Uradni list

Številka 77
Uradni list RS, št. 77/2019 z dne 20. 12. 2019
Uradni list

Uradni list RS, št. 77/2019 z dne 20. 12. 2019

Kazalo

3471. Odlok o podlagah za odmero komunalnega prispevka za območje opremljanja »kanalizacija Račje selo in Blato«, stran 10160.

  
Na podlagi četrtega odstavka 153. člena in tretjega odstavka 218. člena Zakona o urejanju prostora (ZUreP-2) (Uradni list RS, št. 61/17), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1 in 30/18), 21. člena Uredbe o programu opremljanja stavbnih zemljišč in odloku o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo ter o izračunu in odmeri komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 20/19, 30/19 – popr. in 34/19) ter 17. člena Statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 29/14 in 65/14 – popr.) je Občinski svet Občine Trebnje na 11. redni seji dne 11. 12. 2019 sprejel
O D L O K 
o podlagah za odmero komunalnega prispevka za območje opremljanja »kanalizacija Račje selo in Blato« 
1. člen 
(predmet odloka) 
(1) S tem odlokom se sprejmejo podlage za odmero komunalnega prispevka za kanalizacijo za odvajanje odpadnih voda na območju naselij Račje selo in Blato.
(2) Odlok določa:
– oskrbno območje novozgrajene kanalizacije,
– stroške izgradnje komunalne opreme,
– preračun stroškov komunalne opreme na enoto mere,
– merila za odmero komunalnega prispevka.
(3) Podlaga za pripravo odloka je Elaborat o podlagah za odmero komunalnega prispevka za območje »kanalizacija Račje selo in Blato«, številka 102/2019 iz avgusta 2019 (v nadaljevanju: Elaborat).
(4) Ker gre za izboljšanje opremljenosti stavbnega zemljišča z dodatno vrsto komunalne opreme, na katero lastniki obstoječih objektov do sedaj še niso mogli priključiti svojih objektov oziroma jim ni bila omogočena njena uporaba, se komunalna oprema, ki je predmet tega odloka, ne šteje za novo komunalno opremo, ampak se uporabljajo določila Uredbe o programu opremljanja stavbnih zemljišč in odloku o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo ter o izračunu in odmeri komunalnega prispevka, ki določajo odmero za obstoječo komunalno opremo.
2. člen 
(predmet komunalnega prispevka) 
Komunalni prispevek za kanalizacijo za odvajanje odpadnih voda se odmeri, kadar:
– se obstoječ ali načrtovan objekt neposredno priključi na kanalizacijo oziroma obstaja možnost priključitve na kanalizacijo in je za tovrsten objekt uporaba s predpisom obvezna,
– se obstoječemu objektu povečuje bruto tlorisna površina oziroma
– se obstoječemu objektu spreminja namembnost.
3. člen 
(razlogi za sprejem odloka) 
(1) Ta odlok predstavlja podlago za odmero komunalnega prispevka, ki ga zavezanec na podlagi odločbe plača občini.
(2) Določila tega odloka se uporabljajo pri odmeri komunalnega prispevka za kanalizacijsko omrežje na oskrbnem območju, medtem ko se pri odmeri komunalnega prispevka za ostalo obstoječo komunalno opremo v tem območju opremljanja uporablja zadnji veljavni odlok, ki ureja podlage in merila za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo za območje Občine Trebnje (v nadaljevanju: Splošni odlok Občine Trebnje).
(3) Splošni odlok Občine Trebnje se uporablja tudi pri vseh ostalih vprašanjih, ki s tem odlokom niso posebej urejena in se nanašajo na: razumevanje splošnih določb in pojmov, odmero komunalnega prispevka in priključevanje objektov na obstoječo komunalno opremo s posebnimi določbami glede oprostitev in načina plačila.
4. člen 
(oskrbno območje) 
Oskrbno območje kanalizacije na območju naselij Račje selo in Blato je eno in je razvidno tudi iz grafične priloge Elaborata in je hkrati tudi območje, na katerem se zagotavlja priključevanje na komunalno opremo oziroma območje njene uporabe.
5. člen 
(obstoječa in nova komunalna oprema) 
(1) Na območju opremljanja že obstaja obstoječa komunalna oprema, ki omogoča obstoječi pozidavi normalno funkcioniranje. Gre za obstoječe cestno, vodovodno, elektroenergetsko in telekomunikacijsko omrežje ter izvajanje javne službe ravnanja z odpadki. V relativni bližini se nahaja tudi obstoječe kanalizacijsko omrežje s čistilno napravo, na katero se nova kanalizacija priključuje.
(2) Na območju opremljanja je bil zgrajen nov kanalizacijski sistem, ki bo omogočil priključitev objektov na območju na javno kanalizacijo in s tem urejeno odvajanje in čiščenje odpadnih voda. Podrobnosti so navedene v projektu PZI »Kanalizacija Račje selo, Blato«, št. 2015-13, izdelovalca Arhim d.o.o. iz Trebnjega. Grafični prikaz komunalne opreme je razviden tudi iz grafične priloge Elaborata.
6. člen 
(časovni načrt) 
Opredelitev časovnega načrta začetka gradnje in predaje komunalne opreme upravljavcem ni potrebna, ker sta gradnja in predaja že zaključeni.
7. člen 
(merila za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo) 
(1) Za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo se upoštevajo naslednja merila:
– površina gradbene parcele stavbe;
– bruto tlorisna površina stavbe ali površina gradbenega inženirskega objekta ali površina drugih gradbenih posegov;
– razmerje med deležem gradbene parcele stavbe (Dpo) in deležem površine objekta (Dto) pri izračunu komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo;
– opremljenost parcele z obstoječo komunalno opremo;
– faktor namembnosti objekta Fn;
– prispevna stopnja zavezanca psz(i).
(2) Pri odmeri komunalnega prispevka zaradi izboljšanja opremljenosti se za izračun komunalnega prispevka namesto površine gradbene parcele stavbe upošteva površina, ki se določi kot zmnožek površine zemljišča pod stavbo in računskega faktorja površine Fp, pri čemer velja, da Fp znaša 2,5.
(3) Pri odmeri komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo zaradi izboljšanja opremljenosti se za izračun komunalnega prispevka upošteva bruto tlorisna površina stavbe, določena na podlagi neto tlorisne površine stavbe iz uradnih nepremičninskih evidenc, pomnožena s faktorjem 1,2. Če zavezanec dokaže, da je dejanska bruto tlorisna površina stavbe manjša od bruto tlorisne površine, določene na ta način, se pri izračunu upošteva manjša površina.
(4) Način določanja bruto tlorisne površine objekta iz prejšnjega odstavka se uporablja tudi pri odmeri komunalnega prispevka v primerih, ko se objekt naknadno priključuje na obstoječo komunalno opremo, za katero mu komunalni prispevek še ni bil odmerjen.
(5) Faktor namembnosti objekta se obvezno povzame iz Splošnega odloka Občine Trebnje, pri čemer velja, da kot faktor namembnosti šteje tudi faktor dejavnosti.
(6) Razmerje med deležem gradbene parcele (Dpo) in deležem površine objekta (Dto) znaša Dpo = 0,3 ter Dto = 0,7.
8. člen 
(stroški komunalne opreme) 
(1) Strošek izgradnje kanalizacijskega omrežja za odvod odpadnih voda na območju naselij Račje selo in Blato je znašal 560.883,87 EUR.
(2) Finančna sredstva za izgradnjo je zagotavljala Občina Trebnje iz proračuna, delno v obliki nepovratnega vložka proračuna, delno v obliki prejetih sredstev iz naslova okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda, delno pa na račun bodočega komunalnega prispevka, ki ga bodo plačali zavezanci na območju opremljanja.
9. člen 
(stroški komunalne opreme na enoto mere) 
Stroški kanalizacijskega omrežja za odvajanje odpadnih voda na oskrbnem območju, preračunani na enoto mere, tj. na m2 gradbene parcele stavbe CpO(i) in na m2 bruto tlorisne površine objekta CtO(i), znašajo:
Preglednica: Stroški komunalne opreme na enoto mere (EUR/m2)
Komunalna oprema
Cp 
(v EUR/m2)
Ct 
(v EUR/m2)
1. Kanalizacijsko omrežje za odvajanje odpadnih voda
3,050
21,170
10. člen 
(prispevna stopnja zavezanca) 
Za komunalno opremo, ki je predmet tega odloka, se določi prispevna stopnja zavezanca psz(i) v višini 72,41 %.
11. člen 
(izračun komunalnega prispevka) 
(1) Komunalni prispevek se izračuna tako, da se uporabi naslednja formula za izračun:
KPobstoječa(i) = ((AGP x Cpo(i) x Dpo) +
(ASTAVBA x Cto(i) x Dto x Fn)) x psz(i)
(2) V tem odloku uporabljene kratice imajo naslednji pomen:
KPobstoječa(i)
znesek dela komunalnega prispevka za posamezno vrsto obstoječe komunalne opreme,
AGP
površina gradbene parcele stavbe,
Cpo(i)
stroški posamezne vrste obstoječe komunale opreme na m2 gradbene parcele stavbe,
Dpo
delež gradbene parcele stavbe pri izračunu komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo,
ASTAVBA
bruto tlorisna površina stavbe,
Cto(i)
stroški posamezne vrste obstoječe komunalne opreme na m2 bruto tlorisne površine objekta,
Dto
delež površine objekta pri izračunu komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo,
Fn
faktor namembnosti objekta glede na njegov namen uporabe,
psz(i)
prispevna stopnja zavezanca za posamezno vrsto obstoječe komunalne opreme ( %),
i
posamezna vrsta obstoječe komunalne opreme.
12. člen 
(stroški priključevanja) 
Šteje se, da so s plačilom komunalnega prispevka za kanalizacijo za odvajanje odpadnih voda poravnani vsi stroški priključevanja objekta na to infrastrukturo, razen gradnje tistih delov priključkov, ki so v zasebni lasti. Stroški izvedbe priključkov niso predmet odmere komunalnega prispevka in v celoti bremenijo investitorja.
13. člen 
(dostop do podatkov) 
Elaborat vključno s prilogami je na vpogled na sedežu Občine Trebnje.
14. člen 
(veljavnost) 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-10/2019
Trebnje, dne 12. decembra 2019
Župan 
Občine Trebnje 
Alojzij Kastelic 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti