Uradni list

Številka 112
Uradni list RS, št. 112/2022 z dne 26. 8. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 112/2022 z dne 26. 8. 2022

Kazalo

2690. Pravilnik o vinu s priznanim tradicionalnim poimenovanjem Metliška črnina in vinu s priznanim tradicionalnim poimenovanjem Belokranjec, stran 8097.

  
Na podlagi šestega odstavka 7. člena in tretjega odstavka 36. člena Zakona o vinu (Uradni list RS, št. 105/06, 72/11, 90/12 – ZdZPVHVVR, 111/13 in 27/17 – ZKme-1D) ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdaja
P R A V I L N I K 
o vinu s priznanim tradicionalnim poimenovanjem Metliška črnina in vinu s priznanim tradicionalnim poimenovanjem Belokranjec 
1. člen 
(vsebina) 
(1) Ta pravilnik ureja pridelavo grozdja in mošta, namenjenega pridelavi v vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem Metliška črnina (v nadaljnjem besedilu: vino PTP Metliška črnina), in pridelavo, polnjenje, označevanje in promet vina PTP Metliška črnina, ter pridelavo grozdja in mošta, namenjenega pridelavi v vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem Belokranjec (v nadaljnjem besedilu: vino PTP Belokranjec), in pridelavo, polnjenje, označevanje in promet vina PTP Belokranjec za izvajanje:
− Uredbe (EU) št. 1308/2013 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. decembra 2013 o vzpostavitvi skupne ureditve trgov kmetijskih proizvodov in razveljavitvi uredb Sveta (EGS) št. 922/72, (EGS) št. 234/79, (ES) št. 1037/2001 in (ES) št. 1234/2007 (UL L št. 347 z dne 20. 12. 2013, str. 671), zadnjič spremenjene z Uredbo (EU) 2021/2117 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 2. decembra 2021 o spremembi uredb (EU) št. 1308/2013 o vzpostavitvi skupne ureditve trgov kmetijskih proizvodov, (EU) št. 1151/2012 o shemah kakovosti kmetijskih proizvodov in živil, (EU) št. 251/2014 o opredelitvi, opisu, predstavitvi, označevanju in zaščiti geografskih označb aromatiziranih vinskih proizvodov in (EU) št. 228/2013 o posebnih ukrepih za kmetijstvo v najbolj oddaljenih regijah Unije (UL L št. 435 z dne 6. 12. 2021, str. 262), (v nadaljnjem besedilu: Uredba 1308/2013/EU);
− Delegirane uredbe Komisije (EU) 2019/33 z dne 17. oktobra 2018 o dopolnitvi Uredbe (EU) št. 1308/2013 Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi z vlogami za zaščito označb porekla, geografskih označb in tradicionalnih izrazov v vinskem sektorju, postopkom ugovora, omejitvami uporabe, spremembami specifikacij proizvoda, preklicem zaščite ter označevanjem in predstavitvijo (UL L št. 9 z dne 11. 1. 2019, str. 2), zadnjič spremenjene z Delegirano uredbo Komisije (EU) 2021/1375 z dne 11. junija 2021 o spremembi Delegirane uredbe (EU) 2019/33 glede spremembe tradicionalnih izrazov v vinskem sektorju (UL L št. 297 z dne 20. 8. 2021, str. 16), (v nadaljnjem besedilu: Delegirana uredba 2019/33/EU);
− Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2019/34 z dne 17. oktobra 2018 o določitvi pravil za uporabo Uredbe (EU) št. 1308/2013 Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi z vlogami za zaščito označb porekla, geografskih označb in tradicionalnih izrazov v vinskem sektorju, postopkom ugovora, spremembami specifikacij proizvoda, registrom zaščitenih imen, preklicem zaščite in uporabo simbolov ter Uredbe (EU) št. 1306/2013 Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi z ustreznim sistemom pregledov (UL L št. 9 z dne 11. 1. 2019, str. 46), (v nadaljnjem besedilu: Izvedbena uredba 2019/34/EU).
(2) Pridelava vina PTP Metliška črnina in pridelava vina PTP Belokranjec po tem pravilniku obsegata pridelavo grozdja, mošta in vina ter se izvajata v skladu s potrjenim strokovnim elaboratom »Elaborat o zaščiti Belokranjskih vin«.
2. člen 
(značilnosti vina) 
(1) Vino PTP Metliška črnina je suho mirno rdeče vino intenzivno rdeče rubinaste barve, s primarno aromo rdečih sort v prvem letu po trgatvi, pozneje z zrelimi aromami, značilnimi za sortni sestav. Taninska osnova je srednje bogata in zagotavlja prijetno trpkost.
(2) Vino PTP Belokranjec je suho mirno belo vino rumenkaste barve z zelenkastimi odtenki, s primarno aromo belih sort in prijetno blago svežega okusa v prvem letu po trgatvi, pozneje z zrelimi aromami, značilnimi za sortni sestav. Značilne sortne arome belih sort Rumeni muškat in Sauvignon ne smejo izstopati.
3. člen 
(geografska označba) 
(1) Vino PTP Metliška črnina je vino z geografsko označbo Metliška črnina, ki je vpisana v register geografskih označb Evropske unije eAmbrosia kot zaščitena označba porekla.
(2) Vino PTP Belokranjec je vino z geografsko označbo Belokranjec, ki je vpisana v register geografskih označb Evropske unije eAmbrosia kot zaščitena označba porekla.
4. člen 
(področje pridelave) 
Grozdje za vino PTP Metliška črnina in grozdje za vino PTP Belokranjec ter vino PTP Metliška črnina in vino PTP Belokranjec se pridelujejo le na območju vinorodnega okoliša Bela krajina.
5. člen 
(sorte vinske trte in gojitvena oblika) 
(1) Sorte vinske trte, iz katerih se prideluje vino PTP Metliška črnina, so:
1. Modra frankinja;
2. Žametovka;
3. Portugalka;
4. Šentlovrenka;
5. Gamay;
6. Modri pinot;
7. Zweigelt.
(2) Sorte vinske trte, iz katerih se prideluje vino PTP Belokranjec, so:
1. Kraljevina;
2. Laški rizling;
3. Beli pinot;
4. Chardonnay;
5. Zeleni silvanec;
6. Sauvignon;
7. Renski rizling;
8. Rumeni muškat;
9. Kerner;
10. Sivi pinot.
(3) Ne glede na prvi in drugi odstavek tega člena se vino PTP Metliška črnina in vino PTP Belokranjec lahko pridelujeta tudi iz grozdja drugih sort vinske trte, ki so v pravilniku, ki ureja trsni izbor Republike Slovenije, določene kot dovoljene in priporočene sorte za vinorodni okoliš Bela krajina, ob upoštevanju omejitev iz četrtega odstavka 9. člena tega pravilnika.
(4) Za gojenje sort vinske trte iz tega člena se uporablja gojitvena oblika guyot in izpeljanke iz te gojitvene oblike.
6. člen 
(število trsov na hektar) 
(1) Za pridelavo vina PTP Metliška črnina in vina PTP Belokranjec mora biti število trsov na enoto neto površine vinograda, izračunano iz sadilnih razdalj, določenih v skladu s pravilnikom, ki ureja register kmetijskih gospodarstev, večje od 4 000 trsov na hektar.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek mora biti na terasastih površinah, ki so nagnjene več kot 20 %, število trsov večje od 3 100 trsov na hektar.
7. člen 
(pridelek grozdja na hektar) 
(1) Petletno povprečje pridelka grozdja na hektar pri posamezni sorti vinske trte iz prvega odstavka 5. člena tega pravilnika za pridelavo vina PTP Metliška črnina ne sme preseči navedenih količin, pri čemer je v posameznem letu količina pridelka lahko višja od navedene za največ 20 %, in sicer:
1. Modra frankinja: 10 000 kg/ha;
2. Žametovka: 11 000 kg/ha;
3. Portugalka: 11 000 kg/ha;
4. Šentlovrenka: 10 000 kg/ha;
5. Gamay: 11 000 kg/ha;
6. Modri pinot: 10 000 kg/ha;
7. Zweigelt: 10 000 kg/ha;
8. vinograd mešanih sort: 11 000 kg/ha.
(2) Petletno povprečje pridelka grozdja na hektar pri posamezni sorti vinske trte iz drugega odstavka 5. člena tega pravilnika za pridelavo vina PTP Belokranjec ne sme preseči navedenih količin, pri čemer je v posameznem letu količina pridelka lahko višja od navedene za največ 20 %, in sicer:
1. Kraljevina: 11 000 kg/ha;
2. Laški rizling: 10 000 kg/ha;
3. Beli pinot: 10 000 kg/ha;
4. Chardonnay: 10 000 kg/ha;
5. Zeleni silvanec: 10 000 kg/ha;
6. Sauvignon: 10 000 kg/ha;
7. Renski rizling: 9 000 kg/ha;
8. Rumeni muškat: 10 000 kg/ha;
9. Kerner: 10 000 kg/ha;
10. Sivi pinot: 10 000 kg/ha;
11. vinograd mešanih sort: 11 000 kg/ha.
8. člen 
(vsebnosti snovi v grozdju in vinu) 
(1) Minimalna sladkorna stopnja, izračunana kot povprečje sladkornih stopenj grozdja, iz katerega je pridelano vino PTP Metliška črnina, za sorte vinske trte iz prvega odstavka 5. člena tega pravilnika znaša:
1. Modra frankinja 169,3 g/l;
2. Žametovka: 142,6 g/l;
3. Portugalka: 158,1 g/l;
4. Šentlovrenka: 163,7 g/l;
5. Gamay: 158,1 g/l;
6. Modri pinot: 163,7 g/l;
7. Zweigelt: 169,3 g/l.
(2) Minimalna sladkorna stopnja, izračunana kot povprečje sladkornih stopenj grozdja, iz katerega je pridelano vino PTP Belokranjec, za sorte vinske trte iz drugega odstavka 5. člena tega pravilnika znaša:
1. Kraljevina: 147,0 g/l;
2. Laški rizling: 158,1 g/l;
3. Beli pinot: 169,3 g/l;
4. Chardonnay: 169,3 g/l;
5. Zeleni silvanec: 163,7 g/l;
6. Sauvignon: 163,7 g/l;
7. Renski rizling: 163,7 g/l;
8. Rumeni muškat: 163,7 g/l;
9. Kerner: 163,7 g/l;
10. Sivi pinot: 169,3 g/l.
9. člen 
(sortna sestava vina in prijava pridelka) 
(1) Vino PTP Metliška črnina mora imeti v sortni sestavi do največ 60 % Modre frankinje, od 20 % do 40 % Žametovke ter od 5 % do 20 % ostalih sort iz prvega odstavka 5. člena tega pravilnika.
(2) Vino PTP Belokranjec mora imeti v sortni sestavi od 20 % do 40 % Kraljevine in od 30 % do 50 % Laškega rizlinga ter najmanj dve ostali sorti iz drugega odstavka 5. člena tega pravilnika, do največ 10 % posamezne sorte.
(3) Ne glede na pravilnik, ki ureja prijavo pridelka grozdja, se prijava najmanj 90 % količine grozdja za vino PTP Metliška črnina in prijava najmanj 90 % količine grozdja za vino PTP Belokranjec izvedeta ločeno po posameznih sortah grozdja.
(4) Količina grozdja, ki ni prijavljena ločeno po posameznih sortah, in grozdje iz tretjega odstavka 5. člena tega pravilnika skupno ne smeta presegati 10 % količine grozdja za zadevno vino.
10. člen 
(priprava zvrsti) 
Sorte vinske trte iz 5. člena tega pravilnika se lahko mešajo kot grozdje, mošt ali vino.
11. člen 
(obogatitev) 
V letnikih, ko so vremenske razmere za dozorevanje grozdja neugodne in grozdje ne dozori, se sme mošt za pridelavo vina PTP Metliška črnina in mošt za pridelavo vina PTP Belokranjec obogatiti za največ 2 vol. % alkohola.
12. člen 
(tehnologija pridelave vina) 
(1) Vino PTP Metliška črnina in vino PTP Belokranjec se pridelujeta v skladu s postopki s Seznama in opisa spisov Kodeksa enoloških postopkov OIV iz člena 3(2) Delegirane uredbe Komisije (EU) 2019/934 (UL C št. 187 z dne 6. 5. 2022, str. 1).
(2) Pri pridelavi vina PTP Metliška črnina se grozdje najprej peclja, nato macerira.
(3) Pri pridelavi vina PTP Belokranjec se po stiskanju grozdja mošt po potrebi razsluzi. Alkoholna fermentacija mora potekati enakomerno, pri temperaturi med 16 in 20 °C do popolnega povretja sladkorja, ob uporabi selekcioniranih vinskih kvasovk.
(4) Pri pridelavi vina PTP Metliška črnina je treba zagotoviti, da je čvrsti del drozge stalno v stiku z z moštom.
(5) Pri pridelavi vina PTP Metliška črnina in vina PTP Belokranjec niso dovoljeni:
− prekinitev alkoholne fermentacije;
− slajenje vina;
− dodajanje kalijevega sorbata;
− izvajanje stabilizacije na tartarate z elektrolizo in
− obdelovanje s kationskimi izmenjevalci.
13. člen 
(kemijska analiza vina) 
(1) Kemijske analize, s katerimi se merijo značilne lastnosti vina PTP Metliška črnina, in zahtevane vsebnosti snovi, za izvajanje letnega preverjanja iz 19. člena Izvedbene uredbe 2019/34, so:
1. dejanski alkohol: od 10,5 vol. % do 12,5 vol. %;
2. povprečni naravni alkohol vseh sort: najmanj 9,0 vol. %;
3. skupni sladkorji (izraženi kot fruktoza in glukoza): do 3,0 g/l;
4. skupne kisline (izražene kot vinska kislina): od 4,5 g/l do 7,0 g/l;
5. hlapne kisline (izražene kot ocetna kislina): do 0,8 g/l;
6. skupni SO2: do 130 mg/l;
7. ekstrakt brez sladkorja: najmanj 20 g/l;
8. pepel: najmanj 1,6 g/l.
(2) Kemijske analize, s katerimi se merijo značilne lastnosti vina PTP Belokranjec, in zahtevane vsebnosti snovi, za izvajanje letnega preverjanja iz 19. člena Izvedbene uredbe 2019/34, so:
1. dejanski alkohol: od 10,5 vol. % do 12,5 vol. %;
2. povprečni naravni alkohol vseh sort: najmanj 9,0 vol. %;
3. skupni sladkorji (izraženi kot fruktoza in glukoza): do 3,0 g/l;
4. skupne kisline (izražene kot vinska kislina): od 5,0 g/l do 7,0 g/l;
5. hlapne kisline (izražene kot ocetna kislina): do 0,7 g/l;
6. skupni SO2: do 160 mg/l;
7. ekstrakt brez sladkorja: najmanj 18 g/l;
8. pepel: najmanj 1,3 g/l.
(3) Delež skupnega alkohola v vinu PTP Metliška črnina in v vinu PTP Belokranjec se izračuna kot vsota dejanskega in potencialnega deleža alkohola.
14. člen 
(začasna sprememba vsebnosti snovi) 
(1) Ne glede na 8. člen tega pravilnika ter prvi in drugi odstavek prejšnjega člena lahko minister, pristojen za kmetijstvo, za izvajanje 105. člena Uredbe 1308/2013/EU ter drugega odstavka 14. člena in prvega odstavka 18. člena Delegirane uredbe 2019/33/EU predpiše začasno spremembo zahtevanih vsebnosti snovi v grozdju ob trgatvi in v pridelanem vinu. Začasna sprememba se nanaša na posamezen letnik vina PTP Metliška črnina oziroma na posamezen letnik vina PTP Belokranjec.
(2) Predlagatelji začasne spremembe iz prejšnjega odstavka so pridelovalci, ki so v skladu z zakonom, ki ureja vino, pristojni za pripravo elaborata o zaščiti vin s priznanim poimenovanjem iz tega pravilnika. Predlogu mora biti priloženo pozitivno mnenje pooblaščene organizacije za spremljanje dozorevanja grozdja v vinorodni deželi Posavje, imenovane v skladu z zakonom, ki ureja vino (v nadaljnjem besedilu: pooblaščena organizacija za spremljanje dozorevanja grozdja). Ministrstvo, pristojno za kmetijstvo, o začasni spremembi obvesti Evropsko komisijo.
(3) Pooblaščena organizacija za spremljanje dozorevanja grozdja objavi mnenje iz prejšnjega odstavka na krajevno običajen način. Hkrati ga po elektronski pošti pošlje ministrstvu, pristojnemu za kmetijstvo, ter inšpekciji, pristojni za vinarstvo.
15. člen 
(vino v prometu) 
Vino PTP Metliška črnina in vino PTP Belokranjec sta lahko v prometu le originalno polnjena.
16. člen 
(polnjenje vina) 
Vino PTP Metliška črnina in vino PTP Belokranjec se polnita v steklenice do volumna 1,5 l ali v večjo embalažo. Volumen večje embalaže (inox sodi), v katero se polnita vino PTP Metliška črnina in vino PTP Belokranjec, je do 50 litrov. Ta embalaža mora omogočiti točenje preko točilne naprave s pomočjo povečanega tlaka ali ustrezne črpalke, ki preprečuje oksidacijo vina.
17. člen 
(ocena vina) 
(1) Preden gresta vino PTP Metliška črnina in vino PTP Belokranjec v promet, morata biti ocenjena s strani pooblaščene organizacije za oceno vina, ki je imenovana v skladu z zakonom, ki ureja vino (v nadaljnjem besedilu: pooblaščena organizacija za oceno vina).
(2) Sestavni del ocenjevanja vina PTP Metliška črnina oziroma vina PTP Belokranjec je vzorčenje vina, ki ga v skladu s pravilnikom, ki ureja postopek in način ocenjevanja mošta, vina in drugih proizvodov iz grozdja in vina, opravi predstavnik pooblaščene organizacije za oceno vina.
(3) Pri organoleptični oceni, izvedeni v skladu s pravilnikom, ki ureja postopek in način ocenjevanja mošta, vina in drugih proizvodov iz grozdja in vina, mora vino PTP Metliška črnina doseči najmanj 16,5 točke. Pokuševalci vina morajo pred opravljanjem senzorične ocene dobiti podatek, da ocenjujejo vino, ki glede na podatke iz registra pridelovalcev grozdja in vina ter rezultate kemijske analize izpolnjuje pogoje, da bi ob ustrezni senzorični oceni lahko nosilo geografsko označbo iz prvega odstavka 3. člena tega pravilnika oziroma bilo označeno z označbo iz prvega odstavka 18. člena tega pravilnika.
(4) Pri organoleptični oceni, izvedeni v skladu s pravilnikom, ki ureja postopek in način ocenjevanja mošta, vina in drugih proizvodov iz grozdja in vina, mora vino PTP Belokranjec doseči najmanj 16,3 točke. Pokuševalci vina morajo pred opravljanjem senzorične ocene dobiti podatek, da ocenjujejo vino, ki glede na podatke iz registra pridelovalcev grozdja in vina ter rezultate kemijske analize izpolnjuje pogoje, da bi ob ustrezni senzorični oceni lahko nosilo geografsko označbo iz drugega odstavka 3. člena tega pravilnika oziroma bilo označeno z označbo iz drugega odstavka 18. člena tega pravilnika.
(5) Ne glede na zahtevano analizo parametrov iz pravilnika, ki ureja postopek in način ocenjevanja mošta, vina in drugih proizvodov iz grozdja in vina, se pri vinu PTP Metliška črnina z analizo določijo parametri iz prvega in tretjega odstavka 13. člena tega pravilnika, pri vinu PTP Belokranjec pa parametri iz drugega in tretjega odstavka 13. člena tega pravilnika.
18. člen 
(označba vina) 
(1) V prometu vina PTP Metliška črnina je obvezna ena od naslednjih označb:
− Metliška črnina vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem ali
− Metliška črnina vino PTP.
(2) V prometu vina PTP Belokranjec je obvezna ena od naslednjih označb:
− Belokranjec vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem ali
− Belokranjec vino PTP.
(3) Označbe geografskega porekla in kakovosti, ki so drugačne od označb iz prvega in drugega odstavka tega člena, niso dovoljene.
19. člen 
(označba vinorodnega podokoliša in vinorodne lege) 
(1) Ne glede na tretji odstavek prejšnjega člena se lahko v skladu s 55. členom Delegirane uredbe 2019/33/EU in s pravilnikom, ki ureja seznam geografskih označb za vina, za vino PTP Metliška črnina, ki je pri organoleptični oceni ocenjeno s 17,5 ali več točkami, obvezni označbi iz prvega odstavka prejšnjega člena doda ena ali obe naslednji označbi:
− geografska označba vinorodnega podokoliša, kjer je bilo grozdje pridelano;
− geografska označba vinorodne lege, kjer je bilo grozdje pridelano.
(2) Ne glede na tretji odstavek prejšnjega člena se lahko v skladu s 55. členom Delegirane uredbe 2019/33/EU in s pravilnikom, ki ureja seznam geografskih označb za vina, za vino PTP Belokranjec, ki je pri organoleptični oceni ocenjeno s 17,0 ali več točkami, obvezni označbi iz drugega odstavka prejšnjega člena doda ena ali obe naslednji označbi:
− geografska označba vinorodnega podokoliša, kjer je bilo grozdje pridelano;
− geografska označba vinorodne lege, kjer je bilo grozdje pridelano.
20. člen 
(drugi postopki pridelave) 
Za postopke pridelave grozdja, mošta in vina ter za označevanje vina PTP Metliška črnina in vina PTP Belokranjec, ki niso določeni s tem pravilnikom, se uporabljajo določbe pravilnikov, ki urejajo pridelavo, predelavo in promet kakovostnega vina z zaščitenim geografskim poreklom.
PREHODNA IN KONČNI DOLOČBI 
21. člen 
(poraba zalog) 
Vino PTP Metliška črnina in vino PTP Belokranjec, ki sta pridelana, ocenjena, označena in v embalaži v skladu s Pravilnikom o vinu z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja – Metliška črnina in Belokranjec (Uradni list RS, št. 5/08 in 21/18), se lahko tržita do porabe zalog, vendar ne dlje kot do 31. decembra 2024.
22. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o vinu z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja – Metliška črnina in Belokranjec (Uradni list RS, št. 5/08 in 21/18).
23. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, določbe tretjega odstavka 5. člena ter tretjega in četrtega odstavka 9. člena tega pravilnika pa se začnejo uporabljati za letnik vina 2023.
Št. 007-143/2022
Ljubljana, dne 18. avgusta 2022
EVA 2022-2330-0032
Irena Šinko 
ministrica 
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti