Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/2021 z dne 14. 4. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/2021 z dne 14. 4. 2021

Kazalo

1189. Pravilnik o subvencioniranju socialno varstvene storitve socialnega servisa oskrbe na daljavo v Občini Ivančna Gorica (E-oskrba), stran 3500.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), 15. člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo, 23/07 – popr., 41/07 – popr., 61/10 – ZSVarPre, 62/10 – ZUPJS, 57/12, 39/16, 52/16 – ZPPreb-1, 15/17 – DZ, 29/17, 54/17, 21/18 – ZNOrg, 31/18 – ZOA-A, 28/19 in 189/20 – ZFRO) in 16. člena Statuta Občine Ivančna Gorica – UPB2 (Uradni list RS, št. 91/15) je Občinski svet Občine Ivančna Gorica na 20. redni seji dne 29. 3. 2021 sprejel
P R A V I L N I K 
o subvencioniranju socialno varstvene storitve socialnega servisa oskrbe na daljavo v Občini Ivančna Gorica (E-oskrba) 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina in področje) 
(1) Ta pravilnik določa vrsto socialno varstvene storitve socialnega servisa celodnevne povezave preko osebnega telefonskega alarma (v nadaljevanju: storitev E-oskrba), ki ga Občina Ivančna Gorica (v nadaljevanju: Občina) subvencionira iz proračuna in omogoča upravičencem čim daljše in bolj varno bivanje na domu.
(2) S tem pravilnikom se natančneje določi izvajalca storitve, upravičence, višino in čas subvencije, merila in postopek za pridobitev subvencije.
2. člen 
(uporaba izrazov) 
V tem pravilniku uporabljeni izrazi, zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za ženski in moški spol.
II. PREDMET SUBVENCIJE 
3. člen 
(predmet subvencije) 
(1) Občina občanom subvencionira kritje stroškov mesečne uporabe osnovnega paketa storitve socialnega servisa E-oskrbe.
(2) Storitev E-oskrba se izvaja preko sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije (telefonskega alarma), nameščene na domu upravičenca, ki mu omogoča, da v primeru padca, nenadne slabosti ali druge nezgode oziroma poškodbe, pokliče 24-urno pomoč ter organizacijo pomoči.
III. IZVAJALEC STORITVE 
4. člen 
(izvajalec) 
Izvajalec storitve E-oskrba je lahko fizična ali pravna oseba, ki ima za izvajanje te storitve dovoljenje pristojnega ministrstva in ga izbere upravičenec sam po pravnomočni odločbi o dodelitvi subvencije iz tega pravilnika (v nadaljevanju: izvajalec).
IV. UPRAVIČENCI 
5. člen 
(pogoji) 
(1) Upravičenci do subvencionirane storitve E-oskrba so občani:
– ki imajo prijavljeno stalno prebivališče v občini in dejansko bivajo na njenem območju ter tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v občini;
– ki izpolnjujejo starostni pogoj, in sicer so starejši od 65 let. Za starejše od 65 let se šteje, kdor v letu razpisa dopolni 65 let. Izjemoma so upravičenci tudi osebe, mlajše od 65 let, ki imajo ugotovljeno prvo stopnjo telesne okvare in jo izkazujejo s pravnomočno odločbo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije ter osebe s težjimi bolezenskimi stanji, ki potrebujejo pomoč v vseh ali večini življenjskih potreb;
– katerih dohodek vlagatelja, če prebiva sam, oziroma vlagatelja in njegovega partnerja, je nižji od praga revščine po zadnjih izračunih Statističnega urada RS za enočlansko družino ali dvočlansko gospodinjstvo.
(2) Upravičenci do subvencije morajo poleg pogoja iz prejšnjega odstavka, izpolnjevati vsaj en dodatni pogoj iz prve in en pogoj iz druge točke (točka I. in II.) v nadaljevanju:
I. Bivanjske okoliščine:
– osebe, ki bivajo same v lastnem gospodinjstvu,
– osebe, ki bivajo v lastnem gospodinjstvu s partnerjem, ki prav tako potrebuje pomoč pri življenjskih aktivnostih,
– osebe, ki bivajo v širši družini in so pretežni del dneva same zaradi službenih odsotnosti ostalih članov družine.
II. Bolezensko stanje:
– osebe s težjimi kroničnimi boleznimi,
– invalidne osebe,
– osebe z dolgotrajnimi okvarami zdravja,
– osebe s starostnimi znaki, ki jih navedejo sami oziroma njihovi svojci (npr. znaki demence),
– bolniki po težjem operativnem posegu.
(3) V primeru, da ob podelitvi zadnje subvencije v letu javnega razpisa Občina hkrati prejme več popolnih vlog, o dodelitvi subvencije odloči komisija na podlagi predloženih dokazil iz priloge k vlogi upravičenca.
V. TRAJANJE, VIR FINANCIRANJA IN VIŠINA SUBVENCIJE 
6. člen 
(časovna opredelitev in vir financiranja) 
(1) Sredstva za subvencioniranje storitve E-oskrba zagotavlja Občina iz proračunskih sredstev na posebni proračunski postavki v okviru vsakoletnega proračuna za obdobje, navedeno v vsakokratnem razpisu.
(2) Časovno obdobje dodelitve subvencije se določi v besedilu javnega razpisa.
7. člen 
(višina sofinanciranja oziroma subvencije) 
(1) Subvencija znaša 100 % višine mesečne naročnine osnovnega paketa.
(2) Subvencija ne sme presegati mesečnega stroška naročnine za storitev E-oskrbe za osnovni paket, vključno z upoštevanjem morebitnega popusta izvajalca.
(3) Stroški priključnine ali stroški opreme za vzpostavitev storitve E-oskrba niso predmet subvencije.
VI. NAČIN, MERILA IN POSTOPEK DODELITVE SUBVENCIJE 
8. člen 
(postopek javnega razpisa) 
Postopek javnega razpisa in dodeljevanje subvencij upravičencem poteka po naslednjem zaporedju:
1. priprava in objava javnega razpisa,
2. odpiranje vlog in poziv k dopolnitvi,
3. strokovno ocenjevanje prispelih vlog,
4. priprava predloga upravičencev do subvencije in predložitev le-tega županu občine,
5. obveščanje upravičencev o subvencioniranju,
6. reševanje morebitnih pritožb upravičencev,
7. sklepanje pogodb,
8. spremljanje in nadzor izvajanja pogodb ter izvajanja storitve E-oskrba,
9. druge naloge po potrebi.
9. člen 
(začetek postopka javnega razpisa) 
(1) Izvajalec javnega razpisa je Občina.
(2) Občina v skladu z zakonodajo in tem pravilnikom izvede letni javni razpis za sofinanciranje predmeta iz prvega člena tega pravilnika.
(3) Sklep o začetku postopka sprejme župan.
10. člen 
(priprava in objava javnega razpisa) 
(1) Javni razpis pripravi občinska uprava in ga objavi na spletni strani Občine, občinskem uradnem glasilu in v drugih sredstvih javnega obveščanja.
(2) Potrebna dokumentacija za dokazovanje izpolnjevanja pogojev, obvezni obrazci in ostala opravila za izvedbo razpisa se opredelijo v razpisni dokumentaciji.
11. člen 
(razpisni rok javnega razpisa) 
Razpisni rok se časovno prilagaja postopku priprave in sprejetja občinskega proračuna.
12. člen 
(zbiranje vlog) 
(1) Obrazce za prijavo na javni razpis pripravi strokovna služba občinske uprave. Obrazci so v času razpisa na voljo v prostorih in na spletni strani Občine. Upravičenec oziroma njegov zakoniti zastopnik odda vlogo na predpisanih obrazcih in predloži dokazila oziroma priloge, ki so zahtevane z javnim razpisom.
(2) Vloga mora biti oddana v zaprti ovojnici, ki je označena z “Ne odpiraj – vloga” in navedbo javnega razpisa, na katerega se nanaša. Ovojnica je lahko označena tudi na drug ustrezen način, iz katerega izhaja, da gre za vlogo za določen javni razpis.
13. člen 
(komisija za dodelitev subvencije) 
Vrednotenje in ocenjevanje prispelih vlog v skladu s tem pravilnikom opravi tričlanska (3) komisija, ki jo imenuje župan s sklepom za tekoče proračunsko leto.
14. člen 
(postopek ocenjevanja in vrednotenje vlog ter izdaja odločbe) 
(1) Komisija pregleda prispele vloge, ugotovi pravočasnost, popolnost vlog in izpolnjevanje razpisnih pogojev. Pravočasno prispele in popolne vloge komisija ovrednoti na podlagi meril in kriterijev za vrednotenje prispelih vlog, določenih v razpisni dokumentaciji.
(2) Na podlagi zapisnika o odpiranju vlog komisija pisno pozove vlagatelje, ki so oddali formalno nepopolne vloge, da jih dopolnijo. Rok za dopolnitev ne sme biti krajši od osem (8) dni in ne daljši od petnajst (15) dni od oddaje poziva.
(3) Na podlagi pregleda in ocene prejetih vlog komisija pripravi predlog upravičencev do subvencije ter seznam vlog, ki se zavržejo ali zavrnejo.
(4) Na podlagi predloga iz prejšnjega odstavka izda direktor občinske uprave odločbo o dodelitvi ali zavrnitvi subvencije oziroma sklep o zavrženju. Zoper sklep in odločbo je možna pritožba županu. Predmet pritožbe ne morejo biti pogoji in kriteriji za prejemanje subvencije, določeni s tem pravilnikom.
15. člen 
(dolžnost upravičencev predložitve dokazil) 
Upravičenec oziroma njegov zakoniti zastopnik do subvencije po prejemu odločbe o dodelitvi subvencije v roku, ki je določen v odločbi, občini predloži dokazilo o sklenitvi naročniškega razmerja za izvajanje ter dokazilo o vzpostavitvi storitve E-oskrba, sicer se šteje, da odobrene subvencije ne bo koristil.
16. člen 
(merila javnega razpisa) 
V primeru, da je v razpisanem roku prejetih več popolnih vlog, ki izpolnjujejo razpisne pogoje iz 5. člena tega pravilnika, kot je v razpisu predvidenih proračunskih sredstev za dodelitev subvencije oziroma kot je razpisano število upravičencev do subvencije, se obravnavajo vloge glede na vrstni red prispelosti in hkratnem pogoju iz tretjega odstavka 5. člena tega pravilnika.
17. člen 
(pogodba) 
(1) Pogodba o dodelitvi subvencije se sklene med upravičencem, občino in izvajalcem storitve E-oskrba, v kateri se določijo medsebojne pravice in obveznosti.
(2) Upravičencem pripada subvencija z dnem, ko je storitev E-oskrba pri upravičencu vzpostavljena.
18. člen 
(dolžnost upravičenca obveščanja o spremembah glede izvajanja storitve E-oskrba) 
(1) Upravičenec oziroma njegov zakoniti zastopnik mora o vsaki spremembi v zvezi z izvajanjem storitve E-oskrba občino pisno obvestiti najkasneje v roku 8 dni od nastanka spremembe.
(2) V primeru, da je upravičenec subvencijo prejel na podlagi navedb neresničnih podatkov ali lažnih dokazil, je le-to dolžan vrniti skupaj z zamudnimi obrestmi, obračunanimi od dneva nakazila do dneva vračila neupravičeno prejete subvencije.
19. člen 
(prenehanje pravice do subvencije) 
(1) Pravica do subvencije storitve E-oskrba preneha v primeru:
– smrti upravičenca,
– spremembe stalnega prebivališča upravičenca izven občine,
– vključitve upravičenca v institucionalno varstvo,
– prenehanja izvajanja storitve E-oskrba na željo upravičenca,
– odstopa od pogodbe in drugih razlogov, ki jih določa zakon.
(2) Občina odloči o predčasnem prenehanju pravice do subvencije z ustreznim pravnim aktom.
VII. NADZOR O PORABI SUBVENCIJE 
20. člen 
(nadzor nad porabo subvencije) 
(1) Upravičenec do subvencije storitve E-oskrba občinski upravi na njeno zahtevo omogoči nadzor in pregled uporabe storitve E-oskrba.
(2) Občina ima pravico izvršiti nadzor nad namensko porabo dodeljenih sredstev kadarkoli, z vpogledom v dokumentacijo in v obračun stroškov izvajalca. Pogodbene stranke morajo Občini omogočiti izvajanje nadzora.
(3) V primeru, da pogodbene stranke ne želijo omogočiti nadzora, lahko Občina odstopi od pogodbe in zahteva vračilo že izplačanih subvencij, skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva prejetja subvencije do dneva vračila.
(4) Če se ob pregledu ugotovijo manjše nepravilnosti, se upravičenca na nepravilnosti opozori in določi rok za njihovo odpravo. Če upravičenec nepravilnosti še vedno ne odpravi, se prekine plačevanje subvencije do izteka veljavnosti pogodbe.
VIII. KONČNA DOLOČBA 
21. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0004/2021
Ivančna Gorica, dne 29. marca 2021
Župan 
Občine Ivančna Gorica 
Dušan Strnad 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti