Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2022 z dne 10. 5. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2022 z dne 10. 5. 2022

Kazalo

1527. Odlok o priznanjih in nagradah Mestne občine Slovenj Gradec, stran 4945.

  
Na podlagi 17. člena Statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 91/20 – UPB3) je Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec na 32. seji dne 21. 4. 2022, sprejel
O D L O K 
o priznanjih in nagradah Mestne občine Slovenj Gradec 
I. UVODNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta odlok določa vrste priznanj in nagrad, ki jih podeljuje Mestna občina Slovenj Gradec, sestavo komisij za posamezne vrste priznanj in nagrad, pogoje ter postopek podeljevanja priznanj in nagrad.
Izrazi v tem odloku, ki se nanašajo na osebe in so zapisni v moški slovnični obliki, se uporabljajo kot nevtralni za ženski in moški spol.
2. člen 
Priznanja in nagrade, ki jih podeljuje Mestna občina Slovenj Gradec so:
1. Priznanja Mestne občine Slovenj Gradec:
– naziv častni občan Mestne občine Slovenj Gradec,
– nagrada Mestne občine Slovenj Gradec,
– plakete Mestne občine Slovenj Gradec.
2. Bernekerjeva priznanja:
– Bernekerjeva nagrada,
– Bernekerjeve plakete.
3. Vrunčeva priznanja:
– Vrunčeva nagrada,
– Vrunčeve plakete.
4. Železnikarjeva priznanja:
– Železnikarjeva nagrada,
– Železnikarjeve plakete.
5. Priznanja, ki jih podeljuje župan Mestne občine Slovenj Gradec.
II. DOLOČBE O POSAMEZNIH PRIZNANJIH 
1. Priznanja Mestne občine Slovenj Gradec
1.1. Naziv častni občan
3. člen 
Naziv častni občan Mestne občine Slovenj Gradec je najvišje priznanje, ki se ga podeli posameznikom, ki imajo posebne zasluge za razvoj, ugled in uveljavljanje mestne občine na lokalni, državni in mednarodni ravni, za izredne dosežke na kateremkoli področju človeške ustvarjalnosti in so s svojim delom
– zagotovili trajen pomen za razvoj, ugled in promocijo Mestne občine Slovenj Gradec,
– prispevali k blaginji občanov,
– prispevali k utrjevanju demokracije in človekovih pravic,
– prispevali k razvoju in napredku na različnih področjih človekove ustvarjalnosti,
– izkazali zavzetost za blaginjo, pravičnost vseh in za prepoznavnost Slovenj Gradca v slovenskem in/ali mednarodnem prostoru.
4. člen 
Naziv častni občan se podeli praviloma na slavnostni seji mestnega sveta ob občinskem prazniku.
Ob razglasitvi naziva častni občan Mestne občine Slovenj Gradec se na podlagi sklepa izda posebna listina, v katero se vpiše ime in priimek ter datum podelitve naziva s kratko utemeljitvijo.
5. člen 
Župan lahko brez javnega razpisa predlaga podelitev naziva častni občan za enkratne izjemne in mednarodno priznane dosežke na katerem koli področju človeške ustvarjalnosti.
1.2. Nagrada Mestne občine Slovenj Gradec
6. člen 
Nagrado Mestne občine Slovenj Gradec se podeli občanom, fizičnim in pravnih osebam za velike dosežke pri napredku in ugledu Mestne občine Slovenj Gradec, za večletno delo in rezultate na področju gospodarstva in družbenih dejavnosti (razen za dosežke, za katere je že prejel Bernekerjevo, Železnikarjevo ali Vrunčevo nagrado), ki pomenijo pomemben prispevek k razvoju občine, dela in življenja v njej ter za njeno uveljavitev v širšem prostoru.
7. člen 
Nagrada Mestne občine Slovenj Gradec se podeli praviloma na slavnostni seji mestnega sveta ob občinskem prazniku.
Nagrada Mestne občine Slovenj Gradec obsega spominsko plaketo in denarno nagrado. Denarna nagrada za nagrado Mestne občine Slovenj Gradec znaša tri zadnje objavljene povprečne bruto plače v RS.
1.3. Plakete Mestne občine Slovenj Gradec
8. člen 
Plaketo Mestne občine Slovenj Gradec se podeli občanom, pravnim in fizičnim osebam za pomembne uspehe pri razvoju in ugledu občine na kateremkoli področju gospodarskega ali družbenega življenja.
9. člen 
Plakete Mestne občine Slovenj Gradec se podelijo praviloma na slavnostni seji mestnega sveta ob občinskem prazniku.
Plakete Mestne občine Slovenj Gradec obsegajo spominsko plaketo in denarno nagrado v višini ene zadnje objavljene povprečne bruto plače v RS.
1.4. Splošne določbe
10. člen 
Vsako leto se lahko podeli največ eno nagrado Mestne občine Slovenj Gradec in tri plakete Mestne občine Slovenj Gradec. Nagrade in plaket Mestne občine Slovenj Gradec v posameznem koledarskem letu ni potrebno podeliti, če zato ni utemeljenih razlogov.
11. člen 
O podelitvi naziva častni občan Mestne občine Slovenj Gradec, nagrade Mestne občine Slovenj Gradec in plaket Mestne občine Slovenj Gradec odloči Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec (v nadaljevanju mestni svet) na predlog Komisije za podelitev priznanj Mestne občine Slovenj Gradec. Mestni svet predlog komisije potrdi ali zavrne z večino opredeljenih glasov navzočih članov.
12. člen 
Komisijo za podelitev priznanj Mestne občine Slovenj Gradec sestavlja sedem članov, od katerih so najmanj štirje člani mestnega sveta. Člane komisije predlagajo politične stranke in samostojne liste volivcev, ki so v mestnem svetu. Komisijo in predsednika komisije imenuje mestni svet.
2. Bernekerjeva priznanja
2.1. Bernekerjeva nagrada
13. člen 
Bernekerjevo nagrado se podeli za izjemne uspehe in dosežke večletnega dela, ki jih doseže posameznik ali skupina s profesionalnim ali ljubiteljskim kulturnim delovanjem oziroma ustvarjalnostjo v književnosti, dramski umetnosti, glasbi in plesu, upodabljajoči umetnosti, filmu, radiu, arhitekturi in oblikovanju, varovanju kulturne dediščine in za stvaritve, ki so pomemben prispevek v zakladnico kulture občine.
Bernekerjevo nagrado lahko prejmejo posamezniki za pomembno življenjsko delo v kulturi in izjemno uveljavitev na svojem ustvarjalnem področju, tudi, če so dobili že druga priznanja.
14. člen 
Bernekerjeva nagrada obsega spominsko plaketo in denarno nagrado. Denarna nagrada znaša dve zadnje objavljeni povprečni bruto plači v RS.
2.2. Bernekerjeve plakete
15. člen 
Bernekerjevo plaketo se podeli posameznikom ali skupini, ki deluje na območju Mestne občine Slovenj Gradec, kot priznanje za uspešno in izvirno kreacijo oziroma enkraten neponovljiv dosežek za varovanje kulturne dediščine in za stvaritve, ki so pomemben neponovljiv prispevek v zakladnico kulture občine, ki pomeni prispevek h kulturni rasti ljubiteljske in profesionalne kulture.
Bernekerjevo plaketo lahko prejmejo posamezniki, društva in skupine za uspešno delovanje na področju ljubiteljske in profesionalne kulture.
16. člen 
Bernekerjeve plakete obsega spominsko plaketo in denarno nagrado v višini polovice zadnje objavljene povprečne bruto plače v RS.
2.3. Splošne določbe
17. člen 
Vsako leto se lahko podeli največ eno Bernekerjevo nagrado in tri Bernekerjeve plakete.
O podelitvi Bernekerjevih priznanj odloči Komisija za podelitev Bernekerjevih priznanj, ki je strokovna komisija in o tem obvesti župana ter mestni svet.
Bernekerjeve nagrade in Bernekerjevih plaket v posameznem koledarskem letu ni potrebno podeliti, če tako iz utemeljenih razlogov odloči strokovna komisija.
18. člen 
Bernekerjeva priznanja se podelijo praviloma na svečanosti ob slovenskem kulturnem prazniku.
19. člen 
Komisijo za podelitev Bernekerjevih priznanj sestavlja sedem članov, od katerih so trije predstavniki profesionalne kulture (predlagajo jih javni zavodi in druge profesionalne organizacije), trije predstavniki ljubiteljske kulture (predlagajo jih Zveza kulturnih društev ali druge organizacije s področja dela ljubiteljske kulture) in en član mestnega sveta. Komisijo imenuje mestni svet. Člani komisije na prvi seji, ki jo skliče župan, izmed sebe izvolijo predsednika.
3. Vrunčeva priznanja
3.1. Vrunčeva nagrada
20. člen 
Vrunčevo nagrado se podeli za aktivno delovanje in izjemne uspehe ter dosežke večletnega dela, ki jih doseže posameznik ali skupina s pedagoškim in strokovnim delovanjem v vzgoji, izobraževanju in telesni kulturi, ki pomenijo pomemben prispevek k ugledu in uveljavljanju občine.
Vrunčevo nagrado lahko prejmejo pedagoški delavci za življenjsko delo ali dosežke, s katerimi so se izjemno uveljavili v državnem in mednarodnem okolju.
21. člen 
Vrunčeva nagrada obsega spominsko plaketo in denarno nagrado. Denarna nagrada znaša dve zadnje objavljeni povprečni bruto plači v RS.
3.2. Vrunčeve plakete
22. člen 
Vrunčevo plaketo se podeli za pomembne pedagoške uspehe na področju vzgoje, izobraževanja in telesne kulture pedagoškim delavcem, posameznikom ali skupini.
23. člen 
Vrunčeve plakete obsegajo spominsko plaketo in denarno nagrado v višini polovice zadnje objavljene povprečne bruto plače v RS.
3.3. Splošne določbe
24. člen 
Vsako leto se lahko podeli največ eno Vrunčevo nagrado in tri Vrunčeve plakete.
O podelitvi Vrunčevih priznanj odloči Komisija za podelitev Vrunčevih priznanj, ki je strokovna komisija in o tem obvesti župana ter mestni svet.
Vrunčeve nagrade in plaket v posameznem koledarskem letu ni potrebno podeliti, če tako iz utemeljenih razlogov odloči strokovna komisija.
25. člen 
Vrunčeva priznanja se podelijo praviloma na svečanosti ob svetovnem dnevu učiteljev.
26. člen 
Komisijo za podelitev Vrunčevih priznanj sestavlja sedem članov, od katerih je šest predstavnikov s področja izobraževanja in vzgojnega varstva ter en član mestnega sveta. Člane komisije predlagajo javni zavodi ali druge organizacije oziroma ustanove s področja izobraževanja in vzgojnega varstva. Komisijo imenuje mestni svet. Člani komisije na prvi seji, ki jo skliče župan, izmed sebe izvolijo predsednika.
4. Železnikarjeva priznanja
4.1. Železnikarjeva nagrada
27. člen 
Železnikarjevo nagrado se podeli za aktivno delovanje in izjemne uspehe ter dosežke večletnega dela, ki jih doseže posameznik, skupina ali organizacija s strokovnim in/ali organizacijskim delovanjem na področju športa, ki pomenijo pomemben prispevek k razvoju športa, ugleda in uveljavljanju mestne občine.
28. člen 
Železnikarjeva nagrada obsega spominsko plaketo in denarno nagrado. Denarna nagrada znaša dve zadnje objavljeni povprečni bruto plači v RS.
4.2. Železnikarjeve plakete
29. člen 
Železnikarjevo plaketo se podeli posameznikom, skupini ali organizaciji, kot priznanje za dosežene športne rezultate, uspešno organizacijsko in/ali strokovno delo na področju šolstva.
30. člen 
Železnikarjeve plakete obsegajo spominsko plaketo in denarno nagrado v višini polovice zadnje objavljene povprečne bruto plače v RS.
4.3. Splošne določbe
31. člen 
Vsako leto se lahko podeli največ eno Železnikarjevo nagrado in tri Železnikarjeve plakete.
O podelitvi Železnikarjevih priznanj odloči Komisija za podelitev Železnikarjevih priznanj, ki je strokovna komisija in o tem obvesti župana ter mestni svet.
Železnikarjeve nagrade in plaket v posameznem koledarskem letu ni potrebno podeliti, če tako iz utemeljenih razlogov odloči strokovna komisija.
32. člen 
Železnikarjeva priznanja se podelijo praviloma na prireditvi za športnike, ki je predvidoma v prvi polovici leta.
33. člen 
Komisijo za podelitev Železnikarjevih priznanj sestavlja 7 članov, od katerih je pet predstavnikov športa, en član zavoda za šport in en član mestnega sveta. Člane komisije predlagajo društva in zveze društev s področja športa, javni zavodi ali druge organizacije oziroma ustanove s področja športa. Komisijo imenuje mestni svet. Člani komisije na prvi seji, ki jo skliče župan, izmed sebe izvolijo predsednika.
5. Priznanja, ki jih podeljuje župan Mestne občine Slovenj Gradec
34. člen 
Župan lahko med letom brez javnega razpisa podeli priznanje Mestne občine Slovenj Gradec za izjemne dosežke na kateremkoli delovnem področju, v obliki posebne listine.
III. POGOJI IN POSTOPEK ZA PODELITEV PRIZNANJ 
35. člen 
Postopek določanja kandidatov za posamezna priznanja se izvede na podlagi predhodnega javnega razpisa.
Komisije vsako leto objavijo javni razpis v občinskih sredstvih javnega obveščanja in na oglasni deski Mestne občine Slovenj Gradec najmanj 60 dni pred podelitvijo priznanj.
36. člen 
Javni razpis za podelitev priznanj mora vsebovati:
– vrsto in število priznanj,
– področja, za katera se podeljujejo,
– osnovne kriterije za podelitev,
– navedbo dokumentacije, ki jo je treba priložiti k predlogu,
– rok za oddajo predlogov,
– dikcijo o obvezni navedbi naslova predlagatelja.
37. člen 
Predlog za podelitev priznanj mora biti predložen v pisni obliki in mora vsebovati:
– podatke o predlagatelju,
– natančne podatke o kandidatu,
– utemeljitev in obrazložitev predloga s konkretno navedbo vrste priznanja,
– morebitne dokumente, ki potrjujejo dejstva v utemeljitvi,
– soglasje kandidata k nominaciji in obdelavi osebnih podatkov,
– k utemeljitvi predloga so lahko priložena tudi mnenja organov in organizacij, ki podpirajo pobudo.
Predlagatelji zase na morejo podati predloga za podelitev priznanja Mestne občine Slovenj Gradec.
38. člen 
Komisije obravnavajo le predloge, ki so bili predloženi pravočasno in predloge, ki jih na podlagi 5. člena tega odloka poda župan. Nepravočasnih in nepopolnih predlogov ne obravnavajo.
39. člen 
Komisije obravnavajo predloge in o njih odločajo z večino opredeljenih glasov navzočih članov. V postopku obravnave lahko zaprosijo za dodatno mnenje ustrezne institucije in strokovne delavce.
Komisije predlagane vrste priznanja ne morejo spremeniti v drugo vrsto priznanja.
40. člen 
Komisije lahko sprejmejo poslovnik o delu, s katerim opredelijo način svojega dela, obravnavno pobud, sodelovanje s strokovnjaki na posameznih področjih in način odločanja, vendar mora biti le-ta skladen s Poslovnikom Mestnega sveta Mestne občine Slovenj Gradec in z Odlokom o priznanjih in nagradah Mestne občine Slovenj Gradec.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
41. člen 
Finančna sredstva za podelitev priznanj in nagrad Mestne občine Slovenj Gradec se zagotovijo v proračunu Mestne občine Slovenj Gradec.
42. člen 
Strokovna in administrativna dela v zvezi s podeljevanjem priznanj opravlja občinska uprava, ki vodi tudi evidenco o podeljenih priznanjih.
43. člen 
Postopki podeljevanja priznanj, ki so se začeli pred uveljavitvijo tega odloka, se dokončajo v skladu z Odlokom o priznanjih Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 31/14 – UPB1, 81/16 in 131/21).
44. člen 
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o občinskih priznanjih Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 31/14, 81/16 in 131/21).
O podelitvi občinskih priznanj v letu 2022 odloči Komisija za podelitev občinskih priznanj v sestavi, ki je bila imenovana za mandatno obdobje 2018–2022.
O podelitvi Vrunčevih priznanj v letu 2022 odloči Komisija za podelitev Vrunčevih priznanj v sestavi, ki je bila imenovana za mandatno obdobje 2018–2022.
45. člen 
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01504-0001/2003
Slovenj Gradec, dne 21. aprila 2022
Župan 
Mestne občine Slovenj Gradec 
Tilen Klugler 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti