Uradni list

Številka 157
Uradni list RS, št. 157/2020 z dne 30. 10. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 157/2020 z dne 30. 10. 2020

Kazalo

2731. Pravilnik o merilih za izplačilo sejnin članom mestnega sveta in njegovih delovnih teles, plačil članom drugih občinskih organov in članom svetov krajevnih skupnosti v Mestni občini Kranj, stran 6627.

  
Na podlagi 34.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE) in 22. člena Statuta Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 134/20 – UPB3) je Mestni svet Mestne občine Kranj na 19. seji dne 14. 10. 2020 sprejel
P R A V I L N I K 
o merilih za izplačilo sejnin članom mestnega sveta in njegovih delovnih teles, plačil članom drugih občinskih organov in članom svetov krajevnih skupnosti v Mestni občini Kranj 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) Ta pravilnik določa merila za izplačilo sejnin članom mestnega sveta in njegovih delovnih teles, plačil članom drugih občinskih organov in članom svetov krajevnih skupnosti v Mestni občini Kranj.
(2) S tem pravilnikom se določa tudi pravica do povračil stroškov in drugih prejemkov v zvezi z opravljanjem funkcije funkcionarjev Mestne občine Kranj, članov delovnih teles mestnega sveta in članov nadzornega odbora.
2. člen 
(1) Obračun sejnin oziroma plačil, ki jih določa ta pravilnik, se opravi upoštevajoč vrednost plačnega razreda župana Mestne občine Kranj, določeno v plačni lestvici, ki je priloga zakona, ki ureja sistem plač v javnem sektorju in se usklajuje v skladu s predpisi, ki določajo plačo za javne uslužbence in funkcionarje v javnem sektorju.
(2) Izplačilo sejnin oziroma plačil po tem pravilniku se opravi na podlagi akta o izvolitvi oziroma imenovanju in evidenc o navzočnosti oziroma udeležbi na sejah.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČIL MESTNIM SVETNIKOM 
3. člen 
V okviru ugotovljenega zneska osnovne plače župana za poklicno opravljanje funkcije se določi najvišji možni znesek plačila posameznemu mestnemu svetniku ter zagotovi, da ta letno ne preseže z zakonom določenega najvišjega možnega zneska.
4. člen 
(1) Letni znesek sejnin vključno s sejninami za seje delovnih teles mestnega sveta, ki se izplača posameznemu mestnemu svetniku, ne sme presegati 7,5 % letne osnovne plače župana, znesek sejnine, ki se mestnemu svetniku izplača za posamezno sejo, pa ne sme presegati 10 % letnega zneska sejnine. V okviru tega zneska se mestnemu svetniku določi plačilo za posamezno sejo glede na delo, ki ga je opravil, in sicer za:
– udeležbo na seji mestnega sveta – 70 % najvišjega zneska sejnine za posamezno sejo,
– predsedovanje seji delovnega telesa mestnega sveta – 20 % najvišjega zneska sejnine za posamezno sejo,
– udeležbo na seji delovnega telesa, katerega član je – 10 % najvišjega zneska sejnine za posamezno sejo.
(2) Sejnina za udeležbo na seji delovnega telesa, katerega član je mestni svetnik, vključuje tudi morebitno udeležbo na sejah ostalih delovnih teles.
(3) Izplačilo se opravi po končani seji na podlagi evidence o navzočnosti mestnih svetnikov na posamezni seji, ki jo vodi mestna uprava.
(4) Sejnina se ne izplačuje za udeležbo na slavnostni, žalni ali dopisni seji.
III. SEJNINE OZIROMA PLAČILA ČLANOM DELOVNIH TELES MESTNEGA SVETA, DRUGIH ORGANOV MOK IN ČLANOM SVETOV KRAJEVNIH SKUPNOSTI 
5. člen 
(1) Članom delovnih teles mestnega sveta, ki niso mestni svetniki, se za opravljanje dela v delovnem telesu mestnega sveta določi plačilo v obliki sejnine. Letni znesek sejnin znaša 10 % najvišjega možnega zneska plačila mestnemu svetniku, znesek sejnine, ki se posameznemu članu delovnega telesa, ki ni mestni svetnik, izplača za posamezno sejo, pa 10 % letnega zneska sejnine.
(2) V zvezi s pravico in izplačilom sejnine članom delovnih teles mestnega sveta, ki niso mestni svetniki, se smiselno uporabljajo določbe drugega do šestega odstavka 4. člena tega pravilnika.
6. člen 
(1) Predsednik in člani nadzornega odbora občine imajo pravico do plačila za opravljeno delo, ki se oblikuje kot:
1. plačilo za udeležbo na seji in
2. plačilo za opravljanje neposrednega nadzora.
(2) Za udeležbo na seji nadzornega odbora se plačilo letno določi največ v višini:
– 7,5 % letne osnovne plače župana za predsednika nadzornega odbora,
– 5,75 % letne osnovne plače župana za člane nadzornega odbora,
pri čemer znaša znesek plačila za udeležbo na posamezni seji nadzornega odbora za predsednika nadzornega odbora 7,5 % mesečne osnove plače župana, za člana nadzornega odbora pa 5,75 % mesečne osnovne plače župana.
(3) Plačilo za opravljanje neposrednega nadzora po kriteriju zahtevnosti nadzora za vse člane nadzornega odbora znaša:
– 2 % letne osnovne plače župana za opravljanje zahtevnega nadzora,
– 1 % letne osnovne plače župana za opravljanje manj zahtevnega nadzora.
Kriterije za določitev zahtevnosti nadzora določi nadzorni odbor v svojem letnem programu dela, ki je javen.
(4) Izplačilo za udeležbo na seji se opravi po končani seji na podlagi akta o imenovanju članov nadzornega odbora in evidence o navzočnosti predsednika in članov nadzornega odbora na posamezni seji.
(5) Izplačilo za opravljeni neposredni nadzor se opravi na podlagi sklepa nadzornega odbora o izvedbi nadzora in določitvi članov nadzornega odbora za izvedbo nadzora ter predloženega dokončnega poročila o neposrednem nadzoru.
(6) Letno plačilo za opravljeno delo (to je znesek plačila za udeležbo na seji skupaj z zneskom plačila za opravljanje neposrednega nadzora) ne sme preseči najvišjega možnega zneska, ki znaša 7,5 % letne osnovne plače župana za predsednika in člane nadzornega odbora.
7. člen 
(1) Plačila članom svetov krajevnih skupnosti se za udeležbo na seji sveta krajevne skupnosti lahko določijo v višini do:
– 9 % najvišjega možnega zneska, ki za posamezno sejo pripada mestnemu svetniku, za člane sveta krajevne skupnosti in
– 18 % najvišjega možnega zneska, ki za posamezno sejo pripada mestnemu svetniku, za predsednika sveta krajevne skupnosti.
(2) Plačila članom svetov krajevnih skupnosti se v skladu s finančnimi načrti krajevnih skupnosti lahko izplačajo za največ 8 sej sveta krajevne skupnosti letno.
8. člen 
(1) Določbe 5. člena tega pravilnika, ki se nanašajo na člane delovnih teles mestnega sveta, ki niso mestni svetniki, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin članom štaba za civilno zaščito in članom drugih organov in delovnih teles, ki jih ustanovi ali imenuje mestni svet ali župan, pri čemer se za posamezno sejo članu organa oziroma delovnega telesa izplača 10 % letnega zneska sejnine, določene v 5. členu tega pravilnika, predsedniku organa oziroma delovnega telesa pa 20 % letnega zneska sejnine, določene v 5. členu tega pravilnika.
(2) Določba prvega odstavka tega člena se ne uporablja, če so za člane organa ali delovnih teles, ki jih ustanovi ali imenuje mestni svet ali župan imenovani javni uslužbenci Mestne občine Kranj.
IV. POVRAČILA STROŠKOV IN DRUGI PREJEMKI 
9. člen 
(1) Funkcionarji, člani nadzornega odbora ter člani delovnih teles mestnega sveta imajo v zvezi z opravljanjem svoje funkcije pravico do povračil stroškov in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice v javnem sektorju.
(2) Osebe iz prvega odstavka tega člena imajo pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti izven območja Mestne občine Kranj, ki nastanejo pri opravljanju funkcije člana mestnega sveta, v zvezi z njo ali v zvezi z delom v nadzornem odboru ali delovnem telesu mestnega sveta.
(3) Stroški prevoza se povrnejo v skladu s predpisi, ki veljajo za javne uslužbence.
(4) Osebe iz prvega odstavka tega člena imajo pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu s predpisi, ki veljajo za javne uslužbence.
(5) Osebe iz prvega odstavka tega člena imajo pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti.
(6) Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu s predpisi, ki veljajo za javne uslužbence.
10. člen 
(1) Pravico iz 9. člena tega pravilnika uveljavljajo osebe iz prvega odstavka 9. člena na podlagi naloga za službeno potovanje.
(2) Nalog za službeno potovanje izda župan. Kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog podžupan ali direktor mestne uprave.
V. NAČIN IZPLAČEVANJA 
11. člen 
(1) Sredstva za izplačevanje sejnin oziroma plačil ter povračil stroškov in drugih prejemkov v skladu s tem pravilnikom se zagotovijo v proračunu Mestne občine Kranj.
(2) Plačila članom svetov krajevnih skupnosti se izplačujejo v skladu s finančnimi načrti krajevnih skupnosti.
12. člen 
(1) Sejnine in plačila v skladu s tem pravilnikom se izplačujejo mesečno za pretekli mesec najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu.
(2) Povračila stroškov ter drugi prejemki, določeni v 9. členu tega pravilnika, se izplačajo v petnajstih dneh po predložitvi potnega poročila z listinami, ki dokazujejo nastale stroške, mestni upravi.
13. člen 
Sejnine in plačila po tem pravilniku se usklajujejo skladno s spremembo vrednosti plačnega razreda, dogovorjenega s Kolektivno pogodbo za javni sektor, povračila stroškov in drugih prejemkov v zvezi z opravljanjem funkcije pa v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice za javne uslužbence.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
14. člen 
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, preneha veljati Pravilnik o plačah in plačilih občinskim funkcionarjem in nagradah članom svetov krajevnih skupnosti, članom delovnih teles občinskega sveta ter članom drugih občinskih organov, in o povračilih stroškov (Uradni list RS, št. 18/08, 7/14, 22/17), katerega 9. člen se uporablja do pričetka uporabe 6. člena tega pravilnika.
15. člen 
(1) Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
(2) Določbi 6. in drugega odstavka 7. člena tega pravilnika se začneta uporabljati 1. 1. 2021.
Št. 032-21/2020-6-(406201)
Kranj, dne 14. oktobra 2020
Župan 
Mestne občine Kranj 
Matjaž Rakovec 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti