Uradni list

Številka 29
Uradni list RS, št. 29/2022 z dne 4. 3. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 29/2022 z dne 4. 3. 2022

Kazalo

632. Pravilnik o policijskih atašejih, stran 1681.

  
Na podlagi tretjega odstavka 38. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji (Uradni list RS, št. 15/13, 11/14, 86/15, 77/16, 77/17, 36/19, 66/19 – ZDZ, 200/20 in 172/21) minister za notranje zadeve izdaja
P R A V I L N I K 
o policijskih atašejih 
I. UVODNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik ureja način prijave in postopek izbire kandidata za policijskega atašeja, priprave na napotitev, postopek napotitve in prenehanje dela napotenega policijskega atašeja v tujini, poročanje o delu ter finančno spremljanje napotitve.
2. člen 
(policijski ataše) 
(1) Policijski ataše je policist, ki je napoten za določen čas na delo v predstavništvo Republike Slovenije v tujini (v nadaljnjem besedilu: predstavništvo) za opravljanje nalog iz 4. člena tega pravilnika.
(2) Policijski ataše je član osebja predstavništva in sodeluje pri delu predstavništva. O svojem delu redno seznanja vodjo predstavništva in z njim usklajuje aktivnosti ter obveznosti.
(3) Določba prejšnjega odstavka se uporablja tudi v primerih, če je policijski ataše nerezidenčno pristojen za eno ali več tujih držav.
(4) Policijski ataše je dolžan spoštovati mednarodnopravne akte s področja mednarodnih odnosov, pravila mednarodne prakse, predpise države napotitve in pravila, ki urejajo notranji red v predstavništvu.
3. člen 
(odločitev vlade) 
(1) O državi napotitve policijskega atašeja v tujino odloči Vlada Republike Slovenije na predlog ministra za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: minister).
(2) Predlog iz prejšnjega odstavka vsebuje zlasti:
– določbe mednarodnega pravnega akta Republike Slovenije, ki predstavlja pravno podlago za napotitev policijskega atašeja v tujino,
– strateško odločitev Ministrstva za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) na predlog policije za okrepljeno sodelovanje z državo napotitve,
– analizo varnostnih in drugih družbenih dogajanj v državi napotitve, ki vplivajo na stanje javne varnosti v Republiki Sloveniji,
– posebne potrebe policije in
– vzajemen interes države napotitve in Republike Slovenije.
4. člen 
(delovno področje in naloge) 
(1) Policijski ataše v državi napotitve opravlja zlasti naslednje naloge:
– predstavlja in zastopa interese ministrstva ter policije,
– spodbuja, pospešuje in krepi mednarodno policijsko sodelovanje,
– sodeluje z varnostnimi in drugimi organi ter organizacijami države napotitve,
– spremlja stanje javne varnosti v državi ter regiji napotitve in
– opravlja druge naloge na podlagi odločitve osebe iz prvega odstavka 19. člena tega pravilnika.
(2) Podrobnejši opis del in nalog se opredeli v aneksu k pogodbi o zaposlitvi.
5. člen 
(sistemizacija delovnih mest) 
Delovna mesta policijskih atašejev so določena z aktom o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v policiji. Število delovnih mest policijskih atašejev na posameznih predstavništvih se določi po predhodnem dogovoru z Ministrstvom za zunanje zadeve.
II. NAČIN PRIJAVE IN POSTOPEK IZBIRE KANDIDATA 
6. člen 
(notranja seznanitev) 
(1) Postopek izbire policijskega atašeja se začne z notranjo seznanitvijo o prostem delovnem mestu. Obvestilo o notranji seznanitvi objavi notranja organizacijska enota ministrstva, pristojna za kadrovske zadeve (v nadaljnjem besedilu: notranja organizacijska enota za kadrovske zadeve). Rok za prijavo ne sme biti krajši od osmih dni od dneva objave obvestila na interni spletni strani policije.
(2) Obvestilo o notranji seznanitvi mora vsebovati najmanj naslednje podatke o:
– državi napotitve in kraju opravljanja dela,
– delovnem mestu, na katerega bo izbrani kandidat premeščen,
– pogojih za izbiro kandidata,
– predvidenem času trajanju dela,
– dokazilih, ki jih mora kandidat priložiti prijavi,
– okvirni vsebini dela,
– datumu objave obvestila,
– roku in naslovu za vlaganje prijav ter o roku za obveščanje o izbiri in
– imenu ter priimku, telefonski številki in elektronskem naslovu osebe, zadolžene za dajanje informacij o izvedbi postopka izbire.
7. člen 
(komisija) 
(1) Komisijo za izbirni postopek (v nadaljnjem besedilu: komisija) s sklepom imenuje minister.
(2) Komisijo sestavljajo predstavnik Generalne policijske uprave, imenovan na predlog generalnega direktorja policije, in dva predstavnika ministrstva, od tega en predstavnik notranje organizacijske enote za kadrovske zadeve.
(3) Komisiji zagotavlja strokovno-tehnično pomoč notranje organizacijska enota za kadrovske zadeve.
8. člen 
(predložitev vlog) 
Notranja organizacijska enota za kadrovske zadeve pravočasne in popolne vloge pošlje komisiji v sedmih dneh po izteku roka za prijavo. Vlogam predloži podatke iz kadrovske evidence kandidatov o izpolnjevanju pogojev za izbiro kandidata, kot izhajajo iz obvestila o notranji seznanitvi.
9. člen 
(izbirni postopek) 
V izbirnem postopku se za preverjanje usposobljenosti kandidata lahko uporabi ena ali več naslednjih metod:
– pregled prijave;
– vpogled v kadrovsko evidenco;
– pisni preizkus;
– razgovor (intervju);
– druge metode, skladne s strokovnimi spoznanji na področju ravnanja z ljudmi pri delu.
10. člen 
(izbira kandidata) 
(1) Komisija generalnemu direktorju policije posreduje poročilo o izvedbi izbirnega postopka z abecednim seznamom kandidatov, ki izpolnjujejo pogoje za izbiro, skupaj s kratkim obrazloženim mnenjem o strokovni usposobljenosti za vsakega kandidata posebej, in abecednim seznamom tistih, ki pogojev za izbiro ne izpolnjujejo. Za strokovno usposobljenost se šteje strokovno znanje in druga znanja, veščine in sposobnosti, ki so potrebni za uspešno opravljanje dela.
(2) Policijskega atašeja določi minister na predlog generalnega direktorja policije.
(3) Komisija pisno obvesti kandidate o odločitvi.
(4) Minister lahko izjemoma, po predhodni notranji seznanitvi iz 6. člena tega pravilnika in brez izvedbe izbirnega postopka, določenega s tem pravilnikom, določi policijskega atašeja, ki izpolnjuje pogoje za zasedbo delovnega mesta policijskega atašeja.
III. PRIPRAVE NA NAPOTITEV 
11. člen 
(premestitev) 
Izbrani kandidat se za čas priprav na delo v tujino in za čas napotitve premesti v notranje organizacijsko enoto generalne policijske uprave, pristojno za mednarodne policijske operacije (v nadaljnjem besedilu: notranje organizacijska enota za mednarodne policijske operacije).
12. člen 
(priprave za delo v tujini) 
Izbrani kandidat se udeleži v policiji verificiranega programa usposabljanja za policijskega atašeja in priprav za delo v tujini, ki jih organizira Ministrstvo za zunanje zadeve, po potrebi pa še:
– tečaja jezika države napotitve;
– usposabljanja v posameznih notranjih organizacijskih enotah ministrstva in policije, po potrebi tudi v drugih državnih organih in organizacijah.
IV. POSTOPEK NAPOTITVE IN PRENEHANJE DELA V TUJINI 
13. člen 
(aneks k pogodbi o zaposlitvi) 
Z izbranim kandidatom se za čas napotitve sklene aneks k pogodbi o zaposlitvi, v katerem se poleg sestavin, določenih z zakonom, ki ureja sistem javnih uslužbencev, v skladu s predpisi, ki urejajo plače in druge prejemke javnih uslužbencev za delo v tujini, opredeli vsaj:
– državo in kraj opravljanja dela,
– obdobje napotitve,
– plačo in druge prejemke za delo v tujini ter
– medsebojne obveznosti in pravice pogodbenih strank v času napotitve.
14. člen 
(napotitev) 
Policijski ataše se v tujino napoti, ko je uspešno zaključil priprave za delo v tujini in ima zagotovljene pogoje za delo v tujini.
15. člen 
(obdobje napotitve) 
(1) Policijski ataše se v državo napotitve praviloma napoti za obdobje štirih let.
(2) Obdobje napotitve se lahko podaljša za največ dve leti zaradi potreb službe ali zaradi utemeljenih osebnih razlogov. Za utemeljene osebne razloge se šteje zlasti dokončanje šolanja otroka policijskega atašeja na osnovni in srednji stopnji.
16. člen 
(obveščanje Ministrstva za zunanje zadeve) 
Ministrstvo o napotitvi policijskega atašeja na delo v tujino obvesti Ministrstvo za zunanje zadeve.
17. člen 
(prenehanje dela v državi napotitve) 
(1) Policijskemu atašeju preneha delo v državi napotitve:
– s potekom obdobja napotitve,
– z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi,
– s sporazumno razvezo pogodbe o zaposlitvi ali
– zaradi skrajšanja časa napotitve.
(2) Policijskemu atašeju se čas napotitve skrajša zaradi naslednjih razlogov:
– na podlagi lastne prošnje,
– če to zahteva država napotitve, vodja predstavništva, minister ali generalni direktor policije,
– če iz zdravstvenih razlogov ne more več opravljati del in nalog policijskega atašeja,
– če ne dosega pričakovanih delovnih rezultatov pri izvajanju nalog iz 4. člena tega pravilnika,
– če je bil ocenjen z veljavno oceno dobro ali manj,
– če mu preneha delovno razmerje v policiji,
– če mu je z dokončnim sklepom izrečen disciplinski ukrep za težjo disciplinsko kršitev obveznosti iz delovnega razmerja ali mu je dano pisno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi ali
– če so prenehali razlogi za napotitev.
(3) Šteje se, da javni uslužbenec ne dosega pričakovanih delovnih rezultatov, če ne opravlja dela v določenih ali dogovorjenih rokih ali naloženega dela ne opravlja strokovno in kakovostno.
(4) Sklep o skrajšanju napotitve izda generalni direktor policije.
18. člen 
(vrnitev) 
(1) Javni uslužbenec po prenehanju dela v tujini nadaljuje z delom na delovnem mestu, za katero izpolnjuje pogoje in ustreza nazivu, v katerega je imenovan, v skladu s predpisi, ki urejajo delovnopravni status javnih uslužbencev in s splošnimi internimi akti delodajalca.
(2) Javni uslužbenec je lahko po postopku, določenem s tem pravilnikom, ponovno napoten za policijskega atašeja po poteku dveh let od vrnitve iz tujine.
V. POROČANJE O DELU 
19. člen 
(odgovornost, koordinacija, usmerjanje in nadzor) 
(1) Policijski ataše je v času napotitve za svoje delo odgovoren generalnemu direktorju policije oziroma policistu, ki ga generalni direktor za to pooblasti (v nadaljnjem besedilu: pristojna oseba).
(2) Pristojna oseba koordinira in usmerja delo policijskega atašeja.
(3) Nadzor nad delom policijskega atašeja se opravlja skladno s pravili za izvajanje nadzora v policiji.
20. člen 
(poročanje) 
(1) Policijski ataše o svojem delu, materialno-tehničnem in finančnem poslovanju pisno poroča pristojni osebi mesečno in letno, po potrebi pa tudi na njeno zahtevo.
(2) Pristojna oseba posreduje poročila policijskega atašeja pristojnim notranje organizacijskim enotam ministrstva in policije.
21. člen 
(upravno poslovanje) 
(1) Policijski ataše vodi računalniško podprt pregled poslovanja in dela na način, ki je v uporabi v policiji. Dokumentarno gradivo ureja in hrani v skladu s predpisi, ki urejajo poslovanje z dokumentarnim gradivom.
(2) V primeru večjega obsega upravnega poslovanja se policijskemu atašeju lahko zagotovi administrativno-tehnična pomoč.
22. člen 
(delovno srečanje) 
(1) Pristojna oseba najmanj enkrat letno organizira skupno delovno srečanje policijskih atašejev.
(2) Poročilo skupnega delovnega srečanja policijskih atašejev pristojna oseba pošlje v seznanitev ministru in generalnemu direktorju policije.
VI. FINANČNO SPREMLJANJE NAPOTITVE 
23. člen 
(merila) 
Materialno-tehnična sredstva, oprema in druga sredstva za opravljanje dela policijskega atašeja se zagotavljajo v skladu s tipizacijo tehničnih sredstev in opreme ter normativi v policiji.
24. člen 
(poslovni prostor in oprema) 
(1) Poslovni prostor policijskega atašeja se praviloma zagotovi v prostorih predstavništva, v katerem ministrstvo poleg osnovne pisarniške opreme zagotovi še:
– blagajno ustrezne protivlomne stopnje,
– rezalnik papirja za uničevanje tajnih podatkov in
– avdiovizualna opremo.
(2) Velikost in število posameznih elementov pohištva sta odvisna od velikosti poslovnega prostora, oblikovno in po kakovosti pa se prilagajajo ostalemu pohištvu v predstavništvu.
25. člen 
(informacijska oprema) 
(1) Ministrstvo policijskemu atašeju v poslovnih prostorih zagotovi:
1. računalniško strojno opremo:
– prenosni računalnik po splošnem standardu za varno delo v tujini z dodatnim namiznim monitorjem in tipkovnico ter zvočniki in
– integrirano napravo za tiskanje, optično branje in fotokopiranje ali funkcionalno enakovredno opremo, ločeno na posamezne komponente;
2. računalniško programsko opremo:
– standardni operacijski sistem,
– sistem kriptografske zaščite podatkov,
– sistem kriptografske zaščite komunikacij,
– standardno aplikativno programsko opremo za pisarniško poslovanje in komunikacije,
– dodatno aplikativno programsko opremo (slovarje, imenike, načrtovalce potovanj, ipd.) in
– dostop do storitev informacijsko-telekomunikacijskega sistema policije;
3. telekomunikacijsko opremo:
– vklop v lokalno javno telekomunikacijsko omrežje za govorne in podatkovne komunikacije z možnostjo kriptografske zaščite,
– internetne storitve lokalnega ponudnika in
– stacionarni telefon z možnostjo snemanja sporočil;
4. opremo tehničnega varovanja:
– protivlomno in protipožarno varovanje,
– opremo za prenos alarmnih signalov in sporočil,
– sistem televizije zaprtega kroga (videonadzor) in
– hišno govorilno napravo.
(2) Oprema iz prejšnjega odstavka se praviloma prilagaja in usklajuje s finančnimi sredstvi in organizacijo varovanja v predstavništvu.
26. člen 
(finančno spremljanje napotitve) 
Zaradi sledljivosti stroškov in finančnega spremljanja napotitve policijskih atašejev se v okviru finančnega načrta policije vodi analitika proračunskega uporabnika za obdobje napotitve skladno z internim aktom ministrstva, ki ureja finančno poslovanje.
27. člen 
(uniforma in oborožitev) 
(1) Policijskemu atašeju pripada komplet svečane uniforme v skladu s pravilnikom, ki ureja policijsko uniformo in nadomestila.
(2) Policijski ataše poseduje orožje in strelivo iz osebne zadolžitve pred napotitvijo, nosi pa ga v skladu s pravilnikom, ki ureja posest in nošenje orožja in streliva v policiji ter v skladu s predpisi države napotitve.
28. člen 
(koordinacija in spremembe) 
Za koordinacijo pri zagotavljanju materialno-tehničnih sredstev, opreme in drugih sredstev za opravljanje dela policijskega atašeja je pristojna notranje organizacijska enota za mednarodne policijske operacije. Generalni direktor policije odloča o potrebnih spremembah materialno-tehničnih sredstev in opreme.
VII. PREHODNA IN KONČNI DOLOČBI 
29. člen 
(uskladitev) 
Aneksi k pogodbam o zaposlitvi policijskih atašejev, sklenjeni na podlagi 16. člena Pravilnika o policijskih atašejih, številka 007-284/2007/1 z dne 24. 9. 2007 in številka 007-409/2021/6 z dne 2. 7. 2021, se uskladijo s tem pravilnikom v 15 dneh po njegovi uveljavitvi.
30. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o policijskih atašejih, številka 007-284/2007/1 z dne 24. 9. 2007 in številka 007-409/2021/6 z dne 2. 7. 2021.
31. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-767/2021
Ljubljana, dne 1. marca 2022
EVA 2021-1711-0112
Aleš Hojs 
minister 
za notranje zadeve 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti