Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2019 z dne 27. 12. 2019
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2019 z dne 27. 12. 2019

Kazalo

3719. Zakon o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti družbe 2TDK d.o.o. iz naslova kreditov in dolžniških vrednostnih papirjev, najetih oziroma izdanih za financiranje izgradnje drugega tira železniške proge Divača–Koper in za obveznosti družbe DARS d.d. iz naslova kreditov in dolžniških vrednostnih papirjev, najetih oziroma izdanih za financiranje izgradnje dela 3. razvojne osi (ZPOD2TDK), stran 10787.

  
Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z 
o razglasitvi Zakona o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti družbe 2TDK d.o.o. iz naslova kreditov in dolžniških vrednostnih papirjev, najetih oziroma izdanih za financiranje izgradnje drugega tira železniške proge Divača–Koper in za obveznosti družbe DARS d.d. iz naslova kreditov in dolžniških vrednostnih papirjev, najetih oziroma izdanih za financiranje izgradnje dela 3. razvojne osi (ZPOD2TDK) 
Razglašam Zakon o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti družbe 2TDK d.o.o. iz naslova kreditov in dolžniških vrednostnih papirjev, najetih oziroma izdanih za financiranje izgradnje drugega tira železniške proge Divača–Koper in za obveznosti družbe DARS d.d. iz naslova kreditov in dolžniških vrednostnih papirjev, najetih oziroma izdanih za financiranje izgradnje dela 3. razvojne osi (ZPOD2TDK), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 18. decembra 2019.
Št. 003-02-11/2019-10
Ljubljana, dne 26. decembra 2019
 
Borut Pahor 
predsednik 
Republike Slovenije 
Z A K O N 
O POROŠTVU REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBVEZNOSTI DRUŽBE 2TDK D.O.O. IZ NASLOVA KREDITOV IN DOLŽNIŠKIH VREDNOSTNIH PAPIRJEV, NAJETIH OZIROMA IZDANIH ZA FINANCIRANJE IZGRADNJE DRUGEGA TIRA ŽELEZNIŠKE PROGE DIVAČA–KOPER IN ZA OBVEZNOSTI DRUŽBE DARS D.D. IZ NASLOVA KREDITOV IN DOLŽNIŠKIH VREDNOSTNIH PAPIRJEV, NAJETIH OZIROMA IZDANIH ZA FINANCIRANJE IZGRADNJE DELA 3. RAZVOJNE OSI (ZPOD2TDK) 
1. člen
(1) Republika Slovenija daje poroštvo za obveznosti družbe 2TDK, Družbe za razvoj projekta, d.o.o. (v nadaljnjem besedilu: družba 2TDK d.o.o.), iz naslova najetih kreditov oziroma izdanih dolžniških vrednostnih papirjev za financiranje izgradnje drugega tira železniške proge Divača−Koper.
(2) Republika Slovenija daje poroštvo iz prejšnjega odstavka do skupne višine 417 milijonov eurov glavnic kreditov ali izdanih dolžniških vrednostnih papirjev in za pripadajoče obresti.
2. člen 
(1) Republika Slovenija daje poroštvo za obveznosti Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji d.d. (v nadaljnjem besedilu: družba DARS d.d.) iz naslova najetih kreditov oziroma izdanih dolžniških vrednostnih papirjev za financiranje dela 3. razvojne osi.
(2) Republika Slovenija daje poroštvo iz prejšnjega odstavka do skupne višine 360 milijonov eurov glavnic kreditov ali izdanih dolžniških vrednostnih papirjev in za pripadajoče obresti.
3. člen 
(1) Republika Slovenija daje poroštvo iz 1. člena tega zakona pod naslednjimi pogoji:
– sredstva se lahko črpajo v več obrokih do pridobitve uporabnega dovoljenja,
– rok odplačila je največ 37 let in najmanj 15 let od dneva sklenitve posamezne kreditne pogodbe ali dneva izdaje posameznega dolžniškega vrednostnega papirja,
– ne glede na prejšnjo alinejo je v primeru refinanciranja obstoječih obveznosti s poroštvom, izdanim po tem zakonu, rok odplačila lahko krajši od 15 let,
– končna zapadlost kreditov ali dolžniških vrednostnih papirjev ne sme biti daljša kot do 31. decembra 2063,
– stroški, povezani z najemom kredita, ne smejo presegati 0,5 odstotka vrednosti glavnice kredita,
– stroški organizacije izdaje dolžniških vrednostnih papirjev ne smejo presegati 1 odstotka nominalne vrednosti izdaje,
– obrestna mera kreditov mora biti primerljiva obrestnim meram primerljivih kreditov z državnim poroštvom,
– donosi na dolžniške vrednostne papirje družbe 2TDK d.o.o. morajo biti primerljivi z donosi državnih vrednostnih papirjev primerljive ročnosti, povečani za pribitek.
(2) Obveznosti družbe 2TDK d.o.o. iz najetih kreditov z ročnostjo do 20 let, zavarovanih s poroštvom po tem zakonu, se lahko refinancirajo z državnim poroštvom po tem zakonu, če se izpostavljenost Republike Slovenije ob refinanciranju ne poveča.
(3) Republika Slovenija daje poroštvo iz 2. člena tega zakona pod naslednjimi pogoji:
– sredstva se lahko črpajo v več obrokih, največ do leta 2030,
– ne glede na prejšnjo alinejo se lahko v primeru refinanciranja obstoječih obveznosti nastalih s poroštvom, izdanim po tem zakonu, sredstva črpajo v več obrokih največ do 31. decembra 2055,
– rok odplačila je največ 25 let od dneva sklenitve posamezne kreditne pogodbe ali dneva izdaje posameznega dolžniškega vrednostnega papirja,
– končna zapadlost kreditov ali dolžniških vrednostnih papirjev ne sme biti daljša od 3. decembra 2060,
– stroški, povezani z najetjem kredita ne smejo presegati 0,5 odstotka vrednosti glavnice posameznega kredita,
– stroški organizacije izdaje dolžniških vrednostnih papirjev ne smejo presegati 1 odstotka nominalne vrednosti izdaje,
– obrestna mera kreditov mora biti primerljiva obrestnim meram primerljivih kreditov z državnim poroštvom,
– donosi na dolžniške vrednostne papirje družbe DARS d.d. morajo biti primerljivi z donosi državnih vrednostnih papirjev primerljive ročnosti, povečani za pribitek.
(4) Obveznosti družbe DARS d.d. iz najetih kreditov, zavarovanih s poroštvom po tem zakonu, se lahko refinancirajo z državnim poroštvom po tem zakonu, če se izpostavljenost Republike Slovenije ob refinanciranju ne poveča.
4. člen 
(1) Sredstva kreditov oziroma dolžniških vrednostnih papirjev iz 1. člena tega zakona bodo namenjena za financiranje gradnje javne železniške infrastrukture, grajene na podlagi gradbenega dovoljenja št. 35105/118/2011/162 1093-05 z dne 31. 3. 2016, vključno z vsemi morebitnimi poznejšimi obnovitvami, posodobitvami ali dograditvami na isti progi.
(2) Sredstva kreditov oziroma dolžniških vrednostnih papirjev iz 2. člena tega zakona bodo namenjena za financiranje izgradnje novega odseka na 3. razvojni osi sever (odsek 2: Velenje jug−Slovenj Gradec jug) in novega odseka na 3. razvojni osi jug (odsek 1: Novo mesto vzhod−Osredek, 1. in 2. etapa).
5. člen 
(1) Če družba 2TDK d.o.o. ne bo poravnala obveznosti iz naslova najetih kreditov, za katere je Republika Slovenije dala poroštvo po tem zakonu, bo Republika Slovenija namesto družbe 2TDK d.o.o. na podlagi predhodnega pisnega poziva kreditodajalca ali drugega upravičenca brezpogojno, nepreklicno in na prvi poziv poravnala zapadlo obveznost.
(2) Če družba DARS d.d. ne bo poravnala obveznosti iz naslova najetih kreditov, za katere je Republika Slovenije dala poroštvo po tem zakonu, bo Republika Slovenija namesto družbe DARS d.d. na podlagi predhodnega pisnega poziva kreditodajalca ali drugega upravičenca brezpogojno, nepreklicno in na prvi poziv poravnala zapadlo obveznost.
6. člen 
(1) Če družba 2TDK d.o.o. ne bo sposobna poravnati obveznosti iz naslova izdanih dolžniških vrednostnih papirjev, za katere je Republika Slovenija dala poroštvo po tem zakonu, bo Republika Slovenija namesto družbe 2TDK d.o.o. na podlagi njenega predhodnega pisnega obvestila poroku na dan zapadlosti posamezne obveznosti brezpogojno in nepreklicno poravnala zapadlo obveznost zakonitemu imetniku dolžniškega vrednostnega papirja ali drugemu upravičencu.
(2) Če družba 2TDK d.o.o. ne bo poravnala obveznosti iz naslova izdanih dolžniških papirjev, za katere je Republika Slovenija dala poroštvo po tem zakonu, in ne bo predhodno pisno obvestila poroka, da ne bo sposobna poravnati obveznosti, bo Republika Slovenija namesto družbe 2TDK d.o.o. na podlagi predhodnega pisnega poziva zakonitega imetnika dolžniškega vrednostnega papirja ali drugega upravičenca brezpogojno in nepreklicno poravnala zapadlo obveznost zakonitemu imetniku dolžniškega vrednostnega papirja ali drugemu upravičencu.
(3) Če družba DARS d.d. ne bo sposobna poravnati obveznosti iz naslova izdanih dolžniških vrednostnih papirjev, za katere je Republika Slovenija dala poroštvo po tem zakonu, bo Republika Slovenija namesto družbe DARS d.d. na podlagi njenega predhodnega pisnega obvestila poroku na dan zapadlosti posamezne obveznosti brezpogojno in nepreklicno poravnala zapadlo obveznost zakonitemu imetniku dolžniškega vrednostnega papirja ali drugemu upravičencu.
(4) Če družba DARS d.d. ne bo poravnala obveznosti iz naslova izdanih dolžniških vrednostnih papirjev, za katere je Republika Slovenija dala poroštvo po tem zakonu, in ne bo predhodno pisno obvestila poroka, da ne bo sposobna poravnati obveznosti, bo Republika Slovenija namesto družbe DARS d.d. na podlagi predhodnega pisnega poziva zakonitega imetnika dolžniškega vrednostnega papirja ali drugega upravičenca brezpogojno in nepreklicno poravnala zapadlo obveznost zakonitemu imetniku dolžniškega vrednostnega papirja ali drugemu upravičencu.
(5) Republika Slovenija in družba 2TDK d.o.o. oziroma družba DARS d.d. podrobneje opredelita način in vsebino obvestila iz prvega oziroma tretjega odstavka tega člena s pogodbo iz prvega odstavka 10. člena tega zakona.
7. člen 
Sredstva za poravnavo poroštvenih obveznosti po tem zakonu se zagotovijo v proračunu Republike Slovenije.
8. člen 
(1) Obseg izdajanja poroštev Republike Slovenije po tem zakonu se zmanjšuje z vsakokratnim zneskom najetega kredita oziroma izdanih dolžniških vrednostnih papirjev, za katerega bo dano poroštvo Republike Slovenije, razen če je poroštvo izdano za najeti kredit ali izdajo dolžniških vrednostnih papirjev za refinanciranje dolga s poroštvom, ki je bilo izdano na podlagi tega zakona.
(2) Obseg izdajanja poroštev po tem zakonu se všteva v kvoto izdajanja poroštev države, ki jo za posamezno leto določa zakon, ki ureja izvrševanje državnega proračuna, razen če je poroštvo izdano za najeti kredit ali izdajo dolžniških vrednostnih papirjev za refinanciranje dolga s poroštvom, ki je bilo izdano na podlagi tega zakona.
9. člen 
(1) V primeru zadolžitve s krediti sklene pogodbo o poroštvu s kreditodajalci v imenu in za račun Republike Slovenije ministrica ali minister (v nadaljnjem besedilu: minister), pristojen za finance, ali oseba, ki jo za to pooblasti Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada).
(2) V primeru zadolžitve z izdajo dolžniških vrednostnih papirjev izda poroštveno izjavo v imenu in za račun Republike Slovenije minister, pristojen za finance, ali oseba, ki jo za to pooblasti vlada.
10. člen 
(1) Najpozneje ob sklenitvi poroštvene pogodbe oziroma izdaji poroštvene izjave skleneta družba 2TDK d.o.o. oziroma družba DARS d.d. ter v imenu in za račun Republike Slovenije minister, pristojen za finance, ali oseba, ki jo za to pooblasti vlada, pogodbo, s katero uredita način zavarovanja poroštva Republike Slovenije.
(2) Če Republika Slovenija izpolni poroštveno obveznost po tem zakonu, pridobi pravico do regresiranja izplačanih zneskov skupaj z vsemi stroški, ki so v zvezi s tem nastali. Poroštvo se zavaruje z menicami.
11. člen 
(1) Za izvajanje tega zakona in vseh pravic ter obveznosti Republike Slovenije, ki iz njega izhajajo, skrbi ministrstvo, pristojno za finance.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek izvaja nadzor nad namensko porabo sredstev, za katera se daje poroštvo s tem zakonom, ministrstvo, pristojno za infrastrukturo.
KONČNA DOLOČBA 
12. člen 
Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 450-07/19-3/25
Ljubljana, dne 18. decembra 2019
EPA 828-VIII
Državni zbor 
Republike Slovenije 
Tina Heferle 
podpredsednica 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti