Uradni list

Številka 145
Uradni list RS, št. 145/2020 z dne 16. 10. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 145/2020 z dne 16. 10. 2020

Kazalo

2568. Odlok o prioritetni uporabi energentov za ogrevanje ter o izvajanju izbirne lokalne gospodarske javne službe oskrbe s toplotno energijo na območju Mestne občine Nova Gorica, stran 6257.

  
Na podlagi 3. in 7. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 – ZZLPPO, 127/06 – ZJZP, 38/10 – ZUKN in 57/11 – ORZGJS40), osmega odstavka 29. člena ter 284. in 285. člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 60/19 – uradno prečiščeno besedilo), 3. in 5. člena Odloka o gospodarskih javnih službah v Mestni občini Nova Gorica (Uradni list RS, št. 68/07, 48/12 in 28/13) in 19. člena Statuta Mestne občine Nova Gorica (Uradni list RS, št. 13/12, 18/17 in 18/19) je Mestni svet Mestne občine Nova Gorica na seji dne 17. septembra 2020 sprejel
O D L O K 
o prioritetni uporabi energentov za ogrevanje ter o izvajanju izbirne lokalne gospodarske javne službe oskrbe s toplotno energijo na območju Mestne občine Nova Gorica 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) Ta odlok določa način, predmet in pogoje izvajanja izbirne lokalne gospodarske javne službe (v nadaljnjem besedilu: gospodarska javna služba, krajše: GJS) oskrbe s toplotno energijo: dejavnost sistemskega operaterja distribucijskega omrežja s toploto iz omrežja daljinskega ogrevanja (distributer) ter predpisuje hierarhijo prioritetne rabe energentov tako, da določa:
– organizacijsko, prostorsko in vsebinsko opredelitev GJS,
– pogoje za zagotavljanje in uporabo storitev GJS,
– pravice in obveznosti izvajalca javne službe,
– pravice in obveznosti odjemalcev,
– način financiranja GJS,
– druge elemente, ki so pomembni za razvoj in opravljanje dejavnosti GJS.
(2) Ta odlok je obvezen za vse udeležence pri prostorskem načrtovanju, graditvi (projektiranju, dovoljevanju in gradnji), vodenju upravnega postopka, komunalnem opremljanju, izdelovanju elaboratov, študij in energetskih konceptov ter pri uporabi in izvajanju gospodarske javne službe oskrbe s toplotno energijo.
2. člen 
(1) Izvajalec gospodarske javne službe oskrbe s toplotno energijo na celotnem območju Mestne občine Nova Gorica je Javno podjetje KENOG d.o.o. (v nadaljnjem besedilu: javno podjetje oziroma izvajalec gospodarske javne službe).
(2) Natančen prostorski obseg območja za opravljanje GJS, kot ga določa tretji odstavek 284. člena Energetskega zakona, predstavlja področje celotnega območja Mestne občine Nova Gorca, kot je javno dostopno prikazano na portalu PISO – Prostorski informacijski sistem občin.
3. člen 
Odjemalec toplote je vsaka fizična ali pravna oseba, kateri javno podjetje pod pogoji za dobavo in odjem toplote omogoča priključitev na distribucijsko omrežje in za katerega se ugotavljajo prevzete količine toplote.
Distributer je: izvajalec gospodarske javne službe, ki izvaja distribucijo toplote.
4. člen 
Drugi pojmi, uporabljeni v tem odloku, imajo enak pomen, kot je to določeno v zakonih in v podzakonskih predpisih s področja energetike, graditve objektov, urejanja prostora, varovanja okolja.
II. NAČIN IZVAJANJA IZBIRNE GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE OSKRBA S TOPLOTNO ENERGIJO 
5. člen 
(1) Gospodarska javna služba oskrba s toplotno energijo (v nadaljevanju: GJS) obsega: distribucijo toplote ter upravljanje, obratovanje in redno vzdrževanje ter razvoj omrežja daljinskega ogrevanja.
(2) V obseg izvajanja GJS spada tudi zagotavljanje dolgoročnih zmogljivosti za priključitev in odjem toplote ter gradnjo objektov in naprav omrežja daljinskega ogrevanja v Mestni občini Nova Gorica. Vsako posamezno investicijo v skladu s prejšnjim stavkom predhodno potrdi občina. Način in pogoji izvajanja investicij po tem odstavku se podrobneje uredijo v pogodbi, ki jo skleneta distributer in Mestna občina Nova Gorica.
6. člen 
(1) Distributer lahko proizvaja toploto sam ali pa jo kupuje od zunanjih proizvajalcev, če je to ekonomsko upravičeno. Natančne odnose med zunanjim proizvajalcem definira posebna pogodba, ki mora biti v skladu z zakoni in podzakonskimi akti.
(2) Distributer mora pred podpisom pogodbe o dobavi toplote ali pred vsako spremembo pogodbe z zunanjim proizvajalcem pridobiti soglasje nadzornega sveta izvajalca GJS.
(3) Toplota, ki jo dobavlja distributer, se lahko uporablja za ogrevanje prostorov, pripravo tople sanitarne vode ter industrijski odjem. Vrsta posameznega odjema je določena v Sistemskih obratovalnih navodilih.
III. OBJEKTI IN NAPRAVE IZVAJALCA GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE IN ODJEMALCEV 
7. člen 
(1) Objekti in naprave v lasti Mestne občine Nova Gorica, ki jih ima v najemu izvajalec gospodarske javne službe, na podlagi posebne pogodbe, so:
– proizvodni viri,
– distribucijsko omrežje,
– sekundarno toplovodno in vročevodno omrežje do vstopa v objekt odjemalca, če ni s posebnimi akti drugače določeno,
– priključni toplovod oziroma vročevod,
– toplotne postaje, ki so bile, s posebno pogodbo, dane izvajalcu gospodarske javne službe v najem in uporabo.
(2) Distributer je dolžan te objekte in naprave vzdrževati v skladu s predpisi in določili Sistemskih obratovalnih navodil.
8. člen 
(1) Objekti in naprave odjemalcev so:
– priključni vod,
– toplotna postaja,
– merilnik toplotne energije,
– vodomer sanitarne vode,
– interne toplotne napeljave, naprave in oprema,
– delilniki stroškov toplotne energije.
(2) Ne glede na prvi odstavek tega člena se toplotne postaje, ki so bile s posebno pogodbo dane v najem in uporabo izvajalcu GJS, ne uvrščajo med objekte in naprave odjemalcev.
(3) Vsako spremembo na napravah iz prvega odstavka tega člena so odjemalci dolžni sporočiti distributerju ter mu omogočiti kontrolni pregled naprav vsaj enkrat letno.
(4) Vzdrževanje objektov in naprav odjemalcev izvajajo, če ni s posebno pogodbo o upravljanju drugače določeno, odjemalci sami. Vzdrževanje obračunskega merilnika toplotne energije, s katerim se ugotavlja prevzeta količina toplote odjemalca, izvaja distributer na osnovi pogodbe od dobavi toplotne energije.
IV. JAVNA POOBLASTILA DISTRIBUTERJA 
9. člen 
(1) S tem odlokom se podelijo distributerju na območju izvajanja gospodarske javne službe javna pooblastila za:
– izdajo projektnih pogojev in mnenj povezanih s predpisi o graditvi objektov,
– izdajo projektnih pogojev in mnenj povezanih s predpisi o urejanju prostora,
– izdajo projektnih pogojev in mnenj pri načrtovanju novih ter rekonstrukcijah in vzdrževanju obstoječih sistemov daljinskega nadzora, regulacije in krmiljenja toplotnih postaj,
– izdajo soglasij za priključitev na omrežje daljinskega ogrevanja,
– izdajo ostalih dokumentov, ki jih od distributerja zahtevajo področni predpisi,
– vodenje katastra javne infrastrukture in drugih evidenc v skladu s predpisi.
(2) Stroške izvajanja javnih pooblastil krije občina, v kolikor v skladu z veljavno metodologijo za določanje cen javne službe ti stroški niso del upravičenih stroškov javne službe.
V. LETNI PROGRAM GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE, LETNO POROČILO O IZVAJANJU GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE IN KATASTER JAVNE INFRASTRUKTURE 
10. člen 
(1) Gospodarska javna služba se izvaja na podlagi letnega programa, ki ga distributer izdela in predloži organu občinske uprave, pristojnemu za gospodarske javne službe, v uskladitev vsako leto do konca meseca oktobra za naslednje leto. Usklajen letni program distributer posreduje v obravnavo in potrditev nadzornemu svetu distributerja ter v seznanitev mestnemu svetu.
(2) Letni program za oskrbo s toploto vsebuje predvsem:
– program izvajanja javne službe,
– obseg predvidenega investicijskega vzdrževanja,
– obseg predvidenega rednega – tekočega vzdrževanja.
11. člen 
Distributer je dolžan vsako leto ob koncu ogrevalne sezone oziroma najkasneje do konca meseca junija tekočega leta mestni občini predložiti leto poročilo o poslovanju in izvajanju gospodarske javne službe v preteklem letu. Letno poročilo potrdi nadzorni svet distributerja, mestni svet pa se z njim seznani.
12. člen 
Distributer je dolžan voditi ažuren kataster omrežij in infrastrukture, ki jih upravlja, vključno z zbirko podatkov o odjemalcih, in oboje posredovati lokalni skupnosti, v kolikor to lokalna skupnost zahteva.
VI. PRIORITETNA RABA ENERGENTOV NA OBMOČJU MESTNE OBČINE NOVA GORICA 
13. člen 
(1) S tem členom se določa prioritetno uporabo energentov za ogrevanje na območju Mestne občine Nova Gorica v obliki vrstnega reda uporabe energentov za ogrevanje stavb, pripravo tople vode in proizvodnjo toplote v proizvodnih procesih končnih odjemalcev energije.
(2) Ta člen se ne uporablja za energente, ki se uporabljajo:
– za proizvodnjo toplote ali soproizvodnjo toplote in električne energije ali mehanske energije, ki jo izvajajo dobavitelji zemeljskega plina, toplote in drugih energetskih plinov,
– v proizvodnih procesih končnih uporabnikov energije, ki niso proizvodnja toplote ali soproizvodnja toplote in električne ali mehanske energije.
(3) Ta člen se uporablja (obvezna uporaba) za:
– stavbe, za katere je v skladu s predpisom, ki ureja učinkovito rabo energije v stavbah, letna potrebna toplota za ogrevanje stavbe Q(NH), izračunana po standardu SIST EN ISO 13790, večja od 7.000 kWh,
– proizvodnjo toplote v proizvodnih procesih končnih uporabnikov energije, ki letno presega 50.000 kWh,
– stavbe, za katere je v skladu s predpisom, ki ureja učinkovito rabo energije v stavbah, in predpisom, ki ureja metodologijo izdelave in izdajo energetskih izkaznic stavb, letna potrebna toplota za ogrevanje stavbe na enoto kondicionirane površine stavbe Q(NH)/Ak večja od 25 kWh/m2a.
(4) Ne glede na prejšnji odstavek je uporaba določb tega člena obvezna tudi za stavbe, v katerih se več kot 1.500 kWh toplote pridobi iz biomase v kurilni napravi, ki ne izpolnjuje, glede emisije snovi v zrak, pogojev za nove kurilne naprave, v skladu s predpisi, ki urejajo emisijo snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav.
(5) Določbe tega člena se uporabljajo pri pripravi sprememb in dopolnitev obstoječih ali pri pripravi novih prostorskih načrtov za območje Mestne občine Nova Gorica.
(6) Izrazi, uporabljeni v tem členu, imajo naslednji pomen:
– sistem daljinskega ogrevanja je distribucijski sistem toplote na območju Mestne občine Nova Gorica, ki ga upravlja izvajalec izbirne gospodarske javne službe oskrbe s toplotno energijo,
– območja daljinskega ogrevanja so območja, ki so opremljena z omrežjem za distribucijo toplote v upravljanju izvajalca izbirne gospodarske javne službe oskrbe s toplotno energijo na območju Mestne občine Nova Gorica, ter omogočajo priključitev na to omrežje in območja, ki so določena s kratkoročnim (5 letnim) planom širitve sistemov v LEK,
– sistem oskrbe z zemeljskim plinom je distribucijski sistem zemeljskega plina preko plinovodnega omrežja na območju Mestne občine Nova Gorica, ki se izvaja kot dejavnost izbirne gospodarske javne službe distribucije zemeljskega plina in prenosni sistem zemeljskega plina, ki se izvaja kot dejavnost obvezne državne gospodarske javne službe prenosa zemeljskega plina,
– območja sistema oskrbe z zemeljskim plinom so območja, ko so opremljena z javnim plinovodnim omrežjem ter omogočajo priključitev na javno plinovodno omrežje in območja, ki so določena s kratkoročnim (5 letnim) planom širitve sistemov v LEK,
– obstoječa stavba je stavba, za katero je bilo gradbeno dovoljenje pravnomočno pred uveljavitvijo tega odloka,
– drugi izrazi, uporabljeni v tem členu, imajo enak pomen, kot ga določajo predpisi s področja graditve, energetike in gradbenih proizvodov ter slovenski standardi, ki obravnavajo učinkovito rabo energije v stavbah.
(7) Prioritetna uporaba energentov za ogrevanje je tista uporaba energentov, pri kateri je glede na komunalno opremljenost stavbnega zemljišča in tehnične karakteristike stavbe končna energija za ogrevanje stavbe, pripravo tople vode in/ali proizvodnjo toplote v proizvodnih procesih končnih uporabnikov energije pridobljena na enega ali več načinov po naslednjem vrstnem redu:
1. iz sončnega obsevanja,
2. iz odpadne toplote z rekuperacijo toplote ali iz plinaste biomase,
3. iz sistema daljinskega ogrevanja,
4. iz geotermalne in hidrotermalne energije s toplotnimi črpalkami izven območja sistema daljinskega ogrevanja, če je umestitev toplotnih črpalk v skladu s predpisi, ki urejajo varovanje voda na območju Mestne občine Nova Gorica,
5. iz sistema oskrbe z zemeljskim plinom izven območja sistema daljinskega ogrevanja,
6. Iz aerotermalne energije s toplotnimi črpalkami izven območja sistema daljinskega ogrevanja,
7. z uporabo trdne biomase izven območja sistema daljinskega ogrevanja, če se energent sežiga v kurilni napravi, ki izpolnjuje glede emisije snovi v zrak pogoje za nove kurilne naprave v skladu s predpisom, ki ureja emisijo snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav,
8. z uporabo utekočinjenega zemeljskega plina ali utekočinjenega naftnega plina izven sistema daljinskega ogrevanja,
9. z uporabo kurilnega olja (ELKO) izven sistema daljinskega ogrevanja,
10. uporaba električne energije za ogrevanje stavb ni dovoljena, razen za pogon toplotnih črpalk pri izkoriščanju odpadne toplote, geotermalne, hidrotermalne in aerotermalne energije.
(8) Na podlagi meril o prioritetnem vrstnem redu uporabe energentov iz prejšnjega odstavka se za posamezno območje prostorskega urejanja s prostorskimi akti določi prioritetna uporaba energentov za ogrevanje.
(9) Zavezanec za prioritetno uporabo energentov za ogrevanje je investitor, uporabnik ali lastnik stavbe (v nadaljnjem besedilu: zavezanec).
(10) Zavezanec mora upoštevati zahteve o prioritetni uporabi energentov za ogrevanje pri gradnji nove stavbe in pri obnovi ali rekonstrukciji stavbe, ki vključuje spremembo ogrevalnega sistema (vpeljava centralne kurjave, zamenjava kotlov, zamenjava gorilnikov na kotlih in podobno) in prilagoditi ogrevalne naprave pred začetkom uporabe nove ali prenovljene stavbe oziroma pred začetkom uporabe novega načina ogrevanja.
(11) V stavbah, ki uporabljajo energente za ogrevanje iz sistema oskrbe z zemeljskim plinom, se uporaba energenta za ogrevanje lahko spremeni le v primeru prehoda na energent z višjo prioriteto v skladu z določbami sedmega odstavka tega člena.
(12) Spremljanje in analizo podatkov o vrsti, količini in načinu rabe energentov v stavbah na območju Mestne občine Nova Gorica zagotavlja organ občinske uprave, pristojen za izvajanje LEK (v nadaljnjem besedilu: pristojni organ).
(13) Podatke iz prejšnjega odstavka pristojni organ pridobiva iz njemu dostopnih evidenc in registrov ter podatkov iz evidenc izvajalcev izbirne gospodarske javne službe distribucije toplote in zemeljskega plina na območju Mestne občine Nova Gorica.
(14) Zaradi preveritve podatkov o vrsti, količini in načinu rabe energentov v stavbah lahko pristojni organ od zavezanca, ki ni gospodinjski odjemalec energentov zahteva, da predloži dokazila, ki potrjujejo vrsto, količino in način rabe energentov, ki jih uporablja za ogrevanje stavbe, hlajenje stavbe, pripravo tople vode in proizvodnjo toplote v proizvodnih procesih končnih uporabnikov energije, v obliki pogodb ali računov dobaviteljev energentov ter projektne dokumentacije za izvedbo gradbenih del v stavbi.
(15) Smernica in mnenja k prostorskim aktom izdaja izvajalec izbirne gospodarske javne službe distribucije toplote na območju Mestne občine Nova Gorica skladno z določili tega člena.
VII. POGOJI IN OBVEZNOSTI ZA PRIKLJUČITEV NA OMREŽJE DALJINSKEGA OGREVANJA 
14. člen 
Priključitev objektov na sistem daljinskega ogrevanja ter uporaba storitev gospodarske javne službe je obvezna – ob pogojih in omejitvah, kot so navedene v 13. členu tega odloka, ki ureja prioritetno rabo energentov na območju Mestne občine Nova Gorica.
15. člen 
(1) Vsi objekti in naprave distribucijskega omrežja daljinskega ogrevanja ter priključni vodi, toplotne postaje in interne toplovodne napeljave, naprave in oprema odjemalcev morajo biti zgrajeni v skladu s standardi in predpisi ter projektnimi pogoji distributerja.
(2) Distributer v fazi gradnje (novogradnje, rekonstrukcije, vzdrževalnih del) priključnih vodov, toplotnih postaj ali internih toplotnih napeljav, naprav in opreme, ki so v lasti odjemalcev, izvaja obvezen nadzor, ki obsega preveritev izpolnjevanja veljavnih predpisov in standardov ter skladnosti izvedenih del z izdanimi projektnimi pogoji in mnenji. Ugotovitve o nepravilnostih posreduje investitorju oziroma nadzorniku v skladu z določili gradbenega zakona. V primeru neupoštevanja pripomb lahko distributer do odprave pomanjkljivosti odkloni priklop ali oskrbo objekta s toploto.
16. člen 
(1) Investitorji oziroma izvajalci, ki izvajajo gradnjo, obratovanje, uporabo objektov ali opravljajo kakršno koli dejavnost v varovalnem pasu objektov, naprav in opreme, ki so v upravljanju izvajalca gospodarske javne službe, si morajo predhodno pridobiti njegovo soglasje.
(2) Posege v varovalnem pasu gospodarske javne infrastrukture (v nadaljevanju GJI) je potrebno izvajati skrbno ter tako, da se pri tem GJI ne poškoduje. Investitor oziroma izvajalec je odgovoren za povzročeno materialno škodo na GJI in škodo, ki bi nastala zaradi prekinitve dobave toplote. Poškodbe na GJI, ki nastanejo, kot posledica posegov iz predhodnega odstavka tega člena, morajo povzročitelji prijaviti izvajalcu gospodarske javne službe ter jih, na lastne stroške odpraviti, po njegovih navodilih.
17. člen 
(1) Odjemalec mora za: novo priključitev na omrežje daljinskega ogrevanja, spremembo kapacitete in lastništva priključka, spremembo obračunske moči, spremembo in poseg na obračunskem merilniku toplotne energije ter rekonstrukcijo in vzdrževalna dela na priključku ali toplotni postaji, pridobiti soglasje distributerja. Soglasje se izdaja v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku. O pritožbah v zvezi s tistimi odločitvami distributerja v tej zvezi, ki so po zakonu izdane v obliki upravnega akta, odloča župan Mestne občine Nova Gorica.
(2) Odjemalec predloži k vlogi za pridobitev soglasja po prvem odstavku tega člena dokumentacijo, ki je podrobneje opredeljena v: Splošnih pogojih za dobavo in odjem toplote iz distribucijskega omrežja na območju Mestne občine Nova Gorica (v nadaljevanju Splošnih pogojih) ter Sistemskih obratovalnih navodilih za distribucijsko omrežje za oskrbo s toploto za geografsko območje Mestne občine Nova Gorica (v nadaljevanju Sistemskih obratovalnih navodilih).
18. člen 
(1) Distributer mora dopustiti priključitev na omrežje daljinskega ogrevanja, če je odjemalec izpolnil vse pogoje določene v soglasjih, če poravna vse obveznosti in predloži vso potrebno dokumentacijo.
(2) V primeru, da so zmogljivosti omrežja daljinskega ogrevanja nezadostne ali tehnične in ekonomske zmožnosti tega ne dopuščajo, lahko distributer vlogo zavrne oziroma izda negativno soglasje za priklop.
VIII. SKLEPANJE POGODB O DOBAVI IN ODJEMU 
19. člen 
(1) Distributer in odjemalec sta se o načinu oskrbe s toplotno energijo dolžna dogovoriti s pogodbo o dobavi toplotne energije, ki jo skleneta v pisni obliki. Pogodba o dobavi toplotne energije se sklepa za nedoločen čas in je ni možno prekiniti, razen v izjemnih primerih, ki so podrobneje določena v Splošnih pogojih.
(2) Tudi v primeru, v kolikor med distributerjem in odjemalcem kljub obveznosti iz prejšnjega odstavka ni sklenjena pisna pogodba, se od trenutka pričetka dobave storitev javne službe storitev GJS izvaja in obračunava v skladu s Splošnimi pogoji in vsakokrat veljavnimi cenami. Za začetek dobave se šteje tudi situacija po drugem odstavku 31. člena tega odloka.
(3) Vsebina pogodbe ter ostala razmerja med distributerjem in odjemalcem so podrobneje opredeljena v Splošnih pogojih.
IX. DOBAVA TOPLOTE 
20. člen 
(1) Distributer zagotavlja odjemalcu toploto za ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode v času ogrevalne sezone. Izven ogrevalne sezone pa, če to dovoljujejo tehnične in ekonomske zmožnosti distribucijskega omrežja ter toplotnih postaj. Trajanje ogrevalne sezone je podrobneje opredeljeno v Splošnih pogojih.
(2) O dobavi toplote za tehnološke in druge procese in naprave (industrijski odjem) v ogrevalni sezoni ali izven nje, se distributer in odjemalec dogovorita in skleneta posebno pogodbo. Na pisno naročilo odjemalca in proti plačilu ter v skladu s tehničnimi možnostmi, lahko distributer dobavlja toplotno energijo odjemalcu tudi pod posebnimi pogoji ali izven ogrevalne sezone.
21. člen 
(1) V primeru tehničnih sprememb na distribucijskem omrežju, sprememb vsebine Splošnih pogojev ali Sistemskih obratovalnih navodil, ki jih narekujejo področni predpisi, je dolžan delež stroškov prilagoditve ali zamenjave distributerjevih objektov in naprav plačati distributer, odjemalčevih objektov in naprav pa odjemalec.
(2) Če odjemalec ne prevzame stroškov sanacije svojih naprav in če sanacija ni izvedena pravočasno in časovno usklajena z deli na napravah distributerja, mu distributer ni dolžan dobavljati toplote, dokler niso izpolnjeni vsi pogoji za varno in pravilno obratovanje.
X. ODJEMNO MESTO, MERILNO MESTO IN MERILNE NAPRAVE 
22. člen 
(1) Distributer meri porabljeno količino dobavljene toplote z obračunskim merilnikom porabe toplote na odjemnem mestu. Distributerju mora biti omogočen dostop v prostor z merilnikom porabe toplote. Odčitavanje in vzdrževanje obračunskih merilnikov toplote opravlja distributer.
(2) Podrobnosti o odjemnem mestu ter obračunskih merilnikih porabe toplote so določene v Splošnih pogojih in Sistemskih obratovalnih navodilih.
23. člen 
Distributer mora poravnati stroške prve nabave in namestitve obračunskih merilnikov porabe toplotne energije na odjemnem mestu.
24. člen 
Distributer je odgovoren za škodo, ki jo zaradi malomarnosti oziroma negospodarnega ravnanja povzroči pri opravljanju ali v zvezi z opravljanjem predmetne GJS na infrastrukturi v lasti Mestne občine Nova Gorica.
XI. PRAVICE IN OBVEZNOSTI DISTRIBUTERJA IN ODJEMALCEV 
25. člen 
Distributer ima, kot izvajalec javne službe, na podlagi tega odloka izključno pravico opravljati storitve dobave toplote na območju, za katerega je (v okviru omejitev iz 13. člena tega odloka) predpisana obvezna uporaba storitev predmetne javne službe.
26. člen 
(1) Distributer ima za zagotovitev toplotne oskrbe naslednje obveznosti:
– dobavlja odjemalcu toplotno energijo za obratovanje odjemalčevih toplotnih naprav,
– skrbi za normalno obratovanje objektov in naprav omrežja daljinskega ogrevanja,
– izvaja sistematične preglede omrežja,
– redno kontrolira kvaliteto vode v omrežju daljinskega ogrevanja,
– redno pregleduje, vzdržuje in zamenjuje iztrošene merilnike porabe toplotne energije, v skladu s predpisi,
– obvešča odjemalce o času, trajanju in ukrepih ob prekinitvah in omejitvah oskrbe s toplotno energijo ter jih o tem ustrezno obvešča,
– vodi kataster toplovodnih objektov in naprav ter ostale s posebnimi akti predpisane evidence,
– izdaja soglasja in omogoča priključitve na omrežje daljinskega ogrevanja,
– odgovarja za škodo in posledice, ki so nastale zaradi prekinitve oskrbe s toplotno energijo po krivdi distributerja.
(2) Ostale obveznosti distributerja so določene v Splošnih pogojih in Sistemskih obratovalnih navodilih.
27. člen 
(1) Odjemalci imajo naslednje obveznosti:
– skrbijo za normalno obratovanje svojih toplotnih naprav,
– kontrolirajo porabo toplotne energije,
– upoštevajo vso zakonodajo, ki se nanaša na oskrbo s toplotno energijo,
– omogočijo distributerju dostop do merilnih naprav,
– izvajajo varčevalne in druge ukrepe v razmerah omejevanja oskrbe s toplotno energijo,
– sproti obveščajo distributerja o motnjah pri dobavi toplotne energije,
– odgovarjajo za škodo in posledice, ki so nastale zaradi obratovalne nesposobnosti toplotnih naprav po krivdi odjemalca,
– skrbijo, da z obratovanjem svojih toplotnih naprav ne motijo drugih odjemalcev ali distributerja,
– svoje objekte in naprave vzdrževati v skladu s predpisi,
– če gre za spremembo na priključku, mora odjemalec pridobiti od distributerja pisno soglasje.
(2) Ostale obveznosti odjemalca so določene v Splošnih pogojih in Sistemskih obratovalnih navodilih.
XII. FINANCIRANJE GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE 
28. člen 
Vse naloge in dejavnosti, ki predstavljajo gospodarsko javno službo, se financirajo iz cene za toploto, ki jo plačujejo odjemalci, skladno s predpisi pa tudi iz občinskega proračuna in iz drugih virov.
XIII. OSNOVE ZA OBLIKOVANJE CEN IN OBRAČUN OSKRBE S TOPLOTNO ENERGIJO 
29. člen 
(1) Cena oskrbe s toploto se oblikuje v skladu z Aktom o metodologiji za oblikovanje cene toplote za daljinsko ogrevanje, ki ga je izdala Agencija za energijo Republike Slovenije (v nadaljevanju: Agencija).
(2) Vsakokrat oblikovano ceno oskrbe s toploto potrdi Agencija.
30. člen 
Obračun oskrbe s toploto pri posameznem odjemnem mestu se opravi skladno s tarifnim sistemom po veljavnem ceniku.
31. člen 
(1) Odjemalci plačujejo oskrbo s toploto na podlagi mesečnih izdanih računov, položnic ali drugih veljavnih dokumentov.
(2) Vsi subjekti, za katere velja dolžnost priključitve v sistem daljinskega ogrevanja v skladu z določbami tega odloka, štejejo po samem odloku za odjemalce tudi v primeru, v kolikor v skladu z določbami 19. člena tega odloka ne sklenejo pisne pogodbe o načinu oskrbe s toplotno energijo, in sicer od dne začetka uporabe objekta, katerega je potrebno priključiti v sistem, oziroma od dne pravnomočnosti uporabnega dovoljenja za ta objekt, kar nastopi prej – na ta dan za zavezance po samem odloku nastopi fikcija začetka dobave storitev predmetne javne službe.
(3) Vsak odjemalec, v skladu tudi s prejšnjim odstavkom, je dolžan ne glede na dejansko porabo oziroma odjem toplote, tj. tudi v primeru, da dobavljene toplote dejansko ne uporablja, kriti tudi nanj odpadli znesek fiksnih stroškov oziroma fiksnega dela cene dobave toplote, v skladu z veljavnimi Splošnimi pogoji in cenikom distributerja.
32. člen 
(1) V primeru, da je odjemalec stavba z več posameznimi deli, se interna delitev in obračun celotnih stroškov za ogrevanje, med lastnike posameznih delov stavbe (stanovanj ali poslovni prostorov), izvaja v skladu z veljavno področno zakonodajo.
(2) Delitev celotnih stroškov za ogrevanje izvaja izvajalec delitve na podlagi pogodbenega razmerja z upravnikom oziroma z lastniki stavbe. Izvajalec delitve odčituje delilnike, deli celotne stroške za toploto stavbe, med lastnike posameznih delov stavbe, ter izračunava njihove deleže.
(3) Obračun celotnih stroškov za ogrevanja izvaja izvajalec obračuna na podlagi pogodbenega razmerja z upravnikom oziroma lastniki stavbe. Izvajalec obračuna razdeljuje in obračunava celotne stroške za toploto, med lastnike posameznih delov stavbe, v skladu z deleži, ki mu jih posreduje izvajalec delitve iz prejšnjega odstavka. Izvajalec obračuna je lahko upravnik stavbe ali dobavitelj toplote.
33. člen 
V primeru tehničnih okvar merilnika porabe toplote ali drugih težav, katerih posledica je neznana poraba toplote na odjemnem mestu, se primer rešuje skladno s Splošnimi pogoji.
XIV. PREKINITEV OSKRBE S TOPLOTNO ENERGIJO 
34. člen 
Distributer ima pravico prekiniti oskrbo s toploto skladno z določili Energetskega zakona ter na njegovi podlagi sprejetimi Sistemskimi obratovalnimi navodili.
XV. OMEJEVANJE OSKRBE S TOPLOTNO ENERGIJO 
35. člen 
V primerih višje sile ima distributer pravico, brez nadomestila škode, prekiniti ali zmanjšati dobavo toplote. O tem je dolžan predhodno obvestiti odjemalce in postopati v skladu z določili Sistemskih obratovalnih navodil.
XVI. NADZOR NAD IZVAJANJEM OSKRBE S TOPLOTO 
36. člen 
(1) Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem določil tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe, pooblaščeni delavci distributerja pa opravljajo strokovni nadzor v skladu z veljavnimi splošnimi akti.
(2) Strokovni nadzor nad distributerjem izvaja organ občinske uprave, pristojen za gospodarske javne službe.
XVII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
37. člen 
Z dnem uveljavitve tega odloka izvajanje dobave toplote v okviru zadevne javne službe kot izključni izvajalec na območju Mestne občine Nova Gorica prevzame Javno podjetje KENOG d.o.o. Ne glede na prejšnji stavek lahko drugi dosedanji dobavitelji storitev dobave toplote za svoje dosedanje odjemalce na območju mestne občine to svojo dejavnost opravljajo še največ 10 let, pri čemer pa tudi v tem času ne smejo širiti svoje dejavnosti in/ali distribucijskega omrežja na nove odjemalce.
Po prenehanju izvajanja storitev dobave toplote s strani katerega od dosedanjih dobaviteljev oziroma po preteku prehodnega obdobja in prejšnjega odstavka, ima občina predkupno pravico in razlastitveno upravičenje po predpisih o urejanju prostora in graditvi objektov, na vseh elementih omrežja tega dobavitelja, kar vključuje predvsem vse objekte in naprave njegovega omrežja daljinskega ogrevanja, pri čemer nadomestilo ob razlastitvi ne sme preseči neamortiziranega preostanka vrednosti tega omrežja.
38. člen 
Do uskladitve prostorskih aktov Mestne občine Nova Gorica s 13. členom tega odloka se šteje, da je projektna dokumentacija glede načina ogrevanja skladna z določbami prostorskih aktov Mestne občine Nova Gorica, če je predviden način ogrevanja skladen z določbami 13. člena tega odloka.
39. člen 
Upravniki stavb z več posameznimi deli, oziroma lastniki posameznih delov stavbe, so delitev in obračun stroškov za ogrevanje dolžni uskladiti z določili 32. člena tega odloka v roku 12 mesecev od začetka veljavnosti tega odloka.
40. člen 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-13/2020-2
Nova Gorica, dne 17. septembra 2020
Župan 
Mestne občine Nova Gorica 
dr. Klemen Miklavič 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti