Uradni list

Številka 163
Uradni list RS, št. 163/2021 z dne 15. 10. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 163/2021 z dne 15. 10. 2021

Kazalo

3211. Odlok o pokopališkem redu v Občini Kamnik, stran 9492.

  
Na podlagi 4. člena Zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti (Uradni list RS, št. 62/16), 3. in 7. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 – ZZLPPO, 127/06 – ZJZP, 38/10 – ZUKN in 57/11 – ORZGJS40), 5. člena Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Kamnik (Uradni list RS, št. 91/07, 52/11, 79/11, 52/12 in 88/20) in 17. člena Statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 50/15, 20/17 in 61/19) je Občinski svet Občine Kamnik na 19. seji dne 29. 9. 2021 sprejel
O D L O K 
o pokopališkem redu v Občini Kamnik 
I. UVODNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta odlok ureja pokopališki red na območju Občine Kamnik (v nadaljevanju občina), s katerim se podrobneje določa izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti.
Ta odlok določa:
– način zagotavljanja 24-urne dežurne službe,
– način izvajanja pogrebne slovesnosti,
– storitve pokopališko pogrebnega moštva, ki se lahko zagotavljajo na posameznem pokopališču,
– osnovni obseg pogreba,
– način in čas pokopa,
– način pokopa, če je plačnik občina,
– možnost pokopa zunaj pokopališča, z določitvijo prostora,
– ravnanje s pokojnikom do pokopa v krajih, kjer na pokopališčih ni mrliške vežice,
– pokopališča, ki morajo imeti mrliške vežice,
– obratovanje mrliških vežic,
– obseg prve ureditve groba,
– vzdrževanje reda, čistoče in miru na pokopališču,
– način oddaje grobov v najem,
– postavljanje, spreminjanje ali odstranitev spomenikov, obnova spomenikov in grobnic ter vsak drug poseg v prostor na pokopališču,
– zvrsti grobov,
– okvirne tehnične normative za grobove,
– mirovalno dobo za grobove,
– enotni cenik uporabe pokopališča, pokopaliških objektov in naprav ter druge pokopališke infrastrukture,
– razmerje grobnine za posamezno vrsto groba glede na enojni grob,
– druga vprašanja pogrebne in pokopališke dejavnosti ter uporabnikov.
Ta odlok se uporablja za storitve in opravila za primer smrti na območju občine in za pokopališča na tem območju. Ta odlok se v delu, ki se nanaša na opravila in storitve, ki se opravljajo na območju občine, uporablja tudi za primere, ko smrt nastopi na območju občine, pogreb pa se opravi na pokopališču, ki leži izven območja občine, in za primer, ko smrt nastopi izven območja občine, pogreb pa se opravi na območju občine.
V tem odloku uporabljeni izrazi imajo enak pomen, kot je določen v zakonu, ki ureja pogrebno in pokopališko dejavnost, in v podzakonskih predpisih, izdanih na podlagi navedenega zakona.
2. člen 
Ta odlok ureja pokopališki red na naslednjih pokopališčih:
– Kamnik,
– Mekinje,
– Nevlje,
– Sela pri Kamniku,
– Motnik,
– Špitalič,
– Zgornji Tuhinj,
– Šmartno v Tuhinju,
– Vranja Peč,
– Loke,
– Gozd,
– Stranje,
– Tunjice in
– Podgorje.
II. NAČIN ZAGOTAVLJANJA 24-URNE DEŽURNE SLUŽBE 
3. člen 
Občina na celotnem območju občine zagotavlja javno 24-urno dežurno službo (v nadaljevanju: javna služba), in sicer s podelitvijo koncesije.
Način izvajanja javne službe ter podelitev koncesije opredeljuje odlok občine, ki ureja podelitev koncesije ter izvajanje javne službe in storitev pokopališke dejavnosti.
III. NAČIN IZVAJANJA POGREBNE SLOVESNOSTI 
4. člen 
Pogrebna slovesnost obsega dejanja slovesa pred pokopom pokojnika oziroma pred upepelitvijo in se opravi v skladu z voljo pokojnika, veljavnimi predpisi in tem odlokom.
5. člen 
Pogrebna slovesnost je praviloma javna in ji vsak lahko nemoteno prisostvuje, na željo pokojnika ali svojcev pa se lahko opravi tudi v ožjem družinskem krogu ter ji prisostvujejo povabljeni s strani naročnika pogreba.
6. člen 
Čas in način pogrebne slovesnosti in pokopa uskladita upravljavec pokopališča in naročnik pogreba oziroma izbrani izvajalec pogrebne dejavnosti.
Pri pogrebni slovesnosti se lahko opravi tudi verski obred.
Pri pogrebni slovesnosti lahko sodeluje tudi častna enota z vojaškim ali lovskim strelnim orožjem, ki izstreli častno salvo v slovo umrlemu. Za varnost je odgovoren poveljnik oziroma vodja enote.
7. člen 
Pogrebna slovesnost na pokopališču se prične na prostoru, ki je določen v ta namen.
8. člen 
Krsta z umrlim ali žara s pepelom umrlega se v mrliško vežico položi ob uri in na dan, kot je dogovorjen med upravljavcem pokopališča in naročnikom pogreba oziroma izbranim izvajalcem pogrebne dejavnosti.
9. člen 
Verske skupnosti lahko stanovskega predstavnika ali predstavnico do pokopa položijo v objekt, ki je namenjen opravljanju verskih obredov.
10. člen 
Vodja pogreba svojce pokojnika pospremi k pričetku pogrebne slovesnosti.
Pogrebna slovesnost se prične, ko se na poslovilni prostor prinesejo zastave in simboli, nato se na poslovilni prostor pripeljejo posmrtni ostanki pokojnika.
Po končani pogrebni slovesnosti na poslovilnem prostoru se oblikuje pogrebni sprevod, ki gre do kraja pokopa ali pa se pogrebna slovesnost zaključi.
11. člen 
Pogrebni sprevod, ki ga vodi vodja pogreba, se razvrsti tako, da je na čelu slovenska zastava z žalnim trakom ali črna zastava, če je umrli tuj državljan, nato prapori, sledijo godba, pevci, pripadniki stanovskih organizacij (lovci, gasilci in podobno), nosilci vencev in odlikovanj ter drugih priznanj, krsta oziroma žara, nato sorodniki in drugi udeleženci pogrebne slovesnosti.
Če pri pogrebni slovesnosti sodelujejo predstavniki verske skupnosti, se s svojimi simboli razvrstijo neposredno pred krsto oziroma žaro.
12. člen 
Del pogrebne slovesnosti se lahko opravi tudi ob grobu.
Udeleženci pogrebne slovesnost se razvrstijo ob grobu oziroma pred prostorom za raztros pepela. Krsto oziroma žaro s posmrtnimi ostanki umrlega spustijo ali položijo v grob oziroma raztresejo na prostoru za raztros pepela.
Najkasneje dve uri po končani pogrebni slovesnosti mora upravljavec pokopališča grob zasuti, z delom pa prične, ko se večina udeležencev pogrebne slovesnosti, predvsem ožji svojci pokojnika, umaknejo iz okolice groba.
IV. STORITVE POKOPALIŠKO POGREBNEGA MOŠTVA IN GROBARJEV 
13. člen 
Storitve pokopališko pogrebnega moštva obsegajo prevoz ali prenos krste ali žare iz mrliške vežice oziroma upepeljevalnice do mesta pokopa s položitvijo v grob ali z raztrosom pepela.
Storitve grobarjev obsegajo izkop in zasutje grobne jame ter prvo ureditev groba, ki zajema odvoz odvečne zemlje in posušenega cvetja na odlagališče, ter prekop posmrtnih ostankov.
Storitve pokopališko pogrebnega moštva in storitve grobarjev se zaračunajo skladno z opravljenimi storitvami in skladno z javno objavljenim cenikom.
V. OSNOVNI OBSEG POGREBA
14. člen 
Osnovni pogreb obsega prijavo pokopa, pripravo pokojnika, minimalno pogrebno slovesnost in pokop, vključno s pogrebno opremo.
15. člen 
Pokop prijavi upravljavcu pokopališča naročnik pogreba ali izvajalec pogrebne dejavnosti, ki ga je izbral naročnik pogreba ali občina.
K prijavi pokopa mora naročnik pogreba oziroma izvajalec pogrebne dejavnosti priložiti listino, ki jo izda pooblaščeni zdravnik oziroma zdravstvena organizacija ali matičar matičnega registra, kjer je bila smrt prijavljena.
V primeru, da naročnik pogreba ni hkrati tudi najemnik groba, mora ob naročilu pogreba priložiti pisno dovoljenje najemnika groba, da dovoljuje pokop.
VI. NAČIN IN ČAS POKOPA 
16. člen 
Na območju občine so dovoljene naslednje vrste pokopov:
– pokop s krsto, kjer se pokojnika položi v krsto in pokoplje v grob,
– pokop z žaro, kjer se upepeljeni ostanki pokojnika shranijo v žaro in pokopljejo v grob,
– raztros pepela, ki se opravi na posebej določenem prostoru na pokopališču, ki raztros pepela omogoča, ali izven pokopališča.
Drugačno ravnanje s pepelom, kot je določeno v drugi in tretji alineji prejšnjega odstavka tega člena, ni dovoljeno.
O načinu pokopa se dogovorita upravljavec pokopališča in naročnik pogreba ali izvajalec pogrebne dejavnosti, ki ga je izbral naročnik pogreba, ali občina.
17. člen 
Uro in dan pokopa uskladita upravljavec pokopališča in naročnik pogreba oziroma izbrani izvajalec pogrebne dejavnosti.
18. člen 
Pokop obsega dejanja, ki omogočajo položitev posmrtnih ostankov oziroma upepeljenih ostankov pokojnika v grobni prostor ali raztros pepela v skladu z voljo pokojnika in na način, določen s tem odlokom.
Pokop se opravi na pokopališču. Zunaj pokopališča je dovoljen le posebni pokop stanovskih predstavnikov v grobnice verskih skupnosti in raztros pepela zunaj pokopališča.
Posebni pokop stanovskega predstavnika v grobnice verskih skupnosti na območju občine se lahko opravi po predhodnem soglasju, ki ga izda organ občine, ki je pristojen za pogrebno in pokopališko dejavnost.
VII. NAČIN POKOPA, ČE JE PLAČNIK OBČINA 
19. člen 
Če je plačnik občina, se pogreb izvede v osnovnem obsegu. Ob tem je treba upoštevati in spoštovati pokojnikovo poslednjo voljo glede načina pogreba, v kolikor ta ni v nasprotju s tem odlokom.
VIII. POKOP ZUNAJ POKOPALIŠČA 
20. člen 
Pokop zunaj pokopališča z raztrosom pepela ali posebni pokop stanovskih predstavnikov v grobnice verskih skupnosti je na območju občine dovoljen le, če je za to izdano soglasje organa občine, pristojnega za pogrebno in pokopališko dejavnost.
Organ občine o raztrosu pepela zunaj pokopališča oziroma o pokopu zunaj pokopališča odloči nemudoma oziroma najpozneje v sedmih dneh. Zoper tak sklep ni pritožbe, dovoljen je upravni spor.
IX. RAVNANJE S POKOJNIKOM DO POKOPA V KRAJIH, KJER NA POKOPALIŠČIH NI MRLIŠKE VEŽICE 
21. člen 
V krajih, kjer na pokopališču ni mrliške vežice, se pokojnika lahko čuva skladno z veljavnimi predpisi. Namesto vežice se lahko uporabi hiša z največ dvema stanovanjema, pod pogojem, da je to v skladu s predpisi o mrliško pregledni službi.
X. POKOPALIŠČA, KI MORAJO IMETI MRLIŠKE VEŽICE 
22. člen 
Na območju občine morajo imeti vežico vsa pokopališča, razen pokopališča Loke.
XI. OBRATOVANJE MRLIŠKIH VEŽIC 
23. člen 
Na pokopališčih z mrliško vežico je uporaba le-te obvezna.
V času uporabe je mrliška vežica odprta skladno z dogovorom med upravljavcem pokopališča in naročnikom pogreba oziroma izbranim izvajalcem pogrebne dejavnosti.
XII. OBSEG PRVE UREDITVE GROBA 
24. člen 
Prva ureditev obstoječega in novega groba po pogrebu zajema odvoz odvečne zemlje, ki nastane po pokopu, in posušenega cvetja, ki ostane po pogrebu, na odlagališče odpadkov.
Prva ureditev novega groba zajema poleg storitev iz prvega odstavka tega člena še postavitev začasnega nagrobnega obeležja ter ureditev groba z nasadom in okvirjem.
XIII. VZDRŽEVANJE REDA, ČISTOČE IN MIRU NA POKOPALIŠČU 
25. člen 
Upravljavec pokopališča:
– zagotavlja red in čistočo na pokopališču,
– zagotavlja urejenost pokopališča in pokopaliških objektov in naprav ter druge pokopališke infrastrukture,
– s pokopališča redno odstranjuje odpadke,
– opozarja najemnike grobov o morebitni zapuščenosti grobov,
– izvaja košnjo, obrez žive meje in zimsko službo,
– po potrebi lahko organizira varnostno službo na pokopališču in vzpostavi video-nadzor nad pokopališkim objektom in o tem na vidnem mestu obvesti obiskovalce pokopališča.
26. člen 
Na pokopališčih ni dovoljeno:
– kakršno koli nedostojno oziroma neprimerno vedenje, vpitje, razgrajanje in kajenje v mrliški vežici,
– hoja po grobovih,
– odlaganje odpadkov izven za to določenega prostora,
– odlaganje zemlje, robnikov ali odstranjenih nagrobnih spomenikov in druge opreme,
– vstop in vožnja s kolesom, kolesom s pomožnim motorjem, kolesom z motorjem, motornim vozilom in podobnim vozilom ter njihovo shranjevanje,
– vožnja, ustavljanje in parkiranje na zelenih in drugih funkcionalnih površinah,
– poškodovanje grobov, pokopaliških objektov in druge infrastrukture,
– odstranjevanje in sekanje javnih nasadov,
– trganje zelenja in cvetja iz tujih grobov,
– sajenje dreves brez soglasja upravljavca pokopališča,
– opravljanje prevozov, kamnoseških, vrtnarskih in kovinostrugarskih in drugih del v času pogrebne svečanosti oziroma izvajanja pogrebne slovesnosti ter ob nedeljah in praznikih ter dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji.
XIV. NAČIN ODDAJE GROBOV V NAJEM 
27. člen 
Upravljavec pokopališča odda grob v najem najemniku z najemno pogodbo za nedoločen čas.
Najemnik groba je lahko samo ena pravna ali fizična oseba.
Če naročnik pogreba ob prijavi pogreba nima v najemu groba, mu ga upravljavec pokopališča dodeli v najem. Naročnik pogreba pred naročilom pogreba sklene najemno pogodbo, razen pri raztrosu pepela ali pokopu zunaj pokopališča.
Ob pisnem soglasju naročnika pogreba lahko namesto njega najemno pogodbo z upravljavcem pokopališča sklene druga fizična ali pravna oseba.
Ob smrti najemnika groba se morajo dediči najemnika dogovoriti, kateri izmed njih bo prevzel pravico do najema groba. Prednostno pravico do najema groba ima tisti, ki je poravnal stroške pogreba umrlega najemnika.
Če dedič najemnika groba ne uveljavi pravice do najema groba v 90 dneh po smrti najemnika, izgubi pravico do najema groba.
Najemnik groba mora skrbeti za urejen videz groba in vzdrževati grob ter spoštovati pokopališki red in določila najemne pogodbe.
Najemna pogodba za grob preneha oziroma se prekine na podlagi razlogov oziroma v primerih, ki jih določa zakon, ki ureja področje pogrebne in pokopališke dejavnosti.
28. člen 
Za najem groba plačuje najemnik groba letno grobnino.
29. člen 
Grobnina je sorazmerni delež letnih stroškov upravljanja pokopališke dejavnosti za posamezno vrsto groba, izračunan na podlagi seštevka vseh vrst grobov in njihovih razmerij do enojnega groba. Stroški grobnine vključujejo stroške za urejenost pokopališča, oddaje grobov v najem in stroške vodenja evidenc.
30. člen 
Grobnina se praviloma plačuje letno za tekoče leto. Upravljavec pokopališča izstavi račune za grobnino za grobove do 30. junija v tekočem letu. Najemnik mora račun plačati najkasneje v 15 dneh po njegovi izstavitvi.
Ob prvem najemu groba se grobnina plača v sorazmernem delu do konca letnega obdobja.
V primeru, da uporabnik ne poravna grobnine v roku 60 dni po prejemu računa, ga je upravljavec pokopališča dolžan opomniti. V opominu mora določiti dodaten rok plačila 15 dni in opozoriti uporabnika na posledice neplačila. Po izteku roka, določenega v opominu, upravljavec pokopališča prekine najemno pogodbo.
31. člen 
Najemnik groba, ki mu je najemna pogodba za grob prenehala, mora ob prekinitvi najema na lastne stroške odstraniti vsa nagrobna obeležja (spomeniki, robniki, lučke, vaze in podobno). Če najemnik tega ne izvede, nagrobna obeležja odstrani upravljavec pokopališča.
Upravljavec pokopališča mora ob prenehanju najemne pogodbe za grob z žaro ali najemne pogodbe za žarni zid, žaro prenesti v anonimno skupno grobišče. Pepel iz žare se lahko raztrese na prostoru za raztros pepela, če to naroči najemnik groba.
XV. POSTAVLJANJE, SPREMINJANJE ALI ODSTRANITEV SPOMENIKOV, OBNOVA SPOMENIKOV IN GROBNIC TER VSAK DRUG POSEG V PROSTOR NA POKOPALIŠČU
32. člen 
Postavljanje, spreminjanje ali odstranitev spomenikov, obnova spomenikov in grobnic ter vsak drug poseg v prostor na pokopališču je dovoljen le ob predhodnem soglasju upravljavca pokopališča.
Upravljavec pokopališča izda soglasje iz prejšnjega odstavka tega člena v treh dneh od prejema popolne vloge, razen v primerih, ko so objekti kulturna dediščina ali kulturni spomenik. O zavrnitvi soglasja odloči občinska uprava v 15 dneh. Odločitev občinske uprave je dokončna.
Če najemnik postavlja, spreminja ali odstranjuje spomenik, obnavlja spomenik ali grobnico ali izvaja drug poseg v prostor na pokopališču v nasprotju s soglasjem upravljavca ali brez soglasja, mora upravljavec najemnika pozvati, da te nepravilnosti odpravi v 15 dneh oziroma si pridobi soglasje upravljavca. Če najemnik nepravilnosti ne odpravi v 15 dneh oziroma si ne pridobi soglasja upravljavca, lahko upravljavec nepravilnosti odpravi na stroške najemnika. Izvajalec mora za druga dela na območju pokopališča (klesanje in barvanje črk, čiščenje spomenikov in drugih nagrobnih obeležij ter večje vrtnarske storitve) pri upravljavcu priglasiti le termin izvedbe del. Priglasitev je brezplačna.
Spomenikom in drugim nagrobnim obeležjem groba in grobnicam, ki so v registru kulturne dediščine zavedene z enotno identifikacijo dediščine ali kot kulturni spomenik, se lahko videz groba (oblika, material, napis) spreminja s soglasjem organizacije, pristojne za varstvo kulturne dediščine.
XVI. ZVRSTI GROBOV 
33. člen 
Na pokopališčih so lahko naslednje zvrsti grobov in prostorov:
– enojni, dvojni, otroški, povečani grobni prostor, vrstni grobovi in grobnice,
– grobišča, kostnice in skupna grobišča,
– žarni grobovi,
– prostor za anonimne pokope in
– prostor za raztros pepela.
Spreminjanje zvrsti grobov z deljenjem grobov je dovoljeno le, če to določa načrt razdelitve na pokopališke oddelke.
XVII. OKVIRNI TEHNIČNI NORMATIVI ZA GROBOVE 
34. člen 
Enojni, dvojni in otroški grobovi so globoki 1,8 m in se lahko poglobijo do 2,5 m, če to dopuščajo geološki pogoji. Širina enojnega groba je 1,0 m, dolžina 2,0 m, dolžina in širina dvojnega pa 2,0 m.
Vrstni grobovi, v katere se umrle pokoplje po vrstnem redu, so globine 1,8 m, širine 0,7 m do 1,5 m in dolžine 2,0 m do 2,5 m, širina poti med vrstami grobov je 0,8 m do 1,5 m. Poglobitve pri vrstnih grobovih ni. Oddelek vrstnih grobov se po 25 letih od zadnjega pokopa v polju (oddelku) preuredi za ponovno uporabo, posmrtni ostanki pri prekopu vrstnih grobov se položijo v skupna grobišča.
Skupna začasna grobišča so: kostnice, prostori za skupen pokop ob morebitnih množičnih naravnih in drugih nesrečah, v vojni in izrednih razmerah. V skupna grobišča se prenesejo posmrtni ostanki iz klasičnih in žarnih grobov, za katere ni podaljšana najemna doba, iz vrstnih grobov po poteku 25 let.
Žare se shranjuje v žarne grobove, klasične grobove in v druge obstoječe grobove. Globina žarnega groba je 0,7 m, širina 0,6 m do 1,0 m, dolžina 0,6 m do 1,2 m. Žarni grob se lahko poglobi za 0,3 m za nove žare. Žare ni dovoljeno shranjevati izven pokopališča z izjemo določil, ki jih dopušča zakon.
Prostor za anonimne pokope: anonimni pokopi se opravljajo s pokopom krste ali žare ali z raztrositvijo pepela na prostoru pokopališča, ki je za to namenjen, opremljen in urejen.
Raztros pepela se opravlja s posebnim, za to namenjenim priborom in na posebno urejenem prostoru pokopališča, ki je opremljen s skupnim nagrobnikom in skupnim prostorom za polaganje cvetja in prižiganje sveč.
Predpisane velikosti grobov iz tega člena za obstoječe grobove ne veljajo.
Grobovi v okviru posamezne zvrsti grobov na posameznem pokopališču morajo biti enako veliki.
35. člen 
Grobišča so prostori za skupni pokop ob morebitnih naravnih in drugih nesrečah, v vojni in izrednih razmerah ter skupna grobišča.
Kostnice so prostori, v katere se lahko polagajo posmrtni ostanki prekopanih grobov.
V skupna grobišča se lahko prenesejo posmrtni ostanki iz drugih grobov po preteku dobe najema ali zaradi drugih upravičenih razlogov. Na skupnem grobišču je urejen skupni prostor za polaganje cvetja in sveč.
Prostor za vojno grobišče je prostor na posebnem delu pokopališča, ki se ureja po zakonu, ki ureja vojna grobišča.
36. člen 
Prostor za raztros pepela je prostor na posebnem delu pokopališča, namenjen raztrosu pepela.
Na prostoru za raztros pepela je urejen skupni prostor za polaganje cvetja in prižiganje sveč. Zunaj tega prostora ni dovoljeno polagati cvetja, sveč in drugih predmetov ali hoditi po tem prostoru, razen za namene vzdrževanja pokopališč.
Prostor za anonimni pokop je prostor na posebnem delu pokopališča, ki je enotno urejen po načrtu razdelitve na pokopališke oddelke in je brez označbe in imena pokojnika, namenjen pokopu krst ali žar. Na prostoru za anonime pokope mora biti urejen prostor za polaganje cvetja in prižiganje sveč.
Podatke o pokojnikih, ki so bili anonimno pokopani, vodi upravljavec pokopališča.
XVIII. MIROVALNA DOBA ZA GROBOVE 
37. člen 
Mirovalna doba je čas, ki mora preteči od zadnjega pokopa na istem mestu v istem grobu. Mirovalna doba za pokop s krsto znaša deset let.
Prekop groba in pokop pokojnika na isto mesto v grobu, kjer je bil kdo pokopan, se sme opraviti po preteku mirovalne dobe.
Za pokope z žaro mirovalna doba ne velja.
XIX. ENOTNI CENIK UPORABE POKOPALIŠČA, POKOPALIŠKIH OBJEKTOV IN NAPRAV TER DRUGE POKOPALIŠKE INFRASTRUKTURE 
38. člen 
Uporaba mrliške vežice in drugih pokopaliških objektov in naprav ter pokopališke infrastrukture se zaračuna skladno z javno objavljenim cenikom.
XX. RAZMERJE GROBNINE ZA POSAMEZNO VRSTO GROBA GLEDE NA ENOJNI GROB 
39. člen 
Razmerje grobnine za posamezno vrsto groba glede na enojni grob je določeno z javno objavljenim cenikom.
XXI. OBVEZNOSTI UPORABNIKOV 
40. člen 
Brez soglasja upravljavca pokopališča na grobovih ni dovoljena zasaditev dreves in grmičevja, ki v višino zraste več kot meter in pol.
Na pokopališču se lahko seka, žaga, obrezuje ali odstranjuje drevje le s soglasjem upravljavca pokopališča.
Z globo 300 € se kaznuje za prekršek posameznik, če ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena.
Z globo 1.400 € se kaznuje za prekršek pravna oseba – izvajalec del ali samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 420 €.
41. člen 
Najemniki grobov morajo skleniti najemno pogodbo za grob, redno plačevati grobnino in v roku 30 dni javiti spremembo prebivališča.
Najemniki morajo tudi skrbeti za urejen videz groba, kar pomeni, da so ga dolžni redno vzdrževati, kar obsega obrezovanje in skrb za zasaditev (dreves, grmovnic, cvetlic, trave), da ti ne posegajo na sosednje grobove ali pot, skrbeti za vmesne prostore med svojim in sosednjimi grobovi, skrbeti za grobno opremo, redno odstranjevati plevel in odpadke, ki jih morajo odlagati na za to določena mesta ter skrbeti za red in čistočo na pokopališču. V primeru, da je grob neurejen (plevel, visoka trava, neurejeno grmičevje, ostanki dogorelih sveč), upravljavec pokopališča pisno pozove najemnika k ureditvi groba. Če najemnik v roku 15 dni groba ne uredi, lahko to stori upravljavec pokopališča na stroške najemnika.
Naročniki pogrebnih storitev morajo plačati stroške pogreba.
Najemniki grobov so dolžni pred postavljanjem, spreminjanjem ali odstranitvijo spomenikov, obnovo spomenikov in grobnic ter vsakim drugim posegom v prostor na pokopališču pridobiti predhodno soglasje upravljavca pokopališča. Izvajalci lahko z deli pričnejo šele po pridobitvi predhodnega soglasja upravljavca pokopališča.
Izvajalci del ali najemniki grobov so dolžni upravljavcu pokopališča priglasiti termin izvajanja drugih del, ki niso zajeta v prejšnjem odstavku tega člena, na območju pokopališča (klesanje in barvanje črk, čiščenje spomenikov in drugih nagrobnih obeležij, vrtnarske storitve). Priglasitev je brezplačna.
Obiskovalci pokopališča in ostali uporabniki pokopališča na enotno urejenem prostoru za raztros pepela ne smejo postavljati napisnih plošč z imeni pokojnikov in prinašati drugih stvari, razen cvetja in sveč. Na zelenico ne smejo polagati ničesar.
Z globo 300 € se kaznuje za prekršek posameznik, če ravna v nasprotju z drugim, četrtim, petim ali šestim odstavkom tega člena.
Z globo 1.400 € se kaznuje za prekršek pravna oseba – izvajalec del ali samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju z drugim, četrtim, petim ali šestim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 420 €.
XXII. PREPOVEDI 
42. člen 
Vsi obiskovalci pokopališča in izvajalci raznih del na pokopališču se morajo vesti primerno kraju in s spoštovanjem do umrlih.
Prilaščanje in poškodovanje stvari na tujih grobovih in pokopališki infrastrukturi ni dovoljeno.
Puščanje kakršnega koli reklamnega gradiva in sporočil na območju pokopališča in okoliških parkiriščih ni dovoljeno, razen sporočil izvajalca javne službe in upravljavca pokopališča.
Z globo 300 € se kaznuje za prekršek posameznik, če ravna v nasprotju s tem členom.
Z globo 1.400 € se kaznuje za prekršek pravna oseba – izvajalec del ali samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju s tem členom, njihova odgovorna oseba pa z globo 420 €.
43. člen 
Prevozov, kamnoseških, vrtnarskih, kovinostrugarskih in drugih del se ne sme opravljati v času pogrebne svečanosti, ob nedeljah in praznikih ter v času od 28. oktobra do 5. novembra.
Izvajalec del iz prejšnjega odstavka tega člena je dolžan okolico izvajanja del počistiti takoj po končanih delih. Kolikor tega ne naredi, to naredi upravljavec pokopališča na stroške izvajalca del.
Z globo 300 € se kaznuje za prekršek posameznik, če ravna v nasprotju s tem členom.
Z globo 1.400 € se kaznuje za prekršek pravna oseba – izvajalec del ali samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju s tem členom, njihova odgovorna oseba pa z globo 420 €.
44. člen 
Vstop psov in drugih živali na pokopališče je prepovedan, razen če gre za pse, ki služijo človeku kot vodniki, službene pse policije in pse reševalne enote.
Z globo 300 € se kaznuje za prekršek posameznik, če ravna v nasprotju s tem členom.
Z globo 1.400 € se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju s tem členom, njihova odgovorna oseba pa z globo 420 €.
45. člen 
Na pokopališče ni dovoljen dostop z vozili.
Ne glede na določbe prejšnjega odstavka tega člena je na pokopališčih dovoljen dostop vozil nujne medicinske pomoči, gasilskih vozil in vozil zaščite in reševanja pri izvajanju intervencijskih nalog, vozil policije, upravljavca pokopališča in inšpektorata občine.
V primerih, ko zaradi velikosti in teže materiala nagrobnih obeležij prevoz z ročnimi vozički ni primeren, lahko upravljavec pokopališča izda soglasje za prevoz materiala z motornim vozilom.
Z globo 300 € se kaznuje za prekršek posameznik, če ravna v nasprotju s prvim ali tretjim odstavkom tega člena.
Z globo 1.400 € se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju s prvim ali tretjim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 420 €.
XXIII. NADZOR 
46. člen 
Strokovni nadzor nad izvajanjem določb tega odloka izvaja organ občine, pristojen za gospodarske javne službe.
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka, za katere je predpisana globa, opravlja občinski inšpektor.
47. člen 
Če najemnik postavlja, spreminja ali odstranjuje spomenik, obnavlja spomenik ali grobnico ali izvaja drug poseg v prostor na pokopališču brez predhodnega soglasja upravljavca pokopališča iz prvega odstavka 32. člena tega odloka, lahko občinski inšpektor z odločbo odredi prepoved izvajanja del.
Če najemnik postavlja, spreminja ali odstranjuje spomenik, obnavlja spomenik ali grobnico ali izvaja drug poseg v prostor na pokopališču v nasprotju z izdanim predhodnim soglasjem upravljavca pokopališča iz prvega odstavka 32. člena tega odloka, lahko občinski inšpektor z odločbo odredi odpravo nepravilnosti.
XXIV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
48. člen 
Upravljavec pokopališča mora v enem letu po uveljavitvi tega odloka:
– pripraviti načrt razdelitve na pokopališke oddelke in kataster infrastrukture za vsa posamezna pokopališča, pri čemer je potrebno upoštevati obstoječe stanje pokopališč in predvideno širitev,
– skleniti najemne pogodbe z najemniki grobov, ki jih uporabniki uporabljajo brez pogodbe. Po prejemu poziva s strani upravljavca grobov je najemnik dolžan skleniti najemno pogodbo v roku enega meseca, v nasprotnem primeru mu najemno razmerje oziroma pravica do sklenitve najemne pogodbe preneha,
– vzpostaviti trajno evidenco grobov – kataster, pri čemer je potrebno upoštevati obstoječe stanje.
49. člen 
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehata veljati Odlok o opravljanju gospodarske javne službe na področju urejanja in vzdrževanja pokopališč in oddajanja prostorov za grobove v najem ter pogrebnih storitev (Uradni list RS, št. 31/97) in Odlok o pokopališkem redu Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 23/97 in 17/06).
50. člen 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0010/2020
Kamnik, dne 29. septembra 2021
Župan 
Občine Kamnik 
Matej Slapar 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti