Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2022 z dne 27. 5. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2022 z dne 27. 5. 2022

Kazalo

1702. Pravilnik o sodelovanju policije z veteranskimi in drugimi stanovskimi organizacijami, stran 5453.

  
Na podlagi drugega odstavka 37. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji (Uradni list RS, št. 15/13, 11/14, 86/15, 77/16, 77/17, 36/19, 66/19 – ZDZ, 200/20 in 172/21) minister za notranje zadeve izdaja
P R A V I L N I K 
o sodelovanju policije z veteranskimi in drugimi stanovskimi organizacijami 
I. UVODNA DOLOČBA 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik ureja možnosti in načine sodelovanja policije z veteranskimi in drugimi stanovskimi organizacijami, katerih dejavnost je pomembna za ohranjanje zgodovinskega spomina delovanja policije, izpopolnjevanje in usposabljanje policistov ter promocijo poklica policista (v nadaljnjem besedilu: organizacije).
II. MOŽNOSTI IN NAČINI SODELOVANJA 
2. člen 
(možnosti sodelovanja) 
(1) Policija lahko sodeluje z organizacijami pri:
1. organizaciji in izvedbi usposabljanj, izpopolnjevanj ter seminarjev v Republiki Sloveniji in tujini (zagotavljanje udeležbe predstavnikov policije kot predavateljev in podobno),
2. organizaciji in izvedbi športnih ter kulturnih prireditev v Republiki Sloveniji in tujini,
3. izvajanju aktivnosti za krepitev ugleda policije in za promocijo poklica policista,
4. izdaji strokovnih in drugih publikacij na področju, na katerem organizacija deluje (zagotavljanje in preverjanje podatkov, pridobivanje slikovnega gradiva in podobno),
5. izvajanju preventivnih projektov in humanitarnih akcij (zagotavljanje pomoči pri zbiranju prispevkov in podobno),
6. postavljanju in vzdrževanju spominskih obeležij (sodelovanje predstavnikov policije kot govornikov in podobno),
7. opravljanju muzejske dejavnosti policije (sodelovanje predstavnikov organizacij),
8. organizaciji in izvedbi tradicionalnih spominskih pohodov, pogrebnih, žalnih in drugih slovesnosti ter obletnic v zvezi z osamosvojitvenimi procesi v Republiki Sloveniji,
9. predstavljanju ciljev in aktivnosti organizacij (seznanjanje notranje javnosti z delovanjem organizacij in podobno) ali
10. podeljevanju priznanj.
(2) Policija lahko sodeluje z organizacijami na način, da jim za izvajanje njihovih dejavnosti omogoča koriščenje naslednjih storitev lastne dejavnosti:
– gostinske dejavnosti,
– policijskega orkestra ali
– Sektorja za oskrbo Gotenica.
(3) Policija lahko organizacijam omogoča uporabo nepremičnega premoženja, v posebnih primerih pa tudi uporabo premičnega premoženja v lasti Republike Slovenije, s katerim upravlja ministrstvo, pristojno za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo).
(4) Sodelovanje iz 8. točke prvega odstavka in drugega odstavka tega člena se izvaja skladno z internim aktom policije, ki ureja protokolarne in postrojitvene postopke v policiji, in internim aktom ministrstva, ki ureja njegovo lastno dejavnost.
3. člen
(odplačna in brezplačna uporaba nepremičnega premoženja) 
(1) Organizacijam se lahko omogoči uporaba:
– poslovnih prostorov policije z oddajo v najem;
– poslovnih prostorov policije, igrišč, strelišč in druge infrastrukturne površine policije z oddajo v občasno uporabo in
– poslovnih prostorov policije z oddajo v brezplačno uporabo.
(2) Oddaja v najem in oddaja v občasno uporabo iz prve in druge alineje prejšnjega odstavka se izvedeta v skladu z zakonom, ki ureja stvarno premoženje države in samoupravnih lokalnih skupnosti.
(3) Policija lahko organizacijam odda v brezplačno uporabo nepremično premoženje iz tretje alineje prvega odstavka tega člena, če ga začasno ne potrebuje, če z njegovo uporabo ni ovirano delovanje in opravljanje nalog policije ter če organizacije uporabljajo to nepremično premoženje za potrebe zasedanja svojih organov (na primer skupščina, upravni odbor, nadzorni odbor, častno razsodišče).
(4) Organizacije so v okviru brezplačne uporabe nepremičnega premoženja iz prejšnjega odstavka oproščene plačila obratovalnih stroškov, stroškov manjših vzdrževalnih del, stroškov zavarovanj in drugih stroškov, povezanih z uporabo tega premoženja.
4. člen 
(posebni primer uporabe premičnega premoženja) 
(1) Policija lahko organizacijam omogoči uporabo službenih civilnih vozil, če jih začasno ne potrebuje, če z njihovo uporabo ni ovirano delovanje in opravljanje nalog policije ter če je to potrebno zaradi izvajanja ene izmed oblik sodelovanja iz prvega odstavka 2. člena tega pravilnika.
(2) Člani organizacije, ki so aktivni uslužbenci policije, ne smejo uporabljati službenih civilnih vozil za potrebe delovanja organizacije v okviru svojega delovnega časa.
(3) Glede postopkov izdaje potnega naloga ter prevzema in vrnitve službenega civilnega vozila se uporabljajo določbe internega akta ministrstva, ki ureja uporabo in vzdrževanje službenih vozil.
5. člen 
(uporabnina za službeno civilno vozilo) 
(1) Uporabnina za službeno civilno vozilo (v nadaljnjem besedilu: uporabnina) se določi s cenikom, ki ga sprejme minister. Uporabnina se v ceniku določi izkustveno tako, da se z uporabnino pokrijejo stroški goriva, registracije in stroški manjših vzdrževalnih del. Cenik se objavi na spletni strani ministrstva.
(2) Uporabnina se plača najkasneje v 30 dneh od dneva izdaje računa policije.
(3) Organizacije niso upravičene do uporabe službenih civilnih vozil, če zapadle finančne obveznosti iz naslova predhodne uporabe službenih civilnih vozil niso poravnane 60. dan od dneva izdaje računa. Po poravnavi finančnih obveznosti iz tega odstavka organizacija lahko uporablja službena civilna vozila v skladu z določbami tega pravilnika.
6. člen 
(sporazum o sodelovanju in letno poročilo) 
(1) Organizacija lahko sklene s policijo sporazum o sodelovanju (v nadaljnjem besedilu: sporazum), ki ga v imenu policije podpišeta minister, pristojen za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: minister) in generalni direktor policije.
(2) V sporazumu se določijo vsebina, obseg in konkreten način sodelovanja iz prvega in drugega odstavka 2. člena tega pravilnika. V sporazumu se navede tudi interes organizacije za brezplačno uporabo poslovnih prostorov policije in uporabo službenih civilnih vozil.
(3) Sporazum ne more omogočati, da bi člani organizacije, ki so javni uslužbenci ministrstva ali organov v njegovi sestavi, naloge za organizacijo opravljali v okviru svojega delovnega časa.
(4) Sporazum se lahko sklene najdlje za obdobje štirih let.
(5) Organizacije najkasneje do 31. januarja tekočega leta posredujejo ministru in generalnemu direktorju policije poročilo o izvajanju sporazuma za preteklo koledarsko leto.
7. člen 
(poziv za oddajo vloge) 
(1) Ministrstvo lahko dvakrat letno, in sicer do 30. novembra tekočega leta za obdobje uporabe prvega polletja prihodnjega leta in do 31. maja tekočega leta za obdobje uporabe drugega polletja tekočega leta, organizacijam posreduje poziv za oddajo vloge za brezplačno uporabo poslovnih prostorov policije oziroma uporabo službenih civilnih vozil. Ministrstvo poziv posreduje organizacijam, ki so v sporazumih iz prvega odstavka prejšnjega člena izkazale interes za brezplačno uporabo poslovnih prostorov policije in uporabo službenih civilnih vozil.
(2) Poziv iz prejšnjega odstavka vsebuje najmanj navedbo poslovnih prostorov policije za oddajo v brezplačno uporabo in vrst službenih civilnih vozil za uporabo, kriterijev in meril za izbiro, podatkov, dokumentov in dokazil, ki se morajo priložiti k prijavi ter roka in načina prijave.
(3) Kriteriji za oddajo v brezplačno uporabo poslovnih prostorov policije in uporabo službenih civilnih vozil so zlasti:
– obdobje delovanja organizacije,
– število članov organizacije,
– aktivna spletna stran organizacije ali
– mednarodna dejavnost organizacije.
8. člen 
(komisija) 
Pravočasnost in popolnost vlog preverja komisija, ki jo sestavljajo predstavnik kabineta ministra, predstavnik notranje organizacijske enote ministrstva, pristojne za logistiko in nabavo ter predstavnik policije (v nadaljnjem besedilu: komisija). Komisijo imenuje minister ali od njega pooblaščena oseba.
9. člen 
(postopek pred komisijo in odločanje) 
(1) Če vloga ne vsebuje vseh sestavin iz poziva, komisija najkasneje v treh delovnih dneh po prejemu vloge organizacijo na njen elektronski naslov pozove k dopolnitvi vloge.
(2) Nepravočasno in nepopolno oddane vloge komisija ne upošteva.
(3) Komisija po prejemu pravočasne in popolne vloge preveri, ali policija poslovnih prostorov oziroma službenih civilnih vozil začasno ne bo potrebovala ali z njihovo uporabo ne bo ovirano delovanje in opravljanje nalog policije ter namen njihove uporabe, nato pa generalnemu direktorju policije predlaga sprejem odločitve.
(4) Če se dve ali več vlog nanaša na uporabo istega poslovnega prostora policije ali službenega civilnega vozila za isto časovno obdobje, komisija vloge ovrednoti glede na kriterije in merila, določena v pozivu iz 7. člena tega pravilnika, nato pa generalnemu direktorju policije predlaga sprejem odločitve.
(5) Generalni direktor policije sprejme odločitev iz tretjega in četrtega odstavka tega člena najkasneje v 15 dneh po prejemu predloga komisije.
(6) Po sprejemu odločitve iz četrtega odstavka tega člena generalni direktor policije obvesti o neizbiri tudi organizacijo, ki ni bila izbrana za brezplačno uporabo poslovnih prostorov policije oziroma uporabo službenih civilnih vozil.
III. PREHODNE IN KONČNA DOLOČBA 
10. člen 
(uskladitev sporazumov) 
Veljavni sporazumi o sodelovanju med policijo in organizacijami se uskladijo s tem pravilnikom v dveh mesecih od njegove uveljavitve. Uskladitev se izvede s sklenitvijo aneksov k sporazumom iz prejšnjega stavka.
11. člen 
(izdaja cenika) 
Minister izda cenik iz prvega odstavka 5. člena tega pravilnika v dveh mesecih od njegove uveljavitve.
12. člen 
(posredovanje poziva) 
Ministrstvo organizacijam posreduje poziv iz 7. člena tega pravilnika za obdobje uporabe do konca koledarskega leta 2022 v treh mesecih od njegove uveljavitve.
13. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-769/2021
Ljubljana, dne 25. maja 2022
EVA 2021-1711-0113
Aleš Hojs 
minister 
za notranje zadeve 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti