Uradni list

Številka 113
Uradni list RS, št. 113/2020 z dne 21. 8. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 113/2020 z dne 21. 8. 2020

Kazalo

2139. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o padalstvu, stran 4806.

  
Na podlagi prvega odstavka 5. člena in šestega odstavka 77. člena Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 81/10 – uradno prečiščeno besedilo, 46/16 in 47/19) minister za infrastrukturo izdaja
P R A V I L N I K 
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o padalstvu 
1. člen 
V Pravilniku o padalstvu (Uradni list RS, št. 32/16) se v 2. členu v prvem odstavku 18. točka spremeni tako, da se glasi:
»18. Proizvajalec padal je pravna ali fizična oseba, ki konstruira, izdeluje in vzdržuje padala, rezervna padala ali preostale dele padalskega kompleta.«.
2. člen 
4. člen se spremeni tako, da se glasi:
»4. člen 
(časovna omejitev uporabe padala) 
Če proizvajalec padala ne določi drugače, se glavno padalo in nahrbtnik s sistemom vezi uporabljata brez časovne omejitve, rezervno padalo in šolsko padalo pa se uporabljata 20 let od datuma proizvodnje.«.
3. člen 
V 7. členu se prvi in drugi odstavek spremenita tako, da se glasita:
»(1) Zlaganje glavnega padala opravlja:
– padalec z dovoljenjem padalca kategorije A, B, C ali D,
– oseba s pooblastilom zlagalec padal ali
– oseba s pooblastilom vzdrževalec padal.
(2) Zlaganje glavnega padala, ki ga uporabljajo kandidati opravlja:
– kandidat pod nadzorom učitelja padalstva ali padalca z dovoljenjem padalca kategorije B, C ali D,
– oseba s pooblastilom zlagalec padal ali
– vzdrževalec padal.«.
4. člen 
V 8. členu se za tretjim odstavkom doda nov četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Evidenco tehničnih pregledov padal vodi agencija oziroma oseba, ki jo za te naloge pooblasti agencija.«.
5. člen 
V 17. členu se v prvem in drugem odstavku številka »14.800« nadomesti s številko »16.500«.
6. člen 
V 23. členu se 10. točka spremeni tako, da se glasi:
»10. prepovedati uporabo neustrezne opreme;«.
12. točka se spremeni tako, da se glasi:
»12. voditi seznam dnevno izvedenih skokov padalcev in drugih udeležencev padalskih skokov. Seznam mora vsebovati vsaj:
– ime in priimek padalca ali udeleženca padalskih skokov;
– številka, kategorija in veljavnost padalskega dovoljenja;
– veljavnost tehničnega pregleda padala (rezervnega in glavnega padala) in
– podpis padalca ali udeleženca padalskih skokov, s katerim prevzema odgovornost, da so podatki točni in resnični.«.
7. člen 
V 25. členu se za petim odstavkom doda nov šesti odstavek, ki se glasi:
»(6) Če skačejo kandidati, ki se usposabljajo po načinu IAD, mora biti v zrakoplovu učitelj padalstva s pooblastilom učitelja padalstva IAD.«.
8. člen 
30. člen se spremeni tako, da se glasi:
»30. člen 
(program usposabljanja) 
Organizacija za usposabljanje padalcev usposablja kandidate za dovoljenje padalca kategorije A oziroma ustrezno pooblastilo v skladu s programom usposabljanja, ki je določen v Prilogi 1 in je sestavni del tega pravilnika.«.
9. člen 
V 32. členu se prvi, drugi in tretji odstavek spremenijo tako, da se glasijo:
»(1) Kandidat mora v organizaciji za usposabljanje, razen pri pooblastilu zlagalca padal, vzdrževalca padal 1 in vzdrževalca padal 2, opraviti teoretično in praktično usposabljanje za pridobitev dovoljenja padalca ali ustreznega pooblastila po programu usposabljanja iz Priloge 1 tega pravilnika in v skladu s priročnikom za usposabljanje, ki ga potrdi agencija.
(2) Kandidat mora pred začetkom praktičnega usposabljanja uspešno končati teoretično usposabljanje. Kandidat, ki ni zaključil praktičnega usposabljanja v 12 mesecih od začetka teoretičnega usposabljanja v organizaciji za usposabljanje, mora pred nadaljevanjem usposabljanja ponovno opraviti teoretični test iz predmetov prisilni postopki in tehnika skoka.
(3) Usposabljanje kandidatov za pridobitev dovoljenja padalca ali ustreznega pooblastila izvaja učitelj padalstva z ustreznimi privilegiji, ali učitelj padalstva, ki ima pisno pooblastilo učitelja padalstva, pri katerem se kandidati usposabljajo, razen v primeru usposabljanja za pridobitev pooblastila vzdrževalca padal 1 ali zlagalca padal, za kar usposabljanje izvaja vzdrževalec padal 2.«.
Osmi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(8) Teoretični del izpita se opravlja pisno pred praktičnim delom izpita. Praktični del izpita se opravlja pod nadzorom učitelja izpraševalca, ki ni usposabljal kandidata. V primeru pooblastila vzdrževalca padal 1 in vzdrževalca padal 2 mora kandidat demonstrirati znanje in veščine, pridobljene med usposabljanjem vzdrževalca padal. V primeru posebnih okoliščin se lahko posamezni praktični del izpita posname s snemalno napravo. V tem primeru učitelj izpraševalec kandidata oceni na podlagi posnetega padalskega skoka kandidata, če so vse naloge, ki so del praktičnega dela, nedvoumno razvidne. Učitelj izpraševalec posnetek praktičnega dela izpita oziroma izpitnega skoka elektronsko vodi 3 mesece po izvedenem padalskem skoku.«.
10. člen 
V 33. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Če kandidat konča teoretični in praktični del usposabljanja v tuji organizaciji za usposabljanje, mora njegovo raven usposobljenosti, pred opravljanjem teoretičnega in praktičnega dela izpita, preveriti organizacija za usposabljanje. Organizacija za usposabljanje mora ugotoviti ali program usposabljanja v tujini ustreza zahtevam programu usposabljanja iz Priloge 1 tega pravilnika. Po ugotovitvi ustreznosti lahko kandidat pristopi k opravljanju teoretičnega in praktičnega dela izpita za pridobitev ustrezne kategorije dovoljenja padalca ali pooblastila v Republiki Sloveniji.«.
11. člen 
V 37. členu se v prvem odstavku za besedo »izpraševalcu« doda besedilo »ali vzdrževalcu padal, v primeru pridobitve pooblastila vzdrževalec padal.«.
12. člen 
V 38. členu se prvi in drugi odstavek spremenita tako, da se glasita:
»(1) Ko kandidat opravi teoretični del izpita, lahko pristopi k opravljanju praktičnega dela izpita pri učitelju izpraševalcu ali vzdrževalcu padal 2.
(2) Učitelj izpraševalec ali vzdrževalec padal 2 izpolni poročilo o izpitu in ga pošlje na agencijo tudi, če kandidat izpita ni opravil. Če kandidat izpita ne opravi, mora pred ponovnim opravljanjem opraviti najmanj 10 skokov ali 10 zlaganj rezervnih ali reševalnih padal.«.
13. člen 
39. člen se spremeni tako, da se glasi:
»39. člen 
(omejitve privilegijev učiteljev izpraševalcev in vzdrževalcev padal) 
Učitelj izpraševalec ali vzdrževalec padal ne izvaja izpitov iz 37. in 38. člena tega pravilnika, če je sodeloval pri usposabljanju kandidata ali če meni, da bi bil lahko iz kakršnih koli razlogov neobjektiven pri ocenjevanju.«.
14. člen 
40. člen se spremeni tako, da se glasi:
»40. člen 
(izdaja, podaljšanje ali obnova dovoljenja ali posameznega pooblastila) 
(1) Vlogo za izdajo dovoljenja padalca posamezne kategorije ali pooblastila, podaljšanje ali obnovo veljavnosti se poda na obrazcu, ki ga predpiše agencija, in objavi na spletni strani agencije.
(2) Učitelj izpraševalec ali vzdrževalec padal pregleda dokazila o izpolnjenih pogojih za posamezno kategorijo dovoljenja padalca ali pooblastilo, kot je določeno s tem pravilnikom, in jih potrdi na obrazcu s svojim podpisom in žigom.
(3) Dokumentacijo, ki jo s podpisom potrdi učitelj izpraševalec ali vzdrževalec padal, je treba predložiti agenciji najpozneje v 14 dneh od dneva preverjanja pogojev za izdajo, podaljšanje ali obnovo dovoljenja oziroma pooblastila.
(4) Dovoljenje padalca je v slovenskem in angleškem jeziku in vsebuje najmanj naslednje podatke: država izdaje dovoljenja, številka dovoljenja, priimek in ime, datum in kraj rojstva, naslov, državljanstvo, podpis imetnika, pristojni organ izdaje, podpis uradne osebe agencije, pečat ali žig agencije, naziv dovoljenja, datum prve izdaje dovoljenja in koda države, veljavnost kategorije in pooblastila ter opombe.
(5) Agencija:
– izda dovoljenje padalca posamezne kategorije ali pooblastilo;
– izda, podaljša ali obnovi pooblastilo učitelja izpraševalca;
– izda, podaljša ali obnovi pooblastilo zlagalca padal, vzdrževalca padal 1 in vzdrževalca padal 2.
(6) Učitelj izpraševalec je pooblaščen za podaljšanje ali obnovo dovoljenja padalca in pooblastila ter za izdajo višjih kategorij dovoljenja padalca in sicer:
– izdajo dovoljenja višje kategorije dovoljenja padalca B, C ali D;
– podaljšanje ali obnovo dovoljenja padalca ali pooblastila.
Veljavnost dovoljenja ali pooblastila ročno vpiše v dovoljenje padalca.«.
15. člen 
41. člen se spremeni tako, da se glasi:
»41. člen 
(zdravstvene zahteve) 
(1) Imetnik dovoljenja padalca mora izpolnjevati najmanj zdravstvene pogoje za zdravniško spričevalo razreda LAPL z opravljenim standardnim 12 odvodnim elektrokardiogramom (EKG) v mirovanju, v skladu s Prilogo IV Uredbe Komisije (EU) št. 1178/2011 z dne 3. novembra 2011 o tehničnih zahtevah in upravnih postopkih za letalsko osebje v civilnem letalstvu v skladu z Uredbo (ES) št. 216/2008 Evropskega parlamenta in Sveta (UL L št. 311 z dne 25. 11. 2011, str. 1), zadnjič spremenjeno z Izvedbeno uredbo Komisije (EU) 2020/359 z dne 4. marca 2020 o spremembi Uredbe (EU) št. 1178/2011 o tehničnih zahtevah in upravnih postopkih za letalsko osebje v civilnem letalstvu v skladu z Uredbo (ES) št. 216/2008 Evropskega parlamenta in Sveta (UL L št. 67 z dne 5. 3. 2020, str. 82), (v nadaljnjem besedilu: Uredba 2011/1178/EU), in mora imeti opravljen standardni elektrokardiogram z 12 odvodi v mirovanju (EKG).
(2) Zdravstvene preglede padalcev izvajajo zdravniki, ki imajo pooblastilo v skladu s predpisom, ki ureja zdravstvene preglede za licenco LAPL.
(3) Ob pregledu se prosilec izkaže z osebnim dokumentom s fotografijo in izpolni vprašalnik za izdajo zdravniškega spričevala za padalce iz Priloge 4, ki je sestavni del tega pravilnika. Pooblaščeni zdravnik, ki je opravil zdravstveni pregled o opravljenem pregledu, izpolni poročilo o opravljenem pregledu padalca iz Priloge 4 tega pravilnika. Po opravljenem zdravstvenem pregledu se na podlagi poročila o opravljenem pregledu padalca prosilcu izda zdravniško spričevalo padalca iz Priloge 5, ki je sestavni del tega pravilnika.
(4) Kandidat in imetnik za pridobitev, podaljšanje ali obnovo dovoljenja ali pooblastila padalca, mora z zdravniškim spričevalom za padalca dokazati, da izpolnjuje pogoje iz prvega odstavka tega člena ali biti imetnik veljavnega zdravniškega spričevala razreda 1 ali 2 v skladu s Prilogo IV Uredbe 2011/1178/EU.
(5) Veljavnost zdravniškega spričevala padalca je 5 let, veljavnost zdravniškega spričevala padalca za imetnike pooblastila tandem pilota in imetnike pooblastila učitelja padalstva pa 2 leti. Ob podaljšanju ali obnovi dovoljenja oziroma pooblastila mora imeti padalec veljavno zdravniško spričevalo.«.
16. člen 
V 43. členu se v drugem odstavku spremeni šesta alineja tako, da se glasi:
»– dokaz o izpolnjenih pogojih za pridobitev kategorije B, ki sta ga podpisala najmanj dva učitelja izpraševalca.«
V četrtem in šestem odstavku se v prvi alineji črtata vejica in besedilo »in sicer vsaj 12 mesecev«.
V četrtem odstavku se četrta in peta alineja spremenita tako, da se glasita:
»– 25 skokov s padalom s pristankom v prostor premera 20 metrov,
– 20 skupinskih likovnih skokov (FS) v skupini 4 ali več padalcev, izveden komplet figur v manj kot 16 sekund ali 20 skokov svobodnega leta (FF) v skupini 3 ali več padalcev;
– dokaz o izpolnjenih pogojih za pridobitev kategorije C, ki sta ga podpisala najmanj dva učitelja izpraševalca.«.
V sedmem odstavku se črta sedma alineja.
17. člen 
V 44. členu se tretji odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(3) Padalec, ki mu je veljavnost dovoljenja potekla, mora v organizaciji za usposabljanje opraviti:
– praktično usposabljanje za izpolnitev pogojev za podaljšanje dovoljenja (10 skokov v zadnjih 12 mesecih);
– opraviti kontrolni skok z učiteljem padalstva;
– opraviti teoretični izpit iz prisilnih postopkov pod nadzorom učitelja izpraševalca.«.
18. člen 
V 45. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Imetnik dovoljenja padalca lahko pridobi naslednja pooblastila:
– tandem pilot;
– učitelj tandem pilota;
– učitelj padalstva (učitelj padalstva TSO, IAD in AFF);
– učitelj učiteljev padalstva (AFF);
– učitelj izpraševalec (instructor examiner);
– zlagalec padal (packer);
– vzdrževalec padal (vzdrževalec padal 1, 2) (rigger, master rigger).«.
19. člen 
V 48. členu se v drugem odstavku črta prva alineja.
V drugi alineji se številka »21« nadomesti s številko »18«.
20. člen 
V 50. členu se v drugem odstavku črta prva alineja.
V drugi alineji se številka »21« nadomesti s številko »18«.
21. člen 
V 52. členu se v drugem odstavku črta prva alineja.
V drugi alineji se številka »21« nadomesti s številko »18«.
22. člen 
V 55. členu se v tretjem odstavku besedilo »dve leti« nadomesti z besedilom »štiri leta«.
V petem odstavku se za besedo agencija dodata vejica in besedilo »če je to potrebno«.
Za petim odstavkom se doda nov šesti odstavek, ki se glasi:
»(6) Učitelj izpraševalec izvaja izpite in podaljšuje dovoljenja, za katera ima sam dovoljenje ali pooblastilo.«.
23. člen 
V 56. členu se za drugim odstavkom doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Zlagalec padal mora za podaljšanje pooblastila v času veljavnosti pooblastila preložiti najmanj 40 glavnih padal.«.
24. člen 
V 57. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
(1) Kandidat mora imeti ali je imel pred začetkom usposabljanja za pooblastilo vzdrževalec padal 1 veljavno dovoljenje padalca kategorije B, C, D, izdano v skladu s tem pravilnikom ali predpisi druge države ali pooblastilo zlagalec padal najmanj 12 mesecev.
V drugem odstavku se za besedo »vzdrževalec padal« doda številka »1«.
25. člen 
V 58. členu se za tretjim odstavkom doda nov četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Vzdrževalec padal 2 lahko izvaja usposabljanja za pooblastilo vzdrževalca padal 1.«.
26. člen 
Za 58. členom se doda nov 58.a člen, ki se glasi:
»58.a člen 
(podaljšanje in obnova pooblastila vzdrževalca padal 1 in vzdrževalca padal 2) 
(1) Imetnik pooblastila vzdrževalca padal 1 in vzdrževalca padal 2 mora za podaljšanje veljavnosti tega pooblastila v času veljavnosti:
– preložiti najmanj 20 rezervnih ali reševalnih padal ali
– se udeležiti osvežitvenega usposabljanja pri vzdrževalcu padal 2 ali
– opravljati dela in naloge pod nadzorom vzdrževalca padal 2.
(2) Imetnik pooblastila vzdrževalca padal, ki mu je pooblastilo vzdrževalca padal poteklo in ne izpolnjuje pogojev za podaljšanje pooblastila, kot je to določeno v prejšnjem odstavku, opravi osvežitveno usposabljanje pod nadzorom imetnika pooblastila vzdrževalec padala, ki je imetnik privilegija vzdrževalca padal 2 (VP2).
(3) Osvežitveno usposabljanje obsega:
– teoretično osvežitev znanj, ki so potrebna za strokovno izvajanje dela vzdrževalca padal;
– izvedbo tehničnega pregleda padala; in
– preložitev vsaj enega rezervnega ali reševalnega padala.
(4) Pooblastilo vzdrževalca padal podaljša ali obnovi imetnik pooblastila učitelj izpraševalca, ki je tudi sam imetnik pooblastila vzdrževalca padal.
(5) Če učitelj izpraševalec ni imetnik enakovrednega privilegija vzdrževalca padal, podaljšanje ali obnovo, ob presoji pogojev, opravi agencija.«.
27. člen 
V 59. členu se v prvem odstavku na koncu četrte alineje pika nadomesti z vejico in doda nova peta alineja, ki se glasi:
»– zdravniško spričevalo.«.
28. člen 
V 61. členu se za tretjim odstavkom doda nov četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Pred izdajo veljavnega pooblastila, izdanega v skladu s tem pravilnikom, mora imetnik tujega pooblastila:
– biti imetnik dovoljenja padalca v skladu s tem pravilnikom;
– izpolnjevati pogoje za veljavnost pooblastila v skladu s predpisom, na podlagi katerega je bilo tuje pooblastilo izdano;
– izpolnjevati pogoje in izkušnje za izdajo posameznega pooblastila, kot so določeni s tem pravilnikom.«.
Dosedanji četrti odstavek postane peti odstavek in se spremeni, tako da se glasi:
»(5) Agencija na podlagi zahteve in izpolnjevanja pogojev iz drugega, tretjega in četrtega odstavka tega člena vlagatelju zahteve izda dovoljenje padalca ustrezne kategorije oziroma pooblastilo v skladu s tem pravilnikom.«.
29. člen 
V 62. členu se za drugim odstavkom doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Imetnik tujega dovoljenja lahko izvaja privilegije pooblastila učitelja iz VIII. Poglavja in dejavnost iz XI. poglavja tega pravilnika, če je predhodno izpolnil pogoje iz 61. člena tega pravilnika.«.
30. člen 
V 74. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(2) Imetniki dovoljenja iz prejšnjega odstavka zamenjajo dovoljenje pri podaljšanju in obnovi dovoljenja padalca, ki je v skladu s tem pravilnikom, izdanega v skladu s Pravilnikom o padalstvu (Uradni list SFRJ, št. 73/89, 57/90, Uradni list RS, št. 18/01 – Zlet in 51/07).«.
31. člen 
Priloga 1 se nadomesti z novo Prilogo 1, ki je kot Priloga 1 sestavni del tega pravilnika.
32. člen 
Priloga 2 se nadomesti z novo Prilogo 2, ki je kot Priloga 2 sestavni del tega pravilnika.
33. člen 
Priloga 3 se nadomesti z novo Prilogo 3, ki je kot Priloga 3 sestavni del tega pravilnika.
KONČNA DOLOČBA 
34. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-93/2020
Ljubljana, dne 16. julija 2020
EVA 2020-2430-0034
Jernej Vrtovec 
minister 
za infrastrukturo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti