Uradni list

Številka 123
Uradni list RS, št. 123/2020 z dne 18. 9. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 123/2020 z dne 18. 9. 2020

Kazalo

2233. Spremembe in dopolnitve Poslovnika Državnega sveta (PoDS-1F), stran 5028.

  
Državni svet je na 32. seji 16. 9. 2020, na podlagi 101. člena Ustave Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 33/91-I, 42/97 – UZS68, 66/00 – UZ80, 24/03 – UZ3a, 47, 68, 69/04 – UZ14, 69/04 – UZ43, 69/04 – UZ50, 68/06 – UZ121,140,143, 47/13 – UZ148, 47/13 – UZ90,97,99 in 75/16 – UZ70a) in 74. člena Poslovnika Državnega sveta (Uradni list RS, št. 70/08, 73/09, 101/10, 6/14, 26/15 in 55/20), sprejel
S P R E M E M B E    I N   D O P O L N I T V E   P O S L O V N I K A 
Državnega sveta (PoDS-1F) 
1. člen
V prvem odstavku 27. člena Poslovnika Državnega sveta (Uradni list RS, št. 70/08, 73/09, 101/10, 6/14, 26/15 in 55/20) se za besedo »zakonu« črtata besedi »ali pobudo«.
Tretji odstavek 27. člena se črta.
Dosedanji četrti odstavek postane tretji odstavek.
2. člen 
Besedilo 29. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Za pridobivanje informacij v zvezi z zadevami, ki jih obravnava, lahko državni svet ali pristojna komisija organizira posvete ali druge dogodke, na katere povabi strokovnjake in druge osebe, ki bi lahko dale koristne informacije.
(2) Državni svet ali pristojna komisija lahko posvete ali druge dogodke organizira samostojno ali skupaj z organom javnega sektorja, strokovnim ali interesnim združenjem ali organizacijo civilne družbe.
(3) Pobudo za organizacijo posveta ali drugega dogodka iz prvega odstavka tega člena lahko podajo državni svetnik, interesna skupina ali komisija; lahko pa jo podajo tudi organ javnega sektorja, strokovno ali interesno združenje ali organizacija civilne družbe.
(4) Pobuda za organizacijo posveta ali drugega dogodka mora biti predsedniku državnega sveta predložena v pisni obliki in mora vsebovati predlog programa, predviden datum in predvidene finančne posledice za državni svet.
(5) Odločitev o tem, ali bo državni svet organiziral ali soorganiziral posvet ali drug dogodek, sprejme predsednik državnega sveta po posvetovanju s predsednikom pristojne komisije.
(6) Odločitev o tem, ali bo pristojna komisija organizirala ali soorganizirala posvet, ali drug dogodek, sprejme predsednik pristojne komisije po posvetovanju s člani komisije.
(7) V primeru, da se predsednik državnega sveta po posvetu s predsednikom pristojne komisije ne odloči za soorganizacijo posveta ali drugega dogodka, lahko predsednik državnega sveta sprejme odločitev, da organu javnega sektorja, strokovnemu ali interesnemu združenju ali organizaciji civilne družbe v dvorani državnega sveta, omogoči samostojno izvedbo posveta ali drugega dogodka.
(8) Gradivo in urejeno besedilo razprave iz prvega odstavka tega člena lahko državni svet objavi kot samostojno publikacijo.
(9) Pristojna komisija in državni svet se lahko seznanita z zaključki, ki so nastali na podlagi razprave na posvetu ali drugem dogodku.
(10) Podrobnejše pogoje za organizacijo posveta ali drugega dogodka se določi z internim aktom državnega sveta, ki ga sprejme predsednik državnega sveta po posvetovanju s kolegijem državnega sveta.«.
3. člen 
V 34. členu se za obstoječim drugim odstavkom doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Če državni svet ob predvidenem začetku seje ni sklepčen, predsedujoči po posvetovanju s kolegijem državnega sveta odloči o preložitvi ali odpovedi seje.«.
4. člen 
V drugem stavku tretjega odstavka 37. člena se za besedo »predlagateljem« doda besedi »odložilnega veta« in besedi »predstavnik vlade« nadomesti z besedama »predlagatelj zakona«. Za obstoječim drugim stavkom se doda nov tretji stavek, ki se glasi: »Za njim dobi besedo predstavnik vlade, kadar ta ni predlagatelj zakona.«.
5. člen 
V prvem odstavku 51. člena se besedi »pred vsakim« nadomesti z besedo »z«.
6. člen 
V 53. členu se za drugim odstavkom doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Če se glasuje z uporabo glasovalne naprave, predsedujoči pozove državne svetnike, naj glasujejo. Državni svetniki se odločijo tako, da pritisnejo na tipko glasovalne naprave.«.
Dosedanji tretji odstavek postane četrti odstavek.
7. člen 
Besedilo 61. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) O delu na seji državnega sveta se vodijo zvočni zapisi.
(2) Zvočni zapisi so javno dostopni v skladu z zakonom in so dosegljivi državnim svetnikom ali zainteresirani javnosti na njihovo zahtevo.
(3) O arhiviranju in rokih hranjenja zvočnih zapisov izda navodila sekretar državnega sveta.«.
8. člen 
V 62. členu se redakcijsko preštevilčijo vsi odstavki člena.
V novem petem odstavku se v prvem stavku beseda »dobesedni« nadomesti z besedo »zvočni« in v drugem stavku besedilo »Vpogled v takšne zapise« v »Dostop do takšnih zapisov«.
9. člen 
Prvi odstavek 66. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Državni svetniki imajo pravico in dolžnost, da se udeležujejo sej državnega sveta in njegovih komisij, katerih člani so; imajo pravico, da predlagajo obravnavo vprašanj in da dajejo pobude; imajo dolžnost varovanja podatkov tajne narave; imajo pravico do imunitete; imajo pravico do plačila za opravljanje funkcije in pravico do povračila stroškov v zvezi z opravljanjem funkcije.«.
10. člen 
V prvem odstavku 67. člena se za besedo »so« doda dvopičje in se črtata besedi »in kadrovskega«.
11. člen 
Za 68. členom se doda nov 68.a člen, ki se glasi:
»68.a člen 
Kadar državni svetnik, komisija ali interesna skupina da pobudo za sprejem predloga zakona in ta ni pripravljena v sodelovanju s službo državnega sveta, lahko vsak državni svetnik zaprosi, da služba državnega sveta da mnenje o skladnosti predloga zakona z ustavo in pravnim sistemom.«.
12. člen 
Prvi in drugi odstavek 70. člena se oštevilčita.
V prvem odstavku se beseda »predlagatelj« nadomesti z besedo »pobudnik« in besedi »njune obravnave« z besedilom »razprave o pobudi in predlogu«.
13. člen 
Besedilo 72. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) K predlogu akta lahko državni svetnik, komisija ali interesna skupina vloži amandma, in sicer do konca razprave o zadevi, na katero se nanaša predlog akta.
(2) Amandma je predlog, s katerim se predlaga sprememba, dopolnitev ali črtanje besedila predloga akta.
(3) Amandma mora biti vložen v pisni obliki.
(4) Predlagatelj amandmaja lahko umakne svoj amandma kadarkoli do konca razprave o zadevi, na katero se nanaša predlog akta.«.
14. člen 
Drugi odstavek 77. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(2) Akti državnega sveta se objavljajo na spletnih straneh državnega sveta, razen v primerih, ko gradivo vsebuje tajne oziroma druge podatke, ki so varovani na podlagi zakona oziroma drugega predpisa.«.
15. člen 
Drugi odstavek 78. člena se črta.
Dosedanji tretji in četrti odstavek postaneta drugi in tretji odstavek.
16. člen 
Za 78. členom se doda nov 78.a člen, ki se glasi:
»78.a člen 
(1) Predstavnike državnega sveta v organizacijah, institucijah in delovnih skupinah imenuje državni svet.
(2) Predsednik državnega sveta državnim svetnikom pošlje poziv h kandidaturi in določi rok za vložitev kandidatur.
(3) Predlog za imenovanje lahko vloži skupina najmanj osmih državnih svetnikov, interesna skupina ali pristojna komisija.
(4) Predloge za imenovanje obravnava mandatno-imunitetna komisija, ki opravi glasovanje o kandidatih in pripravi poročilo za sejo državnega sveta, v katerem predlaga predstavnika državnega sveta v organizacijah, institucijah in delovnih skupinah državnemu svetu v imenovanje.
(5) Če se glasuje o enem kandidatu, se glasuje za ali proti kandidatu. Če se glasuje o več kandidatih za eno funkcijo, se glasuje tako, da se na glasovnici obkroži zaporedna številka pred imenom kandidata, za katerega se glasuje.
(6) Če se glasuje o več kandidatih za eno funkcijo, pa noben kandidat ne dobi potrebne večine, se opravi novo glasovanje. Pri drugem glasovanju se glasuje o tistih dveh kandidatih, ki sta pri prvem glasovanju dobila največ glasov.
(7) Če kandidat ne dobi potrebne večine, oziroma če tudi pri drugem glasovanju noben kandidat za posamezno funkcijo ne dobi potrebne večine, se ponovi kandidacijski postopek in postopek glasovanja na podlagi novega predloga kandidatur.
(8) Imenovani predstavniki državnega sveta v organizacijah, institucijah in delovnih skupinah o svojem delu enkrat letno poročajo državnemu svetu.«.
17. člen 
Za dosedanjim drugim odstavkom 95. člena se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Državni svet lahko pooblasti poročevalca za morebitna usklajevanja v zvezi z vsebino predloga ali zahteve državnega sveta.«.
18. člen 
V prvem odstavku 98. člena se za besedo »svetnik« doda besedilo », komisija ali interesna skupina«.
Za dosedanjim tretjim odstavkom se dodata nov četrti in peti odstavek, ki se glasita:
»(4) Če je pobuda ali vprašanje poslano manj kot 48 ur pred začetkom seje državnega sveta, se uvrsti na naslednjo redno sejo, ki sledi že sklicani seji državnega sveta, razen v primeru, da bi bila uvrstitev na naslednjo sejo brezpredmetna.
(5) Državni svetnik, komisija ali interesna skupina imajo pravico umakniti pobudo ali vprašanje v kateremkoli trenutku do konca razprave o pobudi ali vprašanju. Umika ni treba obrazložiti. O umiku se ne glasuje.«.
Dosedanji četrti, peti in šesti odstavek postanejo šesti, sedmi in osmi odstavek.
Doda se nov deveti odstavek, ki se glasi:
»(9) Državni svetnik lahko da pobudo za obravnavo odgovora ali dopolnitve odgovora na njegovo vprašanje ali pobudo na pristojni komisiji.«.
19. člen 
Te spremembe in dopolnitve Poslovnika začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 020-03-12/2019/25
Ljubljana, dne 16. septembra 2020
Alojz Kovšca 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti