Uradni list

Številka 180
Uradni list RS, št. 180/2020 z dne 4. 12. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 180/2020 z dne 4. 12. 2020

Kazalo

Št. 38144-4/2020/1 Ob-3393/20, Stran 2492
Na podlagi 38. in 44. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 109/12, 110/13, 40/14 – ZIN-B, 54/14 – odl. US, 81/15, 40/17 in 30/19 – odl. US) direktorica Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (v nadaljevanju: Agencija) izdaja
sklep 
o uvedbi javnega razpisa z javno dražbo za dodelitev radijskih frekvenc za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij M2M preko namenskih omrežij v 700 MHz radiofrekvenčnem pasu
1 Predmet javnega razpisa
1.1 Cilji
Glede na izražene potrebe deležnikov po radijskih frekvencah za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij M2M preko namenskih omrežij, Agencija z namenom (1) uporabe radiofrekvenčnega spektra za dosego največjega možnega družbeno ekonomskega napredka, (2) spodbujanja naložb v namenska omrežja, (3) zagotavljanja stabilnega okolja za investitorje, (4) zagotavljanja namenskih storitev na čim večjem odstotku ozemlja s pomočjo naprednih tehnologij in (5) ustvarjanja pogojev za gradnjo celičnih IoT radijskih sistemov za uporabnike namenskih storitev (vertikal), izvaja predmetni javni razpis z javno dražbo za dodelitev radijskih frekvenc za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij stroj–stroj (v nadaljevanju: M2M) preko namenskih omrežij v radiofrekvenčnem pasu 700 MHz (733–736 MHz/788–791 MHz).
1.2 Radijske frekvence, ki so predmet tega javnega razpisa
Predmet tega javnega razpisa z javno dražbo je šest MHz parnega frekvenčnega spektra (FDD) za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij M2M preko namenskih omrežij v radiofrekvenčnem pasu 700 MHz (733–736 MHz/788–791 MHz), tj. en blok BAP01 širine 2 x 3 MHz, skladno z Izvedbenim sklepom Evropske komisije 2016/687 o harmonizirani uporabi radiofrekvenčnega pasu 703–788 MHz za sisteme, ki lahko v Evropski uniji zagotavljajo elektronske komunikacijske storitve, Poročilom ECC 242 ter ostalimi dokumenti, opisanimi v poglavju H razpisne dokumentacije tega javnega razpisa. Predmetne radijske frekvence se podeljujejo za območje celotne Republike Slovenije, za obdobje 15 let, kot prikazuje Tabela 1.
Agencija bo v skladu z določilom prvega odstavka 53. člena ZEKom-1 vse radijske frekvence, ki so predmet tega javnega razpisa, podelila za 15 let, pri čemer bo, ob pogoju, da bo zakon, ki ureja elektronske komunikacije, s katerim bodo v nacionalno zakonodajo prenesene določbe Evropskega zakonika o elektronskih komunikacijah Direktiva (EU) 2018/1972 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. decembra 2018 o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah (L 321/36 z dne 17. 12. 2018) (v nadaljevanju: EECC), to predvideval, imetniku ODRF, ki bo na tem javnem razpisu pridobil frekvence, veljavnost ODRF-ja podaljšala za dodatnih 5 let po določilih novega zakona. V tem primeru podaljšanja ODRF bo imetnik plačal tudi določen znesek za učinkovito rabo omejene naravne dobrine.
Tabela 1: Frekvence, ki so na voljo v postopku javnega razpisa
Frekvenčni pas 
Spodnji pas (FDD) [MHz]
Zgornji pas (FDD) [MHz]
Pasovna širina [MHz]
Razpoložljivost 
za uporabo
Parni 700 MHz
733–736
788–791
2 x 3
15 let
Predmet javnega razpisa je blok s posebnimi obveznostmi za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij M2M preko namenskih omrežij. Pregled frekvenčnega pasu 700 MHz za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij M2M predstavlja Tabela 2.
Tabela 2: Blok, ki je na voljo v pasu 700 MHz FDD pasu (2 x 3 MHz za M2M)
Oznaka bloka
Kategorija
Št. blokov
Frekvence
Pasovna širina
Posebne obveznosti 
BA
P
1
733–736 MHz v paru s 788–791 MHz
2 x 3 MHz
DA
Specifične tehnične pogoje in omejitve uporabe frekvenčnega spektra obravnavata poglavji A.7 in H razpisne dokumentacije tega javnega razpisa.
1.3 Omejitve prenosa pravic uporabe radijskih frekvenc
Pri prenosu pravice do uporabe radijskih frekvenc ali oddaje v najem poleg določil 55. člena ZEKom-1 veljajo tudi vse obveznosti opisane v poglavju A.7.2.4 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa.
2 Pogoji in zahteve
Da se posamezni ponudnik kvalificira na javno dražbo, mora izpolnjevati pogoje in zahteve, kot so opredeljeni v poglavjih A.7.1 in A.7.2 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa.
2.1 Pogoji javnega razpisa
Za izpolnjevanje pogojev javnega razpisa mora ponudnik:
– predložiti popolno in pravilno ponudbo, ki vključuje:
– Splošne podatke o ponudniku (obrazec I.1.1. ali I.1.2),
– Izjave ponudnika (obrazec I.2),
– Podatke o lastniški strukturi ponudnika (ni obrazca),
– Pooblastilo za podpis ponudbe (obrazec I.3),
– Finančne, organizacijske in tehnične načrte glede izvedbe in upravljanja namenskega omrežja (poslovni načrt) (ni obrazca), 
– Izhodiščno ponudbo (obrazec I.4),
– Garancijo za resnost ponudbe – bančna garancija (obrazec I.5),
– Dokazila o namenu izgradnje omrežja (obrazec I.6.1 in/ali I.6.2),
– overjena podpisana pisma o nameri podpisa pogodbe z bodočimi uporabniki namenska omrežja o nudenju storitev preko radijskega omrežja, ki uporablja 2 x 3 MHz spekter za M2M v 700 MHz pasu (poglavje A.7.2.4.1.2 Podpisana pisma o nameri), in sicer le v primeru, če ponudnik ne gradi omrežja zgolj za lastne potrebe (ni obrazca),
– Izjavo o predložitvi dokumentov skladno z zahtevami razpisne dokumentacije (obrazec I.7);
– imeti poravnane vse zapadle obveznosti do Agencije, ki niso predmet spora pred sodišči;
– biti plačilno sposoben, zoper njega ne sme biti začet postopek prisilne poravnave, stečaja ali prisilnega prenehanja.
Vse podrobnosti v zvezi z navedenimi pogoji opredeljuje razpisna dokumentacija.
2.2 Zahteve javnega razpisa
Zahteve predmetnega javnega razpisa so:
– varovanje zaupnosti informacij;
– prepoved nedovoljenega dogovarjanja;
– ohranjanje lastniške strukture ponudnika (poglavje C.2.4 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa);
– dodatne obveznosti, ki jih ponudnik prevzema na tem javnem razpisu:
– omejitve prenosa pravice do uporabe radijskih frekvenc ali oddaje pravice v najem (poglavje A.6.1 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa);
– obveznosti glede pokrivanja in kakovosti storitev (poglavje A.7.2.4 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa).
2.2.1 Varovanje zaupnosti informacij
Ponudnik mora kot zaupne obravnavati vse informacije, ki jih prejme s strani Agencije v okviru postopka. Predvsem ne sme sporočati vsebine in podatkov iz sklepa o izbiri dražiteljev, ali kateregakoli drugega sklepa v okviru postopka javnega razpisa, svojih namer glede povpraševanja po spektru ali ponudb, ki jih bo podal v okviru javnega razpisa ali javne dražbe.
Obveznost, da se kot zaupne obravnavajo vse informacije, prejete s strani Agencije, velja do izdaje pisnega sklepa iz šestega odstavka 45. člena ZEKom-1. Zahteve glede zaupnosti veljajo tudi za ponudnike, ki niso postali dražitelji in tiste dražitelje, ki so bili tekom postopka javne dražbe izključeni. Tudi za te velja zaupnost obravnave informacij vse do trenutka, ko se uspešnemu dražitelju izda sklep iz šestega odstavka 45. člena ZEKom-1. V kolikor ponudnik oziroma dražitelj krši prepoved glede zaupnosti informacij, se unovči bančno garancijo.
2.2.2 Prepoved nedovoljenega dogovarjanja
Ponudniki tekom celotnega postopka javnega razpisa ne smejo sklepati dogovorov ali delovati na kakršenkoli drugi način, ki bi lahko ogrozil izvedbo postopka javnega razpisa v skladu z zahtevami razpisne dokumentacije in tega sklepa o uvedbi javnega razpisa.
Ponudnikom je prepovedano medsebojno vzpostavljanje neposrednih ali posrednih stikov ali izmenjevanje informacij z namenom vplivanja na rezultat razpisnega postopka.
Med nedovoljeno dogovarjanje oziroma delovanje med javnim razpisom sodi med drugim še posebej:
– vsako usklajevanje med ponudniki, zlasti z namenom vplivanja na potek ali rezultate razpisnega postopka,
– razkritje katerihkoli informacij glede sodelovanja v postopku javnega razpisa,
– razkritje zneskov ali strategij draženja ali drugih izjav, ki bi lahko vplivale na sodelovanje ali draženje s strani tretjih,
– vse objave, ki bi lahko kakorkoli razkrivale načrtovane dejavnosti v okviru razpisnega postopka,
– usklajevanje draženja na javni dražbi.
Ponudniki, ki bodo ta pravila kršili, bodo lahko izključeni iz nadaljnjega postopka. Zahteve glede nedovoljenega dogovarjanja veljajo tudi za ponudnike, ki niso postali dražitelji in tiste dražitelje, ki bodo tekom postopka javne dražbe izključeni. V kolikor ponudnik oziroma dražitelj krši prepoved glede nedovoljenega dogovarjanja, se unovči bančna garancija.
Če se po zaključku postopka javnega razpisa oziroma po izdaji odločb o dodelitvi radijskih frekvenc s strani pristojnih organov ugotovi, da je prišlo do takih dejanj, lahko Agencija začne postopek razveljavitve izdane odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc. V tem primeru se imetniku ne povrne že plačanega zneska plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine.
2.2.3 Ohranjanje lastniške strukture ponudnika
Ponudnik ne sme biti povezan z nobenim drugim ponudnikom prek lastništva, ki presega kontrolni delež, pri čemer se za kontrolni delež šteje lastniški delež v določeni družbi, ki presega 25 %. Vsi ponudniki morajo delovati kot neodvisni subjekti.
Ponudbo lahko oddajo tudi konzorciji, skupni podjemi, združenja podjetij ali druge oblike skupnega sodelovanja. V takih primerih je treba ponudbi priložiti tudi podatke o razmerju med člani in podrobne podatke, kot opredeljeno v poglavju C.2.4 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa.
Vsaka oblika skupnega sodelovanja na javnem razpisu se obravnava kot en subjekt, kar pomeni, da lahko skupina odda zgolj eno ponudbo. Ponudba mora vsebovati tudi podatke o lastniških strukturah vseh članov skupine. Član skupine ne sme nastopati hkrati kot samostojni ponudnik ali kot član druge skupine.
Če ima delež lastništva ponudnika v lasti oseba, ki ima vlogo skrbnika ali podobno vlogo za drugega ponudnika na tem javnem razpisu, je treba to navesti v ponudbi in predložiti podatke o dejanskem lastniku.
Od oddaje ponudbe do izdaje sklepa iz šestega odstavka 45. člena ZEKom-1 mora ponudnik ohraniti lastniško strukturo, kot jo je navedel v svoji ponudbi na javni razpis in se ne sme lastniško preoblikovati na način, ki bi predstavljal povezavo med njim in katerimkoli drugim ponudnikom ali ponudniki na javnem razpisu, kot je definirana v tem poglavju. V tem primeru namreč lastniška struktura takšnega ponudnika ne bo več ustrezala njegovim navedbam v ponudbi in zahtevam iz prvih dveh odstavkov tega poglavja, zato bo izločena iz nadaljnjega postopka. Navedene omejitve veljajo tudi za člane skupin.
Podrobnosti v zvezi s podajanjem in obravnavanjem skupnih ponudb definira poglavje C.2.4 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa. V primeru, da na javnem razpisu uspe skupina, ki je oddala skupno ponudbo, se odločba o dodelitvi radijskih frekvenc (v nadaljevanju: ODRF) izda nosilcu skupnega sodelovanja oziroma vodilnemu pogodbeniku, kot je ta opredeljen v aktu o skupnem nastopu, ki je priložen ponudbi. Nosilec skupnega sodelovanja je posledično tudi odgovoren za izpolnjevanje vseh z ODRF naloženih obveznosti.
Agencija sme kadarkoli med postopkom javnega razpisa ponudnika pozvati, da poroča o svoji lastniški strukturi.
Če med pregledom ponudb razpisna komisija ugotovi, da med dvema ali več ponudniki, ki so svoje ponudbe oddali ločeno in ne kot skupina, med njimi pa obstaja povezava, kot je opisana zgoraj, obvesti o tem vse zadevne ponudnike ter od njih zahteva, v roku, ki jim ga določi, pojasnilo o tem, katera ponudba naj šteje za veljavno. Če tega ne pojasnijo, ali izberejo več različnih ponudb, bodo vse njihove predložene ponudbe izločene iz nadaljnjega postopka.
Če je povezava med dvema ali več ponudniki ugotovljena naknadno (že po preverjanju ponudb), ker prej zaradi nejasnih podatkov o strukturi lastništva ponudnika tega ni bilo mogoče ugotoviti, bodo vsi vpleteni ponudniki izključeni iz nadaljnjega postopka. V tem primeru se jim unovči bančna garancija ali kavcijsko zavarovanje.
2.2.4 Dodatne obveznosti
Dodatne obveznosti, ki jih ponudnik prevzema na predmetnem javnem razpisu, in so navedene v nadaljevanju tega poglavja, bodo vključene v odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc.
2.2.4.1 Obveznosti pokrivanja
Ponudnik, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence, bo moral na geografskem območju velikosti vsaj 10 % ozemlja Republike Slovenije preko namenskega omrežja, ki bo uporabljalo predmetne frekvence, uporabnikom omogočati poslovno kritične komunikacije M2M na način, da bo:
– do 31. 12. 2021 začel uporabljati dodeljene radijske frekvence (postavi vsaj 1 bazno postajo) in
– do 31. 12. 2025 z dodeljenimi radijskimi frekvencami pokril vsaj 90 % ključnih lokacij posameznega uporabnika storitev namenskega omrežja.
Ostala območja, ki morajo geografsko pokrivati (občine skupaj) vsaj 75 % ozemlja Republike Slovenije, mora pokriti v časovnih rokih in skladno z obrazcem I.6.1 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa, vendar ne kasneje kot 31. 12. 2030.
2.2.4.1.1 Izgradnja omrežja
Ponudnik bo moral predvideti izgradnjo omrežja, tako da bo z namenskim omrežjem pokril vsaj 75 % ozemlja Republike Slovenije. Agencija bo pri preverjanju izpolnjevanja te zahteve upoštevala tiste občine, v katerih bo uporabnik poslovno-kritičnih komunikacij M2M namensko omrežje uporabljal. V območje pokrivanja šteje površina celotnih občin, v katerih so podane ključne lokacije uporabnikov.
V primeru, da namerava ponudnik omrežje zgraditi za lastne potrebe, mora ponudbi priložiti izpolnjen obrazec I.6.1 (Ključne lokacije) razpisne dokumentacije. V primeru, da namerava omrežje zagotavljati (tudi) drugim uporabnikom, pa priloži izpolnjen obrazec I.6.1 (Ključne lokacije) razpisne dokumentacije za vsakega uporabnika in priloži tudi izpolnjen obrazec I.6.2 (Spremni dokument k pismom o nameri), skupaj s podpisanimi overjenimi pismi o nameri, kot so opredeljena v poglavju A.7.2.4.1.2 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa.
V obrazcu I.6.1 ponudnik izpolni lokacije po občinah, predvidene datume pokrivanja 90 % vseh ključnih lokacij v posamezni občini in dodatne zahteve iz poglavja A.7.2.4.2 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa.
Ponudnik, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence, bo moral obveznosti, kot bodo izhajale iz izpolnjenih obrazcev I.6.1, izpolniti v obsegu in predvidenih rokih, vendar najkasneje do 31. 12. 2030. Dokazovanje morebitnega neizpolnjevanja navedenih obveznosti iz objektivnih razlogov bo na strani ponudnika, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence. Na osnovi relevantnih dokazov lahko Agencija rok izpolnjevanja obveznosti preloži.
2.2.4.1.2 Podpisana pisma o nameri
V primeru, da ponudnik namerava omrežje zagotavljati tudi drugim uporabnikom, mora ponudbi priložiti overjena podpisana pisma o nameri podpisa pogodbe z bodočimi uporabniki namenskih omrežij za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij M2M v radiofrekvenčnem pasu 700 MHz.
Obvezne sestavine pisem o nameri so tudi seznami ključnih lokacij za uporabnika, ki morajo biti pokrite do datuma določenega v pismu o nameri in določila glede zagotavljanja varnosti in kakovosti storitev iz poglavja A.7.2.4.2 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa, pri čemer zahtevani odzivni časi ter roki za odpravo napak ne morejo biti označeni kot poslovna skrivnost. Obrazec I.6.1 razpisne dokumentacije povzema (1) občine, v katerih bo uporabnik uporabljal kritične komunikacije, (2) ključne lokacije, (3) datume, do katerih mora biti pokritih 90 % ključnih lokacij in (4) dodatne zahteve glede zagotavljanja varnosti in kakovosti storitev iz podpisanih pisem o nameri.
Ponudnik, ki namerava omrežje zagotavljati tudi drugim uporabnikom, bo moral za storitve dostopa do omrežja oblikovati stroškovno naravnane cene ter jih na zahtevo Agencije ustrezno dokazati in utemeljiti.
Pri oblikovanju cen se lahko upoštevajo le nastali učinkoviti stroški, morebitno neučinkovitost operaterja ter podvajanje in prenašanje stroškov mora ponudnik izločiti. Pri tem bo moral upoštevati vsakokrat veljavno primerno stopnjo donosnosti naložbe na vložena sredstva (nominalno tehtano povprečje stroškov kapitala (WACC) pred davki), ki jo izračunava Agencija.
Ponudnik izpolni obrazec I.6.2 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa s seznamom vseh sklenjenih pisem o nameri.
Ponudnik, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence, bo dolžan v roku šestih mesecev od izdaje odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc, na željo vsaj tistih uporabnikov, s katerimi je podpisal pisma o nameri, skleniti pogodbe vsaj pod takimi pogoji, kot so bili dogovorjeni v pismih o nameri. Ponudnik, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence, bo lahko pogodbe sklenil tudi z novimi uporabniki, pri tem pa ne bo smel znižati kakovosti storitev obstoječim uporabnikom.
Bodoči uporabniki omrežja lahko podpišejo pisma o nameri z več ponudniki hkrati. V primeru, ko ponudnik (ali skupina ponudnikov) nastopa v svoji ponudbi hkrati kot uporabnik omrežja (kar pomeni, da bo omrežje izgradil za svoje potrebe), ne more hkrati nastopati v drugih ponudbah kot bodoči uporabnik omrežja.
V kolikor bo razpisna komisija med pregledom ponudb ugotovila, da ponudnik nastopa v svoji ponudbi kot uporabnik omrežja, hkrati pa tudi kot bodoči uporabnik drugega ponudnika, bo njegova ponudba izločena iz nadaljnjega postopka in bo lahko nastopal samo kot uporabnik drugega ponudnika.
2.2.4.2 Obveznosti glede varnosti, neprekinjenega poslovanja in kakovosti storitev
Ponudnik, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence, bo poleg upoštevanja relevantne evropske in nacionalne zakonodaje moral vzpostaviti in vzdrževati ustrezne in sorazmerne organizacijske in tehnične ukrepe, s katerimi bo zagotavljal ustrezno obvladovanje tveganj za varnost in neprekinjeno delovanje informacijskih sistemov, omrežja in poslovno-kritičnih storitev, ki se bodo na tem omrežju zagotavljale.
Ukrepi bodo morali zagotavljati raven varnosti, primerno tveganju, ter odražati trenutno stanje tehnike, priporočil dobrih praks (npr. ENISA, NIST), sektorskih varnostnih priporočil (npr. GSMA) in upoštevanju mednarodno priznanih standardov s področja informacijske varnosti ter neprekinjenega poslovanja (npr. ISO/IEC, 3GPP, IETF, ITU).
Z namenom obvladovanja varnostnih tveganj in zagotavljanja visoke ravni razpoložljivosti, avtentičnosti, celovitosti ali zaupnosti omrežij in storitev ponudnika, shranjenih, prenesenih ali obdelanih podatkov ali povezanih storitev, ki so preko njegovega omrežja dostopne, bo moral imetnik ODRF po tem javnem razpisu pred uvajanjem ukrepov, povezanih z zagotavljanjem varnosti, izvesti in sistematično izvajati analizo tveganj z oceno sprejemljive ravni tveganj in to ustrezno dokumentirati.
Ponudnik, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence, bo moral z namenom zagotavljanja poslovno-kritičnih storitev M2M zagotavljati razpoložljivost celotnega omrežja vsaj 99,99 %, vzpostaviti varnostni načrt, strategije neprekinjenega poslovanja, vključno z zanesljivostjo dobave, načrti obvladovanja tveganj (fizičnih, logičnih in okoljskih), sanacijskimi zmogljivostmi po incidentih. Periodično bo moral izvajati tudi ocene varnosti in spremljanja izpolnjevanja zahtev (zakonskih, pogodbenih, tehnične skladnosti, skladnosti z varnostnimi politikami in standardi).
Ponudnik, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence, bo moral razpolagati z usposobljenimi kadri, ter tehničnimi zmožnostmi, ki mu omogočajo učinkovito odpravljanje napak 24/7/365, vključno z vzpostavljenim centrom za nadzor in odkrivanje napak omrežja (NOC) in centrom za odkrivanje in preprečevanje groženj (SOC). Zagotoviti bo moral zanesljivo in ustrezno električno napajanje vseh aktivnih komponent omrežja, ki bo vključevalo tudi redundantno napajanje (agregati, baterije ali drugi ustrezni viri), ki omogočajo najmanj 72 ur avtonomije delovanja celotnega omrežja.
Ponudnik, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence, bo dokazoval ustreznost izvajanja sistema upravljanja varovanja informacij v skladu z veljavnim standardom ISO 27001 in izvajanje sistema upravljanja neprekinjenega poslovanja v skladu z veljavnim standardom ISO 22301, na način, da bo najkasneje do 31. 12. 2024 (in nato periodično v rednih časovnih presledkih, ki ne bodo daljši od treh let) Agenciji predložil izjavo o skladnosti. Agencija bo, če bo to potrebno, lahko zahtevala revizijo izpolnjevanja zahtev glede varnosti in neprekinjenega poslovanja. Agencija bo določila neodvisno revizijsko organizacijo, ki je registrirana pri Slovenskem inštitutu za revizijo. Stroške revizije bo poravnal revidiranec.
Ponudnik, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence, bo moral glede na tip uporabnikov in glede na kritičnost storitev, upoštevati tudi morebitne druge razumne zahteve uporabnikov skladno z zahtevami iz obrazca I.6.1 razpisne dokumentacije glede:
– razpoložljivosti omrežja, če bo višja od zahtevane v razpisu,
– odzivnih časov in rokov za odpravljanje napak,
– varstva, celovitosti in zaupnosti podatkov,
– kakovosti storitve (zmogljivost, zakasnitev, toleranca zakasnitve, izgube paketov),
– izpolnjevanja dodatnih mednarodnih standardov in dobrih praks.
V primeru, da bo za to pristojen organ v postopku inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem zakonskih in podzakonskih obveznosti na področju izvajanja varnosti omrežij ugotovil kršitve in jih imetnik ODRF po tem javnem razpisu v skladu z izdano nadzorno odločbo v postavljenem roku ne bo odpravil, bo lahko Agencija po uradni dolžnosti uvedla postopek razveljavitve ODRF.
3 Merilo za izbiro najugodnejše ponudbe
Agencija bo uspešne ponudnike izbrala na podlagi ponujene cene. Ponudbe se bodo ocenjevale v skladu s pravili, na podlagi katerih bo ponudniku dodeljen frekvenčni blok v radiofrekvenčnem pasu 700 MHz za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij M2M preko namenskih omrežij z natančno dodeljenim frekvenčnim razponom.
Ker ponujena cena predstavlja edino merilo za izbiro najugodnejše ponudbe, bo Agencija po uspešnem javnem razpisu, skladno s prvim odstavkom 44. člena ZEKom-1 izvedla javno dražbo. Pravila za njeno izvedbo so opredeljena v točki 3.4. tega sklepa.
Da se javna dražba lahko izvede, se morata nanjo uvrstiti vsaj dva ponudnika. V primeru, da izrazi interes samo en ponudnik, mu bo blok dodeljen po izklicni ceni. Javno dražbo vodi predsednik komisije iz drugega odstavka 37. člena ZEKom-1 ali njegov namestnik (prvi odstavek 45. člena ZEKom-1).
Uspešnemu dražitelju bo Agencija izdala odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc.
Uspešen dražitelj bo zavezanec za plačilo za učinkovito rabo omejene naravne dobrine v skladu s točko 3.3. tega sklepa in letnega plačila za uporabo radijskih frekvenc v skladu z veljavnimi predpisi.
3.1 Pogoji in zahteve, ki jih mora izpolnjevati ponudnik, da se kvalificira na javno dražbo
Da se posamezni ponudnik kvalificira na javno dražbo, mora izpolnjevati pogoje in zahteve, kot so opredeljeni v poglavjih A.7.1 in A.7.2 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa.
3.2 Najmanjše število ponudnikov
Da se javna dražba lahko izvede, se morata nanjo uvrstiti vsaj dva ponudnika. V primeru, da izrazi interes samo en ponudnik, mu bo blok dodeljen po izklicni ceni. Javno dražbo vodi predsednik komisije iz drugega odstavka 37. člena ZEKom-1 ali njegov namestnik (prvi odstavek 45. člena ZEKom-1).
3.3 Najnižji znesek plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine in način plačila
Agencija je najnižji znesek plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine določila s soglasjem Vlade Republike Slovenije, ki ga je ta podala v sklepu št. 38100-4/2020/8 z dne 26. 11. 2020. Z navedenim sklepom je Vlada Republike Slovenije potrdila najnižji znesek plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine in način plačila. Upoštevaje navedeno, najnižji znesek plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine (izklicna cena) znaša, kot navaja spodnja tabela:
Tabela 3: Izklicne cene na blok
Oznaka bloka
Št. blokov
Velikost bloka
Frekvence
Obdobje dodelitve radijskih frekvenc
Posebne obveznosti
Izklicna cena
BAP
1
2 x 3 MHz
733–736 MHz v paru s 788–791 MHz
15 let
DA
220.000 EUR
V skladu z določili drugega odstavka 47. člena ZEKom-1 se upravni postopek uvede šele potem, ko bo dražitelj, ki bo na javni dražbi uspel, plačal plačilo za učinkovito rabo omejene naravne dobrine. Ponudnik, ki mu bo Agencija z odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc dodelila v uporabo radijske frekvence, ki so predmet javnega razpisa, bo moral končni znesek plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine poravnati v enkratnem znesku, v roku 15 dni od vročitve pisnega sklepa iz šestega odstavka 45. člena ZEKom-1.
Dražitelju, ki bo na dražbi uspel, bo izdan prej omenjeni pisni sklep, v katerem bo naveden frekvenčni blok, ki ga je v okviru javne dražbe pridobil, ter višina in način plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine.
3.4 Podrobnejša pravila za izvedbo javne dražbe
3.4.1 Splošno
Predmet javne dražbe je konkretni parni blok 2x3 MHz v 700 MHz M2M pasu z oznako BAP. Javne dražbe se lahko udeležijo ponudniki, ki jim bo izdan sklep o izbiri dražitelja. V primeru, da bodo na dan začetka dražbe veljali posebni ukrepi, povezani s pandemijo COVID-19 (npr. omejeno zbiranje ljudi), bo dražba še vedno potekala v prostorih Agencije, oddajale se bodo neposredne pisne ponudbe, komunikacija razpisne komisije z dražitelji pa bo potekala preko spletne aplikacije.
3.4.2 Razpoložljivi bloki
1. Skupaj je na javni dražbi na voljo blok BAP (glej Tabelo 3).Tabela prikazuje:
– oznako bloka,
– velikost bloka,
– navedbo, da ima posebne obveznosti,
– obdobje podelitve,
– ustrezno frekvenčno območje,
– ceno bloka.
2. Javna dražba se opravi z neposrednimi pisnimi ponudbami.
3. Javna dražba se v prostoru, kjer se nahaja razpisna komisija, snema.
4. Pri vodenju javne dražbe in vzdrževanju reda na njej ima predsednik komisije, ki vodi javno dražbo, ali njegov namestnik, pooblastila uradne osebe v upravnem postopku v zvezi z vodenjem javne obravnave.
5. Pred ugotovitvijo najvišje ponudbe je potrebno dražiteljem vsaj enkrat omogočiti, da izenačijo ponudbo, sicer bo ta ponudba ugotovljena in s sklepom razglašena za najvišjo.
6. Najnižja ponudba mora znašati vsaj višino izklicne cene. Najmanjši dvig ponudbe za učinkovito rabo omejene naravne dobrine na javni dražbi ne sme biti nižji od 10.000,00 EUR.
7. Javna dražba se vsak dan praviloma začne ob 8:30 in traja najkasneje do 18:00 ob delovnih dneh.
8. Vsak krog draženja traja predvidoma 30 minut – 15 minut za dražitelje, da oddajo svojo ponudbo, in 15 minut za komisijo, da prebere oddane ponudbe ter pozove dražitelje, ki so oddali nižjo ponudbo od najvišje, da lahko zvišajo ponudbo.
9. Po 5. krogu draženja sledi 15 minut, po 10. krogu pa 30 minut odmora. Enako velja za 15. in 20. krog ter nadaljnje kroge v enakem zaporedju.
10. Vsak dražitelj ima pravico do enega podaljšanja kroga in enega odmora. Podaljšanje kroga traja 60 minut, odmor pa 30 minut. Dražitelj ju uveljavi z dvigom kartona za podaljšanje kroga oziroma za odmor, v primeru posebnih ukrepov pa se zahtevo vpiše v klepet v aplikaciji za komuniciranje dražbene komisije (Chat).
11. Komisija lahko vnaprej objavi podrobnosti predvidenega razporeda dražbenih krogov.
3.4.3 Postopek javne dražbe
12. Dražitelj zapiše ponudbo za blok na list, ki je označen za posamezen krog, in ga vloži v posebno ovojnico. Zvišanje ponudbe mora biti v skladu s točko 6 in ne sme biti nižje od 10.000,00 EUR in mora biti zaokroženo na celo število EUR, sicer ponudba ni veljavna in se dražitelja izloči iz nadaljnjega draženja. Dražitelj mora ovojnico s ponudbo oddati predstavniku Agencije v roku 15 minut od začetka kroga draženja.
13. Predsednik komisije ali njegov namestnik odpre ovojnice in prebere ponudbe ter ugotovi najvišjo ponudbo v določenem krogu.
14. Predsednik komisije oziroma njegov namestnik pozove ostale dražitelje, ki so sodelovali v tem krogu in oddali veljavno ponudbo v skladu s točko 12, ali želijo višati najvišjo ugotovljeno ponudbo.
15. Dražitelj, ki želi višati najvišjo ponudbo iz 13. točke, to sporoči z dvigom roke oziroma sporočilom v klepetu, in sicer pred iztekom 5-minutnega roka po pozivu iz točke 14. Ta dražitelj mora v naslednjem krogu v skladu z 12. točko podati višjo ponudbo kot je bila najvišja v prejšnjem krogu, sicer bo izločen iz nadaljnjega draženja.
16. Če je najvišja ponudba samo ena in v tem času nihče od dražiteljev z dvigom roke ne sporoči namena dviga ponudbe, predsednik komisije oziroma njegov namestnik razglasi dražitelja z najvišjo ponudbo.
17. V primeru, da je več dražiteljev ponudilo enako najvišjo ponudbo, se ponovi postopek iz točke 12.
18. V primeru, da noben dražitelj ne zviša ponudbe kljub ponovljeni točki 12, se uspešnega dražitelja določi z žrebom. Imena dražiteljev, ki so bili zainteresirani za enako najvišjo ponudbo, se napiše na liste in se vsakega posebej vloži v ovojnico. Ovojnice se zmeša in predsednik komisije oziroma njegov namestnik izžreba eno ovojnico, v kateri je ime uspešnega dražitelja.
19. Postopek dražbe se konča, ko predsednik komisije oziroma njegov namestnik za blok, ki je predmet tega javnega razpisa, ugotovi najvišjo ponudbo.
3.4.4 Nedovoljeno dogovarjanje in preprečevanje izrivanja konkurence
20. Če predsednik komisije ali njegov namestnik med javno dražbo glede na potek licitiranja ugotovi, da sta se dva ali več dražiteljev dogovorili o načinu licitiranja ali njegovem rezultatu oziroma licitirajo usklajeno, te dražitelje izloči iz javne dražbe ter o tem izda pisni sklep. Zoper ta sklep pritožba ni možna.
21. Če dva ali več dražiteljev skušajo z dvigovanjem cen izriniti tretjega dražitelja, lahko predsednik komisije ali njegov namestnik prekine javno dražbo in direktorju Agencije predlaga, da predmetni javni razpis z javno dražbo razveljavi. Sklep o razveljavitvi javnega razpisa se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
3.4.5 Zaključek dražbe
22. Ob zaključku javne dražbe predsednik razpisne komisije pripravi poročilo, v katerem so navedeni rezultati javne dražbe. V skladu s pravili javne dražbe in šestim odstavkom 45. člena ZEKom-1 bo dražitelj, ki bo na dražbi uspel, najkasneje v roku 10 dni po zaključku javne dražbe s sklepom obveščen o višini plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine.
23. Dražitelj, ki bo na javni dražbi uspel, bo moral znesek za učinkovito rabo omejene naravne dobrine plačati v enkratnem znesku v roku 15 dni od prejema pisnega sklepa. O tem mora Agenciji predložiti potrdilo o plačilu (s številko transakcijskega računa in sklicem).
24. Na predmetnem javnem razpisu bo izbran tisti dražitelj, ki bo na javni dražbi uspel in v predpisanem roku plačal plačilo za učinkovito rabo omejene naravne dobrine (deveti odstavek 45. člena ZEKom-1).
4 Rok in način predložitve ponudb
Ne glede na način pošiljanja, morajo ponudbe prispeti na naslov Agencije: Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, Stegne 7, 1000 Ljubljana, do 13. 1. 2021 do 10. ure.
Ponudniki lahko ponudbe pošljejo po pošti na naslov Agencije ali jih predložijo osebno, na vložišču Agencije, vsak delovni dan od 9. do 11. ure v sredo tudi od 13. do 14. ure, oziroma zadnji dan roka do 10. ure. Uradna oseba Agencije, zadolžena za sprejemanje ponudb, bo pri osebni dostavi izdala potrdilo o prejemu ponudbe.
Podrobnejše informacije za pripravo ponudbe se nahajajo v razpisni dokumentaciji.
5 Javno odpiranje
Javno odpiranje ponudb bo potekalo v sejni sobi na sedežu Agencije: Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, Stegne 7, 1000 Ljubljana, dne 13. 1. 2021 ob 14. uri po lokalnem času kraja sedeža Agencije.
Podrobnejše informacije v zvezi z javnim odpiranjem se nahajajo v razpisni dokumentaciji.
6 Razpisna dokumentacija
Ponudnik, ki se prijavlja na predmetni javni razpis, mora oddati ponudbo, pripravljeno v skladu s tem sklepom in razpisno dokumentacijo.
Razpisna dokumentacija podaja podrobnejše informacije v zvezi s tem javnim razpisom in posameznimi točkami predmetnega sklepa o uvedbi javnega razpisa.
Razpisna dokumentacija je objavljena na spletnih straneh Agencije: www.akos-rs.si.
7 Sprememba ali dopolnitev sklepa o uvedbi javnega razpisa in razpisne dokumentacije
Agencija lahko spremeni predmetni sklep, ob tem pa mora glede na obseg sprememb v sklepu odločiti tudi o podaljšanju roka za oddajo ponudb. O vsaki spremembi bodo enakopravno in pregledno obveščeni vsi zainteresirani ponudniki. Morebitni novi sklep bo Agencija objavila v Uradnem listu Republike Slovenije najpozneje sedem dni pred potekom roka, ki je bil določen za oddajo ponudb (šesti odstavek 38. člena ZEKom-1), ter na spletni strani Agencije www.akos-rs.si.
Agencija si pridržuje pravico do spremembe ali dopolnitve razpisne dokumentacije. Razpisna dokumentacija se v takem primeru spremeni oziroma dopolni z objavo spremembe oziroma dodatka na spletni strani Agencije, vendar najkasneje do 3. 1. 2021. V primeru dodatkov k razpisni dokumentaciji je ponudnik dolžan slednje v celoti upoštevati pri oblikovanju svoje ponudbe.
8 Razveljavitev javnega razpisa: Agencija si pridržuje pravico, da kadarkoli do izdaje odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc na podlagi javnega razpisa, javni razpis razveljavi. Sklep o razveljavitvi javnega razpisa se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
9 Dodatne informacije in kontaktna oseba
Interesent, ki želi kakršnokoli pojasnilo v zvezi z razpisno dokumentacijo, postopkom javnega razpisa ali predmetom javnega razpisa, mora to zahtevati izključno v pisni obliki in slovenskem jeziku. Pisno zahtevo naslovi na Agencijo (Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, Stegne 7, 1000 Ljubljana) s pripisom »Pojasnila v zvezi z javnim razpisom za dodelitev radijskih frekvenc za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij M2M preko namenskih omrežij v radiofrekvenčnem pasu 700 MHz (733–736 MHz/788–791 MHz)« oziroma na elektronski poštni naslov: info.box@akos-rs.si. Navedeno podrobneje definira razpisna dokumentacija tega javnega razpisa v poglavju B. Pojasnila k razpisni dokumentaciji.
Za dodatne informacije v zvezi z načinom zahtevanja in podajanja pojasnil je kontaktna oseba Željko Smiljanić (tel. 01/583-63-00 in elektronski naslov: zeljko.smiljanic@akos-rs.si).
10 Rok za izdajo odločb o dodelitvi radijskih frekvenc: Agencija bo izdala odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc ob upoštevanju določil glede roka, kot je opredeljen v 49. členu ZEKom-1, ob pogoju, da je uspešni dražitelj poravnal znesek za učinkovito rabo omejene naravne dobrine. Odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc bo Agencija izdala najkasneje v 30 dneh po plačilu zneska za učinkovito rabo omejene naravne dobrine.
Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti