Uradni list

Številka 121
Uradni list RS, št. 121/2021 z dne 23. 7. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 121/2021 z dne 23. 7. 2021

Kazalo

2589. Odlok o pobiranju takse za urejanje prometa na območju naselja Jezero, stran 7554.

  
Na podlagi 100. člena Zakona o cestah (Uradni list RS, št. 109/10 in 48/12), 6. in 15. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 82/13) ter na podlagi 15. člena Statuta Občine Brezovica (Uradni list RS, št. 79/16) je Občinski svet Občine Brezovica na 14. redni seji dne 23. 6. 2021 sprejel
O D L O K 
o pobiranju takse za urejanje prometa na območju naselja Jezero 
1. člen 
S tem odlokom Občina Brezovica določa javne parkirne površine v naselju Jezero, na katerih se plačuje parkirnine ter način in pogoje plačevanja parkirnine.
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo naslednji pomen:
– javna parkirna površina je zemljišče, ki je namenjeno parkiranju vozil in katerega raba je pod enakimi pogoji namenjena vsem;
– parkirni prostor je del javne površine, namenjene parkiranju enega vozila;
– parkomat je naprava za izdajanje parkirnih listkov, na katerih je označen čas dovoljenega parkiranja;
– parkirni listek je potrdilo o plačilu za parkiranje, ki daje pravico uporabe parkirnega prostora v času, označenem na parkirnem listku.
S tem odlokom se Občino Brezovica pooblašča za urejanje in vzdrževanje javnih parkirnih površin v naselju Jezero ter pobiranje parkirnine. Občina Brezovica lahko pooblasti upravljavca za izvajanje urejanja in vzdrževanja javnih parkirnih površin v naselju Jezero ter pobiranje parkirnine.
2. člen 
Javne parkirne površine v naselju Jezero so zlasti nepremičnine s parc. št. 291/3-del, 294/6-del, 290/1, 283/4, vse k.o. Jezero, in sicer v celotnem obsegu površine ter druge površine, ki jih kot take določi Občina Brezovica.
3. člen 
Parkirnina se pobira ob vseh dneh v tednu za časovno obdobje kot je označeno na označevalnih tablah parkirišč.
4. člen 
Vse javne parkirne površine morajo biti označene z označevalnimi tablami, ki označujejo parkirno površino, obveznost plačila parkirnine in višino parkirnine ter časovno obdobje, v katerem je plačilo parkirnine obvezna.
5. člen 
Na javnih parkirnih površinah, za uporabo katerih je določeno plačilo parkirnine, je parkiranje dovoljeno za čas, za katerega je plačana parkirnina. Zavezanec za plačilo parkirnine je uporabnik javne parkirne površine, parkirnega prostora.
Zavezanec je dolžan plačati parkirnino za čas parkiranja. Parkirni listek iz parkomata se šteje kot dokazilo o plačilu parkirnine. Parkirni listek mora biti nameščen v parkiranem vozilu na sprednji strani vetrobranskega stekla tako, da je dobro viden in povsem čitljiv z zunanje strani vozila skozi vetrobransko steklo.
Kontrolo na parkirišču (izvajanje oziroma upoštevanje tega odloka) izvaja občinski redar, ki je določen. Občinski redar je pooblaščena uradna oseba Medobčinskega inšpektorata in redarstva in se izkazuje s posebno izkaznico.
Občina Brezovica lahko pooblasti osebo, ki vrši kontrolo na parkirišču (izvajanje oziroma upoštevanje tega odloka). Tako pooblaščena oseba se lahko pooblasti le za evidentiranje kršitev. Pooblaščena oseba evidentirane kršitve tega odloka sporoča Medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu.
Vozniki službenih vozil, ki izvajajo nadzor nad pobiranjem parkirnine, in ostali nadzorni organi ter servisne službe (občinsko redarstvo, policija, inšpekcije, zdravstveni delavci, gasilci, komunalna vozila), so oproščeni plačila parkirnine po tem odloku.
6. člen 
Javne parkirne površine po tem odloku se štejejo za parkirne površine za kratkotrajno parkiranje in se kršitelji kaznujejo skladno z določbami Zakona o pravilih cestnega prometa.
Z globo 40 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik javne parkirne površine, ki ravna v nasprotju z določbo 5. člena tega odloka.
7. člen 
Ceno parkiranja določi Občinski svet Občine Brezovica.
8. člen 
Sredstva od pobrane parkirnine bo Občina Brezovica namensko uporabila za urejanje parkirnega prostora in javne infrastrukture.
9. člen 
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 20/21
Brezovica, dne 1. julija 2021
Župan 
Občine Brezovica 
Metod Ropret

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti