Uradni list

Številka 194
Uradni list RS, št. 194/2020 z dne 23. 12. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 194/2020 z dne 23. 12. 2020

Kazalo

3428. Odlok o parkiranju v Občini Cerknica, stran 9661.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1 in 30/18), 100. člena Zakona o cestah (Uradni list RS, št. 109/10, 48/12, 36/14 – odl. US, 46/15 in 10/18), 9. člena Zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 123/06, 57/08, 36/11, 14/15 – ZUUJFO, 71/17 in 21/18 – popr.), Odloka o ravnanju z zapuščenimi vozili v Občini Cerknica (Uradni list RS, št. 110/13) in 8. člena Statuta Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 2/17 – UPB1) je Občinski svet Občine Cerknica na 15. redni seji dne 17. 12. 2020 sprejel
O D L O K 
o parkiranju v Občini Cerknica 
SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem odlokom se na območju Občine Cerknica določa območja namenjena parkiranju, ureja režim parkiranja, njegov nadzor in sankcije v primeru kršitev.
2. člen 
(1) Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo naslednji pomen:
– »javna površina« je površina, katere raba je pod enakimi pogoji namenjena vsem (npr. javna cesta, ki je v uporabi za cestni promet, ulica, trg, igrišče, parkirišče, park, zelenica);
– »javna parkirna površina« je s prometno signalizacijo označen del vozišča občinske ceste, namenjen parkiranju vozil, ali posebej urejena javna površina izven vozišča ceste, namenjena parkiranju vozil, ali posebej zgrajen objekt, namenjen parkiranju vozil, ali površina, ki jo lastniki za potrebe javnega parkiranja s posebno pogodbo prenesejo v upravljanje Občini Cerknica;
– »parkirni prostor« je del javne površine, namenjene parkiranju enega vozila;
– »parkiranje« je prekinitev vožnje iz katerega koli vzroka, razen ustavitve vozila ali prekinitve vožnje zaradi tega, da se je vozilo izognilo prometni nesreči ali ker je voznik ravnal v skladu s prometnimi pravili;
– »parkirna ura« je naprava ali predmet za označitev časa prihoda na parkirni prostor oziroma začetka parkiranja;
– »parkirnina« je občinska taksa za parkiranje na javnih površinah, določenih s tem odlokom;
– »parkomat« je naprava za izdajanje parkirnih listkov;
– »parkirni listek« je potrdilo o plačilu parkirnine, ki daje pravico uporabe parkirnega prostora v času, označenem na parkirnem listku;
– »dovolilnica« je predpisan obrazec, ki ga izda pristojni organ in omogoča parkiranje na določenem območju;
– »pristojni organ« je občinska uprava Občine Cerknica.
(2) Drugi izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo enak pomen, kot jih določajo veljavni predpisi s področja pravil cestnega prometa, cest, voznikov in motornih vozil.
(3) V odloku uporabljeni izrazi, zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in za ženske.
JAVNE PARKIRNE POVRŠINE 
3. člen 
(1) Javne površine, namenjene parkiranju, so:
– parkirne površine na območju kratkotrajnega parkiranja;
– parkirne površine, na katerih ni uvedeno plačilo parkirnine;
– parkirne površine, na katerih se plačuje parkirnina.
(2) Na javnih površinah, ki niso namenjene parkiranju, parkiranje ni dovoljeno.
(3) Pristojni organ lahko na krajevno običajen način oziroma na spletni strani objavi, da se na določeni javni površini, namenjeni parkiranju, v določenem času ne parkira oziroma se iz nje parkirana vozila umakne.
(4) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z drugim in tretjim odstavkom tega člena.
4. člen 
(1) Pristojni organ lahko določi:
– da se posamezne javne površine uporabljajo izključno za potrebe parkiranja tovornih vozil, priklopnih vozil in avtobusov;
– da se posamezne javne površine uporabljajo izključno za potrebe parkiranja koles, koles z motorjem in motornih koles;
– da se posamezne javne površine uporabljajo izključno za potrebe parkiranja bivalnih vozil (avtodomi), počitniških prikolic in kombiniranih vozil prirejenih za kampiranje.
(2) Navedene parkirne površine morajo biti označene z ustrezno prometno signalizacijo.
5. člen 
(parkiranje na javnih površinah) 
(1) Na javnih parkirnih površinah lahko parkirajo:
– osebna vozila in motorna kolesa med 0. in 24. uro, razen kjer ni določeno drugače s postavljeno prometno signalizacijo;
– tovorna vozila, priklopna vozila in avtobusi le na posebej določenih in ustrezno označenih javnih površinah (4. člen);
– bivalna vozila, počitniške prikolice, kombinirana vozila prirejena za kampiranje ter lahki priklopniki med 7. in 23. uro, izven tega časa pa le na posebej določenih in ustrezno označenih javnih površinah (4. člen).
(2) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prejšnjim odstavkom.
6. člen 
(časovno omejeno parkiranje) 
(1) Na javnih parkirnih površinah je parkiranje lahko časovno omejeno.
(2) Območja kratkotrajnega parkiranja ter časovno omejitev določi župan s sklepom, ki se objavi na spletni strani Občine Cerknica.
(3) Območja kratkotrajnega parkiranja so označena z ustrezno prometno signalizacijo. Iz prometne signalizacije mora biti razvidna časovna omejenost brezplačnega parkiranja in obveza namestitve parkirne ure.
(4) Na območju kratkotrajnega parkiranja je potrebno v vozilu na vidnem mestu, na armaturni plošči pod sprednjo vetrobransko steklo, namestiti parkirno uro in označiti čas začetka parkiranja oziroma na drug ustrezen način čitljivo označiti čas začetka parkiranja.
(5) Z globo 40 EUR se kaznuje za prekršek voznik ali lastnik oziroma uporabnik vozila, ki ravna v nasprotju s četrtim odstavkom tega člena.
7. člen 
(izjemna uporaba parkirnih prostorov na javnih parkirnih površinah) 
(1) Za potrebe državnih organov in organov lokalnih skupnosti, ki imajo sedež na območju, kjer je uvedeno plačilo parkirnine oziroma na območju kratkotrajnega parkiranja, lahko pristojni organ izda dovolilnico, ki za čas obiska omogoča parkiranje brez plačila parkirnine oziroma neomejeno časovno parkiranje.
(2) Dovolilnica mora biti nameščena v parkiranem vozilu na sprednji strani vetrobranskega stekla tako, da je dobro vidna in v celoti čitljiva z zunanje strani vozila skozi vetrobransko steklo.
8. člen 
(dostava otrok) 
(1) Pristojni organ lahko določi, da se posamezni parkirni prostori uporabljajo za potrebe dostave otrok v vzgojno varstvenih ustanovah in osnovnih šolah.
(2) Dovoljeni čas parkiranja na parkirnih prostorih iz prvega odstavka tega člena je največ 15 minut oziroma 30 minut.
(3) Iz prometne signalizacije mora biti razvidna časovna omejenost brezplačnega parkiranja in obveza namestitve parkirne ure.
(4) Za parkiranje na površinah iz prvega odstavka tega člena se parkirnina ne plača.
(5) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.
9. člen 
(dostavna mesta) 
(1) Pristojni organ lahko določi dostavna mesta na javnih površinah, ki so namenjena za opravljanje dostave blaga z dostavnimi vozili in opravljanje servisnih ter drugih storitvenih dejavnosti z vozili.
(2) Na dostavnih mestih iz prvega odstavka tega člena je dovoljeno parkiranje izključno le za čas, namenjen dostavi blaga in opravljanju servisnih ter drugih storitvenih dejavnosti.
(3) Vozilo, ki opravlja dostavo ali izvaja servisno ali drugo obliko storitvene dejavnosti na dostavnem mestu iz prvega odstavka tega člena, mora biti označeno tako, da so njegov dostavni, servisni ali storitveni značaj ter podatki o izvajalcu dostave, servisne ali storitvene dejavnosti na dobro viden način trajno ali začasno označeni na vozilu.
(4) Z globo 40 EUR se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo drugega in tretjega odstavka tega člena.
10. člen 
(parkiranje, kjer se plačuje parkirnina) 
(1) Javne parkirne površine, kjer se plačuje parkirnina, obdobje, v katerem se parkirnina plačuje in ceno parkiranja določi Občinski svet Občine Cerknica s sklepom, ki se objavi na spletni strani občine.
(2) Javne parkirne površine, kjer se plačuje parkirnina, so označene z ustrezno prometno signalizacijo. Iz prometne signalizacije oziroma obvestila na parkomatu mora biti razvidna vrsta in način parkiranja, obdobje, v katerem se parkirnina plačuje, obveza plačila parkirnine in njena višina.
(3) Na parkirnih površinah, kjer se plačuje parkirnina, je dovoljeno parkiranje samo s plačilom parkirnine in samo za čas, za katerega je plačana parkirnina.
(4) Uporabniki so dolžni poravnati parkirnino preko parkomata, neposredno predstavniku upravljalca parkirišča ali pa poravnajo parkirnino elektronsko preko mobilnega telefona (SMS, aplikacija ...).
(5) Parkirni listek iz parkomata oziroma potrdilo o plačilu s strani upravljalca se šteje kot dokazilo o plačilu parkirnine. Parkirni listek mora biti nameščen v parkiranem vozilu na sprednji strani vetrobranskega stekla tako, da je dobro viden in povsem čitljiv z zunanje strani vozila skozi vetrobransko steklo. V kolikor se parkirnina poravna elektronsko preko mobilnega telefona, se kot dokazilo o plačilu šteje prijava uporabnika v elektronskem registru, v katerega ima vpogled upravljalec.
(6) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjim in petim odstavkom tega člena.
11. člen 
(1) Določila 6. in 9. člena odloka veljajo tudi za vozila invalidov in pogodbenih uporabnikov vozil za oskrbovanje oskrbovancev na domu, katerih vozila so označena z veljavno parkirno karto upravičencev do njene uporabe, razen če je s prometno signalizacijo drugače določeno.
(2) Določila 6. in 9. člena odloka veljajo tudi za električna vozila, razen če s prometno signalizacijo ni določeno drugače.
(3) Določila 6. in 9. člena odloka ne veljajo za intervencijska vozila, v času izvajanja dejavnosti ter vozila medobčinskega redarstva, v času izvajanja nadzora, razen če je s prometno signalizacijo drugače določeno.
12. člen 
(javne parkirne površine, na katerih ni uvedeno plačilo parkirnine) 
(1) Pristojni organ lahko določi parkirne površine, na katerih ni uvedeno plačilo parkirnine.
(2) Javne parkirne površine iz prejšnjega odstavka so:
– posebej urejena parkirišča izven vozišč javnih cest, ki so označena s predpisano prometno signalizacijo;
– parkirišča na voziščih javnih cest in drugih javnih površinah, ki so označena s predpisano prometno signalizacijo;
– začasno urejena parkirišča izven vozišč javnih cest.
(3) Na javnih parkirnih površinah iz drugega odstavka tega člena, je najdaljši dovoljeni čas parkiranja, brez izvedbe premika, 7 dni.
(4) V primeru kršitve tretjega odstavka tega člena, se začne postopek ugotavljanja ali se vozilo obravnava kot zapuščeno vozilo.
NADZOR 
13. člen 
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja Medobčinsko redarstvo Skupne občinske uprave občin Postojna, Cerknica, Pivka, Loška Dolina in Bloke.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
14. člen 
(1) Sklepi župana, s katerimi so bila določena območja kratkotrajnega parkiranja in parkirni prostori, namenjeni parkiranju invalidov in električnih vozil in so objavljeni na spletni strani Občine Cerknica, ostanejo še naprej v veljavi.
(2) Občinski svet Občine Cerknica sprejme sklepe iz prvega odstavka 10. člena tega odloka v enem letu po uveljavitvi tega odloka.
15. člen 
(prenehanje veljavnosti predpisov) 
(1) Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o ureditvi cestnega prometa v Občini Cerknica (Uradni list RS, št. 65/93).
(2) Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0008/2020
Cerknica, dne 17. decembra 2020
Župan 
Občine Cerknica 
Marko Rupar 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti