Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2019 z dne 27. 12. 2019
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2019 z dne 27. 12. 2019

Kazalo

3765. Pravilnik o sofinanciranju obnove kulturnih spomenikov v Občini Sežana, stran 10937.

  
Na podlagi 40. člena Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 16/08, 123/08, 8/11 – ORZVKD39, 90/12, 111/13, 32/16 in 21/18 – ZNOrg), 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1 in 30/18), določil Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 50/07, 61/08, 99/09 – ZIPRS1011, 3/13 in 81/16) in 17. člena Statuta Občine Sežana (Uradni list RS, št. 88/15) je Občinski svet Občine Sežana na seji dne 19. 12. 2019 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju obnove kulturnih spomenikov v Občini Sežana 
I. SPLOŠNA DOLOČBA 
1. člen 
(vsebina pravilnika) 
S tem pravilnikom se določajo namen, upravičenci, postopek, pogoji in merila za dodelitev proračunskih sredstev, namenjenih za sofinanciranje obnove kulturnih spomenikov v Občini Sežana, in nadzor nad porabo dodeljenih sredstev.
II. VSEBINSKA DOLOČILA 
2. člen 
(namen) 
Namen tega pravilnika je spodbujanje ohranjanja kulturnih spomenikov v Občini Sežana.
3. člen 
(predmet sofinanciranja) 
(1) Predmet sofinanciranja po tem pravilniku so obnove kulturnih spomenikov, ki so z odloki razglašeni za kulturne spomenike lokalnega pomena na območju Občine Sežana.
(2) Občina lahko sofinancira tudi obnovo objektov, ki so funkcionalno in prostorsko povezani s kulturnim spomenikom iz prejšnjega odstavka tega člena, če so za to razpoložljiva finančna sredstva.
4. člen 
(finančna sredstva) 
Sredstva za sofinanciranje obnove kulturnih spomenikov se zagotovijo v proračunu Občine Sežana v višini, ki je določena z odlokom o proračunu za posamezno leto. Sredstva se upravičencem dodeljujejo na podlagi javnega razpisa.
5. člen 
(upravičenci) 
Upravičenci do sredstev so:
– predlagatelji, ki imajo sedež oziroma prebivališče v Občini Sežana, in imajo v lasti ali upravljanju kulturni spomenik, ki leži na območju Občine Sežana,
– predlagatelji, ki imajo sedež oziroma prebivališče izven Občine Sežana, in imajo v lasti ali upravljanju kulturni spomenik, ki leži na območju Občine Sežana.
6. člen 
(pogoji) 
(1) Občinska proračunska sredstva, namenjena obnovi kulturnih spomenikov, lahko upravičenci iz prejšnjega člena tega pravilnika pridobijo le na osnovi kandidature na javni razpis.
(2) Pogoji za sodelovanje na javnem razpisu so:
– objekt je razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena na območju Občine Sežana,
– objekt je lahko tudi funkcionalno in prostorsko povezan s kulturnim spomenikom iz prejšnje alineje, v kolikor so tudi za to razpisana sredstva,
– pridobljeno ustrezno uradno dokazilo o lastništvu ali upravljanju kulturnega spomenika in/ali njemu pripadajočega funkcionalno in prostorsko povezanega objekta,
– pridobljena ustrezna dokumentacija s strani pristojnega Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (kulturnovarstveni pogoji, kulturnovarstveno soglasje),
– pridobljeno upravno dovoljenje (gradbeno dovoljenje), če je za predvideno investicijo potrebno,
– zagotovitev lastnih finančnih sredstev in/ali drugih virov financiranja (npr. Ministrstvo za kulturo) v višini najmanj 50 % stroškov obnove,
– pridobljena predračunska vrednost predvidene investicije s popisom del, pripravljena s strani gospodarskega subjekta, registriranega za opravljanje tovrstnih dejavnosti,
– imajo pravočasno in v celoti izpolnjene pogodbene obveznosti do Občine Sežana iz predhodnih javnih razpisov, če so na njih sodelovali,
– izpolnjevanje tudi drugih morebitnih pogojev, določenih z vsakoletnim razpisom.
III. JAVNI RAZPIS ZA DODELITEV SREDSTEV 
7. člen 
(način dodelitve sredstev) 
Proračunska sredstva se dodeljujejo na podlagi predhodno izvedenega javnega razpisa, ki ga po sprejemu proračuna za tekoče leto objavi župan v Uradnem listu Republike Slovenije oziroma na spletni strani Občine Sežana ali na drug krajevno običajen način.
8. člen 
(izvedba razpisa) 
Postopek razpisa in dodeljevanje sredstev poteka v naslednjem zaporedju:
1. imenovanje strokovne komisije, ki vodi postopek javnega razpisa,
2. priprava in objava javnega razpisa,
3. zbiranje vlog,
4. odpiranje, strokovno ocenjevanje in preverjanje prispelih vlog ter vodenje zapisnika,
5. priprava predloga prejemnikov sredstev ter predloga razdelitve razpisanih sredstev in predložitev le-tega skupaj z zapisnikom direktorju občinske uprave oziroma vodji notranje organizacijske enote,
6. obveščanje upravičencev o izbiri z izdajo sklepov o dodelitvi oziroma ne-dodelitvi sredstev,
7. reševanje morebitnih pritožb upravičencev,
8. sklepanje pogodb.
9. člen 
(vsebina razpisa) 
(1) Javni razpis mora vsebovati vsaj:
– navedbo razpisovalca (naziv in sedež),
– pravno podlago za izvedbo javnega razpisa,
– predmet javnega razpisa,
– navedbo osnovnih pogojev za kandidiranje na javnem razpisu,
– višino razpoložljivih sredstev,
– navedbo meril in kriterijev za vrednotenje prijavljenih vlog,
– določitev obdobja, v katerem morajo biti porabljena dodeljena sredstva,
– rok, do katerega morajo biti predložene vloge za dodelitev sredstev,
– datum odpiranja vlog,
– organ, pri katerem se vložijo vloge,
– rok, v katerem bodo potencialni prejemniki obveščeni o izidu javnega razpisa,
– kraj, čas ter osebo, pri kateri lahko zainteresirani dvignejo razpisno dokumentacijo.
(2) Besedilo javnega razpisa, razpisno dokumentacijo, datum objave javnega razpisa in razpisni rok določi na predlog strokovne komisije iz 11. člena tega pravilnika župan s sklepom.
10. člen 
(kriteriji in merila) 
(1) Vloge, prispele na razpis, se na podlagi meril ovrednotijo s točkami. Vrednost točke je odvisna od višine razpoložljivih proračunskih sredstev, namenjenih za sofinanciranje obnov kulturnih spomenikov, in od števila točk, ki jih dosežejo vsi izbrani prijavitelji, pri čemer je vrednost sofinanciranja do 50 % celotne vrednosti obnove.
(2) Višina sofinanciranja se določi predvsem na podlagi izpolnjevanja naslednjih meril:
– pomen objekta z vidika kulturne dediščine,
– stanje objekta,
– pomen objekta v javnem dogajanju in njegovi javni dostopnosti,
– obeležitev pomembnih zgodovinskih dogodkov oziroma obletnic.
(3) Merila in ovrednotenje posameznega merila v točkah se podrobneje določi v vsakoletnem javnem razpisu.
IV. POSTOPEK DODELJEVANJA SREDSTEV 
11. člen 
(vodenje postopka) 
(1) Postopek javnega razpisa za dodeljevanje sredstev vodi najmanj tričlanska strokovna komisija, ki jo s sklepom imenuje župan. Strokovno komisijo sestavljajo predsednik komisije in najmanj dva člana komisije. V strokovno komisijo ne morejo biti imenovani zakoniti zastopniki organizacij, ki so se prijavile na razpis in uveljavljajo pravico do sofinanciranja obnov kulturnih spomenikov. Prav tako se mora član komisije, ki je hkrati predstavnik organizacije, ki je podala vlogo za pridobitev sredstev za sofinanciranje obnove kulturnega spomenika, v delu, ki se nanaša na odločanje o dodelitvi sredstev organizaciji, katere predstavnik je, iz postopka izločiti. Navedeno se posebej zabeleži v zapisniku komisije.
(2) Naloge strokovne komisije so zlasti:
– določitev prednostnih vsebin, ki bodo predmet letnega sofinanciranja,
– priprava javnega razpisa in razpisne dokumentacije,
– priprava meril za ocenitev vlog,
– odpiranje in pregledovanje vlog,
– ugotovitev popolnosti vlog,
– preverjanje upravičenosti in strokovna ocenitev vlog,
– priprava predloga prejemnikov sredstev ter predloga razdelitve razpisanih sredstev.
(3) Občinska uprava opravlja vse strokovne in administrativno tehnične naloge za komisijo.
12. člen 
(oddaja vlog) 
(1) Vloga za dodelitev sredstev mora biti dostavljena do roka, ki je določen v objavi javnega razpisa. Razpisni rok za prijavo ne sme biti krajši od 30 dni od dneva objave.
(2) Vloga mora biti predložena v zapečatenem ovitku, ovitek pa mora biti označen z »ne odpiraj – vloga« in navedbo javnega razpisa, na katerega se nanaša.
13. člen 
(odpiranje vlog) 
Odpiranje prispelih vlog opravi strokovna komisija. Odpiranje se izvede v roku, predvidenem v javnem razpisu. Prispele vloge se odpirajo po vrstnem redu prispetja. Prepozno prispele vloge se ne obravnavajo in se neodprte vrnejo pošiljatelju. Odpiranje vlog ni javno. O odpiranju se vodi zapisnik.
14. člen 
(pregled, preverjanje in ocenjevanje vlog) 
(1) Strokovna komisija opravi strokovni pregled popolnih vlog ter jih oceni na podlagi pogojev in meril, ki so bila navedena v javnem razpisu oziroma razpisni dokumentaciji.
(2) V primeru formalno nepopolne vloge komisija v 8 dneh od odpiranja vloge pozove vlagatelja, da v roku 8 dni od dne prejetega obvestila dopolni vlogo. V kolikor vloga v navedenem roku ni dopolnjena, se s sklepom zavrže.
(3) Po ocenitvi vlog pripravi strokovna komisija predlog prejemnikov sredstev in razdelitve razpisanih sredstev, ki ga podpišejo predsednik in člani komisije.
15. člen 
(dodelitev sredstev) 
(1) Znesek sofinanciranja posamezne obnove kulturnega spomenika se določi tako, da se število točk, ki jih posamezni prijavitelj prejme ob vrednotenju, pomnoži z vrednostjo točke.
Slednja pa se izračuna tako, da se skupni znesek, ki je namenjen za sofinanciranje obnove kulturnih spomenikov, deli s številom točk vseh obnov, izbranih za sofinanciranje.
(2) Na osnovi določitve zneska sofinanciranja posamezne obnove strokovna komisija pripravi predlog prejemnikov sredstev ter razdelitve razpisanih sredstev, ki ga skupaj z zapisnikom predloži direktorju občinske uprave oziroma vodji notranje organizacijske enote, ki izda sklepe o dodelitvi oziroma ne-dodelitvi sredstev. Zoper sklep o dodelitvi ali ne-dodelitvi je možna pritožba v roku 8 dni po prejemu sklepa. Vložena pritožba ne zadrži podpisa pogodb z ostalimi izbranimi upravičenci. O pritožbi odloči župan.
(3) Sklep in poziv k podpisu pogodbe posreduje občinska uprava upravičencu. Če se upravičenec v roku 8 dni od prejema poziva ne odzove in ne sklene pogodbe o sofinanciranju iz 16. člena tega pravilnika, pravica do sofinanciranja preneha veljati.
(4) Za vsa postopkovna vprašanja se smiselno uporabljajo določbe zakona, ki ureja splošni upravni postopek.
16. člen 
(pogodba o sofinanciranju) 
Župan z izbranimi upravičenci sklene pogodbo. V pogodbi se opredeli pogodbene stranke, namen, za katerega so bila upravičencu dodeljena sredstva, višina dodeljenih sredstev, določi rok za izplačilo sredstev, navede pravice in obveznosti pogodbenih strank, način nadzora nad namensko uporabo sredstev, trajanje pogodbe in ostala določila, pomembna za izvedbo sofinanciranja.
V. NADZOR NAD PORABO SREDSTEV 
17. člen 
(namenska raba sredstev) 
Sredstva, podeljena na podlagi tega pravilnika, so namenska in se lahko porabijo samo za namene, določene s tem pravilnikom, z razpisom in pogodbo.
18. člen 
(nadzor nad porabo) 
Nadzor nad namensko porabo sredstev opravlja občinska uprava na osnovi poročil o realizaciji obnove kulturnih spomenikov in dokazil o namenski porabi sredstev, kar mora Občini Sežana predložiti prejemnik sredstev do izteka roka, določenega v pogodbi.
19. člen 
(vračilo sredstev) 
V primeru, da se ugotovi, da sredstva niso bila delno ali v celoti namensko porabljena ali da so bila dodeljena na podlagi neresničnih podatkov ali da je prejemnik kršil določila pogodbe ali v primeru drugih nepravilnosti pri porabi sredstev, je Občina Sežana upravičena zahtevati vračilo dodeljenih sredstev. Prejemnik mora vrniti sredstva s pripadajočimi zakonsko določenimi zamudnimi obrestmi za obdobje od dneva nakazila dalje, in sicer v 30 dneh od prejema poziva za vračilo.
VI. KONČNA DOLOČBA 
20. člen 
(veljavnost pravilnika) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-8/2019-14
Sežana, dne 19. decembra 2019
Župan 
Občine Sežana 
David Škabar 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti