Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2022 z dne 8. 4. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2022 z dne 8. 4. 2022

Kazalo

1040. Odlok o turističnem vodenju na turističnem območju Mestne občine Slovenj Gradec, stran 3132.

  
Na podlagi 13. in 39. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 13/18: ZSRT-1), 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 29/11 – uradno prečiščeno besedilo, 21/13, 111/13, 74/14 – odl. US, 92/14 – odl. US, 32/16, 15/17 – odl. US, 73/19 – odl. US, 175/20 – ZIUOPDVE in 5/21 – odl. US; ZP-1), 17. člena Statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 91/20 – UPB-3) je Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec na 31. redni seji dne 23. 3. 2022 sprejel
O D L O K 
o turističnem vodenju na turističnem območju Mestne občine Slovenj Gradec 
I. UVODNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem odlokom se za območje Mestne občine Slovenj Gradec določa pogoje za opravljanje dejavnosti turističnega vodenja v Mestni občini Slovenj Gradec.
2. člen 
Dejavnost lokalnega turističnega vodenja je strokovno vodenje obiskovalcev na območju Mestne občine Slovenj Gradec.
3. člen 
(1) Izvajanje lokalne turistične vodniške službe po tem odloku pomeni spremljanje in vodenje domačih in tujih obiskovalcev, razkazovanje in strokovno pojasnjevanje naravnih in kulturnih znamenitosti, zgodovinskih spomenikov, pomembnih dogodkov, umetniških del, etnografskih in drugih znamenitosti na območju Mestne občine Slovenj Gradec.
(2) Lokalno turistično vodniško službo na območju Mestne občine Slovenj Gradec organizira in vodi Turistično informacijski center Slovenj Gradec v okviru Javnega zavoda za turizem, šport, mladinske in socialne programe Spotur Slovenj Gradec (v nadaljevanju Javni zavod Spotur).
(3) Zaradi lažjega razumevanja je v besedilu odloka uporabljana moška slovnična oblika, razume pa se smiselno v obeh oblikah spola.
II. OPREDELITEV POJMA TURISTIČNEGA VODNIKA 
4. člen 
(1) Po tem odloku je turistični vodnik za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec fizična oseba, ki je za to strokovno usposobljena in je vpisana v register vodnikov, ki ga za Mestno občino Slovenj Gradec vodi Javni zavod Spotur. Turistični vodnik za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec domačim in tujim obiskovalcem razkazuje in strokovno pojasnjuje naravne in kulturne zanimivosti, zgodovinske, etnografske in kulinarične posebnosti ter druge znamenitosti v Mestni občini Slovenj Gradec.
(2) Dejavnost turističnega vodenja lahko na turističnem območju opravlja tudi oseba, ki se izkazuje z licenco Gospodarske zbornice Slovenije za turističnega vodnika.
(3) Strokovni delavci v muzejih, galerijah, turistično informacijskem centru, šolah, cerkvah in drugih objektih, v katerih opravljajo delo vodnika v okviru svoje redne zaposlitve, planinski in jamski vodniki, vodniki po učnih, gozdnih in kolesarskih poteh niso turistični vodniki za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec.
III. STROKOVNA USPOSOBLJENOST TURISTIČNEGA VODNIKA ZA TURISTIČNO OBMOČJE MESTNE OBČINE SLOVENJ GRADEC IN POGOJI ZA OPRAVLJANJE DEJAVNOSTI 
5. člen 
Turistični vodnik za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec mora izpolnjevati naslednje pogoje:
– ima najmanj srednjo stopnjo strokovne izobrazbe (V. stopnja),
– ima pridobljeno znanje vsaj enega tujega jezika za stopnjo najmanj srednje strokovne izobrazbe (V. stopnja), (znanje se dokazuje s spričevalom ali s potrdilom o uspešno zaključenem tečaju tujega jezika),
– ima uspešno opravljen preizkus strokovnega usposabljanja za turističnega vodnika za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec,
– je vpisan v register turističnih vodnikov za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec.
– Turistični vodnik, ki ima licenco Gospodarske zbornice Slovenije, se lahko z izpolnjevanjem pogojev iz prvih treh alinej tega člena, vpiše v register turističnih vodnikov za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec.
6. člen 
Pri izpolnitvi zahtevanih pogojev iz 5. člena bo kandidat pridobil izkaznico za opravljanje lokalne turistične vodniške službe za lokalno območje Mestne občine Slovenj Gradec izdajatelja Javnega zavoda Spotur, ki je s strani Mestne občine Slovenj Gradec pooblaščen za organizacijo izobraževanja.
7. člen 
(1) Javni zavod Spotur po pooblastilu Mestne občine Slovenj Gradec organizira in koordinira usposabljanje za turistične vodnike za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec, izvaja pa ga izobraževalna ustanova, ki jo izbere Javni zavod Spotur. Po zaključnem tečaju usposabljanja kandidatov za turistične vodnike za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec se opravi preizkus znanja, ki ga ocenjuje strokovno usposobljena komisija, ki jo s sklepom imenuje Javni zavod Spotur.
(2) Oseba, ki ni uspešno opravila strokovnega preizkusa znanja, lahko v roku 30 dni ponovno pristopi k preizkusu znanja.
8. člen 
Izkaznica iz 6. člena tega odloka vsebuje:
– ime, priimek in kraj stalnega prebivališča vodnika,
– fotografijo vodnika,
– kraj in datum izdaje izkaznice ter veljavnost izkaznice,
– žig in podpis odgovorne osebe ter
– zaporedno evidenčno številko iz registra.
IV. REGISTER TURISTIČNIH VODNIKOV TURISTIČNEGA OBMOČJA 
9. člen 
(1) Osebe, ki jim je bilo izdano potrdilo o strokovni usposobljenosti za turističnega vodnika za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec, se morajo pred začetkom izvajanja dejavnosti vpisati v register turističnih vodnikov za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec, ki ga vodi Javni zavod Spotur. Z vpisom pridobijo naziv »Turistični vodnik za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec«.
(2) Seznam turističnih vodnikov je javen in dostopen na spletni strani Javnega zavoda Spotur. Seznam obsega najmanj ime in priimek turističnega vodnika in navedbo tujega jezika, v katerem lahko izvaja vodenje.
10. člen 
Register turističnih vodnikov turističnega območja Mestne občine Slovenj Gradec vsebuje naslednje podatke:
– zaporedno evidenčno številko,
– datum vpisa,
– ime in priimek,
– naslov stalnega prebivališča, številko telefona ter e-naslov,
– podatke o znanju tujih jezikov,
– matično in davčno številko,
– podatke o številu ur vodenja za preteklo leto,
– dokazila o strokovnem znanju in usposobljenosti.
11. člen 
(1) Po vpisu v register turistični vodniki za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec pridobijo licenco z veljavnostjo treh let. Po preteku 3 let se mu licenca lahko podaljša za naslednje 3-letno obdobje v primeru, da je imel v tem obdobju opravljenih najmanj 20 ur vodenj ter na njegovo delo turističnega vodnika ni bilo več kot treh utemeljenih pritožb. Opravljene ure vodenja dokazuje z dnevnikom vodenja, ki ga turistični vodnik za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec prejme ob vpisu v register.
(2) Stroške izobraževanja ter stroške vpisa (izkaznice) v register turističnih vodnikov krije turistični vodnik sam, v kolikor ni dogovorjeno drugače.
12. člen 
(1) Dejavnost turističnega vodenja lahko opravlja samo turistični vodnik, ki ima veljavno licenco in se ravna po določilih Kodeksa turističnega vodnika. Pri vodenju morajo turistični vodniki na vidnem mestu nositi veljavno izkaznico, ki jo izda pooblaščena organizacija, in voditi dnevnik vodenja, kjer je navedeno, kdo je naročil vodenje, program in trajanje vodenja, koliko obiskovalcev je bilo vodeno v posameznem vodenju, kraj oziroma država, od koder so obiskovalci.
(2) Po končanem vodenju naročnik vodenja podpiše dnevnik vodenja, kar velja kot dokazilo o opravljeni storitvi.
V. IZVAJANJE, NAROČILO IN EVIDENCA TURISTIČNIH VODENJ 
13. člen 
(1) Lokalna turistična vodenja se izvajajo v okviru standardnih in naročenih vodenj. Naročila za vodenje sprejema Turistično informativni center Slovenj Gradec oziroma Javni zavod Spotur. V kolikor turistični vodniki za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec sprejmejo naročilo za vodenje neposredno oziroma od drugih naročnikov, morajo vodenje v roku sedmih dni prijaviti Javnemu zavodu Spotur.
(2) Storitve turističnega vodenja za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec se zaračunavajo po sprejetem letnem ceniku, ki ga vsako leto potrdi svet Javnega zavoda Spotur. Javni zavod Spotur in turistični vodnik za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec/naročnik medsebojna plačilna in druga razmerja urejata neposredno skladno z zakonskimi predpisi in drugimi veljavnimi akti.
(3) Turistični vodniki za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec za opravljeno vodenje prejmejo plačilo s strani pristojne lokalne turistične vodniške službe (Javni zavod Spotur), v kolikor je bilo vodenje naročeno preko slednje.
(4) Plačilo se opravi na podlagi števila ur vodenja, razvidnih iz dnevnika vodenja. Predložena in potrjena evidenca opravljenih ur vodenja je podlaga za izplačilo in se arhivira.
14. člen 
(1) Javni zavod Spotur na osnovi poročila turističnega vodnika za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec vodi evidenco o opravljenih turističnih vodenjih, ki jo v obliki letnega poročila posreduje Mestni občini Slovenj Gradec. Poročilo odda turistični vodnik za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec v obliki kopije evidence v dnevniku vodenja, in sicer praviloma v roku 7 dni po opravljenem vodenju, najpozneje pa do konca meseca, ko je vodenje potekalo.
(2) Za kvalitetno opravljeno vodenje se šteje, če v roku 15 dni po opravljenem vodenju ni pisnih pritožb s strani obiskovalcev/uporabnikov vodenja. Če pisna pritožba prispe, se o njej obvesti turističnega vodnika za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec, ki je vodenje opravljal. Ta se mora v roku 8 dni pisno odzvati na pritožbo. O utemeljenosti pritožbe odloča pooblaščena oseba Javnega zavoda Spotur.
VI. NADZOR 
15. člen 
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka izvaja Medobčinski inšpektor in redarstvo, razen če zakon ne določa drugače.
16. člen 
(1) Z globo 200 eurov se za prekršek kaznuje posameznik, če opravlja poklic turističnega vodnika brez opravljenega preizkusa znanja iz prvega odstavka 7. člena tega odloka.
(2) Z globo 50 eurov se za prekršek kaznuje posameznik, če med opravljanjem dejavnosti turističnega vodnika ne nosi izkaznice turističnega vodnika na vidnem mestu v skladu s prvim odstavkom 12. člena tega odloka.
(3) Z globo 200 eurov se za prekršek kaznuje posameznik, če opravlja poklic turističnega vodnika za turistično območje, ne da bi izpolnjeval pogoje iz 5. člena tega odloka.
(4) Zbrane globe so občinski prihodek in se namensko porabijo za spodbujanje razvoja turizma v Mestni občini Slovenj Gradec
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
17. člen 
(1) Pristojni organ začne z vodenjem registra turističnih vodnikov za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec po objavi odloka v Uradnem listu RS.
(2) Osebe, ki so ob uveljavitvi tega odloka že opravljale dejavnost turističnega vodenja na območju Mestne občine Slovenj Gradec, so dolžne v roku treh mesecev od uveljavitve tega odloka Javnemu zavodu Spotur za vodenje registra posredovati dokazila o izpolnjevanju pogojev iz 5. člena tega odloka zaradi vpisa v register.
(3) Če osebe iz drugega odstavka tega člena ne posredujejo v tem roku zahtevanih podatkov za vpis v register, se po preteku tega roka ne smejo več ukvarjati z dejavnostjo turističnega vodenja v Mestni občini Slovenj Gradec.
18. člen 
Javni zavod Spotur v roku 30 dni od začetka veljavnosti tega odloka:
– vzpostavi register turističnih vodnikov za turistično območje Mestne občine Slovenj Gradec,
– pripravi obrazec prijave v register,
– pripravi program strokovnega usposabljanja za opravljanje turističnega vodenja na območju MOSG,
– določi obliko in vsebino izkaznice za turistične vodnike,
– pripravi nalog, ki ga bo izdajal vodnikom za vodenje,
– oblikuje obrazec za vodenje evidence o letnih opravljenih turističnih vodenjih,
– oblikuje dnevnik, ki ga vodnik izpolnjuje za vsako posamezno vodenje,
– zagotovi ostale pogoje za uresničevanje določb tega odloka, ki so v njegovi pristojnosti.
19. člen 
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati Odlok o pogojih opravljanja dejavnosti turističnih vodnikov na turističnem območju Mestne občine Slovenj Gradec, Uradni list RS, št. 96/05 z dne 28. 10. 2005.
20. člen 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0011/2021
Slovenj Gradec, dne 23. marca 2022
Župan 
Mestne občine Slovenj Gradec 
Tilen Klugler 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti