Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2022 z dne 8. 3. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2022 z dne 8. 3. 2022

Kazalo

647. Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za javno povezovalno pot »Vrtec« (znotraj EUP ME53-OPPN*, ME55-OPPN* in ME 58-OPPN*), stran 1731.

  
Na podlagi 77. in 119. člena Zakona o urejanju prostora (ZUreP-2, Uradni list RS, št. 61/17) in 72. člena Statuta Občine Mežica (Uradni list RS, št. 60/17) je Občinski svet Občine Mežica na 20. redni seji dne 16. 2. 2022 sprejel
O D L O K 
o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za javno povezovalno pot »Vrtec« (znotraj EUP ME53-OPPN*, ME55-OPPN* in ME 58-OPPN*) 
(Identifikacijska številka prostorskega akta: 1756) 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(sprejem prostorskega akta) 
S tem odlokom se, ob upoštevanju prostorskih sestavin Občinskega prostorskega načrta Občine Mežica (v nadaljnjem OPN, Uradni list RS, št. 55/13, 77/16, 31/17 – teh. popr., 67//18 – popr.) in Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu »ME58-OPPN* (Stoparjevi travniki)« (v nadaljnjem OPPN ST, Uradni list RS, št. 32/17) sprejme Občinski podrobni prostorski načrt za javno povezovalno pot »Vrtec« (znotraj EUP ME53-OPPN*, ME55-OPPN* in ME 58-OPPN*) (v nadaljnjem besedilu: OPPN), ki ga je izdelal ZUM urbanizem, planiranje, projektiranje d.o.o., št. naloge 20026.
2. člen 
(opis prostorske ureditve) 
(1) Načrtuje se dostopno-dovozna pot (CC-SI-21121) s spremljajočim programom, opredeljenim v 6. členu tega odloka, do zahodnega dela Vrtca Mežica, v obliki skupnega prometnega prostora (t. i. shared space), ki predstavlja javni prostor oziroma prometno površino, kjer ni delitve glede na različne uporabnike prostora oziroma motorizirane in nemotorizirane udeležence v prometu, na primer na vozne pasove in pločnike, temveč vsi udeleženci souporabljajo vso površino, pri čemer imajo pešci prednost.
(2) Urbanistična zasnova je določena ob upoštevanju konfiguracije terena, velikosti gradbene parcele, poteka obstoječe javne infrastrukture, vključno z varovalnimi koridorji, zahtevami izhajajočimi iz veljavnih prostorskih aktov ter možnosti dostopa do zadevnih in sosednjih zemljiških parcel.
(3) Na območju je predvidena ureditev vse potrebne gospodarske javne infrastrukture, grajenega javnega dobra in ureditev robnih površin na južnem in vzhodnem delu sklopa Teniških igrišč.
3. člen 
(vsebina odloka) 
(1) Ta odlok določa območje OPPN; funkcionalne, oblikovalske in krajinske rešitve prostorskih ureditev; zasnovo projektnih rešitev in pogojev glede priključevanja objektov na gospodarsko javno infrastrukturo in grajeno javno dobro, povezave s sosednjimi območji, parcelacijo, rešitve in ukrepe za celostno ohranjanje kulturne dediščine, varovanje okolja, naravnih virov in ohranjanja narave, rešitve in ukrepe za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, etapnost izvedbe, dopustna odstopanja ter obveznosti investitorjev in izvajalcev.
(2) Sestavine iz prejšnjega odstavka so razložene in grafično prikazane v OPPN, ki obsega tekstualni in grafični del. Grafični del vsebuje:
1
Izsek iz kartografskega dela OPN Občine Mežica
M 1:2.000
2
Območje podrobnega načrta z obstoječim parcelnim stanjem 
M 1:1.000
3
Prikaz vplivov in povezav s sosednjimi območji
M 1:1.500
4
Ureditvena situacija
M 1:500
5
Karakteristični prerezi
M 1:50
6
Zasnova poteka omrežij GJI in priključevanja objektov
M 1:500
7
Načrt parcelacije
M 1:500
II. OBMOČJE OPPN 
4. člen 
(območje OPPN) 
(1) Območje obravnave se nahaja v mestu Mežica, znotraj stavbnega otoka Partizanska cesta (v nadaljnjem R2 425-1265) – Malgajeva ulica (v nadaljnjem JP757651) – Ulica kralja Matjaža (v nadaljnjem JP757791) – Šolska pot (v nadaljnjem JP757661).
(2) Velikost območja OPPN znaša 0,21 ha.
(3) Območje OPPN v skladu z geodetskim načrtom obsega zemljišča ali dele zemljišč s parcelnimi številkami 634/10, 636/2, 637/1, 638/1 in 638/2, vse k.o. Mežica.
(4) Območje OPPN je določeno s tehničnimi elementi, ki omogočajo prikaz meje tega območja v naravi. Koordinate tehničnih elementov so razvidne iz grafičnega dela, karta 7 »Načrt parcelacije«.
III. FUNKCIONALNE, OBLIKOVALSKE IN KRAJINSKE REŠITVE PROSTORSKIH UREDITEV 
5. člen 
(pogoji za gradnjo zahtevnih, manj zahtevnih, nezahtevnih in enostavnih objektov) 
(1) Na celotnem območju OPPN ni dovoljeno graditi oziroma postavljati (ne glede na zahtevnost):
– stanovanjskih ali nestanovanjskih stavb,
– gradbeno-inženirskih objektov (GIO), razen:
– lokalnih cest in javnih poti ali nekategoriziranih cest; 
– lokalnih cevovodov, lokalnih (distribucijskih) elektroenergetskih vodov in lokalnih (dostopkovnih) komunikacijskih omrežij; 
– otroških in drugih javnih igrišč; 
– javnih vrtov in parkov; 
– ograj, ograj za zaščito pred hrupom in opornih zidov. 
(2) Na celotnem območju OPPN je dovoljeno (ne glede na zahtevnost):
– trajno preoblikovati teren (nasipi, izkopi in odkopi, utrjene površine …), razen izvedbe gozdnih vlak in urbanih vrtov;
– opremljati odprte površine (urbana oprema, ekološki otoki, spominska obeležja in informativni panoji), razen z objekti za oglaševanje;
– postavljati grajene prostore na drevesu, nepokrita prezentirana arheološka najdišča in ruševine ter merilna mesta za opazovanje naravnih pojavov, naravnih virov in stanja okolja.
6. člen 
(funkcionalne rešitve) 
(1) Na območju OPPN je predvidena gradnja in zaokrožitev grajenega javnega dobra (GJD) in priključkov nanj, gradnja in zaokrožitev gospodarske javne infrastrukture (GJI), komercialnih energetskih in komunikacijskih vodov, ureditve in doureditev zasebnih prometnih površin za gibajoči in mirujoči promet, postavitev urbane opreme ter ureditev javnih zelenih površin (zelenic, zasaditev ipd.)
(2) Ureditev dovozne ceste okvirne dolžine 130,00 m in širine 10,00 m mora izpolnjevati naslednje funkcionalne zahteve:
– javna promenada z omejenim prometnim tokom (dovoz in odvoz otrok v vrtec in dovoz/odvoz do lokalne zazidave),
– območje umirjenega prometa z omejitvijo hitrosti na 5 ali 10 km/h,
– prostor je (v smeri sever/jug) razdeljen na tri dele, od katerega je osrednji širok največ 4,50 m in namenjen tudi prevozu motoriziranih vozil,
– zgornji/severni in spodnji/južni del promenade sta širine cca 2,75 m, zasajena z enorednima drevoredoma in namenjena prvenstveno pešcem; Motornim vozilom je prevoz omogočen zgolj južno od območja OPPN, kjer se skladno z določili tretjega odstavka 14. člena tega odloka omogoči izvedba priključevanja dveh hišnih dovozov območja »A«, kot ga opredeljuje OPPN ST,
– z območja OPPN se, razen za potrebe intervencij, ne dovoljuje urejanje nobenih dovozov ali uvozov k predvideni zazidavi ene ali več večstanovanjskih stavb na območju severno in severozahodno od območja OPPN oziroma povezovalnih cest med javno povezovalno cesto »Vrtec« in JP757651.
(3) Zagotovi se kratkotrajno parkiranje z enorednim parkiranjem in obračanjem (8 parkirnih mest). Eno parkirno mesto se zagotavlja nezasedeno za potrebe obračanja. Območje namenjeno parkiranju se lahko uporablja tudi kot večnamenska površina, v ta namen se izvede zapora pred prometom z dvižno verigo. Polnilnih mest za električne avtomobile se ne zagotavlja zaradi omejenega časa uporabe parkirnih mest (npr. 15 min).
(4) Na vzhodni strani sklopa Teniških igrišč se, iz nivoja teniških igrišč na nivo promenade, uredi klančina širine 4 m in naklona 6 %.
(5) Sočasno se uredi navezava na pešpot skozi Angleški park širine 2,4 m. S te poti je iz severne strani predvidena tudi navezava na novi glavni vhod v vrtec.
(6) Vse talne površine in urbano opremo znotraj OPPN se opremi s taktilnim vodilnim sistemom za slepe in slabovidne.
(7) Instalacije v cestnem telesu se izvedejo kot napeljave v posebnih ceveh, ki omogočajo popravila in obnovo brez kasnejših posegov v cestno telo; prečnega prekopa povoznic in pohodnic se ne dovoljuje.
7. člen 
(oblikovalske rešitve) 
(1) Vsi stiki med različnimi funkcionalnimi površinami morajo biti brez arhitekturnih ovir oziroma enonivojski, tako da se zagotavlja univerzalna dostopnost. Ločnice med različnimi površinami morajo biti vidne oziroma čitljive tudi slepim oziroma ljudem z motnjami v vidu. (npr. skrite kanalete za odvodnjavanje, kovinski ločilni trakovi, razlike v materialu).
(2) Vodilo organizacije prometnih površin, urejenih po konceptu skupnega prometnega prostora, je polna enakopravnost, svoboda in spoštovanje prometa tako dvoslednikov, enoslednikov in pešcev tako, da se lahko pešci neovirano gibljejo po polni dolžini in širini celotnega območja OPPN, enosledniki po celotnem osrednjem delu (smer V/Z), manipulativni/parkirni površini ter klančini, dvosledniki pa zgolj po osrednjem delu (smer V/Z), po manipulativni/ parkirni površini in izjemoma tudi po določilih tretjega odstavka 14. člena.
(3) Na južnem in vzhodnem robu teniških igrišč se izgradi nov oporni zid, ki se opremi z urbano opremo in ozeleni. Nad oziroma ob novem opornem zidu se zagotovi nova ograditev teniškega igrišča.
8. člen 
(krajinske rešitve) 
(1) Ob dovozni cesti se izvede zasaditev obojestranskega drevoreda. Za drevo je potrebno zagotoviti min. 16 m2 prostora za prekoreninjenje globine vsaj 80 cm. Okrog debla je potrebno zagotoviti površino velikosti min. 3 m2, ki omogoča trajen prepust zraka in vode (drevesna rešetka).
(2) V neposredni okolici (razdalja ≤ 20,0 m) vrtca in javnih stanovanj je prepovedana uporaba vseh vrst rastlin, ki imajo morebitne strupene plodove ali druge rastlinske dele.
(3) Obvezni sestavni del projektne dokumentacije je tudi načrt krajinske arhitekture.
IV. ZASNOVA PROJEKTNIH REŠITEV IN POGOJEV GLEDE PRIKLJUČEVANJA OBJEKTOV NA GOSPODARSKO JAVNO INFRASTRUKTURO IN GRAJENO JAVNO DOBRO 
9. člen 
(skupne določbe) 
(1) Za načrtovano prometno, energetsko in komunalno infrastrukturo ter infrastrukturo omrežja elektronskih komunikacij se naroči projektno dokumentacijo. Projektiranje in gradnja infrastrukture mora potekati v skladu s projektnimi pogoji posameznih upravljavcev teh objektov in naprav, v kolikor niso v nasprotju s tem odlokom, ter skladno z zakonodajo, ki ureja področje sanitarnega, higienskega in požarnega varstva.
(2) Zasnova prometnega omrežja ter potek komunalnih in energetskih infrastrukturnih objektov in naprav ter omrežja elektronskih komunikacij je razvidna v kartografskem delu karta 5 »Prikaz ureditev poteka obstoječih omrežij in priključevanja objektov na gospodarsko javno infrastrukturo ter grajeno javno dobro«.
10. člen 
(odmiki) 
(1) Medsebojni odmiki med vodi GJI in GJD ter med vodi GJI morajo znašati pri:
– vodovodu pri vzporednem poteku min. 1,00 m oziroma 0,50 m pri križanjih,
– padavinskih in odpadnih voda pri vzporednem poteku min. 1,00 m oziroma 0,50 m pri križanjih.
(2) Pri križanjih in vzporednem vodenju komunalnih vodov s plinovodi je treba upoštevati osnovne zahteve glede kota križanja in varnostnih odmikov med komunalnimi vodi za zagotovitev obratovalne varnosti. Pri plinovodih z največjim delovnim tlakom do vključno 5 barov mora biti:
– kot križanja: od 30 do 90 stopinj,
– višinski odmik pri križanju: najmanj 0,20 m,
– vzdolžni odmik: najmanj 0,40 m.
(3) Pri križanju kanalizacijskega voda s plinovodom mora plinovod potekati nad kanalizacijskim vodom. Pri vzporednem poteku, ko je teme plinovoda više ali v isti višini kot teme kanalizacijskega voda, mora biti varnostni odmik plinovoda z največjim delovnim tlakom do 5 barov od kanalizacijskega voda najmanj 0,50 m. V izjemnih primerih se s posebnimi varnostnimi ukrepi odmik plinovoda od kanalizacijskega voda lahko tudi zmanjša.
11. člen 
(odvajanje odpadnih voda) 
(1) Izvedeta se ločena sistema odvajanja padavinskih in komunalnih odpadnih voda.
(2) Odvodnjo padavinskih voda s prometnih površin in odvodnjo padavinskih vod s parkirnih in manipulativnih površin se uredi preko ustrezno dimenzioniranih usedalnikov in standardiziranih lovilcev olj (SIST EN 858-2), iz katerih se nato vode speljejo v meteorno kanalizacijo (v zahodnem delu območja OPPN, kot to določa peti odstavek 14. člena tega odloka, oziroma ponikovalnico (v vzhodnem delu območja OPPN).
(3) Ustrezna rešitev odvajanja padavinskih voda se določi na osnovi geoloških raziskav.
12. člen 
(elektroenergetsko omrežje) 
(1) Na območju potekajo obstoječi srednje napetostni in nizkonapetostni elektroenergetski podzemni vodi. V primeru poseganja v njihov varovalni pas jih je potrebno, zaradi načrtovanih ureditev, ustrezno preurediti, mehansko zaščititi ali prestaviti.
(2) Načrtovana javna razsvetljava se naveže na obstoječ nizkonapetostni izvod I01 Javna razsvetljava iz transformatorske postaje TP Mežica tenis.
(3) Prečenje energetskega voda preko vlivnika/uvoza iz Ulice kralja Matjaža na OPPN se mora izvesti v obliki podzemnega tunela, dimenzioniranega tudi za speljavo vodov GJI (vodovod …) oziroma tretjih komercialnih infrastrukturnih vodov. Objekt mora biti dimenzioniran v skladu s posameznimi resornimi zakoni oziroma tehničnimi določili.
(4) Vso elektroenergetsko infrastrukturo (novogradnja energetskih vodov in objektov) se projektno obdela v skladu s tehničnimi pogoji, veljavno tipizacijo, veljavnimi tehničnimi predpisi in standardi, ter pridobi upravno dokumentacijo. Elektroenergetska infrastruktura mora biti projektno obdelana v posebni mapi.
13. člen 
(razsvetljava) 
(1) Območje OPPN, ki leži v celoti znotraj območja naselbinske dediščine »Mežica – Trško jedro (EŠD 7635)«, bo opremljeno z zunanjo talno in stebrno razsvetljavo v skladu s kulturno-varstvenimi pogoji pristojnega Zavoda za varstvo kulturne dediščine.
(2) Svetila zunanje razsvetljave ne smejo sevati UV svetlobe in morajo biti oblikovana tako, da ne osvetljujejo neba v skladu s predpisi glede svetlobnega onesnaževanja okolja.
V. POVEZAVE S SOSEDNJIMI OBMOČJI 
14. člen 
(povezane ureditve na sosednjih območjih) 
(1) V južnem delu Angleškega parka se vzpostavi pešpot širine 2.4 m med območjem OPPN in R2 425-1265. Iz poti je predviden tudi nov glavni vhod v vrtec iz severne strani. V severozahodnem vogalu se preoblikuje zemljišče vrtca, kar terja nov potek ograje v dolžini cca 27 m. V zahodnem delu Angleškega parka se izvedejo dodatne zasaditve dreves.
(2) Na severnem robu OPPN se v dolžini cca 8 m ustvari peš povezava načrtovane klančine in pločnika ob JP757651.
(3) Za potrebe dostopa/dovoza/odvoza iz GP A1 in GP A2, kot ju opredeljuje OPPN-ST, na povozne površine iz tega OPPN, se dovoljuje priključitev dveh ločenih hišnih dovozov na zadevno prometno površino pod izrecnim pogojem, da lastniki navedenih GP izvedejo preureditev vertikalnih in horizontalnih gabaritov obstoječih zasebnih dovozno-dostopnih površin GP A1 in GP A2 OPPN ST na lastne stroške in v usklajenosti z drugimi ureditvenimi pogoji tega OPPN.
(4) Z dostopno-dovozne poti do Vrtca Mežica ni možno, razen interventnega dovoza, urejati kakršnegakoli priklopa/dovoza, bodisi za potrebe gradnje ali kasnejše redne uporabe bodoče večstanovanjske gradnje, predvidene severozahodno od območja OPPN.
(5) Zbiralnik za zajem meteorne in zaledne vode iz zahodnega območja OPPN je zgrajen cca 2,00 m od južne strani OPPN oziroma od stičišča mejnic GP A1 in GP A2 OPPN ST.
VI. MERILA IN POGOJI ZA PARCELACIJO 
15. člen 
(parcelacija) 
(1) Parcelacija se izvede v skladu z načrtom parcelacije iz grafičnega dela OPPN, ki je prikazan na karti 7 »Načrt parcelacije«.
(2) Nove parcelne meje so določene s tehničnimi elementi, ki omogočajo njihov prikaz v naravi. Koordinate tehničnih elementov so razvidne iz grafičnega dela, karta 7 »Načrt parcelacije«.
VII. REŠITVE IN UKREPI ZA CELOSTNO OHRANJANJE KULTURNE DEDIŠČINE 
16. člen 
(varstvo kulturne dediščine) 
(1) Območje OPPN v celoti leži v območju kulturnega spomenika Mežica – Trško jedro (EŠD 7635).
(2) V primeru, da bi se arheološke ostaline odkrile ob samih posegih v prostor, bo potrebno izvesti arheološko raziskavo, v času gradnje pa zagotoviti arheološki nadzor nad vsemi zemeljskimi deli.
VIII. REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA IN NARAVNIH VIROV TER OHRANJANJE NARAVE 
17. člen 
(zrak) 
Pri izvajanju odkopa je treba upoštevati naslednje ukrepe:
– preprečiti se mora prašenje ob izkopu in prevozu zemljine in zagotoviti varnost delavcev;
– pri izkopu zemljine se ravna v skladu s predpisom, ki ureja preprečevanje in zmanjševanje emisije delcev z gradbišč;
– odkop zemljine poteka pri optimalni vlažnosti tal, to je med 80 % in 90 % poljske kapacitete v celotni globini izkopa;
– tla se najmanj 24 ur pred izkopom zalijejo z ustrezno količino vode, da se doseže optimalna vlažnost tal, predvsem če izkop poteka po daljšem suhem obdobju;
– priporoča se, da namakanje poteka počasi in daljši čas;
– delavci morajo biti obveščeni o vsebnosti nevarnih snovi v tleh in opremljeni z delovno zaščitno obleko, ki jo po koncu del pustijo na delovišču;
– pri prevozu mora biti zemljina pokrita;
– z vodenjem evidence o količini odpeljane zemljine v skladu s predpisom, ki ureja odpadke, se zagotovi sledljivost pri premeščanju zemljine;
– na utrjenih površinah, kjer se nabira prah, je treba le-tega od tam na primeren način odstraniti tako, da se prepreči njegovo vračanje v prostor.
18. člen 
(varstvo podtalnice) 
(1) Območje OPPN se nahaja izven območij, ki so v skladu s OPN in Odlokom o oskrbi s pitno vodo v Občini Mežica (Uradni list RS, št. 117/07) določena kot vodozbirna območja vodnih virov.
(2) Pri graditvi objektov in izvedbi zunanje ureditve je potrebno upoštevati ukrepe za zaščito podtalnice in podzemnih voda.
19. člen 
(varstvo plodne zemlje) 
(1) Pri gradnji objektov je treba zgornji, rodovitni sloj tal odstraniti in deponirati skladno s predpisi o obremenjevanju tal z vnašanjem odpadkov.
(2) Zgornjega onesnaženega sloja zemljine ni dovoljeno uporabiti za rekultivacije, zunanje ureditve ali izboljšanje kmetijskih zemljišč. Take zemljine tudi ni dovoljeno odlagati na že (okoljsko) sanirane površine.
20. člen 
(ohranjanje narave) 
(1) Na območju OPPN ni evidentiranih varovanih območij na podlagi Zakona o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 96/04 – UPB, 61/06 – ZDru-1, 8/10 – ZSKZ-B, 46/14, 21/18 – ZNOrg, 31/18 in 82/20).
(2) Ob posegih v območjih dreves, ki se ohranijo, je potrebno upoštevati ukrepe za zaščito dreves pri gradnji, ki izhajajo iz SIST DIN 18920:2013.
(3) Ohrani se bukev, ki se nahaja ob načrtovani klančini ob teniškem igrišču.
21. člen 
(sanacija temeljnih tal) 
(1) Pri izvedbi odvodov čiste padavinske vode v obliki disperznega ponikanja v ponikovalnice, je potrebno čiste padavinske vode speljati do globine najmanj 1,00 m pod sedanjo koto terena oziroma tako, da se prekopljeta prvi dve slabše prepustni plasti (humus in rjava drobnozrnata prst (70 %)).
(2) Ne glede na izbiro načina temeljenja objektov (talna plošča ali pasovni temelji) je potrebno odstraniti najmanj prvi dve plasti zemljine do globine najmanj 1,00 m pod točko sedanje povrhnjice terena tako, da bodo objekti v celoti nalegali v prodnato podlago.
(3) Na koti temeljenja objektov je potrebno izvesti obodno drenažo, saj je preperina drobno zrnata in zato le srednje dobro prepustna. Ocenjeni koeficient prepustnosti je 1x10-7 ≤ K ≤ 1x10-4 m/s.
22. člen 
(varstvo pred hrupom) 
(1) Območje OPPN, ki je v OPN opredeljeno kot območje centralnih dejavnosti (CU), spada po določilih Uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 43/18, 59/19) v III. območje varstva pred hrupom. Investitor je dolžan izvesti vse ukrepe varstva pred hrupom za zmanjšanje izpostavljenosti hrupu (konstrukcijski ukrepi in podobno).
(2) V času izvajanja gradbenih del je treba časovno omejiti najbolj hrupna dela v času obratovanja vrtca. Najbolj hrupna dela naj se po možnosti izvajajo, ko v vrtcu ni otrok.
IX. REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI 
23. člen 
(raba prostora za obrambo in zaščito) 
Na območju urejanja ni evidentiranih oziroma predvidenih objektov in naprav za potrebe zaščite in obrambe.
24. člen 
(varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami) 
(1) V primeru nezgod v času gradnje, prometnih nesreč v času obratovanja ali razlitja večjih količin goriv, olj in drugih škodljivih tekočin in materialov, je treba z ukrepi preprečiti izlitja nevarnih snovi v vodotoke in podtalnico in takoj obvestiti najbližji center za obveščanje, policijo ali gasilsko enoto.
(2) Dovozna cesta in utrjene površine ob objektih morajo zagotavljati zadostne prometne, osno obremenilne (vsaj 16 ton/os) in delovne površine za intervencijska vozila.
X. ETAPNOST IZVEDBE PROSTORSKE UREDITVE IN DRUGI POGOJI 
25. člen 
(etapnost) 
Načrtovana prostorska ureditev se izvede v eni etapi.
26. člen 
(posegi izven ureditvenega območja) 
Posegi izven območja OPPN, ki so potrebni za realizacijo OPPN:
– v primeru odvoda zajetih meteornih in zalednih vod iz zahodnega območja OPPN do zbiralnika na stičišču GP A1 in GP A2 OPPN ST, izgradnja priključka na meteorno kanalizacijo preko zemljišč s parc. št. 634/11 in 634/12, k.o. Mežica,
– ustrezna preureditev, mehanska zaščita ali prestavitev obstoječih srednje napetostnih in nizkonapetostnih elektroenergetskih podzemni vodov v primeru poseganja v njihov varovalni pas za potrebe načrtovane ureditve in navezava načrtovane javne razsvetljave na obstoječ nizkonapetostni izvod I01 Javna razsvetljava iz transformatorske postaje TP Mežica tenis.
XI. DOPUSTNA ODSTOPANJA 
27. člen 
(odstopanja glede infrastrukturnih ureditev in parcelacije) 
(1) Odstopanja od tehničnih rešitev (prometna, komunalna in energetska infrastruktura, omrežje elektronskih komunikacij), določenih s tem OPPN, so dopustna, če se v nadaljnjem podrobnejšem proučevanju okoljevarstvenih ali hidroloških ali geoloških ali vodnogospodarskih ali lastniških ali drugih razmer ugotovi, da so z oblikovalskega ali gradbenotehničnega ali okoljevarstvenega vidika možne boljše tehnične rešitve, ki pa ne smejo povečevati negativnega vpliva načrtovanega posega na sosednje objekte in parcele, ne smejo poslabšati videza obravnavanega območja, ne smejo poslabšati bivalnih in delovnih pogojev in ne smejo povečati negativnih vplivov na okolje.
(2) Tehnični elementi za zakoličenje novih parcelnih mej se v skladu z navedenimi tolerancami v tem členu določijo v projektni dokumentaciji v skladu z določili tega odloka.
(3) Pri vseh večjih odstopanjih morajo biti nove rešitve usklajene s pogoji, ki so jih nosilci urejanja prostora podali k temu podrobnemu prostorskemu načrtu. V primeru odstopanj od pogojev je treba ponovno pridobiti mnenje pristojnih nosilcev urejanja prostora. Odstopanja ne smejo biti v nasprotju z javnimi interesi.
XII. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV IN IZVAJALCEV 
28. člen 
(obveznosti investitorja oziroma pobudnika in izvajalcev) 
(1) Območje gradbišča in delovišča je celotno območje tega OPPN.
(2) Pobudnik/investitor načrtovane prostorske ureditve mora v celoti financirati in opremiti območje s potrebno komunalno infrastrukturo v skladu z določili OPPN.
(3) Pred pričetkom del morajo izvajalci del obvestiti upravljavce energetskih in komunalnih naprav zaradi zakoličbe in zaščite le teh v času gradnje. Izvajalci del so obvezani obvestiti lastnike GP A1 in GP A2 OPPN ST o njihovih obveznostih glede izpolnjevanja obveznosti glede hišnih priključkov, kot jih določa tretji odstavek 14. člena v navezavi na 29. člen tega odloka.
(4) Pri načrtovanju, izvedbi in uporabi objekta morajo izvajalci in investitor upoštevati vse pridobljene pogoje nosilcev urejanja prostora, ki so obvezna priloga OPPN (smernice in mnenja nosilcev urejanja prostora).
XIII. PREHODNA IN KONČNE DOLOČBE 
29. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
(1) Z dnem uveljavitve tega odloka v območju tega OPPN preneha veljati Odlok o OPPN »EUP ME58-OPPN* (Stoparjevi travniki)« (Uradni list RS, št. 32/17), razen določil:
a) del II. prvega odstavka 5. člena;
b) druga poved drugega odstavka 7. člena;
c) 11. člen;
d) alineja a) drugega odstavka 17. člena;
e) peti odstavek 18. člena;
f) četrti odstavek 30. člena;
g) osmi odstavek 41. člena in
h) drugi odstavek 42. člena
ter z njimi povezanih grafik.
30. člen 
(vpogled v OPPN) 
(1) Analogna oblika OPPN s prilogami je na vpogled v prostorih Občine Mežica v času uradnih ur občinske uprave.
(2) OPPN v digitalni obliki je na vpogled tudi na spletni strani Občine Mežica.
31. člen 
(nadzor) 
Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvajajo pristojne inšpekcijske službe.
32. člen 
(uveljavitev) 
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3500-0002/2020
Mežica, dne 16. februarja 2022
Župan 
Občine Mežica 
Dušan Krebel 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti