Uradni list

Številka 194
Uradni list RS, št. 194/2020 z dne 23. 12. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 194/2020 z dne 23. 12. 2020

Kazalo

3465. Sklep o pripravi Občinskega podrobnega prostorskega načrta za gostišče s prenočišči v Slovenskih Konjicah ID: 2182, stran 9825.

  
Na podlagi 119. člena, v povezavi s 110. členom in 289. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17) (v nadaljnjem besedilu: ZUreP-2) ter 28. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 87/15, 12/16 – popravek in 69/17) sprejemam
S K L E P 
o pripravi Občinskega podrobnega prostorskega načrta za gostišče s prenočišči v Slovenskih Konjicah ID: 2182 
1. člen 
(potrditev izhodišč za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta) 
(1) S tem sklepom se začne postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (v nadaljevanju OPPN) za gostišče s prenočišči v Slovenskih Konjicah in se potrdijo izhodišča za pripravo OPPN (IBIS d.o.o., oktober 2020), ki se objavijo na spletni strani Občine Slovenske Konjice.
(2) Pravna podlaga za pripravo OPPN je v Občinskem prostorskem načrtu Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 70/16), Zakonu o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17) in podzakonskimi predpisi.
(3) Pobudo za pripravo OPPN je podala lastnica zemljišča parc. št. 339/23 v k.o. 1115 – Slovenske Konjice, z investicijsko namero izgradnje gostišča s prenočišči.
(4) Izdelovalec OPPN je po izboru pobudnika.
2. člen 
(ocena stanja, razlogi za pripravo OPPN, območje in predmet načrtovanja) 
(1) Območje predvidenega Občinskega podrobnega prostorskega načrta za gostišče s prenočišči v Slovenskih Konjicah (v nadaljnjem besedilu: OPPN) se nahaja na vzhodnem delu naselja Slovenske Konjice in zajema nepozidano območje.
V aprilu 2019, so za predmetno območje bila izdelana Izhodišča za pripravo Občinskega podrobnega prostorskega načrta za gostišče s prenočišči v Slovenskih Konjicah (izdelovalec ZEU d.o.o., Murska Sobota, št. naloge I-4/19), na osnovi katerih je Občina Slovenske Konjice sprejela Sklep o pripravi Občinskega podrobnega prostorskega načrta za gostišče s prenočišči v Slovenskih Konjicah (Objavljen v Uradnem listu RS, št. 44/19), in pričela s postopkom izdelave predmetnega OPPN.
V izhodiščih iz aprila 2019 in posledično Sklepu o pripravi Občinskega podrobnega prostorskega načrta za gostišče s prenočišči v Slovenskih Konjicah, je območje OPPN obsegalo parc. št. 339/23, 339/11 in 339/10 vse v k.o. Slovenske Konjice, v skupni površini 3.621 m2.
Glede na določila Odloka o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 70/16) je območje parc. št. 339/23 k.o. Slovenske Konjice, v enoti urejanja prostora z oznako EUP UN1/035, ki je glede na podrobnejšo namensko rabo opredeljeno kot območje BD (površine drugih območij).
Območje parc. št. 339/11 in 339/10 vse v k.o. Slovenske Konjice se nahajata v enoti urejanja prostora EUP UN1/067, s podrobnejšo namensko rabo ZD (druge urejene zelene površine).
Ob pridobivanju konkretnih usmeritev nosilcev urejanja prostora, se je ugotovilo, da investicijska namera ne more posegati v območje EUP UN1/067, s podrobnejšo namensko rabo ZD (urejene zelene površine), zato se je postopek izdelave in sprejema OPPN ustavilo. S tem sklepom so potrjena nova oziroma spremenjena izhodišča, ki so usklajena s hierarhično višjimi prostorskimi akti.
(2) Območje OPPN obsega parcele št. 339/23 k.o. Slovenske Konjice, skupne površine cca 2.000 m2. Območje urejanja se lahko na podlagi rešitev in ugotovitev iz strokovnih podlag ali na podlagi zahtev nosilcev urejanja prostora v postopku priprave OPPN tudi spremeni, skrči oziroma razširi na sosednje enote urejanja prostora z namenom, da se zagotovijo celovite urbanistične, funkcionalne in prometne ureditve obravnavanega območja ter ostale ureditve gospodarske javne infrastrukture.
(3) V skladu z Odlokom o Občinskem prostorskem načrtu Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 70/16) se območje predmetnega zemljišča nahaja znotraj enote urejanja prostora UN1/035 z oznako podrobnejše namenske rabe BD (površine drugih območij.
(4) Z OPPN se bodo določili prostorski izvedbeni pogoji za gradnjo gostišča s prenočišči in pomožnih objektov vključno z objekti prometne, okoljske, energetske ter komunikacijske infrastrukture.
3. člen 
(način pridobitve strokovnih rešitev) 
(1) Načrtovalec mora pri načrtovanju upoštevati strokovne podlage izdelane v času izdelave OPPN, podatke iz javno dostopnih evidenc, usmeritve nosilcev urejanja prostora in obstoječe strokovne podlage v kolikor so bile izdelane v času priprave OPN Občine Slovenske Konjice in izhodišča iz veljavnih prostorskih aktov Občine Slovenske Konjice.
(2) Geodetski načrt zagotovi pobudnik. Če bo v postopku priprave OPPN potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje (v nadaljevanju: CPVO), se v času priprave osnutka OPPN pripravi tudi okoljsko poročilo, ki ga financira pobudnik. V postopku priprave se lahko določijo tudi morebitne dodatne strokovne podlage glede na zahteve nosilcev urejanja prostora, ki jih mora zagotoviti pobudnik.
(3) Skladno s 65. členom ZUreP-2, se izdela elaborat ekonomike.
4. člen 
(vrsta postopka) 
OPPN se pripravi po rednem postopku priprave OPPN v skladu s 118. in 119. členom ZUreP-2. Za postopek priprave in sprejetja OPPN smiselno uporabijo določbe, ki veljajo za postopek priprave in sprejetja občinskega prostorskega načrta.
5. člen 
(rok za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta) 
(1) OPPN se izdeluje ter postopek priprave vodi v naslednjih fazah in rokih:
– posredovanje sklepa o pripravi OPPN in Izhodišč za pripravo OPPN nosilcem urejanja prostora (v nadaljevanju: NUP), ki sodelujejo pri postopkih CPVO s pozivom, da v 30 dneh podajo mnenje o verjetnosti pomembnejših vplivov OPPN na okolje in konkretne smernice;
– poziv ministrstvu, pristojnemu za okolje, da v 21 dneh odloči o potrebnosti izvedbe CPVO na podlagi pridobljenih mnenj NUP, ki sodelujejo pri postopkih CPVO;
– izdelava osnutka OPPN (20 dni po prejemu vseh strokovnih podlag),priprava okoljskega poročila (v kolikor izhaja iz odločbe MOP), izdelava elaborata ekonomike;
– javna objava osnutka OPPN in poziv za pridobitev prvih mnenj NUP (30 dni);
– izdelava dopolnjenega osnutka OPPN za javno razgrnitev (15 dni po roku za prva mnenja);
– izvedba javne razgrnitve in javne obravnave (30 dni);
– priprava predloga stališč do pripomb in predlogov z javne razgrnitve in javne obravnave (10 dni po zaključku javne razgrnitve);
– zavzetje stališč do pripomb in predlogov s strani župana;
– izdelava predloga OPPN (20 dni po zavzetju stališč);
– objava predloga OPPN in poziv NUP, da podajo mnenje (30 dni);
– izdelava usklajenega dopolnjenega predloga (20 dni po prejemu vseh mnenj);
– obravnava usklajenega predloga OPPN na občinskem svetu in sprejem;
– objava odloka v uradnem glasilu;
– izdelava sprejetega OPPN (5 dni po objavi odloka v uradnem glasilu);
– arhiviranje sprejetega prostorskega akta in posredovanje ministrstvu, pristojnemu za prostor.
(2) V primeru izvedbe postopka CPVO se aktivnosti s tega področja smiselno vključijo v faze izdelave OPPN, posledično pa se podaljšajo roki izdelave in sprejema OPPN.
6. člen 
(nosilci urejanja prostora, ki bodo pozvani za podajo smernic in mnenj) 
(1) Nosilci urejanja prostora:
1. Ministrstvo za obrambo RS, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, Ljubljana;
2. Ministrstvo za okolje in prostor RS, Direktorat za okolje, Sektor za strateško presojo vplivov na okolje, Dunajska 48, Ljubljana;
3. Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Urad za upravljanje z vodami, Sektor območja Drave, Krekova 17, Maribor;
4. Elektro Maribor d.d., Vetrinjska ulica 2, Maribor;
5. Petrol d.d., Dunajska c. 50, Ljubljana;
6. Telekom Slovenije d.d., TKO vzhodna Slovenija, Lava 1, 3000 Celje;
7. T-2 d.o.o., Verovškova 64a, Ljubljana;
8. Javno komunalno podjetje d.o.o. Slovenske Konjice, Celjska c. 3, Slovenske Konjice;
9. Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za kopenski promet, Sektor za ceste in cestni promet, Langusova 4, 1535 Ljubljana;
10. Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za energijo, Sektor za oskrbo z energijo, Langusova 4, 1535 Ljubljana;
11. Občina Slovenske Konjice, Stari trg 29, Slovenske Konjice.
(2) Drugi udeleženci:
Za pridobitev predhodnih mnenj o verjetnosti pomembnejših vplivov plana na okolje je potrebno vključiti:
1. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za kmetijstvo, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana;
2. Zavod za gozdove RS, OE Celje, Ljubljanska cesta 13, 3000 Celje;
3. Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Krekova 17, 2000 Maribor;
4. Ministrstvo za kulturo, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana;
5. Ministrstvo za zdravje, Direktorat za zdravje, Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana;
6. Zavod RS za varstvo narave, OE Celje, Opekarniška cesta 2, 3000 Celje.
(3) V postopek se lahko vključijo tudi drugi nosilci urejanja prostora, če se v postopku priprave OPPN izkaže, da ureditve posegajo v njihovo delovno področje.
7. člen 
(načrt vključevanja javnosti) 
(1) Javnost je bila vključena že med pripravo izhodišč za pripravo OPPN.
(2) V postopku priprave OPPN bo javnost seznanjena z dopolnjenim osnutkom OPPN v času javne razgrnitve, ki bo trajala 30 dni in javne obravnave. V času javne razgrnitve bo zainteresirana javnost lahko podala pripombe in predloge na načrtovane ureditve, ki bodo proučeni in bodo do njih zavzeta stališča, ki bodo javno objavljena.
8. člen 
(obveznosti v zvezi s financiranjem priprave OPPN) 
Sredstva za financiranje priprave OPPN, izdelavo geodetskega načrta, pripravo vseh strokovnih rešite, elaboratov, izvedbo CPVO, v kolikor bo potrebna, zagotovi pobudnik OPPN oziroma investitor.
9. člen 
(objava in uveljavitev) 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi, objavi pa se tudi na spletni strani Občine Slovenske Konjice.
Št. 350-0015/2019
Slovenske Konjice, dne 15. decembra 2020
Župan 
Občine Slovenske Konjice 
Darko Ratajc 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti