Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/2020 z dne 11. 3. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/2020 z dne 11. 3. 2020

Kazalo

522. Sklep o začetku priprave Odloka o podrobnem prostorskem načrtu Vrbje (OPPN Vrbje), stran 1436.

  
Na podlagi določb 119. in 110. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17) ter na podlagi 31. člena Statuta Občine Ljubno (Uradni list RS, št. 65/17) je župan občine sprejel
S K L E P 
o začetku priprave Odloka o podrobnem prostorskem načrtu Vrbje (OPPN Vrbje) 
1. člen 
(splošno in pravna podlaga) 
S tem sklepom se začne postopek priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje enote urejanja prostora z oznako LJU-15 (v nadaljevanju: OPPN).
Pravna podlaga za pripravo OPPN je Zakon o urejanju prostora – ZUreP-2 (Uradni list RS, št. 61/17, v nadaljevanju: ZUreP-2) in Odlok o Občinskem prostorskem načrtu Občine Ljubno (Uradni list RS, št. 70/19, v nadaljevanju: OPN).
2. člen 
(izhodišča za pripravo OPPN) 
Priprava OPPN temelji na usmeritvah iz OPN, pobude občine in lastnikov zemljišč na obravnavanem območju ter izdelanih strokovnih podlagah za območje Vrbja.
Občina Ljubno ima za enoto urejanja prostora (EUP) LJU-15 sprejet Odlok o ureditvenem načrtu turistično-rekreacijske cone ʺVrbjeʺ na Ljubnem ob Savinji (Uradni list SRS, št. 27/90, Uradni list RS, št. 3/92, 47/94, v nadaljevanju UN Vrbje).
Z uveljavitvijo OPPN preneha veljati UN Vrbje.
V podrobnejših izvedbenih pogojih OPN (Priloga 2) so za EUP LJU-15 podani omilitveni ukrepi, ki jih je pri pripravi OPPN potrebno upoštevati. Splošni pogoji za urejanje predvidenih OPPN so določeni v 126. členu OPN.
Glede na namensko rabo zemljišč večji del obravnavanega območja predstavljajo zelene površine – površine za oddih, rekreacijo in šport (ZS). Na območju Savinje z rokavi in ribnikom so določena območja površinskih voda (VC). Med Kolenčevo strugo in Savinjo so gozdna zemljišča (G). Na območju ribiškega doma in prireditvenega prostora sta dve manjši območji za turizem (BT) in manjše površine podeželskega naselja (SK), kjer je locirana Budnova žaga.
Razlog za izdelavo OPPN je v pomanjkanju določil za umestitev spremljajočih objektov na območju prireditvenega prostora, ureditvi kampov, širitve ribogojnice na območju Ribiškega doma ter ureditvi športnih in rekreacijskih površin. Območje je potrebno celovito urediti.
Na vzhodnem delu območja je načrtovana umestitev oziroma legalizacija prireditvenega odra, sanitarnega objekta, preužitkarske hiše, večnamenskega objekta, kozolca z možnostjo preureditve v interaktivni muzej ter postavitev orodij za rekreacijo in šport. Predvidena je tudi umestitev flosarskega muzeja na prostem s postavitvijo flosarskih kolib, riže ipd. ter podaljšanje obstoječega rokava reke Savinje za približno 200 m. V okviru ureditve prireditvenega prostora je potrebna tudi umestitev dostopne ceste ter parkirnih površin. Na območju ribiškega doma se ob obstoječem servisnem objektu ribogojnice predvidi novo vališče ter bazen za mladice. Načrtuje se ureditev kampa na območju gozdnih površin na severozahodnem delu in na območju Budnove žage. Ustrezno se umesti obstoječa športna igrišča s spremljajočimi objekti. Celotno območje poveže peš pot ob robu brežine vzdolž reke Savinje.
3. člen 
(ureditveno območje) 
Ureditveno območje OPPN zajema zemljišča znotraj enote urejanja prostora z oznako LJU-15. Območje se nahaja zahodno od občinskega središča naselja Ljubno na levem bregu reke Savinje in vključuje del le tega. Meja območja na skrajnem jugovzhodnem delu meji na regionalno cesto R2 428/1249 Radmirje–Luče, nato se proti severu nadaljuje južno od pozidave ob Savinji, nakar se jugovzhodno od ribiškega doma približa reki Savinji. Meja območja nato poteka po zunanjem robu Kolenčeve struge – stranskega rečnega rokava Savinje in se zaključi približno 45 m pred odcepom Kolenčeve struge od reke Savinje.
Med postopkom se lahko meja ureditvenega območja OPPN tudi spremeni, če je sprememba smiselna in bistveno ne spreminja vsebine tega sklepa.
4. člen 
(način pridobitve strokovnih rešitev) 
Strokovne rešitve za izvedbo OPPN bodo temeljile na usmeritvah iz Strokovne podlage za območje Vrbje v Občini Ljubno, ki jo je decembra 2019 izdelalo podjetje URBANISTI Gorazd Furman Oman s.p., št. projekta 178/2019 in OPN.
V postopku priprave OPPN se lahko določijo tudi morebitne dodatne strokovne podlage glede na zahteve nosilcev urejanja prostora.
Pri izdelavi strokovnih podlag za OPPN in pri izdelavi OPPN je potrebno upoštevati vse predhodno izdelane strokovne podlage in druga gradiva s področja prostorskega razvoja, varstva okolja in ohranjanja narave.
V kolikor bo za predvideno načrtovanje potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje, je potrebno med pripravo osnutka OPPN zagotoviti okoljsko poročilo.
5. člen 
(vrsta postopka) 
Za postopek priprave in sprejetja OPPN se na podlagi 119. člena ZUreP-2 smiselno uporabljajo določbe, ki veljajo za postopek priprave in sprejema OPN.
6. člen 
(roki za pripravo posameznih faz) 
Roki za pripravo OPPN in njegovih posameznih faz so naslednji:
(1)
Priprava strokovnih podlag za območje Vrbje
(2)
Sprejem sklepa o pripravi OPPN
marec 2020
(3)
Sklep o pripravi in izhodišča občina posreduje na MOP z vlogo za dodelitev identifikacijske številke
7 dni
(4)
Izdelava gradiva za razpis konkretnih smernic nosilcev urejanja prostora in mnenj o verjetnosti pomembnejših vplivov OPPN na okolje
6 dni
(5)
Objava gradiva na spletni strani občine
(6)
Pridobivanje konkretnih smernic nosilcev urejanja prostora, pridobivanje mnenj državnih NUP, ki sodelujejo v postopku CPVO o verjetnosti pomembnejših vplivov OPPN na okolje
30 dni
(7)
Občina posreduje mnenja državnih NUP na MOP, sektor za SPVO
(8)
Pridobitev odločbe o potrebnosti izdelave CPVO Sektorja za SPVO
21 dni
(9)
Izdelava idejne urbanistične zasnove po prejemu vseh podatkov, ki jo potrdi občina
8 dni
(10)
Izdelava osnutka OPPN
12 dni
(11)
Pridobivanje prvih mnenj nosilcev urejanja prostora
30 (+30)* dni
(12)
Izdelava dopolnjenega osnutka OPPN za javno razgrnitev po prejemu prvih mnenj in vseh strokovnih podlag, zahtevanih v prvih mnenjih
12 dni
(13)
Javna razgrnitev in javna obravnava
30 dni
(14)
Priprava stališč do morebitnih pripomb v javni razgrnitvi
(15)
Sprejem stališč do pripomb v javni razgrnitvi
(16)
Izdelava predloga OPPN
5 dni
(17)
Pridobitev drugih mnenj nosilcev urejanja prostora k predlogu
30 (+30)* dni
(18)
Izdelava usklajenega predloga OPPN za sprejem po prejemu vseh mnenj
5 dni
(19)
Sprejem OPPN z odlokom na občinskem svetu
(20)
Objava Odloka o OPPN v Uradnem listu RS
(21)
Posredovanje Odloka o OPPN na MOP, javna objava na spletni strani MOP
* v primeru potrebnosti izdelave CPVO se v teh fazah izdela tudi okoljsko poročilo ter nanj pridobi mnenje ministrstva o ustreznosti okoljskega poročila. 
Okvirni predvideni roki se zaradi nepredvidljivih zahtev in pogojev v postopku lahko tudi spremenijo, saj pripravljavec akta, Občina Ljubno na to ne more imeti nikakršnega vpliva.
7. člen 
(nosilci urejanja prostora) 
Državni in lokalni nosilci urejanja prostora, ki bodo pozvani za podajo mnenj in morebitnih konkretnih smernic, so:
– RS, Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za strateško presojo vplivov na okolje, Dunajska 47, 1000 Ljubljana (CPVO),
– RS, Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana,
– RS, Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Sektor območja Savinje, Mariborska c. 88, 3000 Celje,
– RS, Ministrstvo za infrastrukturo, Direkcija RS za infrastrukturo, Sektor za upravljanje cest, Lava 42, 3000 Celje,
– Zavod RS za varstvo narave, OE Celje, Vodnikova ulica 3, 3000 Celje,
– RS, Ministrstvo za kulturo, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana,
– Elektro Celje d.d., Vrunčeva 2a, 3000 Celje,
– Javno podjetje Komunala Mozirje d.o.o., Praprotnikova 36, 3330 Mozirje,
– Telekom Slovenije d.d., PE Celje, Lava 1, 3000 Celje,
– Občina Ljubno, Cesta v Rastke 12, 3333 Ljubno ob Savinji.
V kolikor se v postopku priprave sprememb PUP ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice ter mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-te pridobijo v postopku.
8. člen 
(sodelovanje javnosti) 
Javnost se seznani s sklepom o pripravi OPPN z objavo na svetovnem spletu, tj. na spletni strani Občine Ljubno http://www.ljubno.si/.
Javnost se seznani s podrobnejšimi načrtovanimi rešitvami in območjem OPPN z objavo dopolnjenega osnutka OPPN na spletni strani občine in javno razgrnitvijo ter javno obravnavo kot je predvideno v 6. členu, 13. točka.
V okviru javne razgrnitve ima javnost pravico dajati pripombe in predloge na dopolnjen osnutek sprememb in dopolnitev PUP.
9. člen 
(obveznosti financiranja) 
Sredstva v zvezi s financiranjem izdelave OPPN, morebitno izvedbo CPVO, v kolikor bo potrebna, izdelavo geodetskega načrta, elaborata ekonomike in pripravo vseh strokovnih podlag in rešitev, sredstva za vodenje postopka OPPN ter uradne objave zagotovi Občina Ljubno, Cesta v Rastke 12, 3333 Ljubno ob Savinji.
10. člen 
(začetek veljavnosti sklepa) 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Ta sklep se objavi tudi na spletni strani Občine Ljubno: http://www.ljubno.si// in pošlje Ministrstvu za okolje in prostor, ki ga objavi v prostorsko informacijskem sistemu.
Št. 007-01/2020-1
Ljubno, dne 3. marca 2020
Župan 
Občine Ljubno 
Franjo Naraločnik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti