Uradni list

Številka 157
Uradni list RS, št. 157/2020 z dne 30. 10. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 157/2020 z dne 30. 10. 2020

Kazalo

2751. Pravilnik o izvajanju participatornega proračuna za mladinske projekte v Občini Tolmin, stran 6686.

  
Na podlagi 29. in 48.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 76/08, 79/09, 51/10, 30/18) in 21. člena Statuta Občine Tolmin (Uradni list RS, št. 13/09, 17/11, 106/15) je Občinski svet Občine Tolmin na 15. dopisni seji, ki je trajala od 16. oktobra 2020 do vključno 19. oktobra 2020 sprejel
P R A V I L N I K 
o izvajanju participatornega proračuna za mladinske projekte v Občini Tolmin 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) S tem pravilnikom se določa:
– način sodelovanja občanov Občine Tolmin pri pripravi proračuna Občine Tolmin, in sicer v zvezi z delom proračunskih sredstev, ki se v obliki participatornega proračuna nameni za mladinske projekte v Občini Tolmin,
– višino sredstev za izvedbo participatornega proračuna v posameznem proračunskem letu,
– pravice in obveznosti udeležencev v tem postopku.
(2) V odloku uporabljeni izrazi, zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in za ženske.
2. člen 
Posamezni izrazi imajo po tem pravilniku naslednji pomen:
1. »Participatorni proračun« je način neposredne udeležbe občanov pri urejanju javnih zadev in razporeditvi proračunskih sredstev, ki se izvaja s ciljem učinkovitega zadovoljevanja potreb občanov in dvigom kvalitete bivanja v Občini Tolmin. Uporablja se za demokratično razporejanje proračunskih sredstev Občine Tolmin.
2. »Priprava participatornega proračuna« obsega tri faze, in sicer: zbiranje projektnih predlogov, evalvacija projektnih predlogov ter odločanje o projektnih predlogih.
3. »Izvedba participatornega proračuna« obsega realizacijo izbranih projektov.
4. »Javni zavod pristojen za delo z mladimi« je Zavod za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin, Dijaška ulica 12c, 5220 Tolmin.
3. člen 
(1) Sredstva za pripravo in izvedbo participatornega proračuna se zagotavljajo v proračunu Občine Tolmin.
(2) Višino sredstev za izvedbo participatornega proračuna za naslednje proračunsko leto s sklepom določi Občinski svet Občine Tolmin (v nadaljnjem besedilu: občinski svet) pred začetkom postopka priprave participatornega proračuna v tekočem proračunskem letu.
(3) Skupna vrednost izbranih projektov, ki se bodo v naslednjem proračunskem letu izvajali iz naslova participatornega proračuna, ne sme presegati višine sredstev, ki jo občinski svet določi s sklepom iz prejšnjega odstavka.
4. člen 
Postopek priprave participatornega proračuna vodi petčlanska Komisija za participatorni proračun (v nadaljnjem besedilu: komisija), ki jo s pisno odločbo imenuje župan za obdobje trajanja mandata župana. Predsednik in člani komisije so predstavniki mladinskih organizacij in organizacij za mlade z območja Občine Tolmin, javnega zavoda Občine Tolmin, pristojnega za delo z mladimi in člani občinskega sveta.
II. PRIPRAVA PARTICIPATORNEGA PRORAČUNA 
5. člen 
(1) Priprava participatornega proračuna se začne po uveljavitvi sklepa iz drugega odstavka 3. člena tega pravilnika, zaključiti pa se mora pred začetkom priprave predloga proračuna Občine Tolmin za naslednje proračunsko leto.
(2) Terminski razpored posameznih faz priprave participatornega proračuna določi občinski svet s sklepom iz drugega odstavka 3. člena tega pravilnika.
(3) Prva faza priprave participatornega proračuna obsega zbiranje projektnih predlogov. V tem času lahko občani Občine Tolmin podajo predloge mladinskih projektov.
(4) Druga faza priprave participatornega proračuna obsega evalvacijo projektnih predlogov in izdelavo liste projektnih predlogov za glasovanje.
(5) Tretja faza priprave participatornega proračuna predstavlja odločanje o projektnih predlogih v obliki tajnega glasovanja.
1. Oddaja projektnih predlogov
6. člen 
Predlagatelj projektnih predlogov je lahko vsak občan ali predstavnik neformalne skupine občanov, ki ima stalno prebivališče v Občini Tolmin in v letu priprave participatornega proračuna dopolni najmanj 15 let do največ 30 let.
7. člen 
(1) Predlagatelji lahko projektne predloge oddajo preko elektronskega obrazca na spletni strani, namenjeni spremljanju priprave in izvedbe participatornega proračuna (v nadaljnjem besedilu: spletna stran).
(2) Število projektnih predlogov na posameznega predlagatelja je omejeno na dva.
2. Evalvacija projektnih predlogov
8. člen
Projektni predlog se uvrsti na glasovanje, če izpolnjuje naslednje kriterije:
– je namenjen mladim,
– je skladen z zakonodajo in veljavnimi občinskimi akti,
– je v izvedbeni pristojnosti Občine Tolmin,
– še ni uvrščen v veljavni načrt razvojnih programov Občine Tolmin,
– je finančno ovrednoten med 500,00 in 3.000,00 EUR, z vključenim DDV,
– je nekomercialne narave,
– je v javnem interesu,
– je v celoti izvedljiv v naslednjem proračunskem letu,
– sledi smernicam lokalnega programa za mlade v Občini Tolmin.
9. člen 
(1) Komisija v roku osem dni od dneva izteka roka za zbiranje projektnih predlogov v sodelovanju s strokovnimi službami občinske uprave opravi evalvacijo prejetih projektnih predlogov, v okviru katere za posamezen projektni predlog preveri izpolnjevanje kriterijev, naštetih v prejšnjem členu.
(2) Projektni predlog, ki ne izpolnjuje vseh kriterijev, naštetih v prejšnjem členu, se zavrne. Predlagatelju zavrnjenega projektnega predloga komisija izda obrazloženo obvestilo, zoper katerega ni pritožbe.
(3) Lista izbranih projektnih predlogov se v osmih dneh od dneva zaključka evalvacije projektnih predlogov objavi na spletni strani.
3. Odločanje o izbranih projektnih predlogih
10. člen
Komisija za potrebe izvedbe glasovanja o projektnih predlogih, uvrščenih na listo iz tretjega odstavka prejšnjega člena, zagotovi potrebne prostore, glasovnice z listo projektnih predlogov in glasovalne skrinjice.
11. člen 
(1) Glasovanje se izvede na enem ali več glasovalnih mestih, ki jih skupaj z glasovalnim časom določi občinski svet s sklepom iz drugega odstavka 3. člena tega pravilnika.
(2) Na glasovalnem mestu sta prisotna predstavnik komisije in predstavnik krajevne skupnosti z območja, kjer se nahaja glasovalno mesto, ki skrbita za pravilno izvedbo glasovanja.
12. člen 
Glasuje lahko oseba, ki ima stalno prebivališče v Občini Tolmin in v letu priprave participatornega proračuna dopolni najmanj 15 let do največ 30 let.
13. člen 
(1) Udeleženec glasovanja izkaže pravico glasovati z osebnim dokumentom s sliko, iz katerega sta razvidna stalno prebivališče in starost.
(2) Udeleženec glasovanja prejme glasovnico, na kateri lahko glasuje za največ tri projektne predloge.
14. člen 
(1) Veljavna je glasovnica, na kateri je označen najmanj en do največ trije projektni predlogi.
(2) Glasovnica, ki ni izpolnjena na način, opisan v prejšnjem odstavku, je neveljavna.
15. člen 
Po zaključku glasovanja in zaprtju glasovalnega mesta predstavnik komisije glasovalno skrinjico odpečati, prešteje veljavne glasovnice in pripravi zapisnik o glasovanju ob prisotnosti predstavnika krajevne skupnosti, ki potrdi veljavnost glasovanja in štetja, zatem pa rezultate z vseh glasovalnih mest obdela komisija.
16. člen 
V tednu glasovanja se izvede tudi predčasno glasovanje. Lokacijo in čas predčasnega glasovanja določi občinski svet s sklepom iz drugega odstavka 3. člena tega pravilnika.
4. Umestitev izbranih projektov v predlog proračuna
17. člen
(1) Na podlagi rezultatov glasovanja komisija izdela listo izbranih projektov. Projekti so na listo uvrščeni upoštevaje doseženo število glasov, začenši s projektom z največjim številom doseženih glasov, ostali projekti pa si sledijo po številu doseženih glasov navzdol do zapolnitve razpoložljivega obsega proračunskim sredstev, določenega s sklepom iz drugega odstavka 3. člena tega pravilnika.
(2) Projekte iz liste, navedene v prejšnjem odstavku, župan uvrsti v predlog proračuna Občine Tolmin za naslednje proračunsko leto.
(3) Lista iz prvega odstavka tega člena je priloga obrazložitve predloga proračuna Občine Tolmin za naslednje proračunsko leto.
(4) Za komunikacijo s predlagatelji o podrobnostih izvedbe skrbi komisija.
III. IZVEDBA PARTICIPATORNEGA PORAČUNA 
18. člen
(1) Izvedbena faza participatornega proračuna se izvaja v naslednjem proračunskem letu.
(2) Izvedba participatornega proračuna predstavlja realizacijo projektov, uvrščenih na listo iz prvega odstavka 17. člena tega pravilnika, kot so vsebinsko in finančno potrjeni z veljavnim proračunom Občine Tolmin za naslednje proračunsko leto.
(3) Za izvedbo projektov iz prejšnjega odstavka je pristojna Občina Tolmin.
(4) Predlagatelj projekta ne more biti hkrati izvajalec, lastnik ali poslovodna oseba izvajalca projekta.
(5) Komisija ob koncu pripravi evalvacijo izvedbe participatornega proračuna, kar je podlaga za izvedbo naslednje faze oziroma morebitne nove izvedbe participatornega proračuna.
IV. KONČNA DOLOČBA 
19. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 024-0001/2019
Tolmin, dne 19. oktobra 2020
Župan 
Občine Tolmin 
Uroš Brežan 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti