Uradni list

Številka 77
Uradni list RS, št. 77/2019 z dne 20. 12. 2019
Uradni list

Uradni list RS, št. 77/2019 z dne 20. 12. 2019

Kazalo

3454. Odlok o ustanovitvi proračunskega sklada v Občini Slovenske Konjice, stran 10140.

  
Na podlagi 56. člena Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – uradno prečiščeno besedilo, 14/13 – popr., 101/13, 55/15 – ZFisP in 96/15 – ZIPRS1617 in 13/18) in 16. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 87/15, 12/16 – popravek in 69/17) je Občinski svet Občine Slovenske Konjice na 9. seji dne 4. 12. 2019 sprejel
O D L O K 
o ustanovitvi proračunskega sklada v Občini Slovenske Konjice 
1. člen 
(predmet odloka) 
S tem odlokom se ustanovi proračunski sklad za šport, kulturo in humanitarno dejavnost (v nadaljevanju proračunski sklad) kot evidenčni račun v okviru računa proračuna Občine Slovenske Konjice.
2. člen 
(namen proračunskega sklada) 
Proračunski sklad se ustanovi z namenom, da se na posebnem evidenčnem računu proračuna občine ločeno zbirajo denarna sredstva za šport, kulturo in humanitarno dejavnosti.
3. člen 
(čas, za katerega je proračunski sklad ustanovljen) 
Proračunski sklad se ustanovi za nedoločen čas z namenom trajne prepoznavnosti, pospeševanja razvoja in izboljšanja pogojev izvajanja športnih, kulturnih in humanitarnih dejavnosti.
4. člen 
(viri financiranja proračunskega sklada) 
Viri financiranja proračunskega sklada so sredstva donacij gospodarskih družb, pravnih in fizičnih oseb ter drugih organizacij in ustanov. Vir sredstev proračunskega sklada so tudi prejemki od upravljanja s prostimi denarnimi sredstvi proračunskega sklada (obresti). Pravice in obveznosti donatorjev se urejajo s pogodbo. Viri sredstev so namenski in se lahko uporabljajo le za namene, določene v tem odloku.
5. člen 
(uporaba sredstev proračunskega sklada) 
Sredstva proračunskega sklada so namenska in se smejo uporabljati le za namene, določene s tem odlokom in morajo biti usklajene s prioritetnimi in razvojnimi usmeritvami oziroma potrebami na območju Občine Slovenske Konjice.
6. člen 
(pokrivanje obveznosti proračunskega sklada) 
Obveznosti proračunskega sklada se pokrivajo iz sredstev sklada. Izplačila v breme proračunskega sklada se lahko izvajajo do višine razpoložljivih sredstev proračunskega sklada, obveznosti pa se lahko prevzamejo v okviru utemeljeno pričakovanih prejemkov proračunskega sklada. Neporabljena sredstva na računu proračunskega sklada na koncu tekočega leta se prenesejo v prihodnje leto.
7. člen 
(upravljanje proračunskega sklada) 
Za upravljanje in razpolaganje s sredstvi proračunskega sklada je pristojen župan Občine Slovenske Konjice ali od njega pooblaščena oseba. Župan poroča občinskemu svetu o izvrševanju proračunskega sklada v polletnem poročilu ter pri zaključnem računu proračuna.
8. člen 
(upravičenci) 
(1) Na javni razpis se lahko ob izpolnjevanju pogojev prijavijo izvajalci programov na področju športa, kulture in humanitarnih dejavnosti, skladno s predpisi lokalne skupnosti.
(2) Upravičenci so tudi fizične osebe in društva za izjemne in vrhunske dosežke ter potrebe na področju športa, kulture in humanitarnih dejavnosti in na drugih področjih.
9. člen 
(javni razpis) 
(1) Sredstva se upravičencem dodeljujejo na podlagi izvedenega javnega razpisa, objavljenega na spletni strani občine.
(2) V javnem razpisu se opredelijo posamezna področja in višina razpoložljivih sredstev za posamezno področje, skladno z 11. členom tega odloka.
(3) Podrobnejša merila in kriteriji za dodeljevanje sredstev proračunskega sklada se določijo v javnem razpisu.
(4) Predloge za sredstva iz tretjega odstavka 11. člena, lahko odboru posredujejo pravne in fizične osebe. Predlogi morajo biti podani pisno in morajo biti utemeljeni. Predlogom morajo biti priložena tudi ustrezna dokazila, če je potrebno oziroma so zahtevana.
10. člen 
(postopek javnega razpisa) 
(1) Prepozno prispele vloge odbor s sklepom zavrže.
(2) Če vloga ob vložitvi ni popolna se prosilca pozove, naj vlogo v roku 15 dni dopolni. Kolikor tega ne stori oziroma je vloga kljub dopolnitvi še vedno nepopolna, se vloga s sklepom zavrže.
(3) Odbor pripravi predlog delitve razpoložljivih sredstev na podlagi pogojev in meril za vrednotenje programov na področju športa, kulture in humanitarnih dejavnosti. Zoper odločitev lahko upravičenec vloži pritožbo županu v roku 8 dni od prejema odločbe. Odločitev župana je dokončna.
(4) Medsebojne obveznosti med občino in prejemnikom se uredijo s pogodbo.
(5) V osmih dneh po prejemu pogodbe morajo upravičenci podpisani izvod pogodbe vrniti občini. Če pogodba, podpisana s strani upravičenca, v tem roku ni vrnjena, se šteje, da je upravičenec odstopil od zahteve za sofinanciranje predloga projekta oziroma programa.
11. člen 
(višina sredstev) 
(1) Največ 60 % zbranih sredstev proračunskega sklada se razdeli po področjih in v višini:
– delovanje na področju športa: 50 %
– delovanje na področju kulture: 30 %
– delovanje na humanitarnem področju: 20 %.
(2) Znotraj posameznega področja se za dodelitev sredstev upravičencem upošteva zadnje vrednotenje na posameznih javnih razpisih.
(3) Največ 40 % zbranih sredstev se razdeli za izjemne in vrhunske dosežke ter potrebe na področju športa, kulture in humanitarnih dejavnosti in na drugih področjih.
12. člen 
(Odbor za proračunski sklad) 
(1) Za uresničitev namena proračunskega sklada se ustanovi delovno telo, Odbor za proračunski sklad Občine Slovenske Konjice (v nadaljevanju odbor).
(2) Pred objavo javnega razpisa župan s sklepom imenuje 5-članski odbor, ki ga sestavljajo predsednik in štirje člani: 2 člana občinskega sveta, predstavnik Občinske športne zveze, predstavnik s področja kulture in predstavnik s področja humanitarnih dejavnosti). Člani odbora ne smejo biti predsedniki ali poslovni organi prijaviteljev, ki kandidirajo za sredstva na razpisu.
(3) Mandat odbora je vezan na mandat župana. Župan lahko člana odbora razreši pred iztekom mandata in imenuje novega člana. Predsednik sklicuje in vodi seje odbora.
(4) Pristojnosti in naloge odbora:
– obravnava vprašanj s področja športa, kulture in humanitarnih dejavnosti,
– promocija proračunskega sklada,
– vodenje postopkov, pregledovanje in ocenjevanje vlog, podajanje predlogov in mnenj v zvezi s pridobivanjem in dodeljevanjem sredstev,
– oblikovanje smernic na področju športa, kulture in humanitarnih dejavnosti,
– obravnava prispele vloge na razpis ter podaja županu predloge o dodelitvi sredstev,
– izvaja nadzor nad izvajanjem postopkov.
(5) Člani odbora so po preteku mandata lahko ponovno imenovani.
13. člen 
(strokovno-tehnična in administrativna pomoč) 
Strokovno-tehnična, administrativna in druga opravila za namen delovanja proračunskega sklada opravlja občinska uprava.
14. člen 
(prenehanje proračunskega sklada) 
(1) Proračunski sklad za šport, kulturo in humanitarno preneha, če ne izpolnjuje namena za katerega je ustanovljen ali če sredstva proračunskega sklada za šport, kulturo in humanitarno dejavnost ne zadostujejo za izpolnjevanje njegovega namena skladno z zakonom, ki ureja javne finance.
(2) O prenehanju delovanja sklada za šport, kulturo in humanitarno dejavnost na predlog župana odloči občinski svet.
15. člen 
(veljavnost) 
Ta odlok prične veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0021/2019-1(126)
Slovenske Konjice, dne 4. decembra 2019
Župan 
Občine Slovenske Konjice 
Darko Ratajc 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti