Uradni list

Številka 94
Uradni list RS, št. 94/2021 z dne 11. 6. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 94/2021 z dne 11. 6. 2021

Kazalo

Št. 312-10/2021-12 Ob-2313/21, Stran 1304
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Uradom Republike Slovenije za intelektualno lastnino na podlagi drugega odstavka 13. člena Uredbe o mediaciji v sporih v zvezi z avtorsko ali sorodnimi pravicami (Uradni list RS, št. 56/17) v povezavi z 68. členom Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (Uradni list RS, št. 63/16) objavlja
javni poziv 
zainteresiranim kandidatom, da kandidirajo za mediatorje z znanjem avtorskega prava
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) v sodelovanju z Uradom Republike Slovenije za intelektualno lastnino (v nadaljnjem besedilu: urad) na podlagi drugega odstavka 13. člena Uredbe o mediaciji v sporih v zvezi z avtorsko ali sorodnimi pravicami (Uradni list RS, št. 56/17, v nadaljnjem besedilu: uredba) v povezavi z 68. členom Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (Uradni list RS, št. 63/16, v nadaljnjem besedilu: ZKUASP) objavlja javni poziv, s katerim poziva zainteresirane posameznike, da kandidirajo za mediatorje, ki imajo znanje na področju avtorskega prava. Uporabljeni izrazi, zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za ženske in moške in veljajo enakovredno za oba spola.
Kolektivna organizacija, reprezentativno združenje uporabnikov, uporabnik in imetnik pravic lahko po 68. členu ZKUASP na podlagi sporazuma o mediaciji, v primerih iz drugega odstavka 68. člena ZKUASP pa tudi brez sporazuma o mediaciji, predlagajo posredovanje mediatorja. V mediacijskih postopkih se smiselno uporabljajo določbe o mediaciji med kolektivno organizacijo in reprezentativnim združenjem uporabnikov. Mediator je neodvisen, nepristranski in ni vezan na nobena navodila. Mediator stori vse, kar je potrebno, da se stranke pogajajo v dobri veri in da pogajanj ne ovirajo brez utemeljenega razloga. Mediator lahko strankam predlaga rešitev spora. V postopku mediacije je zagotovljena tajnost. Stranki skupaj izbereta mediatorja iz seznama mediatorjev, ki jih določi Vlada Republike Slovenije na predlog ministra, pristojnega za gospodarstvo. Seznam mediatorjev vsebuje osebno ime ter naslov mediatorja. Urad zagotavlja mediatorju administrativno pomoč. Za opravljeno mediacijo mediatorju stranke plačajo nagrado.
V 13. členu uredbe so določeni pogoji za mediatorja. Mediator je lahko oseba z univerzitetno izobrazbo, ki je opravila najmanj 40-urni program usposabljanja iz mediacije, ima najmanj pet let delovnih izkušenj, znanje na področju avtorskega prava ter znanje slovenskega in najmanj enega tujega jezika. Kandidati za mediatorje vložijo prijavo pri uradu. Prijavi morajo priložiti dokazila o izpolnjevanju pogojev za mediatorja.
Kandidat za mediatorja mora predložiti:
– v celoti izpolnjen obrazec življenjepisa Europass, ki je dostopen na spletni strani: https://europa.eu/europass/eportfolio/screen/profile-wizard?lang=sl,
– dokazilo o izpolnjevanju pogoja zahtevane univerzitetne izobrazbe,
– dokazilo o izpolnjevanju pogoja najmanj 40-urnega programa usposabljanja iz mediacije,
– dokazilo o izpolnjevanju pogoja vsaj pet let delovnih izkušenj,
– dokazilo o izpolnjevanju pogoja znanja avtorskega prava,
– dokazilo o izpolnjevanju pogoja znanja slovenskega jezika in
– dokazilo o izpolnjevanju pogoja znanja najmanj enega tujega jezika.
Vloge z življenjepisom in prilogami morajo biti vložene najpozneje v enem mesecu od datuma objave javnega poziva v Razglasnem delu Uradnega lista Republike Slovenije. Vloga mora biti oddana v zaprti ovojnici z oznako »Ne odpiraj – javni poziv za mediatorje« na naslov: Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino, Kotnikova 6, 1000 Ljubljana. Vlogo s podpisanimi zahtevanimi prilogami je mogoče v istem roku poslati tudi v elektronski obliki na elektronski naslov sipo@uil-sipo.si s podpisanimi zahtevanimi prilogami, pri čemer veljavnost prijave ni pogojena z elektronskim podpisom.
Nepravočasne vloge se ne bodo uvrstile v izbirni postopek.
Vlada Republike Slovenije na predlog ministra, pristojnega za gospodarstvo, določi seznam mediatorjev, ki vsebuje osebno ime ter naslov mediatorja. Seznam mediatorjev se objavi na spletni strani ministrstva, pristojnega za gospodarstvo in urada. Urad zagotavlja mediatorju administrativno pomoč.
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti