Uradni list

Številka 163
Uradni list RS, št. 163/2021 z dne 15. 10. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 163/2021 z dne 15. 10. 2021

Kazalo

3251. Uredba o načinu izvajanja zakonitega zastopanja mladoletnikov brez spremstva ter načinu zagotavljanja ustrezne nastanitve, oskrbe in obravnave mladoletnikov brez spremstva, stran 9591.

  
Na podlagi četrtega odstavka 16. člena in četrtega odstavka 18. člena Zakona o mednarodni zaščiti (Uradni list RS, št. 16/17 – uradno prečiščeno besedilo in 54/21) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o načinu izvajanja zakonitega zastopanja mladoletnikov brez spremstva ter načinu zagotavljanja ustrezne nastanitve, oskrbe in obravnave mladoletnikov brez spremstva 
1. člen 
(vsebina) 
Ta uredba določa:
– način izvajanja pooblastila zakonitega zastopnika mladoletnika brez spremstva (v nadaljnjem besedilu: zakoniti zastopnik),
– način medsebojnega sodelovanja zakonitega zastopnika, urada Vlade Republike Slovenije, pristojnega za oskrbo migrantov (v nadaljnjem besedilu: urad), ministrstva, pristojnega za notranje zadeve, krajevno pristojnega centra za socialno delo (v nadaljnjem besedilu: center) in ustanove, v kateri je mladoletnik brez spremstva nastanjen, pri izvajanju skrbi za osebnost, pravice in koristi mladoletnika brez spremstva (v nadaljnjem besedilu: mladoletnik),
– način zagotavljanja ustrezne nastanitve, oskrbe in obravnave mladoletnika,
– način oblikovanja in vodenja seznama zakonitih zastopnikov, ki ga vodi ministrstvo, pristojno za družino in socialne zadeve,
– vsebino, način izvedbe in trajanje usposabljanja kandidatov za zakonite zastopnike ter obrazce potrdil o usposobljenosti za zakonitega zastopnika,
– način povrnitve stroškov usposabljanja uradu ob zavrnitvi zastopanja.
2. člen 
(način izvajanja pooblastila) 
(1) Zakoniti zastopnik zastopa mladoletnika tako in v tolikšnem obsegu, kot je določeno v Zakonu o mednarodni zaščiti (Uradni list RS, št. 16/17 – uradno prečiščeno besedilo in 54/21; v nadaljnjem besedilu: zakon).
(2) Zakoniti zastopnik se pri vsakem pomembnejšem opravilu in odločitvah, ki zadevajo mladoletnika, posvetuje z njim, pri čemer upošteva njegovo mnenje v skladu z njegovo starostjo, zrelostjo in razvojnimi zmogljivostmi.
(3) Zakoniti zastopnik mladoletnika primerno in redno obvešča o izvedenih dejavnostih.
(4) Če mladoletnik zakonito zastopanje potrebuje tudi na področju, ki ga pooblastilo iz tretjega odstavka 16. člena zakona ne zajema, se mu za to imenuje skrbnik v skladu z zakonom, ki ureja družinska razmerja. V takih primerih organ, ki vodi postopek v primeru iz prejšnjega stavka, nemudoma obvesti center.
(5) Zakoniti zastopnik lahko hkrati zastopa največ tri mladoletnike. Kadar ni mogoče zagotoviti zakonitega zastopanja za vsakega mladoletnika, ki to potrebuje, lahko zakoniti zastopnik izjemoma hkrati zastopa največ pet mladoletnikov.
3. člen 
(medsebojno sodelovanje) 
(1) Medsebojno sodelovanje zakonitega zastopnika, urada, ministrstva, pristojnega za notranje zadeve, centra in ustanove, v kateri je mladoletnik nastanjen, mora biti usmerjeno v zagotovitev največje mladoletnikove koristi. Zakoniti zastopnik, urad, ministrstvo, pristojno za notranje zadeve, center in ustanova, v kateri je mladoletnik nastanjen, drug drugega redno obveščajo o vseh pomembnih dejstvih oziroma izvedenih dejavnostih, ki zadevajo mladoletnika.
(2) Urad in ustanove, v katerih so nastanjeni mladoletniki, zakonitemu zastopniku in centru v skladu s hišnim redom ustanove, v kateri je posamezen mladoletnik nastanjen, in razporedom dejavnosti omogočijo dostop do mladoletnika.
(3) Ob izginotju mladoletnika ustanova, v kateri je ta nastanjen, o tem nemudoma obvesti policijo, zakonitega zastopnika in urad, ta pa o tem nemudoma obvesti ministrstvo, pristojno za notranje zadeve. Policija uporabi vsa razpoložljiva sredstva in postopke za iskanje pogrešanega mladoletnika.
4. člen 
(nastanitev, oskrba in obravnava mladoletnikov) 
(1) Postopek nastanitve mladoletnika se izvede ob sodelovanju urada, zakonitega zastopnika in centra.
(2) Mladoletniku se zagotavlja pravica do tolmača, če je to potrebno za razumevanje postopka iz prejšnjega odstavka ali za zagotavljanje primerne oskrbe in obravnave.
5. člen 
(javni poziv kandidatom za zakonite zastopnike) 
(1) Ministrstvo, pristojno za družino in socialne zadeve, po potrebi objavi javni poziv za pridobivanje kandidatov za zakonite zastopnike.
(2) Ministrstvo, pristojno za družino in socialne zadeve, kandidate za zakonite zastopnike, ki izpolnjujejo pogoje, kot jih za skrbnika določa zakon, ki ureja družinska razmerja, povabi na razgovor, na katerem se dodatno preveri izpolnjevanje pogojev za zakonitega zastopnika. Po opravljenih razgovorih so izbrani kandidati povabljeni na usposabljanje za zakonite zastopnike. Kandidate, ki niso izbrani, ministrstvo, pristojno za družino in socialne zadeve, o tem obvesti.
6. člen 
(usposabljanje) 
(1) Usposabljanje kandidatov za zakonite zastopnike traja 40 ur (16 ur teoretičnega dela in 24 ur praktičnega dela). Po opravljenem usposabljanju Fakulteta za socialno delo Univerze v Ljubljani kandidatu izda potrdilo o usposobljenosti za zakonitega zastopnika na obrazcu iz Priloge 1, ki je sestavni del te uredbe. Ministrstvo, pristojno za družino in socialne zadeve, na podlagi izdanega potrdila kandidata vpiše na seznam zakonitih zastopnikov.
(2) Zakoniti zastopnik mora vsaka tri leta od uvrstitve na seznam zakonitih zastopnikov opraviti obdobno usposabljanje, ki traja osem ur. Na to ga povabi ministrstvo, pristojno za družino in socialne zadeve. Fakulteta za socialno delo Univerze v Ljubljani zakonitemu zastopniku po opravljenem obdobnem usposabljanju izda potrdilo na obrazcu iz Priloge 2, ki je sestavni del te uredbe.
(3) Potrdili iz prvega in drugega odstavka tega člena Fakulteta za socialno delo Univerze v Ljubljani izda v fizični in elektronski obliki.
7. člen 
(program usposabljanja) 
(1) Usposabljanje in obdobno usposabljanje iz prejšnjega člena obsegata družinsko pravo, socialno delo, psihologijo, varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter azilno pravo.
(2) Usposabljanje s področja družinskega prava zajema naslednje sklope:
– skrbništvo,
– rejništvo,
– varstvo otrokovih pravic.
(3) Usposabljanje s področja socialnega dela zajema naslednje sklope:
– zakonodaja o socialnem varstvu v Republiki Sloveniji,
– spretnosti v socialnem delu z upoštevanjem načela največje otrokove koristi,
– medkulturne, rasne in verske značilnosti (delovanje verstev oziroma vpliv okolja na posameznika, kulturne in religiozne posebnosti, kulturni šok),
– razvoj medkulturnih kompetenc pri zagovorništvu otrok (samozavedanje lastnega sistema vrednot, spopadanje s stereotipi, prilagodljivost),
– načela dobre prakse pri delu z mladoletniki,
– komunikacijske veščine,
– temeljni standardi za zakonite zastopnike mladoletnikov.
(4) Usposabljanje s področja psihologije zajema naslednje sklope:
– razvojna psihologija (odraščanje v povezavi z izgradnjo in izgubo identitete, vplivi okolja, otrokove temeljne potrebe, motivacija, čustvovanje),
– značilnosti mladoletnikov,
– delo z otrokom (vzpostavljanje zaupnega odnosa, način pogovora z otrokom, posttravmatski sindrom, izpostavljenost otrok tveganjem in nevarnostim).
(5) Usposabljanje s področja varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter azilnega prava zajema naslednje sklope:
– splošno o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin,
– mednarodna zaščita kot človekova pravica,
– zakonodaja Evropske unije o mednarodni zaščiti,
– pravni okvir mednarodne zaščite v Republiki Sloveniji,
– splošna načela zakona, ki ureja splošni upravni postopek,
– trgovina z ljudmi: dejavniki tveganja ter strategije preprečevanja in spoprijemanja.
8. člen 
(seznam zakonitih zastopnikov) 
(1) Ministrstvo, pristojno za družino in socialne zadeve, vodi seznam zakonitih zastopnikov (v nadaljnjem besedilu: seznam), na katerega uvrsti prejemnike potrdila o usposobljenosti. Seznam ter vsako spremembo seznama pošlje centru. Na seznamu se vodijo naslednji podatki zakonitih zastopnikov: ime in priimek, datum rojstva, naslov, telefonska številka in elektronski naslov.
(2) Urad, ministrstvo, pristojno za notranje zadeve, ministrstvo, pristojno za družino in socialne zadeve, center ter ustanova, v kateri je mladoletnik nastanjen, se medsebojno redno obveščajo o dejstvih za izbris s seznama zakonitega zastopnika, kot so določena v zakonu.
9. člen 
(podpora pri izvajanju zakonitega zastopništva) 
(1) Center zakonitim zastopnikom zagotavlja vso potrebno strokovno pomoč in podporo pri izvajanju zakonitega zastopništva.
(2) Urad v sodelovanju s pristojnimi organi pripravi potrebna gradiva in informacije, ki so v podporo zakonitim zastopnikom pri izvajanju njihovih nalog. To vključuje:
– pripravo gradiva z otrokom prijaznimi informacijami o pravicah mladoletnika, obsegu zakonitega zastopništva, nalogah, omejitvah in dostopu do zakonitega zastopnika, storitvah, ki so mu na voljo za podporo in pomoč, vključno s telefonskimi številkami za pomoč, ter pritožbenih postopkih oziroma mehanizmih, ki so mu na voljo v primeru zlorab, kršitev dolžnosti zakonitega zastopnika ali njegovih pravic; gradivo vsebuje ustrezne smernice o obliki in načinu podajanja posameznih informacij mladoletniku v njemu razumljivem jeziku,
– pripravo praktičnega priročnika za pomoč pri izvajanju nalog zakonitih zastopnikov, vključno s podrobnim opisom njihovih nalog, informacijami o dostopu do ključnih storitev in služb ter obveznostmi ob izginotju otroka.
(3) Gradivo in priročnik iz prejšnjega odstavka se posodabljata glede na spremenjene okoliščine.
10. člen 
(način povrnitve stroškov usposabljanja) 
Center redno obvešča urad o zakonitih zastopnikih, ki so neupravičeno zavrnili zastopanje. Če zakoniti zastopnik dvakrat neupravičeno zavrne zastopanje, mu urad izda odločbo o povrnitvi stroškov njegovega usposabljanja. V odločbi določi višino povrnitve stroškov njegovega usposabljanja in rok, v katerem mora povrniti stroške.
KONČNI DOLOČBI 
11. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve te uredbe preneha veljati Uredba o načinu izvajanja zakonitega zastopanja mladoletnikov brez spremstva ter načinu zagotavljanja ustrezne nastanitve, oskrbe in obravnave mladoletnikov brez spremstva zunaj azilnega doma ali njegove izpostave (Uradni list RS, št. 35/17).
12. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati 9. novembra 2021.
Št. 00717-69/2021
Ljubljana, dne 14. oktobra 2021
EVA 2021-1711-0050
Vlada Republike Slovenije 
Janez Janša 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti