Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2019 z dne 27. 12. 2019
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2019 z dne 27. 12. 2019

Kazalo

3730. Tarifa 2020 o vrednosti točke in o višini deleža glede na zaračunano uporabnino za uporabo javne železniške infrastrukture, za delovanje regulatornega organa na področju železniškega prometa, stran 10847.

  
Na podlagi 18.e člena Zakona o železniškem prometu (Uradni list RS, št. 99/15 – uradno prečiščeno besedilo in 30/18) v zvezi s prvim odstavkom 184. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 109/12, 110/13, 40/14 – ZIN-B, 54/14 – odl. US, 81/15, 40/17 in 30/19 – odl. US) izdaja Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
T A R I F O   2 0 2 0 
o vrednosti točke in o višini deleža glede na zaračunano uporabnino za uporabo javne železniške infrastrukture, za delovanje regulatornega organa na področju železniškega prometa 
1. člen 
(vsebina) 
(1) Ta tarifa določa vrednost točke za izračun letnega plačila prevoznikov in plačila upravljavca javne železniške infrastrukture Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (v nadaljnjemu besedilu: agencija) za leto 2020.
(2) Ta tarifa določa tudi višino deleža glede na zaračunano uporabnino za uporabo javne železniške infrastrukture v letu 2018, za katerega se prevozniku poveča znesek plačila agenciji.
2. člen 
(vrednost točke) 
(1) Vrednost točke za izračun plačila agenciji znaša 22,25 EUR.
(2) Število točk za posamezne skupine zavezancev je določeno v drugem odstavku 18.e člena Zakona o železniškem prometu (Uradni list RS, št. 99/15 – uradno prečiščeno besedilo in 30/18).
3. člen 
(višina deleža glede na zaračunano uporabnino) 
Višina deleža glede na zaračunano uporabnino za uporabo javne železniške infrastrukture v letu 2018 znaša 2,26 odstotka.
4. člen 
(priloga k tarifi) 
Obrazložitev tarife v Prilogi, ki je sestavni del te tarife, določa razloge za sprejem tarife in cilje, ki jih zasleduje agencija.
5. člen 
(začetek veljavnosti in uporabe) 
Ta tarifa začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. januarja 2020.
Št. 0100-4/2019/56
Ljubljana, dne 16. decembra 2019
EVA 2019-2430-0052
Mag. Tanja Muha 
direktorica 
K tej tarifi je dala soglasje Vlada Republike Slovenije s sklepom št. 47601-13/2019/4, z dne 23. 12. 2019.
Priloga k Tarifi 2020 o vrednosti točke in o višini deleža glede na zaračunano uporabnino za uporabo javne železniške infrastrukture, za delovanje regulatornega organa na področju železniškega prometa:
P R I L O G A 
Posebna obrazložitev tarife 
Tarifa 2020 o vrednosti točke in o višini deleža glede na zaračunano uporabnino za uporabo javne železniške infrastrukture, za delovanje regulatornega organa na področju železniškega prometa (v nadaljnjem besedilu: tarifa) predvideva neposredno plačevanje plačil agenciji za opravljanje nalog v okviru njenih pooblastil in pristojnosti.
Pravna podlaga in razlogi za sprejem te tarife so:
1. Agencija se financira z letnimi plačili zavezancev iz prvega odstavka 18.e člena Zakona o železniškem prometu (Uradni list RS, št. 99/15 – uradno prečiščeno besedilo in 30/18; v nadaljnjem besedilu: ZZelP) v višini sredstev, ki so potrebna za pokrije stroškov, ki jih ima agencija z izvrševanjem nalog opredeljenih v tem zakonu in za sorazmerni delež stroškov delovanja skupnih služb agencije.
2. Zavezanci za plačilo agencije so prevozniki v železniškem prometu in upravljavec javne železniške infrastrukture (prvi odstavek 18.e člena ZZelP).
3. Obveznost plačila zavezancev je določena v drugem odstavku 18.e člena ZZelP. Za prevoznike znaša 500 točk in se jim poveča za znesek, ki ustreza deležu prevozniku zaračunane uporabnine v preteklem obdobju. Za upravljavca javne železniške infrastrukture pa znaša 5500 točk. Agencija določiti vrednost točke in višino deleža glede na zaračunano uporabnino za uporabo javne železniške infrastrukture v preteklem obdobju s to tarifo.
4. Naloge agencije so podrobneje opredeljene v programu dela in finančnem načrtu za leto 2020. Sestavni del programa dela in finančnega načrta je tudi tarifa.
5. Z načrtovanimi sredstvi namerava agencija doseči naslednje cilje, ki so natančneje opisani v programu dela za leto 2020, in sicer:
– zagotavljanje enakopravnega dostopa do javne železniške infrastrukture in pravičnega zaračunavanja uporabnine za njeno uporabo ter s tem zagotavljanje vsem prosilcem oziroma prevoznikom nediskriminatorno obravnavo in krepitev konkurence,
– zagotavljanje nediskriminatornega dostopa do objektov in naprav, v katerih se izvajajo dodatne storitve, in pravično zaračunavanje njihove uporabe oziroma storitev v njih ter s tem zagotavljanje prevoznikom enakopravne pogoje za konkurenco na tem trgu, zlasti novim prevoznikom pri vstopu na ta trg,
– aktivno sodelovanje z deležniki pri reševanju aktualnih problemov,
– aktivno sodelovanje pri nastajanju in implementaciji morebitnega novega regulatornega okvira ter mednarodno udejstvovanje pri oblikovanju evropske regulatornega okvirja,
– aktivno sodelovanje v strokovnih razpravah doma in na mednarodni ravni z namenom prenosa dobrih regulativnih praks v Slovenijo.
6. Z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o železniškem prometu (Uradni list RS, št. 30/18) so bile agenciji naložene nove naloge nadzora finančnega poslovanja upravljavca javne železniške infrastrukture. Razširilo se je področje dovoljenih pritožb reguliranih subjektov, in sicer na področje upravljanja prometa ter načrtovanja, obnavljanja in vzdrževanja javne železniške infrastrukture. Na ta področja se je razširila tudi dolžnost agencije v spremljanju stanja na tem trgu. Prav tako se je pristojnost agencije razširila na revizijo poslovanja na vse subjekte v vertikalno povezanem podjetju. Mednarodno sodelovanje se je razširilo na sodelovanje z drugimi regulatornimi organi v zvezi z mednarodnimi prevoznimi storitvami. Agencija ima tudi pristojnosti prekrškovnega organa za prekrške na področju njenih nalog po ZZelP. Za izvajanje teh novih nalog je bila v letu predvidena zaposlitev treh dodatnih uslužbencev.
V prvi polovici leta 2019 je agencija realizirala zaposlitev enega novega uslužbenca na tem področju. Do konca tega leta si bo prizadevala zaposliti še enega, v letu 2020 pa planira zaposlitev še tretjega uslužbenca. Zaradi izvedene in planirane kadrovske okrepitve in s tem povezanega povečanja stroškov so tudi v tej tarifi predlagana povišanja vrednosti tarife v primerjavi z letom 2019. Vrednost točke za izračun plačila agenciji se iz 16,91 EUR poviša na 22,25 EUR, delež glede na zaračunano uporabnino za uporabo javne železniške infrastrukture, za katerega se prevoznikom poveča znesek plačila agenciji, pa se iz 1,79 odstotka poviša na 2,26 odstotka. Agencija je predlog tarif, ki je vezan na Program dela in finančni načrt agencije za leto 2020, oblikovala na podlagi načrtovane strukture stroškov, ki so potrebni za izvajanje posameznih dejavnosti ter sorazmernega dela stroškov skupnih služb.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti