Uradni list

Številka 163
Uradni list RS, št. 163/2021 z dne 15. 10. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 163/2021 z dne 15. 10. 2021

Kazalo

3174. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o nošenju, hrambi in vzdrževanju orožja, o vrstah in nošenju uniforme pravosodnih policistov in njihovih položajnih oznakah ter o uporabi, označitvi in opremi vozil, stran 9414.

  
Na podlagi četrtega odstavka 234. člena Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 40/09, 9/11 – ZP-1G, 96/12 – ZPIZ-2, 109/12, 54/15, 11/18 in 200/20 – ZOOMTVI) minister za pravosodje izdaja
P R A V I L N I K 
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o nošenju, hrambi in vzdrževanju orožja, o vrstah in nošenju uniforme pravosodnih policistov in njihovih položajnih oznakah ter o uporabi, označitvi in opremi vozil 
1. člen
V Pravilniku o nošenju, hrambi in vzdrževanju orožja, o vrstah in nošenju uniforme pravosodnih policistov in o njihovih položajnih oznakah ter o uporabi, označitvi in opremi vozil (Uradni list RS, št. 85/09, 28/14 in 38/14 – popr.) se 2. člen spremeni tako, da se glasi:
»2. člen 
(1) Pravosodni policisti pri izvrševanju uradnih nalog lahko nosijo naslednje vrste orožja:
– polavtomatske pištole kalibra 9 mm in 40 S&W,
– repetirno in polavtomatsko dolgocevno orožje kalibra 12/70 in 12/76,
– avtomatsko orožje kalibra 223 Remington in 9 mm.
(2) V primeru izkazanih potreb po dodatnem orožju in strelivu iz prejšnjega odstavka se lahko izjemoma za obdobje do enega leta uporabljata primerljivo orožje in strelivo po standardih glede orožja v Policiji in Slovenski vojski.«.
2. člen 
V 3. členu se v tretjem odstavku za besedo »zadolžitvi« doda besedilo »ter skupni zadolžitvi«.
3. člen 
V 4. členu se v drugem odstavku za besedo »ločenih« doda besedilo »ognjevarnih in protivlomnih«, beseda »železnih« pa se črta.
4. člen 
V 10. členu se črta tretji odstavek.
Za dosedanjim četrtim odstavkom, ki postane tretji odstavek, se dodajo novi četrti, peti in šesti odstavek, ki se glasijo:
»(4) Pravosodni policisti, ki opravljajo naloge v uniformi, nosijo orožje v predpisani torbici, nameščeni na posebnem pasu.
(5) Pravosodni policisti, ki opravljajo naloge v civilni obleki, nosijo orožje prikrito v predpisani torbici na hlačnem pasu ali v torbici za prikrito nošenje orožja okoli pasu.
(6) Glede na vrsto nalog smejo pravosodni policisti orožje nositi tudi na drug način, ki omogoča učinkovito in varno uporabo.«.
5. člen 
V 19. členu se za besedilom člena, ki se označi kot prvi odstavek, dodata nova, drugi in tretji odstavek, ki se glasita:
»(2) Izposojo in uporabo uniforme za druge namene, kot so snemanje filma, gledališke predstave, druge javne nastope, humanitarne, reklamne in druge komercialne namene, dovoli generalni direktor uprave.
(3) Zaradi testiranja novih delov uniform lahko pravosodni policisti pri opravljanju svojih del in nalog uporabljajo tudi druge dele oblačil, kot so določena s tem pravilnikom, ki pa morajo biti opremljena s položajnimi oznakami, simboli uprave in simboli pravosodne varnostne policije.«.
6. člen 
V 22. členu se v drugem odstavku črta besedilo »in morajo upoštevati druge določbe tega pravilnika glede nošenja uniforme izven zavoda«.
7. člen 
26. člen se spremeni tako, da se glasi:
»26. člen 
(1) Splošna oblačila za moške so: dvodelni delovni kombinezon (delovne hlače, delovni suknjič), polo majica s kratkimi rokavi, puli, hlače, športni jopič, srajca z dolgimi rokavi in srajca s kratkimi rokavi.
(2) Splošna oblačila za ženske so: dvodelni delovni kombinezon (delovne hlače, delovni suknjič), polo majica s kratkimi rokavi, puli, hlače ali krilo, športni jopič, srajca z dolgimi rokavi in srajca s kratkimi rokavi.
(3) Vodniki službenih psov in inštruktorji usposabljanja v rokovanju s strelnim orožjem prejmejo prilagojene dele uniforme.«.
8. člen 
28. člen se spremeni tako, da se glasi:
»28. člen 
Svečani dodatki so: svečane hlače ali krilo, suknjič, plašč, bela srajca z dolgimi rokavi, bela srajca s kratkimi rokavi, rumena kovinska ploščica z imenom in priimkom, samovezna kravata s kravatno iglo, kapa s ščitnikom in letno-prehodni čevlji – svečani.«.
9. člen 
29. člen se spremeni tako, da se glasi:
»29. člen 
Zimski dodatki so: bunda s termo vložkom ali plašč, pulover, rokavice, zimsko podoblačilo (hlače) in volnena kapa.«.
10. člen 
30. člen se spremeni tako, da se glasi:
»30. člen 
(1) Drugi dodatki k uniformi za moške so: pas, opasač v kompletu, letne in zimske nogavice, kravata, kravatna igla, značka za kapo s ščitnikom, epoleta s položajno oznako, označba imena in položajna oznaka.
(2) Drugi dodatki k uniformi za ženske so: pas, opasač v kompletu, letne in zimske nogavice, hlačne nogavice, kravata, kravatna igla, značka za kapo s ščitnikom, epoleta s položajno oznako, označba imena in položajna oznaka.«.
11. člen 
32. člen se spremeni tako, da se glasi:
»32. člen 
V poletnem času pravosodni policisti nosijo:
– moški: letno-prehodne čevlje, nogavice, hlače, pas, srajco s kratkimi rokavi, polo majico s kratkimi rokavi ter po potrebi opasač, športni jopič, delovni kombinezon-suknjič in kravato s kravatno iglo;
– ženske: letno-prehodne čevlje, nogavice ali hlačne nogavice, hlače ali krilo, pas, srajco s kratkimi rokavi, polo majico s kratkimi rokavi ter po potrebi opasač, športni jopič, delovni kombinezon-suknjič in kravato s kravatno iglo.«.
12. člen 
33. člen se spremeni tako, da se glasi:
»33. člen 
V spomladanskem, jesenskem in zimskem času pravosodni policisti nosijo:
– moški: letno-prehodne ali zimske čevlje, nogavice, hlače, dvodelni delovni kombinezon, pas, srajco s kratkimi in dolgimi rokavi, polo majico s kratkimi rokavi, športni jopič, puli ter po potrebi opasač, kravato s kravatno iglo, pulover, bundo s termo vložkom ali brez njega, rokavice in volneno kapo;
– ženske: letno-prehodne ali zimske čevlje, nogavice, hlačne nogavice, hlače ali krilo, dvodelni delovni kombinezon, pas, srajco s kratkimi in dolgimi rokavi, polo majico s kratkimi rokavi, športni jopič, puli ter po potrebi opasač, kravato s kravatno iglo, pulover, bundo s termo vložkom ali brez njega, rokavice in volneno kapo.«.
13. člen 
34. člen se spremeni tako, da se glasi:
»34. člen 
Ob svečanih priložnostih pravosodni policisti nosijo kapo s ščitnikom, med izvajanjem varovanja in drugih nalog v spomladanskem, jesenskem in zimskem času pa lahko tudi volneno kapo.«.
14. člen 
V 35. členu se črtata oznaka prvega odstavka in drugi odstavek.
15. člen 
36. člen se črta.
16. člen 
V 37. členu se v prvem odstavku v drugi alineji za besedo »zavodu« doda besedilo »in zunaj zavoda«.
Tretja alineja se črta.
Dosedanja četrta alineja postane tretja.
Drugi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(2) Dvodelni delovni kombinezon pravosodni policisti nosijo z opasačem, letno-prehodnimi, zimskimi ali terenskimi čevlji ter s polo majico s kratkimi rokavi ali pulijem.«.
17. člen 
V 38. členu se za prvim odstavkom dodata nova drugi in tretji odstavek, ki se glasita:
»(2) Ob svečanih priložnostih pravosodni policisti nosijo svečane dodatke iz 28. člena tega pravilnika.
(3) Pravosodni policisti, ki ne opravljajo dela na delovnih mestih, kjer se nosi tudi svečana uniforma, ob svečanih priložnostih nosijo:
– pravosodni policisti hlače in pravosodne policistke hlače ali krilo,
– belo srajco s kratkimi ali dolgimi rokavi,
– kravato in kravatno iglo,
– športni jopič ali bundo s termo vložkom v zimskem času,
– kapo s ščitnikom,
– svečane letno-prehodne čevlje ali letno-prehodne čevlje.«.
Dosedanji drugi odstavek postane četrti odstavek.
18. člen 
44. člen se spremeni tako, da se glasi:
»44. člen 
(1) Uniforma pravosodnih policistov je sestavljena iz delov, ki se pravosodnim policistom dodeljujejo na podlagi normativov prve dodelitve in sistema individualnih potreb.
(2) Dodelitev posameznih delov uniforme izvaja generalni urad.
(3) V začetku tekočega proračunskega leta generalni direktor s sklepom določi denarni znesek, ki pripada posameznemu pravosodnemu policistu, razen pravosodnim policistom, ki še niso prejeli prve dodelitve uniforme. Pravosodni policist lahko v okviru določenega zneska poljubno izbere dele uniforme, ki so navedeni v tem pravilniku in opisani v celostni podobi oblačil pravosodnih policistov. Minimalni znesek iz tega odstavka se določi na podlagi seštevka cen naslednjih delov uniforme: dvojih hlač kombinezona, suknjiča kombinezona, enih moških hlač, zimskih in letnih čevljev ter petih parov letnih in petih parov zimskih nogavic.
(4) Znesek iz prejšnjega odstavka se za posameznega pravosodnega policista zmanjša ali mu ne pripada v naslednjih primerih:
– če je bil pravosodni policist v predhodnem letu odsoten z dela več kot šest mesecev ali se namerava v tekočem letu upokojiti, se znesek zmanjša za 50 odstotkov;
– če je bil pravosodni policist v predhodnem letu odsoten z dela več kot osem mesecev, mu znesek ne pripada;
– če je pravosodni policist razporejen na delo v organizacijsko enoto oziroma na delovno mesto, kjer se delo izvaja pretežno časa v civilnih oblačilih, se znesek zmanjša za 50 odstotkov;
– če je pravosodni policist razporejen na delo v organizacijsko enoto oziroma na delovno mesto, kjer se delo izvaja samo v civilnih oblačilih, pravosodni policist ni upravičen do dodelitve novih delov uniforme;
– ne glede na prejšnjo alinejo lahko poveljnik predlaga dodelitev potrebnega zneska za pravosodnega policista, ki je razporejen na delo v organizacijsko enoto oziroma na delovno mesto, kjer se delo izvaja samo v civilnih oblačilih, če je za to upravičena potreba (občasno delo v uniformi, neustrezna velikost, poškodovana uniforma in podobno).
(5) Pravosodni policist v 30 dneh po določitvi zneska za nakup uniforme in objavi cen posameznih delov uniforme sporoči podatke, katere dele uniforme naroča za tekoče leto. Pri naročilu mora upoštevati zahteve poveljnika za nadomestitev izrabljenih ali trajno poškodovanih delov uniforme (neodstranljivi madeži, strgani deli in podobno).
(6) Pravosodni policist lahko v določenem obdobju naroči le toliko kosov posameznih delov uniforme, kolikor je določeno v preglednici iz desetega odstavka tega člena, razen če poveljnik posebej ne predlaga večje količine.
(7) Pravosodni policist lahko največ polovico neporabljenega dela denarnega zneska iz tretjega odstavka tega člena prenese v naslednje leto.
(8) V letno kvoto zneska za uniforme po sistemu individualnih potreb niso vključene potrebe po uniformi, do katerih pride zaradi poškodovanja ali uničenja dela uniforme pri opravljanju službenih nalog.
(9) V primeru spremembe delov uniforme ali obutve lahko generalni direktor odloči, da se namesto individualne nabave prek generalnega urada izvede centralna nabava za vse pravosodne policiste.
(10) Pripadajoča količina delov uniform ob prvi dodelitvi je določena v naslednji preglednici:
Normativ prve dodelitve
Največja količina naročila
SPLOŠNA OBLAČILA
delovni kombinezon – suknjič 
2
2
delovni kombinezon – hlače 
2
2
polo majica – kratek rokav 
5
5
puli
4
4
moška majica z dolgimi rokavi 
po potrebi
4
moška majica s kratkimi rokavi 
po potrebi
4
moške hlače 
2
2
ženske hlače ali krilo 
2
športni jopič 
1
1
moška srajca z dolgimi rokavi 
4
4
moška srajca s kratkimi rokavi 
4
ženska srajca z dolgimi rokavi 
4
ženska srajca s kratkimi rokavi 
4
ženska majica z dolgimi rokavi 
po potrebi
4
ženska majica s kratkimi rokavi 
po potrebi
4
dežna jakna (vodniki sl. psov in inštr. streljanja)
po potrebi
1
dežne hlače (vodniki sl. psov in inštr. streljanja)
po potrebi
1
 
OBUTEV
letno-prehodni čevlji 
1
2
zimski čevlji 
1
1
terenski čevlji 
1
1
 
SVEČANI DODATKI
suknjič 
po potrebi
2
kravata – samovezna 
po potrebi
2
moška bela srajca – dolg rokav
po potrebi
5
moška bela srajca – kratek rokav
po potrebi
5
ženska bela srajca – dolg rokav
po potrebi
5
ženska bela srajca – kratek rokav
po potrebi
5
označba imena – kovinska 
po potrebi
2
plašč
po potrebi
1
moške svečane hlače
po potrebi
2
ženske svečane hlače ali krilo
po potrebi
2
kapa s ščitnikom
1
1
moški letno-prehodni čevlji – svečani
po potrebi
2
 
ZIMSKI DODATKI
bunda s termo vložkom 
1
1
volnena kapa 
1
1
zimsko podoblačilo (hlače)
2
2
pulover 
1
1
rokavice
1
1
DRUGI DELI UNIFORM
pas 
1
1
pas opasača
1
1
objemka opasača (2x)
1
1
objemka s karabinom
1
1
etui (torbica) za rezervni nabojnik 9 mm
1
1
etui (torbica) za rezervni nabojnik 7,65 mm
po potrebi
1
etui (torbica) za lisice
1
1
etui (torbica) za plinski razpršilec
1
1
etui (torbica) za ključe z verižico
1
1
etui (nosilec) za tonfo palico
1
1
nogavice letne
5
10
nogavice zimske
5
10
kravata – regat
1
2
oznaka za kapo
po potrebi
1
epoleta
po potrebi
4
kravatna igla
1
2
položajna oznaka
2
4
označba imena
2
4
 
OPREMA ZA VZDRŽEVANJE TELESNE
PRIPRAVLJENOSTI
kimono – bela
1
1«.
19. člen 
53. člen se spremeni tako, da se glasi:
»53. člen 
(1) Za nakup ženske svečane obutve in ženskih hlačnih nogavic prejmejo pravosodne policistke denarno nadomestilo, ki ga določi generalni direktor za koledarsko leto in se objavi na elektronski oglasni deski uprave. Znesek denarnega nadomestila se določi na podlagi povprečne ocene vrednosti enih čevljev in petih parov hlačnih nogavic letno.
(2) Pri nakupu ženskih svečanih čevljev in hlačnih nogavic pravosodne policistke upoštevajo osnovne zahteve o zunanjem videzu, ki so določene v skladu z opredeljeno celostno podobo oblačil pravosodnih policistov.«.
20. člen 
V 59. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Specialna vozila so tehnično preurejena tako, da so razdeljena v dva ali več delov.«.
21. člen 
V 61. členu se četrti odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(4) Naprave za dajanje svetlobnih signalov se namestijo na streho vozila, in sicer v sprednjem in zadnjem delu vozila.«.
Šesti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(6) Naprave za dajanje zvočnih signalov se namestijo v sprednji del vozila, na mestu, kjer ni ovir za dušenje zvoka.«.
22. člen 
V 62. členu se v prvem odstavku napovedni stavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Uporaba naprav za dajanje svetlobnih in zvočnih signalov na vozilih s prednostjo je dovoljena le osebam, ki izpolnjujejo pogoje iz 102. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 82/13 – uradno prečiščeno besedilo, 69/17 – popr., 68/16, 54/17, 3/18 – odl. US, 43/19 – ZVoz-1B, 92/20 in 123/21), in sicer v naslednjih primerih:«.
V drugem odstavku se za besedo »čas« doda besedilo »ter razlog«.
PREHODNE IN KONČNA DOLOČBA 
23. člen 
(1) Polavtomatske pištole kalibra 7,65 mm in avtomatsko orožje kalibra 7,62 mm, ki jih pravosodni policisti uporabljajo ob uveljavitvi tega pravilnika pri izvrševanju uradnih nalog, lahko ostanejo v uporabi do njihove zamenjave.
(2) Zamenjava in dopolnitev uniform v skladu s tem pravilnikom se opravi v enem letu po njegovi uveljavitvi.
(3) Poveljnik skrbi, da so do zamenjave in dopolnitve uniform v skladu s tem pravilnikom pravosodni policisti zunaj zavoda enako oblečeni.
(4) Po preteku roka iz drugega odstavka tega člena se stare uniforme lahko uporabljajo le na tistih delovnih mestih v zavodih, kjer ni rednega stika z zunanjimi strankami.
(5) Železne omare za shranjevanje orožja, ki so v uporabi ob uveljavitvi tega pravilnika, se uporabljajo do zamenjave z omarami v skladu s 4. členom pravilnika.
24. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-399/2021
Ljubljana, dne 11. oktobra 2021
EVA 2021-2030-0037
Marjan Dikaučič 
minister 
za pravosodje 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti