Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2022 z dne 27. 5. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2022 z dne 27. 5. 2022

Kazalo

1750. Sklep o začetku postopka priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za del EUP IB61 za umestitev večstanovanjskega objekta, stran 5540.

  
Na podlagi 110., 118., 119. in 282. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17; ZUreP-2) ter 29. člena Statuta Občine Ilirska Bistrica (Uradni list RS, št. 189/20) je župan Občine Ilirska Bistrica dne 26. 5. 2022 sprejel
S K L E P 
o začetku postopka priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za del EUP IB61 za umestitev večstanovanjskega objekta 
1. člen 
(Predmet sklepa) 
S tem sklepom se začne postopek priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za del EUP IB61 za umestitev večstanovanjskega objekta (v nadaljnjem besedilu: OPPN)
2. člen 
(Potrditev izhodišč za OPPN) 
S tem sklepom se potrdijo izhodišča za pripravo OPPN, ki jih je izdelalo podjetje Razvojni center Planiranje d.o.o. Celje pod številko projekta 61/21 v mesecu aprilu 2022.
3. člen 
(Območje in predmet OPPN) 
Ureditveno območje OPPN obsega manjše zaokroženo zemljišče znotraj kompleksa nekdanje vojašnice v osrednjem delu EUP IB61. Velikost območja OPPN je približno 4.535 m2 in obsega parcelo št. 1124/16, k.o. Ilirska Bistrica (2525) v celoti.
Glede na rezultate izdelanih strokovnih podlag oziroma smernic in mnenj nosilcev urejanja prostora se območje v času priprave OPPN lahko tudi spremeni.
Z OPPN se načrtuje sprememba namembnosti obstoječemu poslovnemu objektu v večstanovanjski objekt. Predvidi se rekonstrukcija obstoječega objekta ali odstranitev in novogradnja.
Načrtuje se sprememba podrobnejše namenske rabe prostora iz območja namenjenega dejavnostim izobraževanja, vzgoje in športa (oznaka CDi) v območje stanovanjskih površin (oznaka SS), brez predhodne spremembe občinskega prostorskega načrta. Sprememba je potrebna za izvedbo občinskega razvojnega programa in je skladna s cilji prostorskega razvoja občine, skladna je s pravnimi režimi in pomeni spremembo iz bolj v manj intenzivne namenske rabe prostora (iz območij centralnih dejavnosti v območja stanovanj).
4. člen 
(Način pridobitve strokovnih rešitev) 
Strokovne podlage se izdelajo na osnovi obstoječe veljavne prostorske dokumentacije Občine Ilirska Bistrica, analize prostora, idejne zasnove in smernic nosilcev urejanja prostora.
5. člen 
(Postopek in roki za pripravo OPPN) 
Postopek priprave OPPN se izvaja skladno s 119. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17; ZUreP-2).
S tem sklepom se določijo naslednji okvirni roki priprave in sprejema OPPN:
– priprava gradiva za pridobivanje mnenj in smernic/10 dni,
– pridobitev smernic in odločbe potrebnosti izdelave celovite presoje vplivov OPPN na okolje – v nadaljevanju: CPVO/30 + 21 dni,
– priprava osnutka OPPN/15 dni,
– pridobitev prvih mnenj/30 dni,
– priprava dopolnjenega osnutka OPPN/15 dni,
– javna razgrnitev in javna obravnava/30 dni,
– priprava predloga OPPN/10 dni po potrditvi stališč do pripomb in predlogov,
– pridobitev drugih mnenj/30 dni,
– izdelava usklajenega predloga OPPN/5 dni,
– sprejem odloka OPPN na občinskem svetu/30 dni,
– elaborat ekonomike/10 dni.
Okvirni predvideni roki se zaradi nepredvidljivih zahtev in pogojev v postopku lahko tudi spremenijo. V kolikor bo ugotovljeno, da je potrebno izvesti CPVO, se postopek in roki od faze dopolnjenega osnutka dalje ustrezno spremenijo.
6. člen 
(Nosilci urejanja prostora) 
Nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci, ki bodo pozvani za podajo mnenj pri pripravi OPPN, so:
– RS, Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Sektor območja jadranskih rek z morjem, Pristaniška ul. 12, 6000 Koper,
– RS, Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana,
– RS, Ministrstvo za obrambo, Direktorat za logistiko, Vojkova cesta 59, 1000 Ljubljana,
– Občina Ilirska Bistrica (področje cest), Bazoviška cesta 14, 6250 Ilirska Bistrica,
– Elektro Primorska, d.d., Podjetje za distribucijo električne energije, Erjavčeva 22, 5000 Nova Gorica,
– Javno Podjetje Komunala Ilirska Bistrica, Prešernova 7, 6250 Ilirska Bistrica,
– Adriaplin d.o.o., Dunajska cesta 7, 1000 Ljubljana,
– Telekom Slovenije, Telekom Slovenije, Sektor za dostopovna omrežja, Center za dostopovna omrežja Koper – Nova Gorica, Kolodvorska 9, 6000 Koper.
ter drugi nosilci urejanja, če to pogojujejo utemeljene potrebe, ugotovljene v postopku priprave.
Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za strateško presojo vplivov na okolje, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana (za CPVO) sodeluje v postopku kot organ, ki skladno z zakonodajo na podlagi pridobljenih mnenj odloča, ali je za prostorski akt potrebno izvesti celovito presojo vplivov plana na okolje.
Državni nosilci urejanja prostora, kateri podajo svoja mnenja o verjetnosti pomembnejših vplivov na okolje, so naslednji:
– Ministrstvo za kulturo,
– Zavod RS za varstvo narave,
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,
– Ministrstvo za zdravje,
– Direkcija RS za vode,
– Zavod za gozdove RS.
7. člen 
(Vključevanje javnosti) 
Javnost se seznani s pričetkom postopka priprave OPPN z objavo tega sklepa v Uradnem listu Republike Slovenije in z objavo sklepa ter izhodišč na spletni strani Občine Ilirska Bistrica.
V postopek priprave bo občina javnost vključila tako, da bo dopolnjen osnutek OPPN za 30 dni javno razgrnila, gradivo pa objavila na svoji spletni strani. Javnosti se na razgrnjeno in objavljeno gradivo omogoči dajanje predlogov in pripomb v roku 30 dni. Javnost se seznani s krajem in časom javne razgrnitve, spletnim naslovom, kjer je osnutek OPPN objavljen, z načinom dajanja pripomb in rokom za njihovo posredovanje. Med javno razgrnitvijo bo občina zagotovila tudi javno obravnavo razgrnjenih gradiv. Občina prouči pripombe in predloge javnosti ter do njih zavzame stališča. Stališča skupaj s predlogom OPPN objavi na svoji spletni strani.
8. člen 
(Seznam podatkov in strokovnih podlag ter obveznosti udeležencev glede njihovega zagotavljanja) 
Za potrebe priprave OPPN se uporabijo že izdelane strokovne podlage, ki se po potrebi dopolnijo, investitor pa mora zagotoviti pripravo naslednjih podatkov in strokovnih podlag:
– geodetski načrt,
– prikaz stanja prostora,
– utemeljitev skladnosti načrtovanih posegov s splošnimi smernicami nosilcev urejanja prostora,
– utemeljitev skladnosti načrtovanih ureditev z Občinskim prostorskim načrtom,
– elaborat ekonomike,
– druge študije glede na zahteve nosilcev urejanja prostora,
– Okoljsko poročilo, če bo ugotovljeno, da je v postopku OPPN potrebno izvesti celovito presojo vplivov plana na okolje.
9. člen 
(Obveznosti v zvezi s financiranjem postopka) 
Sredstva v zvezi s financiranjem priprave OPPN, izdelavo geodetskega načrta, pripravo vseh strokovnih rešitev, izvedbo CPVO, kolikor bo potrebna zagotovi občina, ki sklene pogodbo z izvajalcem, ki izpolnjuje zakonite pogoje za prostorsko načrtovanje.
10. člen 
(Začetek veljavnosti sklepa) 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletnih straneh Občine Ilirska Bistrica. Veljati začne naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3500-1/2022-8
Ilirska Bistrica, dne 26. maja 2022
Župan 
Občine Ilirska Bistrica 
Emil Rojc 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti