Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2022 z dne 6. 5. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2022 z dne 6. 5. 2022

Kazalo

1365. Pravilnik o usposabljanju in preverjanju usposobljenosti strokovnjakov in svetovalcev v hiši za otroke, stran 4606.

  
Na podlagi 38. člena Zakona o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke (Uradni list RS, št. 54/21) minister za pravosodje izdaja
P R A V I L N I K 
o usposabljanju in preverjanju usposobljenosti strokovnjakov in svetovalcev v hiši za otroke 
I. SPLOŠNA DOLOČBA 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik ureja usposabljanja, ki jih organizira Javni zavod Hiša za otroke (v nadaljnjem besedilu: zavod) v skladu z zakonom, ki ureja zaščito otrok v kazenskem postopku in njihovo celostno obravnavo v hiši za otroke (v nadaljnjem besedilu: zakon), ter podrobneje določa pogoje za pristop k preizkusu usposobljenosti in način preverjanja usposobljenosti za:
– strokovnjake za pomoč pri zaslišanju otrok v zavodu (v nadaljnjem besedilu: strokovnjak);
– svetovalce za izvajanje krizne podpore in psihosocialne pomoči otrokom in njihovim družinskim članom (v nadaljnjem besedilu: svetovalec).
II. USPOSABLJANJA 
2. člen 
(vrste usposabljanj) 
(1) Zavod organizira redna usposabljanja ter multidisciplinarna in medinstitucionalna usposabljanja.
(2) Redna usposabljanja se izvajajo kot dodatna usposabljanja:
– za kandidate za strokovnjake in za kandidate za svetovalce (v nadaljnjem besedilu: vstopna usposabljanja);
– za strokovnjake in za svetovalce (v nadaljnjem besedilu: obnovitvena usposabljanja).
(3) Zavod z namenom ozaveščanja organizira za strokovnjake z različnih področij, ki se ukvarjajo z otroki, multidisciplinarna in medinstitucionalna usposabljanja z delovnega področja zavoda v skladu z letnim programom dela, na pobudo tretjih oseb pa v okviru svojih prostorskih, kadrovskih, tehničnih in finančnih možnosti.
(4) Zavod objavi informacije o usposabljanju ter rok in način za oddajo prijav na svoji spletni strani najmanj osem dni pred predvidenim usposabljanjem.
3. člen 
(način izvajanja usposabljanj) 
(1) Vstopna usposabljanja se organizirajo glede na kadrovske potrebe zavoda in se za kandidate za strokovnjake izvajajo po programu iz 4. člena tega pravilnika, za kandidate za svetovalce pa po programu iz 5. člena tega pravilnika.
(2) Obnovitvena usposabljanja za strokovnjake in svetovalce se izvajajo periodično v skladu z letnim programom zavoda, vendar najmanj enkrat letno.
(3) Zavod lahko določi, da se posamezna usposabljanja izvajajo hkrati kot vstopna usposabljanja za kandidate za strokovnjake in kandidate za svetovalce, oziroma hkrati kot obnovitvena usposabljanja za strokovnjake in svetovalce, lahko pa dovoli tudi udeležbo zunanjih strokovnjakov z različnih področij, ki se ukvarjajo z otroki.
(4) Usposabljanja iz tega člena se praviloma izvajajo v zavodu, lahko pa se organizirajo tudi z napotitvijo udeležencev na izbrana usposabljanja doma ali v tujini.
4. člen 
(program vstopnega usposabljanja za kandidata za strokovnjaka) 
(1) Program vstopnega usposabljanja za kandidata za strokovnjaka obsega teoretični in praktični del.
(2) Teoretični del se zagotavlja s predavanji, delavnicami in drugimi oblikami dodatnega usposabljanja z naslednjih vsebinskih področij:
– ustavna ureditev Republike Slovenije, organizacija in delovanje pravosodja, sodni postopki, zlasti kazenski postopki, s poudarkom na pravilih o dokazovanju, in postopki v zvezi s preprečevanjem nasilja v družini, varstvom in pomočjo žrtvam nasilja;
– mednarodne konvencije s področja otrokovih pravic;
– otroška in mladostniška psihologija;
– standardi kakovosti in protokoli Barnahus;
– protokol za izvedbo zaslišanj otrok v zavodu.
(3) Praktični del se zagotavlja z izvajanjem simuliranih zaslišanj otrok v skladu s protokolom o zaslišanju otrok v zavodu.
(4) Zavod določi podrobnejše vsebine, trajanje in obseg teoretičnega in praktičnega dela vstopnih usposabljanj za kandidate za strokovnjaka iz drugega in tretjega odstavka tega člena v programu vstopnega usposabljanja za kandidata za strokovnjaka.
5. člen 
(program vstopnega usposabljanja za kandidata za svetovalca) 
(1) Program vstopnega usposabljanja za kandidata za svetovalca se zagotavlja s predavanji, delavnicami in drugimi oblikami usposabljanja z naslednjih vsebinskih področij:
– otroška in mladostniška psihologija;
– uveljavljene metode za preprečevanje nasilja v družini;
– ukrepi za varstvo koristi otroka po predpisih, ki urejajo družinska razmerja;
– temeljna znanja ustavne ureditve Republike Slovenije, organizacije in delovanja pravosodja, sodnih postopkov, zlasti kazenskih postopkov, s poudarkom na pravilih o dokazovanju, in postopkov v zvezi s preprečevanjem nasilja v družini, varstvom in pomočjo žrtvam nasilja;
– mednarodne konvencije s področja otrokovih pravic;
– standardi kakovosti in protokoli Barnahus;
– priporočene metode in tehnike krizne podpore otrokom ter psihosocialne pomoči otrokom in njihovim družinskim članom, ki se izvajajo v zavodu.
(2) Zavod določi podrobnejše vsebine, trajanje in obseg vstopnih usposabljanj za kandidate za svetovalca iz prejšnjega odstavka v programu vstopnega usposabljanja za kandidata za svetovalca.
6. člen 
(obnovitvena usposabljanja) 
(1) Strokovnjak in svetovalec se obnovitveno usposabljata tako, da se vsako leto udeležita najmanj enega predavanja, delavnice ali druge oblike usposabljanja za pridobivanje dodatnih praktičnih znanj in veščin s kateregakoli področja iz drugega ali tretjega odstavka 4. člena tega pravilnika oziroma prvega odstavka prejšnjega člena.
(2) Redno udeleževanje na obnovitvenih usposabljanjih se upošteva pri obdobnem in letnem ocenjevanju delovne uspešnosti ter je eden od pogojev za napredovanje strokovnjakov in svetovalcev, ki so javni uslužbenci, na delovnem mestu oziroma v nazivu v višji plačni razred.
(3) Udeleževanje na obnovitvenih usposabljanjih je tudi eden od pogojev za sodelovanje z osebami, s katerimi se zavod povezuje pri izvajanju krizne podpore in psihosocialne pomoči.
III. DELO STROKOVNJAKA IN SVETOVALCA V ZAVODU 
7. člen 
(pogoji za delo strokovnjaka in svetovalca v zavodu) 
(1) Pogoji, ki jih mora za delo v zavodu izpolnjevati strokovnjak, so:
– izobrazba v skladu z zakonom;
– najmanj pet let delovnih izkušenj z delom z otroki;
– opravljeno vstopno usposabljanje v skladu s 4. členom tega pravilnika;
– uspešno opravljen preizkus preverjanja usposobljenosti v zavodu;
– redno udeleževanje na obnovitvenih usposabljanjih v skladu s prejšnjim členom.
(2) Pogoji, ki jih mora za delo v zavodu izpolnjevati svetovalec, so:
– izobrazba v skladu z zakonom;
– najmanj tri leta delovnih izkušenj z delom z otroki;
– opravljeno vstopno usposabljanje v skladu s 5. členom tega pravilnika;
– uspešno opravljen preizkus preverjanja usposobljenosti v zavodu;
– redno udeleževanje na obnovitvenih usposabljanjih v skladu s prejšnjim členom.
(3) Kot delovne izkušnje iz druge alineje prvega odstavka in druge alineje drugega odstavka tega člena se šteje samostojno ali v sodelovanju z drugimi strokovnjaki izvajanje ali nadziranje pogovornih obravnav otrok z namenom izvajanja kazenskih postopkov ali z namenom diagnosticiranja duševnih bolezni, duševnih motenj ali duševnih težav ter samostojno ali v sodelovanju z drugimi strokovnjaki izvajanje ali nadziranje psihološkega oziroma psihosocialnega svetovanja.
8. člen 
(način preverjanja pogojev za delo strokovnjaka in svetovalca v zavodu) 
(1) Izpolnjevanje pogojev iz prve in druge alineje prvega odstavka prejšnjega člena oziroma prve in druge alineje drugega odstavka prejšnjega člena se preveri z vpogledom v predložene listine, odločbe, potrdila, izjave in druga dokazila, s katerimi se izkazujejo zatrjevana stopnja in smer izobrazbe ter zahtevane delovne izkušnje.
(2) Izpolnjevanje pogoja iz tretje alineje prvega odstavka prejšnjega člena oziroma tretje alineje drugega odstavka prejšnjega člena se izkazuje s potrdilom izvajalca usposabljanja o opravljenem vstopnem usposabljanju kandidata za strokovnjaka oziroma kandidata za svetovalca.
(3) Izpolnjevanje pogoja iz četrte alineje prvega odstavka prejšnjega člena oziroma četrte alineje drugega odstavka prejšnjega člena se izkazuje s potrdilom zavoda o uspešno opravljenem preizkusu preverjanja usposobljenosti v zavodu.
(4) Izpolnjevanje pogojev iz pete alineje prvega odstavka prejšnjega člena oziroma pete alineje drugega odstavka prejšnjega člena se izkazuje s potrdili institucij, ki so izvedle posamezna usposabljanja.
IV. POSTOPEK PREVERJANJA USPOSOBLJENOSTI 
9. člen 
(seznama) 
(1) Posamezniki, ki so lahko člani komisij za preverjanje usposobljenosti v zavodu, so strokovnjaki za kazensko pravo ali kriminologijo, strokovnjaki za otroško in mladinsko psihologijo ali pedopsihiatrijo, ter strokovnjaki specialnih področij socialnega dela, pedagogike in podobnih študijskih smeri najmanj druge stopnje, ki so v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščene na najmanj osmo raven, ali enakovredne izobrazbe, pridobljene v tujini, ki je v Republiki Sloveniji priznana v skladu z zakonom, ki ureja priznavanje in vrednotenje izobraževanja.
(2) Strokovnjaki za otroško in mladinsko psihologijo ali pedopsihiatrijo ter strokovnjaki specialnih področij socialnega dela, pedagogike in podobnih študijskih smeri iz prejšnjega odstavka morajo izkazati tudi najmanj sedemletne izkušnje z individualnimi ali skupinskimi obravnavami otrok, med njimi zlasti tistih otrok, ki so oškodovanci ali priče kaznivih dejanj in mladoletnih storilcev kaznivih dejanj.
(3) Posameznike iz prvega odstavka na predlog zavoda imenuje minister, pristojen za pravosodje (v nadaljnjem besedilu: minister).
(4) Ministrstvo, pristojno za pravosodje, vpiše strokovnjake za kazensko pravo in kriminologijo iz prejšnjega odstavka v kazenskopravni seznam, vse ostale strokovnjake iz prvega odstavka tega člena pa v seznam strokovnjakov za otroško in mladinsko psihologijo.
10. člen 
(komisija za preverjanje usposobljenosti) 
(1) Komisija za preverjanje usposobljenosti, pred katero kandidat za strokovnjaka ali kandidat za svetovalca opravlja preizkus usposobljenosti (v nadaljnjem besedilu: komisija), je sestavljena iz treh članov, in sicer:
– predsednika, ki skrbi za pravilnost poteka preizkusa preverjanja usposobljenosti,
– člana, ki je strokovnjak za kazensko pravo ali kriminologijo in je vpisan v kazenskopravni seznam, in
– člana, ki je strokovnjak za psihologijo, pedopsihiatrijo, socialno delo ali pedagogiko v skladu s prvim odstavkom prejšnjega člena ter je vpisan v seznam strokovnjakov za otroško in mladinsko psihologijo.
(2) Člane komisije iz prejšnjega odstavka imenuje direktor zavoda.
11. člen 
(obvestilo) 
V obvestilu, ki ga izda direktor zavoda, se določijo dan, ura in kraj opravljanja preverjanja usposobljenosti ter sestava komisije. Obvestilo se objavi na spletnih straneh zavoda najmanj pet delovnih dni pred dnem, ki je določen za dan opravljanja preverjanja usposobljenosti. Če so zavodu kandidati za strokovnjake oziroma kandidati za svetovalce znani, jim lahko sporoči, da je obvestilo objavljeno na spletnih straneh zavoda.
12. člen 
(odstop od preizkusa usposobljenosti) 
(1) Če kandidat za strokovnjaka oziroma kandidat za svetovalca brez opravičljivega razloga ne pristopi k preizkusu usposobljenosti oziroma o odstopu od preizkusa usposobljenosti pisno ne obvesti zavoda najmanj tri dni pred določenim rokom za preizkus usposobljenosti, ali odstopi, ko je že začel opravljati preizkus usposobljenosti, se šteje, da preizkusa usposobljenosti ni opravil.
(2) Kandidat za strokovnjaka oziroma kandidat za svetovalca lahko zaprosi za nov termin za pristop k preizkusu usposobljenosti, če navede razloge in predloži dokaze, ki opravičujejo izostanek od predvidenega termina za opravljanje preizkusa usposobljenosti.
(3) Zaprosilo s priloženimi dokazili o razlogih iz prejšnjega odstavka sporoči kandidat za strokovnjaka oziroma kandidat za svetovalca zavodu najmanj tri delovne dni pred predvidenim datumom za preizkus usposobljenosti. Če zaprosila iz opravičljivih razlogov v tem roku ne more vložiti, ali če iz opravičljivih razlogov odstopi, ko je že začel opravljati preizkus usposobljenosti, pa mora predložiti zaprosilo s priloženimi dokazili o razlogih nemudoma po prenehanju razlogov, vendar najpozneje v treh delovnih dneh po prvem predvidenem terminu za preizkus usposobljenosti.
(4) Direktor zavoda preuči navedbe, vpogleda dokazila in presodi, ali so razlogi izostanka odraz nepričakovanih dogodkov oziroma okoliščin in z njimi povezanih neodložljivih obveznosti kandidata za strokovnjaka oziroma kandidata za svetovalca.
(5) Če direktor zavoda ugotovi, da kandidat za strokovnjaka oziroma kandidat za svetovalca določenega dne ni pristopil k preizkusu usposobljenosti iz opravičljivih razlogov, ali da je iz opravičljivih razlogov odstopil, ko je že začel opravljati preizkus usposobljenosti, tega obvesti, da sme ponovno pristopiti k opravljanju preizkusa usposobljenosti.
13. člen 
(preizkus usposobljenosti) 
(1) Preverjanje znanja za kandidata za strokovnjaka ali svetovalca se opravlja praviloma ustno.
(2) Če iz predloženih dokazil iz prvega odstavka 8. člena izhaja, da ima kandidat za strokovnjaka oziroma kandidat za svetovalca takšno izobrazbo in takšne delovne izkušnje, zaradi katerih je po mnenju komisije posebej dobro usposobljen za opravljanje del in nalog na delovnem mestu, za katerega kandidira, lahko komisija šteje posamezne dele preizkusa usposobljenosti kot opravljene že na podlagi teh dokazil. Komisija obseg priznanih vsebin, razloge za svojo odločitev in dokazila natančno obrazloži v zapisniku o preizkusu usposobljenosti.
14. člen 
(uspeh) 
(1) Komisija oceni uspeh kandidata za strokovnjaka in kandidata za svetovalca z opisno oceno »je opravil/-a« ali »ni opravil/-a«.
(2) Rezultat preverjanja usposobljenosti razglasi predsednik komisije ob navzočnosti članov komisije in kandidata za strokovnjaka oziroma kandidata za svetovalca nemudoma po končanem preizkusu usposobljenosti.
15. člen 
(zapisnik) 
(1) Zapisnikarja, ki vodi zapisnik o preizkusu usposobljenosti, imenuje direktor zavoda izmed javnih uslužbencev zavoda.
(2) Zapisnik vsebuje naslednje podatke: osebne podatke kandidata za strokovnjaka ali kandidata za svetovalca, sestavo komisije, datum opravljanja preizkusa usposobljenosti, ugotovitev o ustreznosti dokazil iz prvega in drugega odstavka 8. člena tega pravilnika, ki morajo biti kot priloge sestavni del zapisnika, vprašanja in povzetek odgovorov kandidata za strokovnjaka oziroma kandidata za svetovalca ter uspešnost opravljanja preizkusa usposobljenosti.
(3) Zapisnik podpišejo predsednik in člana komisije ter zapisnikar.
16. člen 
(potrdilo) 
(1) Komisija izda kandidatu za strokovnjaka oziroma kandidatu za svetovalca potrdilo o uspešno opravljenem preizkusu usposobljenosti nemudoma po opravljenem preverjanju usposobljenosti.
(2) Potrdilo podpiše predsednik komisije.
(3) Potrdilo o uspešno opravljenem preizkusu usposobljenosti se izda v dveh izvodih, od katerih prejme enega kandidat za strokovnjaka oziroma kandidat za svetovalca, drugi pa se arhivira v zavodu.
17. člen 
(izvedbene določbe) 
(1) Administrativno-tehnično in drugo pomoč za delo komisij za preverjanje usposobljenosti ter plačilo za delo in povračilo stroškov članom komisij zagotavlja zavod.
(2) Predsedniku komisije pripada nagrada za delo v komisiji v višini 19,35 eurov bruto za posameznega kandidata, članu komisije pa v višini 12,93 eurov bruto za posameznega kandidata.
(3) Predsednik in člana komisij za preverjanje usposobljenosti so upravičeni tudi do povračila stroškov v zvezi z delom v komisiji v skladu s predpisom, ki ureja sejnine in povračila stroškov v javnih skladih, javnih agencijah, javnih zavodih in javnih gospodarskih zavodih.
V. PREHODNI IN KONČNA DOLOČBA 
18. člen 
(strokovnjaki za zaslišanja otrok v prehodnem obdobju) 
Šteje se, da uradna oseba policije izpolnjuje pogoj uspešno opravljenega dodatnega usposabljanja, če je opravila usposabljanje za izvedbo forenzičnega intervjuja z otrokom ter osnovno usposabljanje s področja zlorab in zanemarjanja otrok (BASE – CAN) v okviru projekta 2030-20-0007 »Formalizacija hiše za otroke Barnahus – PROMISE 3«, ki je v okviru Načrta razvojnih programov 2022–2025 iz Priloge 3 sestavni del Sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2022 (Uradni list RS, št. 187/21).
19. člen 
(sprejem programov) 
Direktor sprejme program vstopnega usposabljanja za kandidate za strokovnjaka in program vstopnega usposabljanja za kandidate za svetovalca v treh mesecih od uveljavitve tega pravilnika.
20. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-581/2021
Ljubljana, dne 29. aprila 2022
EVA 2021-2030-0041
Marjan Dikaučič 
minister 
za pravosodje 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti