Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2022 z dne 27. 5. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2022 z dne 27. 5. 2022

Kazalo

1749. Pravilnik o oddajanju nepremičnega premoženja Občine Žužemberk, stran 5538.

  
Na podlagi določb Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 11/18 in 79/18), Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 31/18), Zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (Uradni list SRS, št. 18/74, 34/88, Uradni list RS, št. 32/00, 102/02 – odl. US in 87/11 – ZMVN-A in 90/21 – SZ-1E), Zakona o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 71/11 – uradno prečiščeno besedilo, 58/12, 27/16, 27/17 – ZKme-1D in 79/17), Stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 69/03, 18/04 – ZVKSES, 47/06 – ZEN, 45/08 – ZVEtL, 57/08, 62/10 – ZUP3S, 56/11 – odl. US, 87/11 in 40/12 – ZUJF, 14/17, 27/17, 59/19, 189/20 – ZFRO in 90/21) in 3. člena Statuta Občine Žužemberk (Uradni list RS, št. 79/18) je Občinski svet Občine Žužemberk na 15. redni seji 20. 4. 2022 sprejel
P R A V I L N I K 
o oddajanju nepremičnega premoženja Občine Žužemberk 
1. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) S tem pravilnikom se ureja oddajanje nepremičnega premoženja, ki je v lasti Občine Žužemberk (v nadaljevanju: občina) v upravljanje, najem, zakup, brezplačno uporabo in občasno uporabo.
(2) Nepremičnine, ki so predmet oddaje, so:
– poslovni prostori in zemljišča za izvajanje poslovne dejavnosti,
– javna infrastruktura na področju športa, turizma in rekreacije,
– javna infrastruktura na področju kulture,
– kmetijska zemljišča.
2. člen 
(1) Za izvajanje tega pravilnika je pristojna občinska uprava.
(2) Občinska uprava vodi evidenco nepremičnin in vseh pogodb sklenjenih na podlagi tega pravilnika.
3. člen 
Posamezni izrazi, uporabljeni v pravilniku, imajo naslednji pomen:
– za poslovni prostor se šteje po zakonu eden ali več prostorov, namenjenih za poslovno dejavnost, ki so praviloma gradbena celota in imajo poseben glavni vhod,
– stanovanje je skupina prostorov, namenjenih za trajno bivanje, ki so funkcionalna celota, praviloma z enim vhodom, ne glede na to, ali so prostori v stanovanjski stavbi ali drugi stavbi,
– kmetijska zemljišča so zemljišča, ki so primerna za kmetijsko pridelavo, razen stavbnih in vodnih zemljišč ter za druge namene določenih zemljišč,
– najem je pogodbeno razmerje, v katerem se najemodajalec zavezuje, da bo najemniku izročil določeno nepremičnino v rabo, ta pa se zavezuje, da mu bo za to plačeval določeno najemnino,
– občasna uporaba je oddaja nepremičnega premoženja v uporabo po posameznih urah ali dnevih.
2. UPRAVLJANJE 
4. člen 
Upravljavci stvarnega premoženja so samoupravne lokalne skupnosti in osebe javnega prava, ki jih za upravljavce določa ustanovni akt ali akt župana.
3. ODDAJA V NAJEM 
3.1. Predmet in način oddaje v najem
5. člen 
(1) V najem se lahko odda nepremično premoženje, ki ga začasno ne potrebuje noben upravljavec ali uporabnik.
(2) Pri oddajanju nepremičnega premoženja v najem se upoštevajo pogoji in postopek, ki jih določajo zakon, ki ureja stvarno premoženje države in samoupravnih lokalnih skupnosti (v nadaljevanju: zakon), uredba, ki ureja stvarno premoženje države in samoupravnih lokalnih skupnosti (v nadaljevanju: uredba), zakon, ki ureja poslovne stavbe in poslovne prostore, zakon, ki ureja stanovanjska razmerja in zakon, ki ureja kmetijska zemljišča.
6. člen 
(1) Postopek za oddajo nepremičnine v najem se začne na podlagi vloge stranke ali na pobudo občinske uprave.
(2) Nepremično premoženje občine se odda v najem na enega izmed naslednjih načinov:
– z izvedbo javne dražbe,
– z javnim zbiranjem ponudb,
– s sklenitvijo neposredne pogodbe.
3.2. Javna dražba
7. člen 
Javna dražba poteka v skladu s predpisi, ki določajo potek javne dražbe.
3.3. Javno zbiranje ponudb
8. člen 
(1) Javno zbiranje ponudb se izvede kot na nedoločen ali določljiv krog oseb naslovljeno vabilo k dajanju ponudb za najem določenega nepremičnega premoženja občine. Javno zbiranje ponudb se objavi na krajevno običajen način, praviloma na spletni strani Občine Žužemberk.
(2) Med objavo razpisa o javnem zbiranju ponudb in odpiranjem ponudb ne sme preteči manj kot 20 in več kot 60 dni.
(3) Postopek javnega zbiranja ponudb vodi komisija, ki jo s sklepom imenuje župan. Komisija preveri ali so bile vse ponudbe pravočasne in popolne in o odpiranju ponudb sestavi zapisnik.
(4) Ponudnik, ki je oddal ponudbo, ki vsebuje vse sestavine ponudbe, ima pa pomanjkljivo dokumentacijo, tako ponudbo dopolni do odpiranja ponudb.
(5) Če je med prejetimi ponudbami več enakih najugodnejših ponudb, lahko komisija:
– pozove vse najugodnejše ponudnike k oddaji nove ponudbe ali
– opravi z najugodnejšimi ponudniki dodatna pogajanja ali
– opravi med najugodnejšimi ponudniki javno dražbo, pri čemer za izklicno ceno določi ceno, ki so jo v svojih ponudbah ponudili najugodnejši ponudniki.
(6) Po opravljenem postopku izbire direktor občinske uprave izda sklep o izbiri, najemno pogodbo sklene župan najkasneje v roku 15 dni po dokončnem sklepu o izbiri.
(7) Če v postopku javnega zbiranja ponudb ni bila dosežena vsaj ocenjena vrednost stvarnega premoženja ali v postopkih iz šestega odstavka tega člena ni bila dosežena vsaj cena, ki so jo v postopku javnega zbiranja ponudb ponudili najugodnejši ponudniki, javno zbiranje ponudb ni uspešno.
3.4. Neposredna pogodba
9. člen 
(1) Nepremično premoženje se lahko odda v najem na podlagi metode neposredne pogodbe, če je izpolnjen eden od naslednjih pogojev:
– če je občina manj kot 50-odstotna solastnica nepremičnine,
– če je predviden letni prihodek od oddaje v najem nepremičnin nižji od 5.000 EUR,
– če oddaja nepremičnega premoženja v najem z javno dražbo ali javnim zbiranjem ponudb ni uspela, v dveh mesecih od dneva, ko se je izkazalo, da je metoda neuspešna,
– če se premoženje odda v najem osebi javnega prava za izvajanje javnih nalog,
– če se premoženje odda v najem nevladnim organizacijam, ki delujejo v javnem interesu, za izvajanje dejavnosti, za katero so ustanovljene,
– če se premoženje v obsegu, ki je potreben za opravljanje dejavnosti, za katero je ustanovljeno, odda v najem socialnemu podjetju za izvajanje dejavnosti, za katero so ustanovljene,
– če se premoženje odda v najem za obrambo, zaščito, reševanje in pomoč ob naravnih in drugih nesrečah ali za razvoj obrambne industrije oziroma razvojnih obrambnih projektov,
– če se javna komunalna infrastruktura odda v najem izvajalcu gospodarske javne službe,
– če se premoženje odda v najem mednarodnim organizacijam.
(2) V primeru oddaje na podlagi neposredne pogodbe o njej odloča župan.
(3) Namera o oddaji nepremičnega premoženja v najem se objavi na spletni strani občine najmanj 15 dni pred sklenitvijo neposredne pogodbe in mora biti objavljena najmanj 15 dni.
3.5. Pogodba o oddaji v najem
10. člen 
(1) Pogodba o oddaji nepremičnega premoženja v najem mora biti sklenjena v pisni obliki in vsebovati sledeče minimalne obvezne sestavine:
– višino najemnine in
– obveznost najemnika, da krije obratovalne stroške, stroške rednega vzdrževanja, stroške nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, stroške zavarovanj, če cena zavarovanja ni upoštevana v najemnini, in druge stroške, za katere se stranki dogovorita s pogodbo.
(2) V kolikor najemnik oddaja nepremičnino v podnajem, mora o tem pridobiti predhodno pisno soglasje občine.
(3) V kolikor najemnik omogoča občasno uporabo najete nepremičnine tretjim osebam, oddajo uredi z lastnimi internimi pravili.
3.6. Najem stanovanj
11. člen 
(1) Stanovanja se oddajajo v najem po pravilih in postopku, ki ga določa zakon, ki ureja stanovanjska razmerja.
(2) Pogoje, merila in postopek za dodelitev neprofitnih stanovanj določajo predpisi o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem. Neprofitno najemno stanovanje se oddaja upravičencem prednostne liste, določene na podlagi javnega razpisa.
3.7. Najem zemljišč
12. člen 
(1) Stavbna zemljišča in druge površine za opravljanje poslovnih in drugih dejavnosti se oddajajo v najem po postopku določenem s tem pravilnikom.
(2) Kmetijska zemljišča se oddajajo v zakup v skladu s pogoji in po postopku, ki jih določa zakon, ki ureja kmetijska zemljišča.
4. BREZPLAČNA UPORABA 
13. člen 
(1) Nepremično premoženje, ki ga začasno ne potrebuje noben uporabnik, se lahko da v brezplačno uporabo po metodi zbiranja ponudb ali z neposredno pogodbo:
– osebam javnega prava za opravljanje javnih nalog,
– nevladnim organizacijam, ki jim je podeljen status delovanja v javnem interesu, za opravljanje delavnosti, za katere jim je podeljen status,
– socialnemu podjetju oziroma nepridobitni pravni osebi, kot je opredeljena v zakonu, ki ureja socialno podjetništvo, ki namerava poslovati kot socialno podjetje in bo začela s postopkom registracije skladno z zakonom, ki ureja socialno podjetništvo (v nadaljnjem besedilu: nepridobitna pravna oseba), v obsegu, ki je potreben za opravljanje dejavnosti, za katero je ustanovljena,
– mednarodnim organizacijam, za izvajanje njihovih nalog,
– društvom s sedežem v Občini Žužemberk.
(2) Obdobje trajanja pogodbe, njeno obvezno vsebino, obveznost uporabnika, da krije obratovalne stroške, stroške rednega vzdrževanja, stroške zavarovanj, podrobneje določa zakon.
5. OBČASNA UPORABA 
14. člen 
(1) Za občasno uporabo se zaračuna uporabnina na podlagi cenika, ki ga sprejme župan in se objavi na javnem mestu.
(2) Uporabnina, ki se določi s cenikom, predstavlja tržno odmero, ki se določi izkustveno ali s cenitvijo tako, da se z uporabnino pokrijejo obratovalni stroški in stroški manjših vzdrževalnih del. Uporabnina se plača na podlagi izstavljenega računa.
(3) V kulturnih oziroma drugih domovih, domih krajanov ali objektih namenjenih javni uporabi za uresničevanje občasnega delovanja društev ali interesov občanov in občanov ožjega dela občine, se odobri uporaba na podlagi odločitve občinske uprave. Krajevna skupnost usklajuje potrebe po uporabi skupnih prostorov z občinsko upravo.
6. KONČNE DOLOČBE 
15. člen 
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o prodaji, oddaji v zakup (najem) in menjavi zemljišč v lasti Občine Žužemberk (Uradni list RS, št. 80/02).
16. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v uradnem glasilu Občine Žužemberk.
Št. 478-12/2022-1
Žužemberk, dne 20. aprila 2022
Župan 
Občine Žužemberk 
Jože Papež 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti