Uradni list

Številka 191
Uradni list RS, št. 191/2020 z dne 18. 12. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 191/2020 z dne 18. 12. 2020

Kazalo

3371. Pravilnik o uporabi vozila Prostofer Občine Kamnik, stran 9545.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE) in 17. člena Statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 50/15, 20/17 in 61/19) je Občinski svet Občine Kamnik na 13. seji dne 25. 11. 2020 sprejel
P R A V I L N I K 
o uporabi vozila Prostofer Občine Kamnik 
1. člen 
Ta pravilnik ureja upravičenost do brezplačnih prevozov za starejše občane Občine Kamnik, nadzor nad uporabo in vzdrževanje vozila v okviru projekta humanitarnega zavoda Zlata mreža »Izboljšanje trajnostne mobilnosti na socialnem področju v Občini Kamnik« (v nadaljevanju: Prostofer).
2. člen 
Prostofer je projekt humanitarnega zavoda Zlata mreža za boljšo kakovost življenja starejših, ki uporabnikom nudi brezplačne prevoze. Namen prevozov je medsebojna pomoč starejših, večja mobilnost in socialna vključenost.
Zavod Zlata mreža za uporabnike zagotavlja brezplačno telefonsko številko 080 10 10, na katero se javi klicni center, ki povpraševanje po prevozu vpiše v informacijski sistem Zlate mreže in zagotovi izvajalca za želeni prevoz.
Občina Kamnik za potrebe projekta Prostofer zagotovi vozilo, ki se uporablja izključno za prevoze starejših občanov v okviru projekta Prostofer (v nadaljevanju: vozilo Prostofer).
Občina Kamnik sklene za izvajanje tega pravilnika z zavodom Zlata mreža pogodbo, v kateri se določijo medsebojne pravice in obveznosti.
3. člen 
Upravičenci do brezplačnega prevoza so občani Občine Kamnik, starejši od 65 let, ki kumulativno izpolnjujejo naslednje pogoje:
– sami ne vozijo,
– nimajo sorodnikov, ki bi jim pomagali,
– imajo nižje mesečne prihodke,
– imajo slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi.
4. člen 
Upravičenci iz 3. člena tega pravilnika so pred prvo uporabo brezplačnega prevoza dolžni podpisati izjavo na obrazcu št. 1, ki je priloga tega pravilnika, s katero potrjujejo, da vse vožnje v okviru projekta Prostofer opravljajo na lastno odgovornost.
5. člen 
Storitev klicnega centra Zavoda Zlata mreža je upravičencem z območja Občine Kamnik dostopna od ponedeljka do petka, med 8. in 18. uro.
Prevozi za upravičence se opravljajo od ponedeljka do petka med 7. in 16. uro.
Prevoze je potrebno naročiti na brezplačno telefonsko številko 080 10 10 vsaj 3 dni pred želeno storitvijo.
Prevozi so omejeni na območje Občine Kamnik, razen pri zagotavljanju zdravstvenih storitev, kjer se območje razširja še na sosednje občine in občino Ljubljana in se izvajajo po naslednjem prioritetnem vrstnem redu:
– prvenstveno so namenjeni za vožnjo do zdravstvenih ustanov v Občini Kamnik, zatem pa do zdravstvenih ustanov v sosednjih občinah in v občini Ljubljana,
– prevozi do javnih ustanov v Občini Kamnik (Občina, Upravna enota, banka, pošta) ipd., se opravijo, če jih je časovno možno uskladiti in ni povpraševanja po prevozih do zdravstvenih ustanov.
6. člen 
Prevozi niso namenjeni nepokretnim in hudo bolnim osebam, za katere je zagotovljena nujna medicinska pomoč na domu oziroma nujni reševalni prevoz.
7. člen 
Župan Občine Kamnik s sklepom imenuje koordinatorja projekta Prostofer.
Koordinator je zadolžen za:
– pripravo seznama strokovno usposobljenih prostovoljcev,
– vodenje evidence uporabnikov, skladno z že določenimi pravili krovne organizacije Zlata mreža,
– hrambo plačilne kartice za gorivo, ki jo prejme na reverz,
– hrambo podpisanih izjav uporabnikov brezplačnega prevoza,
– hrambo podpisanih izjav prostovoljnih šoferjev,
– dostavo mesečnega poročila o uporabi vozila Prostofer županu in finančno-računovodski službi Občine Kamnik (obrazec št. 3 – Evidenca uporabe vozila Prostosfer).
8. člen 
Vozilo Prostofer je zavarovano z obveznim avtomobilskim zavarovanjem AO, AO+, kasko zavarovanjem z delnimi kombinacijami (naravne nesreče, divjad, domače živali, stekla, svetlobna telesa, parkirišče, kraja), pomoč na cesti in nezgodno zavarovanje voznika in potnikov. Zavarovanje krije vsakokratnega voznika in sopotnike.
Vozilo, posebej označeno za namen projekta Prostofer, mora biti ves čas uporabe redno vzdrževano, servisirano in pravočasno registrirano.
9. člen 
Z vozilom Prostofer lahko upravljajo prostovoljni šoferji (v nadaljevanju: vozniki), ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– imajo veljavno vozniško dovoljenje ustrezne kategorije,
– so psiho-fizično sposobni upravljati z vozilom,
– ne vozijo pod vplivom alkohola oziroma katerih koli drugih prepovedanih substanc,
– so podpisali izjavo na obrazcu št. 2, ki je priloga tega pravilnika, s katero potrjujejo, da vožnjo v okviru projekta Prostofer opravljajo na lastno odgovornost in vozila ne bodo uporabljali v zasebne namene,
– so na obrazcu št. 3, ki je priloga tega pravilnika, izpolnili podatke o datumu uporabe vozila, relaciji, namenu prevoza, prevoženih kilometrih in količini porabljenega oziroma nabavljenega goriva,
– so podpisali izjavo, da ni bil pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti in da ni bil obsojen na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot tri mesece,
– so podpisali izjavo, da zoper njega ni bila vložena pravnomočna obtožnica zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti,
– ima veljavno vozniško dovoljenje vsaj že dve leti in je že dopolnil 21 let.
10. člen 
Stroške za gorivo in potrošni material (tekočina za čiščenje stekel, tekočina za hlajenje motorja, pripomočki za odstranjevanje ledu ipd.) se poravnajo s plačilno kartico, ki je last Občine Kamnik.
Plačilna kartica velja le za vozilo Prostofer in se ne sme uporabljati v druge namene.
Finančno-računovodska služba Občine Kamnik vodi ločeno evidenco porabe sredstev za vozilo Prostofer.
11. člen 
Voznik je dolžan vsako nezgodo ali poškodbo vozila Prostofer, tudi v primeru, ko vozilo poškoduje neznana oseba, prijaviti policiji in koordinatorju projekta Prostofer.
Vsako ugotovljeno tehnično pomanjkljivost, poškodbo, primanjkljaj oziroma izgubo opreme na vozilu Prostofer morajo prostovoljni šoferji nemudoma sporočiti koordinatorju.
12. člen 
Za vsak prekršek je odgovoren voznik – uporabnik vozila Prostofer, ki stori prekršek. Morebitno izrečeno globo plača voznik sam, ravno tako nosi tudi vse druge oblike sankcij, ki mu jih izreče za to pristojen prekrškovni organ.
13. člen 
Občina Kamnik letno zagotavlja sredstva za izvajanje projekta Prostofer do višine sprejetega proračuna za tekoče leto na posebni proračunski postavki.
14. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. decembra 2020 dalje.
Št. 007-0011/20-4/2
Kamnik, dne 25. novembra 2020
Župan 
Občine Kamnik 
Matej Slapar 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti