Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2022 z dne 27. 5. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2022 z dne 27. 5. 2022

Kazalo

1711. Pravilnik o strokovnem izpitu za strokovne sodelavce na področju socialnega varstva, stran 5473.

  
Na podlagi drugega odstavka 71. člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo, 23/07 – popr., 41/07 – popr., 61/10 – ZSVarPre, 62/10 – ZUPJS, 57/12, 39/16, 52/16 – ZPPreb-1, 15/17 – DZ, 29/17, 54/17, 21/18 – ZNOrg, 31/18 – ZOA-A, 28/19, 189/20 – ZFRO in 196/21 – ZDOsk) in drugega odstavka 22. člena Statuta Socialne zbornice Slovenije (Uradni list RS, št. 18/19) je Socialna zbornica Slovenije na 5. redni seji skupščine dne 22. 3. 2022 s soglasjem ministra, pristojnega za socialno varstvo sprejela
P R A V I L N I K 
o strokovnem izpitu za strokovne sodelavce na področju socialnega varstva 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta pravilnik ureja vsebino, pogoje in način opravljanja strokovnega in dopolnilnega strokovnega izpita za strokovne sodelavce na področju socialnega varstva (v nadaljevanju: strokovni izpit) ter preverjanja znanja za pridobitev strokovnega izpita, določa sestavo in način oblikovanja izpitnih komisij, postopek prijave na strokovni izpit, potek strokovnega izpita ter druga vprašanja v zvezi z opravljanjem strokovnega izpita.
2. člen 
Strokovni izpit lahko opravljajo kandidati, ki izpolnjujejo pogoj glede izobrazbe in imajo opravljeno pripravništvo ali delovne izkušnje na področju socialnega varstva, kot določa 70. člen Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo, 23/07 – popr., 41/07 – popr., 61/10 – ZSVarPre, 62/10 – ZUPJS, 57/12, 39/16, 52/16 – ZPPreb-1, 15/17 – DZ, 29/17, 54/17, 21/18 – ZNOrg, 31/18 – ZOA-A, 28/19, 189/20 – ZFRO in 196/21 – ZDOsk).
Kandidati iz prejšnjega odstavka izpolnjujejo pogoj glede izobrazbe, če imajo pridobljeno izobrazbo, ki je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje klasifikacij (v nadaljevanju: SOK) uvrščena na raven 6, 7 in 8 s področja po klasifikacijskem sistemu izobraževanja in usposabljanja (v nadaljevanju: KLASIUS-P-16):
– osnovnih in splošnih izobraževalnih aktivnosti;
– umetnosti in humanistike;
– družbenih ved, novinarstva in informacijske znanosti;
– poslovnih in upravnih ved, prava;
– zdravstva in socialne varnosti;
– varnosti države, ljudi in premoženja.
Kandidati iz prvega odstavka tega člena izpolnjujejo pogoj glede opravljenega pripravništva, če so opravili pripravništvo na področju socialnega varstva.
Za izpolnjevanje pogoja delovnih izkušenj iz prvega odstavka tega člena se upoštevajo delovne izkušnje, ki se nanašajo na izvajanje socialnovarstvene dejavnosti ter so opravljene glede na raven izobrazbe kandidatov.
3. člen 
Kandidati, ki izpolnjujejo pogoje iz prejšnjega člena in so v celoti opravili strokovni izpit na primerljivem področju zdravstva, ter v institucionalnem varstvu izvajajo zdravstveno in socialno varstvo, pristopijo k dopolnilnemu strokovnemu izpitu. Šteje se tudi, da je kandidat opravil strokovni izpit na primerljivem področju zdravstva, če je zaključil študijski program skladno s petim odstavkom 64. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 23/05 – uradno prečiščeno besedilo, 15/08 – ZPacP, 23/08, 58/08 – ZZdrS-E, 77/08 – ZDZdr, 40/12 – ZUJF, 14/13, 88/16 – ZdZPZD, 64/17, 1/19 – odl. US, 73/19, 82/20, 152/20 – ZZUOOP, 203/20 – ZIUPOPDVE, 112/21 – ZNUPZ in 196/21 – ZDOsk).
Kandidati, ki izpolnjujejo pogoje iz prejšnjega člena in so v celoti opravili strokovni izpit na primerljivem področju šolstva ter v institucionalnem varstvu izvajajo usposabljanje po posebnih predpisih za področje šolstva, oskrbo in vodenje, pristopijo k dopolnilnemu strokovnemu izpitu.
Šteje se, da je kandidat opravil strokovni izpit, če je uspešno opravil dopolnilni strokovni izpit.
II. STROKOVNI IZPIT 
4. člen 
Strokovni izpit se začne s pristopom k strokovnemu izpitu.
Program strokovnega izpita 
5. člen 
Program strokovnega izpita za kandidate iz 2. člena tega pravilnika obsega:
– sistem in organizacijo socialnega varstva;
– varstvo družine in otrok ter partnerski odnosi;
– materialna ogroženost;
– invalidsko varstvo;
– kazensko procesno in materialno pravo ter izvrševanje kazenskih sankcij;
– nepravdni postopek na področju urejanja osebnih stanj in družinskih razmerij;
– vloga nevladnih organizacij na področju socialnega varstva;
– vloga socialnovarstvenih programov na področju socialnega varstva;
– varstvo odraslih.
6. člen 
Program strokovnega izpita za kandidate iz prvega odstavka 3. člena tega pravilnika obsega:
– sistem in organizacijo socialnega varstva;
– varstvo odraslih in invalidsko varstvo.
7. člen 
Program strokovnega izpita za kandidate iz drugega odstavka 3. člena tega pravilnika obsega:
– sistem in organizacijo socialnega varstva;
– varstvo otrok in družine ter invalidsko varstvo.
8. člen 
Socialna zbornica Slovenije (v nadaljevanju: zbornica) določi program strokovnega izpita, ki vsebuje podrobnejše vsebine strokovnega izpita iz 5., 6. in 7. člena tega pravilnika.
Zbornica vodi seznam pravnih virov in strokovne literature, ki se nanaša na vsebine programa strokovnega izpita. Kandidatu je seznam pravnih virov in literature na voljo na sedežu in na spletni strani zbornice.
Oblikovanje izpitnih komisij 
9. člen 
Izpraševalci izpitnih komisij za izvajanje strokovnega izpita so izbrani na podlagi javnega povabila k sodelovanju, ki ga zbornica objavi na svoji spletni strani.
Komisija za volitve in imenovanje zbornice preveri izpolnjevanje pogojev prijavljenih kandidatov za izpraševalce izpitnih komisij, določenih s tem pravilnikom, ter oblikuje in predlaga listo izpraševalcev izpitnih komisij v sprejem Strokovnemu svetu zbornice.
Sprejeta lista izpraševalcev se objavi na spletni strani zbornice.
10. člen 
Pogoji za imenovanje izpraševalcev izpitnih komisij:
– najmanj pridobljena izobrazba, ki je po SOK uvrščena na 7. raven;
– opravljen strokovni izpit za strokovne delavce na področju socialnega varstva;
– 5 let delovnih izkušenj na področju socialnega varstva;
– reference s področja izobraževanja, usposabljanja in ugotavljanja znanj ter spretnosti.
11. člen 
Izpraševalci izpitnih komisij so imenovani za štiri leta z možnostjo ponovnega imenovanja.
12. člen 
Izpitno komisijo sestavljajo predsednik in dva izpraševalca.
Generalni sekretar zbornice z liste izpraševalcev izpitnih komisij imenuje tričlansko komisijo kandidatu, ki pristopi k strokovnemu izpitu.
Najmanj en izpraševalec izpitne komisije mora imeti enako ali višjo raven strokovne izobrazbe kot kandidat.
13. člen 
Predsednika izpitne komisije določi generalni sekretar zbornice na podlagi strokovnih priporočil.
Predsednik izpitne komisije skrbi za pravilno in nemoteno delo izpitne komisije ter odgovarja za delo izpitne komisije.
14. člen 
Izpraševalec ne more opravljati svojega dela, če je:
– pooblaščenec ali zakoniti zastopnik kandidata;
– s kandidatom v krvnem sorodstvu v ravni vrsti ali v stranski vrsti do vštetega četrtega kolena;
– s kandidatom v zakonski zvezi ali partnerski zvezi ali svaštvu do vštetega drugega kolena, četudi je zakonska zveza prenehala ali če z njo živi ali je živela v izvenzakonski ali partnerski skupnosti;
– skrbnik, posvojitelj, posvojenec ali rejnik kandidata, njenega zakonitega zastopnika ali pooblaščenca.
Izpraševalci izpitnih komisij morajo strokovno in objektivno opravljati svoje delo v izpitni komisiji, v katero so imenovani. Pri svojem delu morajo upoštevati določbe tega pravilnika.
Izpraševalec, pri katerem obstajajo okoliščine, ki zbujajo dvom o objektivnosti, mora o tem takoj obvestiti strokovnega delavca zbornice.
Če se izbrani izpraševalec z liste izpraševalcev ne odzove na vabilo zbornice za delo v izpitni komisiji ali če izpraševalec ne opravi svoje dolžnosti v izpitni komisiji, ne da bi posredoval utemeljitev za svojo neodzivnost oziroma odsotnost, strokovna služba zbornice o tem sestavi uradni zaznamek, generalni sekretar zbornice pa ga lahko izloči iz komisije.
V primeru kršitve dolžnosti iz prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena ter drugih dolžnosti, določenih s tem pravilnikom, Strokovni svet zbornice izpraševalca na predlog generalnega sekretarja zbornice razreši z liste izpraševalcev.
15. člen 
Delo izpitnih komisij spremlja in evalvira strokovna služba zbornice, ki lahko Strokovnemu svetu zbornice predlaga spremembe izvajanja strokovnega izpita ali dela izpitnih komisij.
Zbornica organizira usposabljanje in izpopolnjevanje za izpraševalce izpitnih komisij.
Organizacija strokovnega izpita 
16. člen 
Zbornica skrbi za:
– nemoten potek strokovnega izpita;
– uporabo enotnih kriterijev ocenjevanja na izpitih;
– spremljanje dela in usklajevanje dela izpitnih komisij;
– pripravo letnega razporeda terminov za opravljanje strokovnega izpita;
– zagotavljanje materialnih pogojev za delo izpitnih komisij;
– opravljanje strokovnega in administrativnega dela za izpitne komisije.
Opravljanje nadzorstva 
17. člen 
Nadzorstvo nad opravljanjem izpitov, imenovanjem izpitnih komisij in njihovim delovanjem opravlja Strokovni svet zbornice.
Morebitne pritožbe zoper oceno strokovnega izpita, ki jo je podala izpitna komisija obravnava tričlanska komisija za obravnavo pritožbe, sestavljena iz izpraševalcev izpitnih komisij.
Zbornica najpozneje do konca januarja pripravi poročilo o izvajanju strokovnega izpita za obdobje preteklega leta, ki ga najpozneje do konca februarja obravnava Strokovni svet zbornice.
Prijava k strokovnemu izpitu 
18. člen 
Kandidat, ki želi opravljati strokovni izpit, posreduje prijavo na prijavnem obrazcu, ki je priloga 1 tega pravilnika, na sedež zbornice vsaj 30 dni pred razpisanim izpitnim rokom.
19. člen 
Kandidati iz 2. člena tega pravilnika morajo k prijavi za opravljanje strokovnega izpita priložiti dokazilo o strokovni izobrazbi ter dokumentacijo o uspešno zaključenem pripravništvu ali dokazila o pridobljenih delovnih izkušnjah na področju socialnega varstva.
Kandidati iz 3. člena tega pravilnika morajo k prijavi za opravljanje strokovnega izpita poleg dokazil iz prejšnjega odstavka priložiti tudi dokazilo o opravljenem strokovnem izpitu na primerljivem področju iz 3. člena tega pravilnika.
Potrdila, izpiske in druge podatke o dejstvih iz uradnih evidenc, ki jih vodijo upravni in drugi državni organi, organi lokalnih skupnosti ali nosilci javnih pooblastil, ki jih je potrebno priložiti k prijavi kot dokazilo na podlagi tega pravilnika, lahko pridobi zbornica po uradni dolžnosti, ali jih predloži ob prijavi kandidat sam.
20. člen 
Zbornica na podlagi prijave k strokovnemu izpitu ugotovi, ali kandidat izpolnjuje pogoje za opravljanje strokovnega izpita v skladu s tem pravilnikom.
Če kandidat izpolnjuje pogoje za opravljanje strokovnega izpita po tem pravilniku, zbornica pisno obvesti kandidata o datumu strokovnega izpita najmanj petnajst dni pred dnevom, ki je predviden za strokovni izpit.
Kandidat lahko odjavi opravljanje strokovnega izpita pisno najmanj deset dni pred predvidenim datumom opravljanja pisnega dela strokovnega izpita.
Če kandidat ne izpolnjuje pogojev za opravljanje strokovnega izpita po tem pravilniku, zbornica izda zavrnilno odločbo.
Za postopek ugotavljanja izpolnjevanja pogojev za opravljanje strokovnega izpita se uporabljajo določbe zakona, ki ureja splošni upravni postopek, če ta pravilnik ne določa drugače.
Opravljanje strokovnega izpita 
21. člen 
Kandidat pristopi k opravljanju strokovnega izpita na podlagi obvestila iz drugega odstavka 20. člena tega pravilnika.
Strokovni izpit kandidat opravlja pisno in ustno, praviloma na sedežu zbornice. Pogoj za pristop k strokovnemu izpitu je plačan strošek strokovnega izpita oziroma predložena izjava o plačilu.
22. člen
Strokovni izpit opravlja kandidat dva dni. Pisni del se izvaja pod nadzorom strokovne službe zbornice in traja do dve pedagoški uri. Ustni del se izvaja pred tričlansko izpitno komisijo in traja do 45 minut.
23. člen 
Strokovni izpit kandidat opravlja pisno in ustno.
Pisni del strokovnega izpita 
24. člen 
Kandidat najprej opravi pisni del strokovnega izpita.
Nabor nalog za pisni del strokovnega izpita sprejme Strokovni svet zbornice.
Za posameznega kandidata predsednik izpitne komisije določi nalogo izmed nabora nalog iz prejšnjega odstavka.
25. člen 
Pred začetkom pisnega dela strokovnega izpita strokovni delavec zbornice ugotovi istovetnost kandidata na podlagi osebnega dokumenta.
Strokovni delavec iz prejšnjega odstavka kandidatom izroči naloge, pojasni navodila in navede pripomočke, ki jih lahko uporabljajo.
26. člen 
V primeru, da se kandidat pri pisanju naloge ne ravna po navodilih, ga strokovni delavec zbornice, ki spremlja pisni izpit, opomni. Če kandidat opomina ne upošteva, strokovni delavec zbornice o tem sestavi uradni zaznamek in šteje se, da je kandidat pisni del opravil neuspešno.
27. člen 
Uspeh kandidata pri pisnem delu strokovnega izpita oceni izpitna komisija z oceno »uspešno« ali »neuspešno«.
Ustni del strokovnega izpita 
28. člen 
Kandidat lahko pristopi k ustnemu delu, če je pisni del opravil uspešno.
29. člen 
Ustno izpraševanje temelji na vsebinah iz programa strokovnega izpita iz 8. člena tega pravilnika ter traja največ 45 minut.
30. člen 
Predsednik izpitne komisije pred začetkom ustnega dela strokovnega izpita ugotovi istovetnost kandidata na podlagi osebnega dokumenta.
Izpitna komisija mora za kandidate iz 2. člena tega pravilnika za ustni del izpita pripraviti šest vprašanj.
Izpitna komisija mora za kandidate iz 3. člena tega pravilnika za ustni del izpita pripraviti tri vprašanja.
Vprašanja morajo biti oblikovana tako, da je z odgovori nanje mogoče oceniti kandidatovo poznavanje celotnega področja.
Vprašanja ustnega dela strokovnega izpita se vpišejo v zapisnik o poteku strokovnega izpita.
31. člen 
Uspeh kandidata na ustnem delu strokovnega izpita ocenjuje izpitna komisija z oceno »uspešno« ali »neuspešno«.
Na podlagi ocene pisnega dela in ocene ustnega dela strokovnega izpita izpitna komisija določi skupno oceno »opravil« ali »ni opravil«.
Izid izpita razglasi predsednik izpitne komisije po končanem celotnem izpitu in kandidatu izroči obvestilo o opravljanju strokovnega izpita, katerega obrazec je kot priloga 2 sestavni del tega pravilnika.
32. člen 
O poteku strokovnega izpita predsednik izpitne komisije sestavi zapisnik na obrazcu, ki je kot priloga 3 sestavni del tega pravilnika.
Ponovni pristop in ponovno opravljanje strokovnega izpita 
33. člen 
Kandidat, ki je bil neuspešen pri pisnem delu strokovnega izpita, mora k strokovnemu izpitu ponovno pristopiti v celoti.
Kandidat, ki je bil neuspešnem pri ustnem delu strokovnega izpita pri ponovnem pristopu ponavlja samo ustni del strokovnega izpita.
Kandidat iz prejšnjega odstavka lahko ponavlja ustni del strokovnega izpita le enkrat. Če drugič ne opravi uspešno ustnega dela strokovnega izpita mora ponovno pristopiti k strokovnemu izpitu v celoti.
Kandidat mora ponavljanje ustnega dela strokovnega izpita opraviti v roku šestih mesecev od vročitve obvestila o neuspešnem opravljenem ustnem delu strokovnega izpita, sicer mora ponovno pristopiti k strokovnemu izpitu v celoti.
34. člen 
Če kandidat brez upravičenega razloga na za izpit določen dan ne pristopi k opravljanju pisnega ali ustnega dela izpita, ali če brez upravičenega razloga odstopi, ko je že začel opravljati izpit, se šteje, da izpita ni opravil in mora ob ponovnem pristopu strošek strokovnega izpita plačati v celoti.
O upravičenosti razlogov iz prejšnjega odstavka na podlagi pisne obrazložitve kandidata odloči generalni sekretar zbornice. Kandidat mora pisno obrazložitev posredovati na naslov zbornice v roku petih dni od dneva, določenega za opravljanje strokovnega izpita, če to iz posebej utemeljenih razlogov v tem roku ni mogoče, pa takoj, ko razlogi prenehajo.
V primeru, da generalni sekretar zbornice odloči, da so razlogi upravičeni, se šteje, da kandidat ni pristopil k izpitnemu roku in plačilo stroškov strokovnega izpita velja za obdobje šestih mesecev od dneva, ko je zbornica prejela pisno obrazložitev iz prejšnjega odstavka.
35. člen 
Kandidat, ki strokovnega izpita ni opravil, ga lahko ponovno opravlja po preteku dveh mesecev od dneva, ko je bil seznanjen z izidom izpita. Za ponovni pristop k izpitu plača celoten strošek.
Potrdilo o opravljenem strokovnem izpitu 
36. člen 
V primeru, da je kandidat strokovni izpit opravil, zbornica izda potrdilo, iz katerega so razvidni naslednji podatki: ime in priimek kandidata, datum in kraj rojstva kandidata, izobrazba kandidata, datum opravljenega strokovnega izpita, številka potrdila, kraj in datum izdaje potrdila. Potrdilo podpiše predsednik izpitne komisije in predsednik zbornice.
Za kandidate iz 2. člena tega pravilnika se izda potrdilo na obrazcu, ki je kot priloga 4 sestavni del tega pravilnika.
Za kandidate iz 3. člena tega pravilnika se izda potrdilo na obrazcu, ki je kot priloga 5 sestavni del tega pravilnika.
Potrdilo o opravljenem strokovnem izpitu se kandidatu izda najkasneje v 30 dneh od dneva, ko je izpit opravil.
Možnost pritožbe 
37. člen 
Kandidat, ki se ne strinja z oceno strokovnega izpita, ki jo je podala izpitna komisija, lahko v roku osmih dni od dneva seznanitve z oceno na zbornico vloži pisno pritožbo. O utemeljenosti pritožbe na podlagi pritožbenih navedb, zapisnika o poteku strokovnega izpita in pridobljenih pisnih mnenj izpraševalcev izpitne komisije, ki je ocenila znanje kandidata, odloča komisija iz drugega odstavka 17. člena tega pravilnika.
Komisijo iz prejšnjega odstavka imenuje generalni sekretar zbornice z liste izpraševalcev izpitnih komisij. V komisijo ne sme biti imenovan noben od izpraševalcev izpitne komisije, zoper oceno katere je podana pritožba.
Rok za odločitev o pritožbi je 30 dni od dneva njene vložitve.
38. člen 
Oseba, ki nima izvirnega potrdila o opravljenem strokovnem izpitu, lahko zahteva izdajo kopije potrdila pri zbornici.
Stroški strokovnega izpita 
39. člen 
Upravni odbor zbornice določi ceno strokovnega izpita, ki jo plača kandidat oziroma njegov delodajalec na podlagi izstavljenega računa.
Upravni odbor zbornice določi višino plačila izpraševalcev izpitnih komisij.
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
40. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. januarja 2023.
Št. 558/2022-SZS/SK-PRED
Ljubljana, dne 22. marca 2022
Mag. Nace Kovač 
predsednik Socialne zbornice Slovenije 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti