poteka roka, do katerega so bila dana, oziroma do preklica s strani stranke ali odpovedi pooblaščenca.
(10) Stranka oziroma njen pooblaščenec lahko uporabniški račun uporablja zgolj za namene, določene v določbah o Sopotniku iz zakona, ki ureja kmetijstvo.
6. člen 
(obveščanje stranke o ugotovitvah agencije) 
(1) Agencija stranko prek uporabniškega računa seznani z ugotovitvami sistema za spremljanje površin. Seznanitev se nanaša na skladnost dejanskega stanja, ugotovljenega s pomočjo sistema za spremljanje površin na posamezni poljini v razmerju do predpisanih pogojev upravičenosti, ki jih je mogoče za posamezen zahtevek preverjati s sistemom za spremljanje površin.
(2) Seznanitev iz prejšnjega odstavka poteka na ravni poljine, pri čemer se za vsako poljino prikaže zelena, rdeča, rumena ali siva barvna oznaka:
1. zelena barvna oznaka pomeni, da so izpolnjeni vsi pogoji upravičenosti, ki jih je mogoče preverjati s pomočjo sistema za spremljanje površin;
2. rdeča barvna oznaka pomeni, da je bilo s pomočjo sistema za spremljanje površin ugotovljeno neizpolnjevanje vsaj enega od pogojev upravičenosti. Rdeča barvna oznaka pomeni tudi, da agencija stranko poziva, da zahtevek ustrezno spremeni, dopolni ali prek uporabniškega računa pošlje dokaze ali izjave, če meni, da pogoje upravičenosti v naravi dejansko izpolnjuje. Stranka lahko zahtevek tudi umakne;
3. rumena barvna oznaka pomeni, da izpolnjevanja pogojev upravičenosti, ki jih je mogoče preverjati s pomočjo sistema za spremljanje površin, ni mogoče niti potrditi niti ovreči. Tudi v primeru rumene barvne oznake se stranka na ugotovitev lahko odzove tako, da prek uporabniškega računa posreduje dokaze ali izjave o izpolnjevanju pogoja upravičenosti oziroma, če meni, da pogoja upravičenosti v naravi dejansko ne izpolnjuje, zahtevek umakne ali ustrezno spremeni ali dopolni do roka za spremembe in umike zahtevkov, ki je za zadevno leto in zahtevek določen v uredbi, ki ureja izvedbo intervencij kmetijske politike;
4. siva barvna oznaka pomeni, da pogoji upravičenosti, ki jih je mogoče preverjati s pomočjo sistema za spremljanje površin, še niso bili preverjeni.
(3) Če agencija prek uporabniškega računa stranke prikaže rdečo barvno oznako, mora o tem dodatno obvestiti stranko.
(4) Obveščanje stranke o dogodku iz prejšnjega odstavka poteka prek SMS/MMS sporočil ali po elektronski pošti. V nobenem primeru obveščanje ne sme biti izvedeno pozneje kot 14 dni pred iztekom roka za spremembe in umike zahtevkov, ki je za zadevno leto in zahtevek določen v uredbi, ki ureja integrirani administrativni in kontrolni sistem.
(5) Če se stranka v zbirni vlogi opredeli za obveščanje prek SMS/MMS sporočil oziroma po elektronski pošti, v zbirni vlogi navede telefonsko številko, ki omogoča prejemanje SMS/MMS sporočil, oziroma naslov elektronske pošte, na katerega želi, da jo agencija obvešča o neskladju iz 2. točke drugega odstavka tega člena.
(6) Ne glede na četrti odstavek tega člena in v skladu s 64. členom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 44/22) je treba stranko, če se v zbirni vlogi ne opredeli za način obveščanja prek SMS/MMS sporočil ali po elektronski pošti, o ugotovitvi iz 2. točke drugega odstavka tega člena obvestiti z navadno pošto v fizični obliki. Obveščanje z navadno pošto v fizični obliki agencija omogoča do 31. decembra 2025 in mora biti izvedeno do roka, kot je določen za SMS/MMS sporočila oziroma elektronsko pošto v četrtem odstavku tega člena.
7. člen 
(odziv stranke) 
(1) Stranka se lahko na ugotovitev agencije odzove prek modula za komunikacijo v uporabniškem računu tako, da vanj poda izjavo oziroma predloži dokaze v obliki fotografij ali skeniranih dokumentov.
(2) V skladu z določbami o Sopotniku iz zakona, ki ureja kmetijstvo, se mora stranka na neskladje, označeno z rdečo barvno oznako, odzvati najpozneje do roka, ki je za spremembe in umike zahtevkov za posamezno leto in zahtevek določen v uredbi, ki ureja integrirani administrativni in kontrolni sistem.
(3) Če prek Sopotnika poslane izjave in dokazila po presoji agencije dokazujejo upravičenost zahtevka, agencija neskladje iz prvega odstavka prejšnjega člena odpravi in v Sopotniku spremeni barvno oznako iz drugega odstavka prejšnjega člena.
KONČNA DOLOČBA 
8. člen 
(začetek veljavnosti in uporabe) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 15. marca 2023.
Št. 007-404/2022
Ljubljana, dne 9. decembra 2022
EVA 2022-2330-0087
Irena Šinko 
ministrica 
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti