Uradni list

Številka 156
Uradni list RS, št. 156/2022 z dne 14. 12. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 156/2022 z dne 14. 12. 2022

Kazalo

3893. Uredba o izvajanju Sklepa (EU) o merilih in metodoloških standardih na področju dobrega okoljskega stanja morskih voda ter specifikacijah in standardiziranih metodah za spremljanje ter presojo in razveljavitvi Sklepa 2010/477/EU, stran 12759.

  
Na podlagi sedmega odstavka 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/05 – uradno prečiščeno besedilo, 109/08, 38/10 – ZUKN, 8/12, 21/13, 47/13 – ZDU-1G, 65/14 in 55/17) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o izvajanju Sklepa (EU) o merilih in metodoloških standardih na področju dobrega okoljskega stanja morskih voda ter specifikacijah in standardiziranih metodah za spremljanje ter presojo in razveljavitvi Sklepa 2010/477/EU 
1. člen 
(vsebina) 
S to uredbo se za izvajanje četrtega odstavka 3. člena in drugega odstavka 4. člena Sklepa Komisije (EU) 2017/848 z dne 17. maja 2017 o merilih in metodoloških standardih na področju dobrega okoljskega stanja morskih voda ter specifikacijah in standardiziranih metodah za spremljanje ter presojo in razveljavitvi Sklepa 2010/477/EU (UL L št. 125 z dne 18. 5. 2017, str. 43; v nadaljnjem besedilu: Sklep 2017/848/EU) določajo mejne vrednosti, metodološki standardi za presojo okoljskega stanja morskih voda, način priprave podrobnejših metodologij za presojo okoljskega stanja morskih voda, vrste monitoringa in način priprave podrobnejših metodologij za monitoring okoljskega stanja morskih voda ter pristojni organi za presojo in monitoring okoljskega stanja morskih voda.
2. člen 
(izrazi) 
Izrazi, uporabljeni v tej uredbi, pomenijo:
1. deskriptorji kakovosti okoljskega stanja morskih voda (v nadaljnjem besedilu: deskriptorji kakovosti) so sestavni del morskega okolja, za katerega se izvede presoja okoljskega stanja morskih voda;
2. merila kakovosti okoljskega stanja morskih voda so posebne tehnične značilnosti, ki določajo deskriptorje kakovosti in so določena s Sklepom 2017/848/EU;
3. monitoring je spremljanje okoljskega stanja morskih voda v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja, ohranjanje narave in morsko ribištvo;
4. morske vode so teritorialne morske vode z morskim dnom in podzemljem ter obalne morske vode z morskim dnom in podzemljem;
5. morsko okolje so morske vode, prostoživeče morske rastlinske in živalske vrste ter njihovi habitati in ekosistemi;
6. obalne morske vode so vode z morskim dnom in podzemljem v skladu s predpisom, ki ureja podrobnejšo vsebino in način priprave načrta upravljanja voda;
7. območje presoje in monitoringa okoljskega stanja morskih voda je del ali celotno območje morskih voda, na katerem se izvajata monitoring in presoja okoljskega stanja morskih voda;
8. okoljsko stanje morskih voda je celotno stanje okolja v morskih vodah z upoštevanjem strukture, delovanja in procesov morskih ekosistemov, skupaj z naravnimi fiziografskimi, geografskimi, biološkimi, geološkimi in podnebnimi dejavniki ter fizikalnimi, akustičnimi in kemijskimi razmerami, vključno s tistimi, ki so posledica človekovih dejavnosti znotraj ali zunaj obravnavanega območja;
9. presoja okoljskega stanja morskih voda je ocena okoljskega stanja morskih voda;
10. teritorialne morske vode so vode z morskim dnom in podzemljem od črte obalnih morskih voda v smeri odprtega morja do državne meje Republike Slovenije na morju;
11. trend gibanja vrednosti je smer razvoja vrednosti ali razpona vrednosti, ki omogoča presojo kakovosti za določeno merilo, če mejne vrednosti niso določene tako, da se na podlagi trenda gibanja ovrednoti ali nakazuje slabšanje ali izboljševanje okoljskega stanja morskih voda.
3. člen 
(presoja) 
(1) Presoja okoljskega stanja morskih voda se izvede za posamezen deskriptor kakovosti na podlagi uporabe elementov meril in meril kakovosti okoljskega stanja morskih voda, mejnih vrednosti in metodoloških standardov za presojo v skladu s Prilogo 1, ki je sestavni del te uredbe.
(2) Presoja okoljskega stanja morskih voda iz prejšnjega odstavka obsega tudi upoštevanje pritiskov, dejavnosti ter bistvenih značilnosti morskega okolja v skladu s Prilogo 4, ki je sestavni del te uredbe.
(3) Presoja okoljskega stanja morskih voda iz prvega odstavka tega člena za deskriptor kakovosti Koncentracija onesnaževal (D8) obsega tudi podatke iz Priloge 2, ki je sestavni del te uredbe.
(4) Podrobnejše metodologije za presojo okoljskega stanja morskih voda za posamezen deskriptor kakovosti pripravijo pristojni organi iz 5. člena te uredbe in jih posodabljajo skladno z znanstvenim napredkom ter jih takoj po posodobitvi pošljejo ministrstvu, pristojnemu za varstvo voda.
(5) Metodologije iz prejšnjega odstavka predpiše minister, pristojen za varstvo voda, v soglasju s pristojnimi ministri, v katerih delovno področje spadajo posamezni deskriptorji kakovosti, kot je določeno v 5. členu te uredbe.
4. člen 
(monitoring) 
(1) Monitoring okoljskega stanja morskih voda obsega vrste monitoringa za elemente meril in parametre v skladu s Prilogo 3, ki je sestavni del te uredbe.
(2) Monitoring okoljskega stanja morskih voda iz prejšnjega odstavka obsega tudi upoštevanje pritiskov, dejavnosti ter bistvenih značilnosti morskega okolja v skladu s Prilogo 4 te uredbe.
(3) Podrobnejše metodologije za monitoring okoljskega stanja morskih voda za posamezno vrsto monitoringa pripravijo pristojni organi iz 6. člena te uredbe in jih posodabljajo skladno z znanstvenim napredkom ter jih takoj po posodobitvi pošljejo ministrstvu, pristojnemu za varstvo voda.
(4) Metodologije iz prejšnjega odstavka predpiše minister, pristojen za varstvo voda, v soglasju s pristojnimi ministri, v katerih delovno področje spadajo posamezne vrste monitoringa, kot je določeno v 6. členu te uredbe.
5. člen 
(organi, pristojni za presojo, in njihove naloge) 
(1) Organi, pristojni za presojo okoljskega stanja morskih voda za posamezna merila kakovosti okoljskega stanja morskih voda, so navedeni v Prilogi 5, ki je sestavni del te uredbe.
(2) Organi, pristojni za presojo okoljskega stanja morskih voda za posamezen deskriptor kakovosti, so navedeni v Prilogi 5 te uredbe.
(3) Organi iz prejšnjega odstavka pridobijo podatke o presoji okoljskega stanja za posamezna merila kakovosti okoljskega stanja morskih voda od pristojnih organov iz prvega odstavka tega člena.
(4) Organi iz drugega odstavka tega člena pridobijo podatke iz prejšnjega odstavka in pripravijo poročilo o presoji okoljskega stanja za posamezen deskriptor kakovosti ter ga vsakih šest let pošljejo ministrstvu, pristojnemu za varstvo voda.
(5) Poročilo iz prejšnjega odstavka vsebuje najmanj:
– navedbo deskriptorja kakovosti in pripadajočih meril kakovosti okoljskega stanja morskega okolja,
– podatke, na podlagi katerih se je izvedla presoja (npr. rezultate monitoringa in povezave na podatke monitoringa, če so ti obsežnejši), in
– rezultate presoje okoljskega stanja morskih voda za posamezna merila kakovosti in posamezen deskriptor kakovosti.
6. člen 
(organi, pristojni za monitoring, in njihove naloge) 
(1) Organi, pristojni za monitoring posameznega merila kakovosti okoljskega stanja morskih voda, so navedeni v Prilogi 6, ki je sestavni del te uredbe.
(2) Organi, pristojni za posamezno vrsto monitoringa okoljskega stanja morskih voda, so navedeni v Prilogi 6 te uredbe.
(3) Organi iz prejšnjega odstavka pridobijo podatke o monitoringu okoljskega stanja za posamezna merila kakovosti okoljskega stanja morskih voda od pristojnih organov iz prvega odstavka tega člena.
(4) Organi iz drugega odstavka tega člena pripravijo šestletni program za vrsto monitoringa okoljskega stanja morskih voda in ga vsakih šest let pošljejo ministrstvu, pristojnemu za varstvo voda.
(5) Organi iz drugega odstavka tega člena za pripravo programa iz prejšnjega odstavka pridobijo program monitoringa za posamezno merilo kakovosti okoljskega stanja od pristojnih organov iz prvega odstavka tega člena.
(6) Organi iz drugega odstavka tega člena lahko program iz četrtega odstavka tega člena posodobijo prej kot v šestih letih, če to zahteva znanstveni razvoj na področju monitoringa, in ga pošljejo ministrstvu, pristojnemu za varstvo voda.
(7) Program iz četrtega odstavka tega člena vsebuje najmanj:
– navedbo vrste monitoringa in navedbo monitoringov za posamezno merilo kakovosti okoljskega stanja morskih voda,
– območje za izvajanje monitoringa iz prejšnje alineje, vključno z navedbo vzorčnih mest oziroma transektov ter njihovo določitvijo s koordinatami v državnem koordinatnem sistemu,
– navedbo in opis metodologije za izvedbo monitoringa iz prve alineje tega odstavka,
– časovno obdobje izvajanja monitoringa iz prve alineje tega odstavka in
– oceno finančnih sredstev za izvedbo monitoringa iz prve alineje tega odstavka.
(8) Organi iz drugega odstavka tega člena pripravijo poročilo o izvajanju in rezultatih za posamezno vrsto monitoringa okoljskega stanja morskih voda in ga vsako leto najpozneje do 15. marca pošljejo ministrstvu, pristojnemu za varstvo voda, ter objavijo na osrednjem spletnem mestu državne uprave.
(9) Organi iz drugega odstavka tega člena za pripravo poročila iz prejšnjega odstavka pridobijo podatke o monitoringu za posamezno merilo kakovosti okoljskega stanja morskih voda od pristojnih organov iz prvega odstavka tega člena.
(10) Poročilo iz osmega odstavka tega člena vsebuje najmanj:
– navedbo vrste monitoringa in navedbo monitoringov za posamezno merilo kakovosti okoljskega stanja morskih voda,
– poročilo o izvajanju monitoringa iz prejšnje alineje, vključno z opisom metodologije ter navedbo pogostosti in obsega monitoringa,
– poročilo o rezultatih in analizah pridobljenih podatkov na podlagi izvajanja monitoringa iz prve alineje tega odstavka in
– presojo okoljskega stanja morskih voda na podlagi rezultatov in analiz iz prejšnje alineje.
7. člen 
(mejne vrednosti in trendi gibanja vrednosti) 
(1) Mejne vrednosti so določene v Prilogi 1 te uredbe.
(2) Če mejne vrednosti iz prejšnjega odstavka niso znane, določijo pristojni organi iz Priloge 5 te uredbe trende gibanja vrednosti v skladu s Prilogo 1 te uredbe.
8. člen 
(območja presoje in monitoringa) 
(1) Območja monitoringa okoljskega stanja morskih voda so:
– obalne morske vode,
– teritorialne morske vode in
– morske vode.
(2) Območja presoje okoljskega stanja morskih voda so:
– obalne morske vode,
– teritorialne morske vode,
– morske vode,
– morska podregija Jadransko morje,
– morska podregija Jadransko morje – pododdelek GSA17 in
– morska regija Sredozemsko morje.
(3) Območja presoje okoljskega stanja morskih voda za posamezen deskriptor kakovosti so navedena v Prilogi 1 te uredbe.
(4) Območja monitoringa okoljskega stanja morskih voda za posamezno vrsto monitoringa so navedena v Prilogi 3 te uredbe.
(5) Grafični prikaz območij monitoringa okoljskega stanja morskih voda je v Prilogi 7, ki je sestavni del te uredbe.
(6) Grafični prikaz območij presoje okoljskega stanja morskih voda je v Prilogi 8, ki je sestavni del te uredbe.
9. člen 
(regionalno sodelovanje) 
Presoja okoljskega stanja morskih voda iz 3. člena te uredbe za morsko podregijo Jadransko morje in morsko regijo Sredozemsko morje se izvaja v okviru regionalnega sodelovanja in mednarodnih pogodb ter organizacij in drugih organizacijskih oblik, ustanovljenih na podlagi teh mednarodnih pogodb.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
10. člen 
(metodologije in poročila) 
(1) Metodologije iz četrtega odstavka 3. člena te uredbe pristojni organi iz 5. člena te uredbe prvič pošljejo ministrstvu, pristojnemu za varstvo voda, najpozneje do 31. marca 2023.
(2) Metodologije iz tretjega odstavka 4. člena te uredbe pristojni organi iz 6. člena te uredbe prvič pošljejo ministrstvu, pristojnemu za varstvo voda, najpozneje do 31. marca 2023.
(3) Organi iz drugega odstavka 5. člena te uredbe prvič pridobijo podatke iz tretjega odstavka 5. člena te uredbe najpozneje do 15. julija 2023.
(4) Prvo poročilo iz četrtega odstavka 5. člena te uredbe pristojni organi iz drugega odstavka 5. člena te uredbe pošljejo ministrstvu, pristojnemu za varstvo voda, najpozneje do 31. decembra 2023.
(5) Prvi program iz četrtega odstavka 6. člena te uredbe pripravijo organi iz drugega odstavka 6. člena te uredbe najpozneje do 30. junija 2023, drugi program pa najpozneje do 15. julija 2025.
(6) Ne glede na osmi odstavek 6. člena te uredbe se prvo poročilo iz osmega odstavka 6. člena te uredbe pošlje ministrstvu, pristojnemu za varstvo voda, najpozneje do 15. marca 2024.
11. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-409/2022
Ljubljana, dne 8. decembra 2022
EVA 2019-2550-0016
Vlada Republike Slovenije 
Danijel Bešič Loredan 
podpredsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti