Uradni list

Številka 125
Uradni list RS, št. 125/2022 z dne 30. 9. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 125/2022 z dne 30. 9. 2022

Kazalo

2958. Pravila za izvolitev predstavnikov Občine Rogaška Slatina v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta, stran 8988.

  
Na podlagi 14. in 15. člena Zakona o državnem svetu (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 95/09 – odl. US, 21/13 – ZFDO-F in 81/18 – odl. US), Zakona o določitvi volilnih enot za volitve predstavnikov lokalnih interesov v državni svet (Uradni list RS, št. 48/92) in 16. člena Statuta Občine Rogaška Slatina (Uradni list RS, št. 67/17) je Občinski svet Občine Rogaška Slatina na 35. redni seji dne 28. 9. 2022 sprejel
P R A V I L A 
za izvolitev predstavnikov Občine Rogaška Slatina v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S temi pravili se ureja postopek izvolitve treh predstavnikov Občine Rogaška Slatina v volilno telo 5. volilne enote za izvolitev kandidata za člana državnega sveta ter postopek za določitev kandidata za člana državnega sveta.
2. člen 
Predstavnika Občine Rogaška Slatina v volilno telo 5. volilne enote in kandidata za člana državnega sveta v 5. volilni enoti izvoli Občinski svet Občine Rogaška Slatina.
II. VOLITVE PREDSTAVNIKOV V VOLILNO TELO 
3. člen 
Volilno telo za volitve člana državnega sveta v 5. volilni enoti sestavljajo izvoljeni predstavniki Občine Rogaška Slatina. Glede na določbo 40. člena Zakona o državnem svetu izvoli Občinski svet Občine Rogaška Slatina v volilno telo 5. volilne enote za volitve člana državnega sveta tri predstavnike (oziroma elektorje).
4. člen 
Postopek obsega predlaganje kandidatov za elektorje in njihovo izvolitev.
5. člen 
Kandidate za elektorje predlagajo posamezni svetniki oziroma svetnice. Vsak svetnik oziroma svetnica lahko predlaga največ tri kandidate za elektorje.
6. člen 
Kandidat za elektorja je lahko polnoleten državljan Republike Slovenije, ki ima poslovno sposobnost in stalno prebivališče na območju Občine Rogaška Slatina.
7. člen 
Predloge z osebnimi podatki kandidatov za elektorje posredujejo predlagatelji Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Občinskega sveta Občine Rogaška Slatina najpozneje do vključno 7. oktobra 2022.
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanje sestavi seznam predlaganih kandidatov po abecednem vrstnemu redu njihovih priimkov, začenši s črko, ki se določi z žrebom in po predlagateljih in ga pošlje članom občinskega sveta najpozneje do 11. oktobra 2022.
8. člen 
Občinski svet Občine Rogaška Slatina voli elektorje s tajnim glasovanjem. Na glasovnici so kandidati napisani po vrstnem redu, ki ga je določila Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
9. člen 
Član občinskega sveta glasuje za posamezne kandidate tako, da obkroži zaporedno številko pred največ tremi kandidati.
Izvoljeni so kandidati, ki so prejeli največ glasov. Če je dvoje ali več kandidatov dobi enako drugo najvišje število glasov, se izbira kandidata določi z žrebom, ki ga opravi KMVI.
III. DOLOČITEV KANDIDATA ZA ČLANA DRŽAVNEGA SVETA 
10. člen 
Glede na določbe 41. člena Zakona o državnem svetu, določi Občinski svet Občine Rogaška Slatina enega kandidata za člana državnega sveta.
11. člen 
Predlagatelji iz 5. člena teh pravil lahko predlagajo po enega kandidata za člana državnega sveta.
Predlogi kandidatov morajo vsebovati naslednje osebne podatke: ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega prebivališča, poklic in delo, ki ga opravlja ter pisno nepreklicno soglasje predlaganega kandidata.
12. člen 
Kandidat za člana državnega sveta je lahko polnoleten državljan Republike Slovenije s poslovno sposobnostjo in stalnim prebivališčem na območju 5. volilne enote.
13. člen 
Predloge kandidatov za člana državnega sveta posredujejo predlagatelji Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskega sveta najkasneje do 7. oktobra 2022.
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja sestavi seznam kandidatov po abecednem redu priimkov kandidatov, začenši s črko, ki se določi z žrebom in z navedbo predlagatelja.
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja posreduje seznam kandidatov za člana državnega sveta članom občinskega sveta najkasneje do 11. oktobra 2022.
14. člen 
Kandidata za člana državnega sveta določi občinski svet Občine Rogaška Slatina s tajnim glasovanjem.
Na glasovnici so kandidati napisani po vrstnem redu, ki ga je določila Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Član občinskega sveta glasuje za posameznega kandidata tako, da obkroži zaporedno številko pred njegovim priimkom.
15. člen 
Kandidat za člana državnega sveta je izvoljen, če je pri glasovanju prejel večino glasov članov občinskega sveta, ki so glasovali.
Če noben od kandidatov pri glasovanju ni dobil potrebne večine glasov, se opravi novo glasovanje.
Pri drugem glasovanju se glasuje o kandidatih, ki sta pri prvem glasovanju dobila največ glasov. Če pri prvem glasovanju dobi več kandidatov enako najvišje oziroma enako drugo najvišje število glasov, se izbira kandidatov za ponovno glasovanje med kandidati z enakim številom glasov določi z žrebom.
16. člen 
Na glasovnici pri drugem glasovanju sta kandidata navedena po vrstnem redu glede na število glasov, dobljenih pri prvem glasovanju oziroma po abecedi ob istem številu glasov.
17. člen 
Za predstavnika kandidature za kandidata za člana državnega sveta se določi župan. Če je za kandidata za člana državnega sveta določen župan, se za predstavnika kandidature določi najstarejši član občinskega sveta.
18. člen 
Vodja Oddelka za splošne in kadrovske zadeve mora najpozneje 30. dan pred dnem glasovanja, do 23. 10. 2022, predložiti pristojni volilni komisiji seznam izvoljenih elektorjev ter kandidaturo za člana državnega sveta, skupaj s potrebnimi prilogami.
IV. KONČNE DOLOČBE 
19. člen 
Za izvolitev elektorjev in določitev kandidata za člana državnega sveta se uporabljajo določila Poslovnika Občinskega sveta Občine Rogaška Slatina.
20. člen 
Kandidat za elektorja ali kandidat za člana državnega sveta je lahko tudi župan ali član Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Tisti član komisije, ki je predlagan za elektorja ali za člana državnega sveta, se izloči v postopku dela komisije, vezanim na volitve elektorjev in članov državnega sveta.
21. člen 
Občinski svet sprejme ta pravila z dvotretjinsko večino navzočih članov občinskega sveta.
22. člen 
Ta pravila začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0320-0009/2022
Rogaška Slatina, dne 28. septembra 2022
Župan 
Občine Rogaška Slatina 
mag. Branko Kidrič 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti