Uradni list

Številka 133
Uradni list RS, št. 133/2022 z dne 18. 10. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 133/2022 z dne 18. 10. 2022

Kazalo

3215. Sklep o skladnosti likvidnostnega profila, naložbene politike, trajanja in politike odkupov enot specialnega investicijskega sklada ter o ustrezni razpršitvi naložb specialnega investicijskega sklada, stran 10015.

  
Na podlagi tretjega odstavka 84. člena in 1. točke 106. člena Zakona o oblikah alternativnih investicijskih skladov (Uradni list RS, št. 101/22) Agencija za trg vrednostnih papirjev izdaja
S K L E P 
o skladnosti likvidnostnega profila, naložbene politike, trajanja in politike odkupov enot specialnega investicijskega sklada ter o ustrezni razpršitvi naložb specialnega investicijskega sklada 
1. člen 
(vsebina sklepa) 
Ta sklep določa:
1. podrobnejše pogoje, ki jih mora izpolnjevati specialni investicijski sklad (v nadaljevanju: SIS), da se šteje, da je likvidnostni profil, trajanje in politika odkupov enot SIS skladna z naložbeno politiko SIS, ter
2. pogoje in merila, ki jih morajo izpolnjevati sredstva SIS, da se šteje, da so naložena po načelu razpršitve tveganj, povezanih s strategijo SIS.
2. člen 
(pogoji, ki jih mora izpolnjevati SIS, da se šteje, da je likvidnostni profil SIS, trajanje SIS in politika odkupov enot SIS skladna z naložbeno politiko SIS) 
(1) Za naložbeno politiko, likvidnostni profil, trajanje in politiko odkupov SIS šteje, da so usklajeni, če imajo imetniki enot SIS možnost, da se njihove enote odkupijo ali izplačajo na način, ki je skladen s pravično obravnavo vseh vlagateljev v SIS in v skladu s politiko odkupov in obveznostmi SIS.
(2) Pri ocenjevanju usklajenosti iz prejšnjega odstavka upravljavec SIS upošteva tudi vpliv, ki ga lahko imajo odkupi na osnovne cene ali na razlike med prodajnimi in nakupnimi cenami posameznih sredstev SIS.
(3) Če naložbena politika odprtega SIS upravljavcu SIS omogoča odkupe enot SIS v skladu s pogojem iz prvega odstavka tega člena, brez uporabe orodja za upravljanje likvidnosti, ki zmanjšuje znesek izplačila vlagatelju iz naslova zahteve za odkup ali izplačilo enot, ki presega običajne izstopne stroške, ki pripadajo upravljavcu SIS, je lahko takšen SIS oblikovan za nedoločen ali določen čas.
(4) Če ima upravljavec odprtega SIS za namene upravljanja likvidnosti SIS v aktu o ustanovitvi SIS predvideno uporabo orodja za upravljanje likvidnosti, ki zmanjšuje znesek izplačila vlagatelju iz naslova zahteve za odkup ali izplačilo enot, ki presega običajne izstopne stroške, ki pripadajo upravljavcu SIS, mora biti takšen SIS oblikovan za določen čas, ki ne bo daljši od 15 let.
(5) Omejitev iz prejšnjega člena ne velja v primeru, če upravljavec odprtega SIS omejuje izplačilo vlagatelju, z uporabo orodja za upravljanje likvidnosti iz prejšnjega odstavka, največ dve leti po vplačilu vlagatelja v SIS.
(6) Če naložbena politika SIS ne omogoča oblikovanja odprtega SIS ali se SIS oblikuje kot zaprt SIS, mora biti tak SIS, da bo izpolnil pogoj iz prvega odstavka tega člena, ob ustanovitvi oblikovan za določen čas in sicer obdobje, ki ne sme biti daljše od 15 let.
(7) Na koncu obdobja iz prejšnjega odstavka upravljavec SIS takšen SIS likvidira, razen če še pred iztekom tega obdobja večina imetnikov enot SIS, ki je predvidena za spremembo akta o ustanovitvi SIS, odloči, da se SIS preoblikuje v odprt SIS, ali se obdobje, za katero je bil SIS ustanovljen, podaljša.
(8) Ne glede na šesti odstavek je lahko zaprt SIS oblikovan tudi za nedoločen čas, če se z njegovimi enotami trguje na organiziranem trgu ali večstranskem sistemu trgovanja (MTF).
3. člen 
(pogoji in merila, ki jih morajo izpolnjevati sredstva SIS, da se šteje, da so naložena po načelu razpršitve tveganj, povezanih s strategijo SIS) 
(1) V povezavi z naložbeno strategijo SIS, se načelo razpršitve tveganj nanaša na ustrezno razpršitev naložb SIS in koncentracijo v posamezni naložbi.
(2) Razpršitev naložb SIS ne pomeni razpršitve sredstev SIS v različne vrste naložb temveč primarno med več naložb znotraj iste vrste, značilne za izbrano naložbeno strategijo.
(3) Šteje se, da gre za razpršitev naložb SIS z naložbeno strategijo nepremičninskih skladov tudi, kadar je SIS izpostavljen do več najemojemalcev, ki so različni dolžniki SIS.
(4) Minimalna predvidena razpršitev naložb SIS mora biti opredeljena v aktu o ustanovitvi SIS, pri čemer sredstva SIS v nobenem primeru ne smejo biti naložena hkrati v manj kot tri naložbe oziroma SIS ne sme biti izpostavljen do manj kot treh med seboj nepovezanih oseb.
(5) Aktu o ustanovitvi SIS mora upoštevaje obdobje trajanja SIS, vsebovati tudi časovnico, ko predvidena razpršitev postane za upravljavca SIS pravno zavezujoča.
(6) Naložbene omejitve:
1. se začnejo uporabljati najkasneje 5 let po datumu pridobitve statusa SIS ali po poteku polovice časa za katerega je bil SIS ustanovljen, če je bil SIS ustanovljen za določen čas;
2. se prenehajo uporabljati, ko SIS začne s postopkom likvidacije.
4. člen 
(pasivne kršitve naložbenih pravil SIS) 
(1) Izpostavljenosti in deleži sredstev SIS lahko odstopajo od pravil, ki so za SIS določena v aktu o ustanovitvi SIS, tudi zaradi razlogov, na katere upravljavec SIS nima vpliva.
(2) Če izpostavljenosti in deleži sredstev SIS odstopajo zaradi razlogov, na katere upravljavec SIS nima vpliva, upravljavec SIS nemudoma sprejme in začne izvajati ukrepe za čimprejšnjo odpravo odstopanj.
KONČNA DOLOČBA 
5. člen 
(uveljavitev sklepa) 
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00701-4/2022-5
Ljubljana, dne 6. oktobra 2022
EVA 2022-1611-0116
Predsednica sveta 
Agencije za trg vrednostnih papirjev 
Anka Čadež 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti