Uradni list

Številka 97
Uradni list RS, št. 97/2021 z dne 18. 6. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 97/2021 z dne 18. 6. 2021

Kazalo

Št. 3527-0001/2021 Ob-2373/21, Stran 1343
Občina Piran, Tartinijev trg 2, 6330 Piran, v skladu z določili 9. člena Pravilnika o subvencioniranju obnov fasad in streh v starem mestnem jedru Pirana, Uradni list RS, št. 64/17 z dne 17. 11. 2017 in na podlagi Odloka o proračunu Občine Piran za leto 2021 (Uradni list RS, št. 21/21) objavlja
javni razpis 
za dodelitev sredstev za subvencioniranje obnove fasad in streh v starem mestnem jedru Pirana za leto 2021
1. Namen javnega razpisa: namen javnega razpisa je spodbujanje obnove stavb v historičnem mestnem jedru Pirana z namenom urejenosti videza mesta, oživljanja mestnega jedra ter ohranjanja in vzdrževanja kulturne dediščine starega mestnega jedra Pirana.
2. Predmet razpisa: predmet javnega razpisa je dodeljevanje proračunskih sredstev za subvencioniranje obnove fasad v historičnem mestnem jedru Piran v obdobju od vključno dne 1. 1. 2021 do vključno 15. 11. 2021.
3. Pogoji za kandidiranje na razpisu: ukrepi, opredeljeni s tem razpisom, se izvajajo na območju historičnega mestnega jedra Pirana, kot je opredeljeno v Odloku o sanacijskem načrtu mesta Pirana (Uradne objave Primorskih novic, 10/77 in 15/98). Upravičenci do subvencije tega pravilnika so fizične osebe, ki so lastniki ali solastniki ali najemniki s soglasjem lastnika stanovanj ali stanovanjskih stavb znotraj območja starega mestnega jedra Pirana, ki imajo stalno prebivališče na območju Občine Piran. Upravičenci ne smejo imeti neporavnanih finančnih obveznosti do Občine Piran. Prijavitelji morajo izpolnjevati pravno formalne pogoje iz razpisa. Sredstva se bodo dodeljevala na podlagi ustreznih dovoljenj za obnovo, mnenja (oziroma soglasja, v kolikor je bilo le-to pridobljeno pred uveljavitvijo Gradbenega zakona, Uradni list RS, št. 61/17, 72/17) Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije OE Piran za obnovo, pridobljenega pred izvajanjem posamezne faze prenove in popisa del s ponudbenimi predračuni.
4. Upravičeni stroški
Upravičeni stroški po tem razpisu so stroški, potrebni za obnovo ulične fasade in/ali obnove strehe na območju historičnega mestnega jedra Pirana, kot so našteti v točki 4.1 in 4.2 tega razpisa.
Upravičeni stroški so tisti, ki so nastali v času od 1. 1. 2021 do vključno 15. 11. 2021. Upoštevali se bodo računi izdani v obdobju od vključno 1. 1. 2021 do vključno 15. 11. 2021, pod pogojem, da bodo poravnani najkasneje do 15. 11. 2021.
4.1 Upravičeni stroški obnove ulične fasade za sofinanciranje, ki vključujejo DDV, so:
– ureditev gradbišča in postavitev oziroma najem fasadnega odra;
– odstranitev obstoječega dotrajanega ometa;
– odstranitev ali zaščita elementov fasade (portali, žlebovi, okenske police, zaščite na okrasnih fasadnih elementih, balkoni in ograje ter vodi za odvajanje klimatskih naprav);
– popravilo poškodovanega fasadnega ometa oziroma izvedba novega ometa;
– čiščenje, peskanje in domodelacija kamnitih elementov fasade;
– restavriranje z možnostjo rekonstrukcije fasadne dekoracije;
– oplesk fasade s fasadno barvo;
– popravilo poškodovanih lesenih polken ali zamenjava dotrajanih lesenih polken z lesenimi polkni;
– popravilo poškodovanih lesenih oken ali lesenih vrat ali zamenjava dotrajanih lesenih oken ali lesenih vrat, z lesenimi okni ali lesenimi vrati, čiščenje in odvoz odpadkov na deponijo, vključno s plačilom takse;
– stroški gradbenega nadzora in koordinacije varstva ter zdravja pri delu.
4.2 Upravičeni stroški obnove strehe za sofinanciranje, ki vključujejo DDV, so:
– ureditev gradbišča in postavitev odra, zaščitnih nadstreškov;
– odstranitev dotrajane strešne kritine, slemenjakov, obrob, žlebov …;
– odstranitev dotrajanih strešnih letev;
– dobava materiala, dobava strešnih letev ter letvanje;
– izvedba strešne hidroizolacije;
– dobava in polaganje nove kritine, izvedba novih pločevinastih obrob;
– popravilo ali rekonstrukcija napuščev;
– ponovna montaža žlebov in odtokov oziroma dobava in montaža novih žlebov;
– ponovna montaža strelovodov z meritvami upornosti;
– stroški čiščenja in odvoza na deponijo, vključno s plačilom takse;
– stroški gradbenega nadzora in koordinacije varstva ter zdravje pri delu.
5. Višina subvencioniranja
V letu 2021 se na osnovi sprejetega proračuna Občine Piran za izvedbo celotnega postopka obnove fasad in streh v starem mestnem jedru Pirana, razpisuje 20.000,00 €.
Obnova streh in fasad se na osnovi tega razpisa v letu 2021 subvencionira v višini do 50 % upravičenih stroškov, oziroma največ 5.000,00 EUR vključno z DDV na posamezno stavbo.
Procent subvencije se določi na osnovi točkovanja. 1 točka je enakovredna 1 % subvencije (procent subvencioniranja upravičenih stroškov). Merila za točkovanje so naslednja:
a) Lega stavbe
Obnova stavbe ob glavnih trgih in ulicah mesta ter obrežjih mest1:
Prvomajski trg, Tartinijev trg, Zelenjavni trg, Rokov trg, Ribiški trg, Gregorčičeva ulica, Verdijeva ulica, Ulica IX. Korpusa, Rozmanova ulica, Ulica Svobode, Župančičeva ulica, Tomšičeva ulica, Prešernovo nabrežje, Kidričevo nabrežje, Cankarjevo nabrežje
10 točk
Obnova stavbe na ostalih območjih starega mestnega jedra Pirana
5 točk
b) Posebne okoliščine stavbe
Posamezna stavba je razglašena za kulturni spomenik – spomenik meščanske arhitekture in vpisana v register kulturne dediščine s svojo EŠD
10 točk
Stavba ni razglašena za kulturni spomenik – spomenik meščanske arhitekture
5 točk
c) Stanje fasade in strehe
Močno poškodovana fasada2 ali prenova strehe skupaj s fasado ne glede na stanje poškodovanosti
30 točk
Srednje poškodovana fasada3 (brez sanacije strehe)
25 točk
Manj poškodovana fasada4 (brez sanacije strehe) ali sanacija samo strehe
10 točk
Sanacija nepoškodovane strehe
5 točk
SKUPAJ
50 točk
1 Pri določanju točk, ki se nanašajo na obnovo stavbe ob glavnih trgih in ulicah mesta ter obrežjih mesta, se ne upošteva naslov stavbe, temveč dejanska lega fasade, ki je predmet obnove. V primeru, da gre za obnovo strehe bo merodajna lega stavbe in sicer tako, da bo točke prejela obnova, ki bo z vsaj enim delom mejila na zgoraj navedene ulice in obrežja. V primeru sanacije fasade bo dodatne točke prejela stavba, ki predvideva sanacijo fasade vsaj na tisti strani objekta, ki meji na eno izmed ulic ali obrežij, navedenih v razpisu.
2 Za močno poškodovano fasado se šteje fasada, ki ima poškodovan venec ali v primeru odpadanja ometa na fasadi in vencu stavbe. Za močno poškodovano fasado se v vsakem primeru šteje fasada na objektu, ki je zaradi razpok na fasadi ali vencu opredeljen kot nevarni objekt na podlagi odločbe pristojnega inšpektorata za okolje in prostor.
3 Za srednje poškodovano fasado se šteje fasada, na katerih omet odpada iz manjših površin fasade.
4 Za manj poškodovano fasado se šteje fasada, kjer se lušči omet ali v primeru manjših razpok fasade.
V primer, da se za isto stavbo prijavi na razpis več upravičencev, ki so solastniki stavbe, se znesek razdeli posameznim upravičencem v sorazmerju z deležem, ki so ga plačali za izvedbo investicije v prenovo fasade oziroma strehe, vendar ne več kot znaša njihov solastniški delež na skupnih prostorih.
Občina Piran si pridržuje pravico, da zagotovljenih sredstev ne podeli in ponudbo zavrne, če so predvidena sredstva že porabljena.
V primeru, da so računi pri uveljavljanju zahtevka za izplačilo sredstev predloženi v nižji vrednosti, kot so znašali predračuni ob podajanju vloge, se vrednost dodeljenih sredstev temu ustrezno zmanjša.
V primeru, da so računi pri uveljavljanju zahtevka za izplačilo sredstev predloženi v višji vrednosti, kot so znašali predračuni ob podajanju vloge, se sredstva dodelijo v višini, ki je določena v odločbi o višini odobrenih sredstev.
6. Merila in kriteriji ter način dodeljevanja sredstev
Postopek za dodelitev sredstev vodi tričlanska strokovna komisija, ki jo imenuje župan.
Strokovne in administrativno tehnične naloge za komisijo opravlja pristojni organ občinske uprave.
Prijave bo pregledala in ocenila strokovna komisija za obnovo fasad in streh na hišah znotraj območja starega mestnega jedra Pirana.
7. Vsebina prijave
Prijava mora vsebovati:
– Izpolnjeno vlogo za dodelitev subvencije na predpisanem obrazcu Občine Piran (Obrazec 1).
– Parafiran vzorec pogodbe (Obrazec 2).
– Dokazilo o lastništvu oziroma solastništvu stavbe: Komisija bo sama preverila javno dostopne podatke v zemljiški knjigi. V kolikor prijavitelj na razpis še ni vknjižen v zemljiško knjigo, mora dostaviti kopijo pravnega posla s kopijo zemljiškoknjižnega predloga za vknjižbo lastninske pravice oziroma mora dostaviti sodbo, iz katere nedvomno izhaja lastništvo nepremičnine.
– Podpisano izjavo najmanj 75 % solastnikov/etažnih lastnikov stavbe, glede na njihove solastniške deleže, da soglašajo z obnovitvenimi deli.
– Pooblastilo upravniku stavbe, v kolikor se na razpis prijavlja upravnik v imenu solastnikov stavbe oziroma pooblastilo ostalih lastnikov prijavitelju v primeru, da hiša nima upravnika in sé prijavlja na razpis eden od lastnikov (upravičenec do sredstev) ali druga fizična oseba.
– Kulturnovarstveni pogoji in mnenje ZVKDS OE PIRAN (oziroma soglasje, v kolikor je bilo pridobljeno pred uveljavitvijo Gradbenega zakona, Uradni list RS, št. 61/17, 72/17).
– Predračun z opisom predvidenih del s strani izvajalca del.
– Fotografije (najmanj 3) stanja fasade pred obnovo in stavbnega pohištva in strehe, v kolikor sta predmet obnove tudi zamenjava stavbnega pohištva in strehe.
8. Kraj in rok za oddajo prijav
Pisne prijave je potrebno predložiti na naslov Občina Piran, Urad za gospodarstvo in turizem, Tartinijev trg 2, 6330 Piran s pripisom »Javni razpis za subvencioniranje obnove fasad in streh v starem mestnem jedru Pirana – Ne odpiraj«.
Na zadnji strani kuverte mora biti pripisano ime in priimek prijavitelja ter naslov. Rok za prijavo na javni razpis prične teči z dnem objave tega razpisa in je odprt do 1. 9. 2021.
Ne glede na datum in način pošiljanja prijave se upošteva datum in ura prispetja prijave v vložišče Občine Piran, Tartinijev trg 2, Piran.
Odpiranje in pregled prejetih vlog za dodelitev sredstev vodi strokovna komisija. Prispele vloge se odpirajo sproti po vrstnem redu prispetja. Odpiranje vlog ni javno.
O odpiranju vlog se vodi zapisnik.
Strokovna komisija pregleda popolnost prispelih vlog in izpolnjevanje pogojev, določenih v javnem pozivu ter pripravi predlog prejemnikov sredstev.
O dodelitvi sredstev se odloči z odločbo, zoper katero je možna pritožba.
Po pravnomočnosti odločbe je upravičenec dolžan v roku 30 dni skleniti pogodbo o subvencioniranju, kjer se določijo medsebojna razmerja, pravice in obveznosti.
Če se upravičenec v danem roku ne odzove oziroma ne sklene pogodbe, odločba o dodelitvi subvencije preneha veljati.
Upravičenci, ki bodo oddali nepopolne vloge bodo pozvani k dopolnitvi vlog. Občina Piran bo iz nadaljnjega postopka izločila vse:
– vloge, ki jih ni vložila upravičena oseba, glede na 3. točko tega razpisa;
– prepozne vloge in prepozne dopolnitve vlog;
– vloge, ki bodo tudi po pozivu k dopolnitvi nepopolne.
9. Dodeljevanje sredstev: sredstva se bodo dodeljevala na podlagi vrstnega reda prispetja popolnih vlog na Občino Piran in do porabe sredstev subvencioniranja. Prejete prijave po porabi sredstev subvencioniranja bo komisija neodprte vrnila pošiljatelju na naslov, naveden na kuverti. V primeru istočasnega prejema več popolnih vlog, katerih prijavljena vrednost bi presegla vrednost, določeno v tem javnem razpisu, vrstni red določi komisija z žrebom.
10. Koriščenje sredstev
Sredstva se izplačajo upravičencu na podlagi določil medsebojne pogodbe po izvedenih delih in po priloženih dokazilih, navedenih v javnem razpisu.
Sredstva se dodeljujejo upravičencem po vrstnem redu prispelih popolnih vlog do porabe proračunskih sredstev tekočega leta za ta namen.
Upravičenec do sredstev je dolžan najkasneje do 16. 11. 2021 Občini Piran predložiti Zahtevek za izplačilo sredstev za sofinanciranje obnove fasad in streh v starem mestnem jedru Pirana – obrazec 4, skupaj z obveznimi prilogami.
11. Uporaba pravilnika: glede postopka pridobitve subvencije in pogoje pridobitve, ki niso posebej določeni v tem razpisu, se uporablja Pravilnik o dodeljevanju proračunskih sredstev za obnovo fasad in streh v starem mestnem jedru Pirana (Uradni list RS, št. 64/17 z dne 17. 11. 2017). Na morebitna prejeta vprašanja bo podala odgovore Strokovna komisija za izvedbo in nadzor postopka obnov fasad in streh v starem mestnem jedru Pirana.
12. Dodatna pojasnila: dodatna pojasnila lahko zainteresirani dobijo na naslovu: Občina Piran, Urad za gospodarstvo in turizem, Tartinijev trg 2, 6330 Piran, tel. 05/671-03-28. Brezplačna razpisna dokumentacija je od dneva objave, do izteka prijavnega roka, dosegljiva na spletni strani Občine Piran www.piran.si.
Občina Piran 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti