Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2022 z dne 6. 5. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2022 z dne 6. 5. 2022

Kazalo

1397. Pravilnik o subvencioniranju varstva otrok, ki niso vključeni v programe vrtca, stran 4733.

  
Na podlagi 15. člena Statuta Občine Dol pri Ljubljani (Uradni list RS, št. 3/18 – UPB2) je Občinski svet Občine Dol pri Ljubljani na 19. redni seji dne 21. 4. 2022 sprejel
P R A V I L N I K 
o subvencioniranju varstva otrok, ki niso vključeni v programe vrtca 
I. SPLOŠNO 
1. člen 
Ta pravilnik ureja subvencioniranje varstva otrok, ki niso vključeni v javne programe vrtca, določa upravičence, višino subvencije ter postopek in merila za uveljavljanje subvencije.
Subvencijo po tem pravilniku predstavljajo sredstva, s katerim se upravičencu zagotovi dopolnilni prejemek za pokrivanje stroškov, ki nastanejo z varstvom otroka, ki ni bil sprejet v javni program vrtca. Stroške varstva otroka upravičenec izkaže z ustreznim dokazilom (račun izvajalca registrirane oblike varstva).
II. UPRAVIČENCI DO SUBVENCIJE 
2. člen 
Upravičenec do subvencije je eden od staršev oziroma zakoniti zastopnik otroka (v nadaljevanju: vlagatelj):
– ki ima skupaj z otrokom stalno prebivališče v Občini Dol pri Ljubljani,
– katerega otrok je dopolnil starost 11 mesecev in ni starejši od 3 let,
– da starši oziroma zakoniti zastopniki ne uveljavljajo pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela,
– ki skladno s Pravilnikom o sprejemu otrok v vrtec v zakonitem roku vložijo vlogo za sprejem otroka v Vrtec pri Osnovni šoli Janka Modra, pa jim je vpis zaradi prezasedenosti kapacitet Vrtca pri Osnovni šoli Janka Modra zavrnjen, pod pogojem, da je otrok uvrščen na čakalni seznam.
Če je starš otroka, za katerega se uveljavlja subvencija, na podaljšanem porodniškem dopustu, vlagatelju za čas podaljšanega porodniškega dopusta subvencija ne pripada.
V primeru, da starša živita ločeno, je do uveljavljanja subvencije upravičen tisti od staršev, pri katerem otrok živi, pod pogojem, da imata oba z otrokom stalno prebivališče v Občini Dol pri Ljubljani.
Če otrok ne živi pri enem od staršev, pravica do subvencije po tem členu pripada zakonitemu zastopniku otroka, pri katerem otrok prebiva, na podlagi odločbe pristojnega organa, pod pogoji iz prvega odstavka tega člena.
III. VIŠINA SUBVENCIJE 
3. člen 
Višina subvencije za posameznega upravičenca znaša 20 % veljavne ekonomske cene I. starostne skupine programa predšolske vzgoje in varstva v Vrtcu pri Osnovni šoli Janka Modra.
Subvencija se izplačuje upravičencem do 20. dne v mesecu za pretekli mesec na transakcijski račun vlagatelja.
Višino subvencije lahko s sklepom na predlog župana spremeni občinski svet.
IV. UVELJAVLJANJE SUBVENCIJE 
4. člen 
Pravico do subvencije uveljavlja vlagatelj s pisno vlogo na predpisanem obrazcu za čas, ko so izpolnjeni v tem pravilniku določeni pogoji za prejemanje te pravice.
Vlagateljem je vloga za uveljavljanje subvencioniranega varstva otrok, ki niso vključeni v programe vrtca, na voljo v sprejemni pisarni Občine Dol pri Ljubljani in na spletni strani Občine Dol pri Ljubljani.
Vlagatelj lahko predpisan izpolnjeni obrazec z dodanimi zahtevanimi prilogami posreduje po pošti ali vloži v sprejemni pisarni Občine Dol pri Ljubljani.
Pisni vlogi mora biti obvezno priloženo:
– Obvestilo, s katerim je bil staršem odklonjen sprejem in vključitev otroka v Vrtec pri Osnovni šoli Janka Modra in dokazilo o uvrstitvi njihovega otroka na čakalni seznam,
– izjava drugega starša, da ne bo uveljavljal pravice do subvencije,
– račun izvajalca registrirane oblike varstva.
V primeru, da vloga za uveljavljanje subvencije ni popolna, občinska uprava opozori vlagatelja na pomanjkljivosti in mu določi rok, v katerem mora pomanjkljivosti odpraviti. Če vloga v tem roku ni dopolnjena, se s sklepom zavrže.
5. člen 
Vlagatelj odda vlogo praviloma do 31. 8. tekočega leta v katerem mu je bil zavrnjen sprejem otroka v vrtec.
V primeru, da vlagatelj odda vlogo v roku iz prejšnjega odstavka, subvencijo uveljavlja od 1. 9. tekočega leta dalje, do vključitve otroka v vrtec.
V primeru, da vlagatelj vloge ne odda v roku določenem v prvem odstavku tega člena, subvencijo prične uveljavljati s prvim dnem naslednjega meseca, ko je oddal vlogo, pa do vključitve otroka v vrtec, pod pogojem, da izpolnjuje vse pogoje iz 2. člena tega Pravilnika.
Vlagatelj je upravičen do subvencije po tem pravilniku do vključitve otroka v vrtec, vendar je dolžan vsako leto posredovati obvestilo, s katerim mu je bil odklonjen sprejem in vključitev otroka v vrtec ter dokazilo o uvrstitvi njihovega otroka na čakalni seznam.
6. člen 
O pravici do subvencije odloča na prvi stopnji občinska uprava v skladu z zakonom, ki ureja splošni upravni postopek. Z odločbo se opredeli tudi časovno obdobje prejemanja subvencije, ki je lahko od enega meseca do največ enega leta.
7. člen 
Zoper odločbo lahko vlagatelj v roku 15 dni od prejema odločbe vloži pritožbo. Pritožbo se vloži v pisni obliki ali ustno na zapisnik in mora biti obrazložena. O pritožbi zoper odločbo, ki jo je izdala občinska uprava, odloča župan.
8. člen 
Računovodstvo Občine Dol pri Ljubljani odobrene subvencije upravičencem izplačuje do 20. v mesecu za pretekli mesec na transakcijski račun vlagatelja.
V. IZGUBA PRAVICE DO SUBVENCIJE 
9. člen 
Pogoji za pridobitev pravice do subvencije po tem pravilniku morajo biti izpolnjeni ves čas prejemanja te pravice.
Z dnem vključitve otroka v vrtec vlagatelj izgubi pravico do subvencije po tem pravilniku.
V kolikor je staršem ponujeno mesto v Vrtcu pri Osnovni šoli Janka Modra, pa le-tega odklonijo, do prejema subvencije niso več upravičeni.
Upravičenci morajo sporočiti občinski upravi dejstva in okoliščine oziroma vse spremembe, ki vplivajo na priznano pravico do subvencije v 15 dneh od dneva, ko je taka sprememba nastala oziroma so zanjo izvedeli.
VI. ODGOVORNOST ZA RESNIČNOST PODATKOV 
10. člen 
Vlagatelj je materialno in kazensko odgovoren za resničnost podatkov, ki jih navede v vlogi in priloži k vlogi.
Če pristojni organ ugotovi, da so bili posredovani neresnični podatki ob vložitvi zahteve za uveljavljanje posamezne pravice po tem pravilniku ali da pogoji za pridobitev pravice do subvencije po tem pravilniku niso več izpolnjeni, občinska uprava izda odločbo o prenehanju te pravice oziroma o njeni spremembi. V tem primeru je vlagatelj dolžan v roku 8 dni od izstavitve obračuna oziroma zahtevka, na transakcijski račun Občine Dol pri Ljubljani vrniti sredstva za celotno neupravičeno obdobje prejemanja subvencije, skupaj z zakonsko določenimi zamudnimi obrestmi. V primeru, da vlagatelj dolgovanih sredstev v roku ne vrne, Občina Dol pri Ljubljani pred pristojnim sodiščem začne postopek izterjave.
VII. VAROVANJE OSEBNIH PODATKOV 
11. člen 
Podatki na vlogi za uveljavljanje subvencije so osebni podatki, ki morajo biti varovani v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov in drugimi področnimi predpisi. Vse osebe, ki imajo v postopku uveljavljanja subvencije in pri izvajanju plačil vpogled v osebne podatke vlagatelja in otroka, so jih dolžne varovati kot poklicno skrivnost in zavarovati tako, da se nepooblaščenim osebam onemogoči dostop do njih.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
12. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati:
– Pravilnik o merilih in postopku za dodeljevanje mesečnih subvencij za otroke, ki niso vključeni v programe vrtca (Uradni list RS, št. 63/10)
– Pravilnik o spremembi Pravilnika o merilih in postopku za dodeljevanje mesečnih subvencij za otroke, ki niso vključeni v programe vrtca (Uradni list RS, št. 59/13).
Št. 602-0003/2022
Dol pri Ljubljani, dne 21. aprila 2022
Župan 
Občine Dol pri Ljubljani 
Željko Savič 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti