Uradni list

Številka 153
Uradni list RS, št. 153/2021 z dne 24. 9. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 153/2021 z dne 24. 9. 2021

Kazalo

2970. Pravilnik o dodeljevanju enkratne denarne pomoči pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč iz sredstev proračuna Občine Sodražica, stran 8564.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1 in 30/18) ter 15. člena Statuta Občine Sodražica (Uradni list RS, št. 32/11 in 191/20) je Občinski svet Občine Sodražica na 16. redni seji dne 17. 6. 2021 sprejel
P R A V I L N I K 
o dodeljevanju enkratne denarne pomoči pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč iz sredstev proračuna Občine Sodražica 
I. UVOD 
1. člen 
(1) S tem pravilnikom se določijo upravičenci do dodelitve enkratne denarne pomoči pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč, pogoji in razlogi za dodelitev te pomoči, oblika in višina pomoči, kriteriji in postopek dodeljevanja ter izplačevanje pomoči upravičencem v Občini Sodražica ter nadzor nad porabo sredstev.
(2) Občina Sodražica sredstva za enkratno denarno pomoč upravičencem zagotavlja iz sredstev vsakoletnega proračuna Občine Sodražica.
II. UPRAVIČENCI 
2. člen 
Do enkratne denarne pomoči so upravičeni občani s stalnim prebivališčem v Občini Sodražica in pravne osebe s sedežem v Občini Sodražica, ki so se zaradi naravne ali druge nesreče vsaj začasno znašli v težki materialni situaciji, oziroma jim je bila povzročena škoda na nepremičnem premoženju, ki leži na območju Občine Sodražica.
III. NAMEN ENKRATNE DENARNE POMOČI 
3. člen 
Enkratna denarna pomoč je namenjena za trenutno premostitev nastalih težav pri občanih in pravnih osebah s sedežem v Občini Sodražica, povezanih z naravno ali drugo nesrečo.
4. člen 
(1) Naravne nesreče so potres, poplava, zemeljski plaz, snežni plaz, visok sneg, močan veter, toča, žled, pozeba, suša, požar v naravnem okolju, množični pojav nalezljive človeške, živalske ali rastlinske bolezni in druge nesreče, ki jih povzročijo naravne sile.
(2) Naravne nesreče zaradi neugodnih vremenskih razmer po predpisih o kmetijstvu in odpravi posledic naravnih nesreč, ki jih povzročijo žled, pozeba, suša, neurje, toča ali živalske in rastlinske bolezni ter rastlinski škodljivci niso predmet dodelitve pomoči po tem pravilniku.
(3) Druge nesreče so nesreče v cestnem in zračnem prometu, požar, porušitev jezu, nesreče, ki jih povzročijo aktivnosti na vodi, jedrska nesreča in druge ekološke ter industrijske nesreče, ki jih povzroči človek s svojo dejavnostjo in ravnanjem.
(4) Nesreče kot so vojna, izredno stanje, uporaba orožij ali sredstev za množično uničevanje ter teroristični napadi s klasičnimi sredstvi in druge oblike množičnega nasilja niso predmet dodelitve pomoči po tem pravilniku.
(5) Ne glede na drugi in četrti odstavek tega člena lahko občinski svet v posameznih primerih dopusti dodelitev pomoči na podlagi tega pravilnika tudi za nesreče, ki so določene v drugem in četrtem odstavku tega člena, če so zagotovljena ustrezna sredstva v proračunu.
IV. DODELITEV POMOČI 
5. člen 
Postopek dodelitve sredstev za pomoč prizadetim zaradi naravne ali druge nesreče vodi Komisija za vodenje postopka dodelitve sredstev za pomoč prizadetim zaradi naravne ali druge nesreče (v nadaljevanju Komisija), ki jo imenuje občinski svet. Komisijo sestavljajo trije člani in so imenovani za mandat največ štirih let. Administrativna dela za komisijo opravlja občinska uprava.
6. člen 
Do dodelitve denarne pomoči pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč je upravičen posameznik oziroma družina ter pravna oseba, ki izpolnjuje pogoje iz 2. člena tega pravilnika in je na Občino Sodražica na predpisanem obrazcu, v roku 30 dni po nastanku škode podal vlogo za dodelitev enkratne denarne pomoči pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč.
7. člen 
(1) Enkratna denarna pomoč prizadetim zaradi naravne ali druge nesreče se na osnovi tega pravilnika dodeli, če je ocenjena vrednost škode višja od 1.000,00 €.
(2) Enkratna denarna pomoč se prizadetim dodeljuje po naslednjih merilih:
Ocena ugotovljene škode
Pomoč pri odpravi škode na stanovanjski hiši
Pomoč pri odpravi škode na poslovnem objektu ali drugih nepremičninah
do 5.000,00 €
do 20 % ugotovljene škode, vendar ne več kot 1.000,00 €
do 10 % ugotovljene škode, vendar ne več kot 500,00 €
do 10.000,00 €
do 20 % ugotovljene škode, vendar ne več kot 2.000,00 €
do 10 % ugotovljene škode, vendar ne več kot 1.000,00 €
nad 10.000,00 €
do 20 % ugotovljene škode, vendar ne več kot 3.000,00 €
do 10 % ugotovljene škode, vendar ne več kot 1.500,00 €
(3) Enkratna denarna pomoč se dodeli največ v višini, ki je določena v prejšnjem odstavku tega člena, Komisija pa določi glede na razmere primeren delež pomoči (nesreča na nepremičninah, ki so nujno potrebne za življenje, kot npr. stanovanjski objekti, socialno stanje prizadetih, ekonomske in druge okoliščine itd.).
(4) Ne glede na določila drugega odstavka tega člena, lahko v primeru izredno hude nesreče, kjer so se prizadeti znašli v izjemno težki situaciji ali, če gre za nesrečo s številnimi prizadetimi (množična nesreča), na predlog Komisije občinski svet dodeli tudi dodatno ali obsežnejšo pomoč, ki je višja ali obsežnejša od določenih v drugem odstavku tega člena. Za to pomoč določi občinski svet tudi ustrezen finančni vir. Pri določitvi konkretne pomoči se lahko uporabi določbe tega pravilnika.
(5) Občinski svet lahko dodeli tudi izredno solidarnostno pomoč prizadetim izven občine oziroma države, če se s tem pridružuje vsesplošni pomoči prizadetim zaradi naravne ali druge nesreče na določenem območju. Občinski svet o višini in o viru sredstev odloči s sklepom.
V. POSTOPEK 
8. člen 
(1) Upravičenci iz 2. člena tega pravilnika lahko prejmejo pomoč pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč na osnovi vloge za dodelitev sredstev. Komisija obravnava vloge, ki imajo priloženo oceno škode in so bile vložene na Občino Sodražica, Trg 25. maja 3, 1317 Sodražica, najkasneje v 30 dneh od nastanka škode.
(2) Obravnavajo se samo vloge za nepremičnine na območju Občine Sodražica, kjer imajo vlagatelji stalno prebivališče ali sedež podjetja.
(3) V primeru požara je potrebno k vlogi priložiti oceno škode, poročilo o intervenciji, podatke o zavarovanju in o ostalih zbranih sredstvih, v primeru ostalih nesreč iz 4. člena pa poročilo Komisije za ocenjevanje škode ob naravnih in drugih nesrečah v Občini Sodražica, podatke o zavarovanju in o ostalih zbranih sredstvih.
(4) V primeru, da nepremičnina ni zavarovana, oceno škode opravi Komisija za ocenjevanje škode ob naravnih in drugih nesrečah v Občini Sodražica.
9. člen 
(1) Komisija po obravnavi in vrednotenju popolnih vlog pripravi poročila, vlagateljem pa izda odločbo o odobritvi ali zavrnitvi enkratne denarne pomoči. Upravičenost do denarne pomoči in njena višina se ugotavljata na podlagi v vlogi navedenih dejstev, cenitev, predloženih dokazil, ogleda mesta nesreče, kadar je to izvedljivo ter drugih verodostojnih virov.
(2) V primeru naravnih in drugih nesreč se za ureditev bivanjskih razmer praviloma takšna pomoč nameni za neposredno nabavo potrebnega materiala, lahko pa tudi za izvedbo storitev za nujno sanacijo.
(3) Samo izjemoma se izredna pomoč nakaže upravičencu oziroma njegovemu zakonitemu zastopniku neposredno na njegov osebni račun.
10. člen 
Vlagatelj lahko v roku 15 dni od vročitve odločbe vloži pritožbo zoper odločbo. Pritožbo se vloži pri Komisiji, ki je izdala odločbo na prvi stopnji. Pritožnik mora natančno opredeliti razloge, zaradi katerih je pritožba vložena. Predmet pritožbe ne morejo biti merila, postavljena za ocenjevanje vlog. O pritožbi odloča župan. Vložena pritožba zadrži podpis pogodb. Odločitev župana je dokončna. Zoper odločitev župana pritožba ni možna, možno pa je sprožiti upravni spor pred pristojnim sodiščem.
11. člen 
Konec tekočega leta Komisija pripravi pisno poročilo o delitvi sredstev enkratne denarne pomoči pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč iz sredstev proračuna Občine Sodražica za župana in občinski svet.
12. člen 
(1) Pri ravnanju z vlogami se upoštevajo določila zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov.
(2) Nadzor nad namensko porabo dodeljenih sredstev prejemnikom opravlja občinska uprava.
(3) Če se ugotovi, da je vlagatelj v vlogi navajal neresnične podatke, mora prejemnik pridobljena sredstva vrniti, skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
13. člen 
(smiselna uporaba ZUP) 
Za vsa ostala vprašanja postopka, ki niso določena v tem pravilniku, se smiselno uporabljajo področni predpisi in določbe Zakona o splošnem upravnem postopku.
14. člen 
(veljavnost) 
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-6/21
Sodražica, dne 17. junija 2021
Župan 
Občine Sodražica 
mag. Blaž Milavec 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti