Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/2019 z dne 17. 5. 2019
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/2019 z dne 17. 5. 2019

Kazalo

1479. Odlok o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu za dozidavo k Lambrechtovemu domu, stran 3966.

  
Na podlagi 273. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17), 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US, 14/15 – ZUUJFO in 61/17 – ZUreP-2), 158. člena Odloka o Občinskem prostorskem načrtu Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 70/16) in 16. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 87/15, 12/16 – popravek in 69/17) je Občinski svet Občine Slovenske Konjice na 5. seji dne 25. 4. 2019 sprejel
O D L O K 
o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu za dozidavo k Lambrechtovemu domu 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen
(podlaga občinskega podrobnega prostorskega načrta) 
(1) S tem odlokom se sprejme Občinski podrobni prostorski načrt za dozidavo k Lambrechtovemu domu – v nadaljevanju OPPN.
(2) OPPN je izdelalo podjetje BIRO 2001 Maksimilijana Ozimič Zorič s.p. Trg Alfonza Šarha 1, 2310 Slovenska Bistrica s št. proj. 17/17 – OPPN.
2. člen 
(vsebina odloka) 
(1) Ta odlok določa opis prostorske ureditve za gradnjo v območju obdelave, ki se načrtuje z OPPN, in sicer umestitev načrtovane ureditve v prostor, zasnovo dozidave v treh etažah (interno dvoetažno parkirišče in večnamenska dvorana v nadstropju) in pogoje priključevanja na javno gospodarsko infrastrukturo in grajeno javno dobro, rešitve in ukrepe za celostno ohranjanje kulturne dediščine, rešitve in ukrepe za varovanje okolja, naravnih virov in ohranjanja narave, rešitve in ukrepe za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, vključno z varstvom pred požarom, etapnost izvedbe, velikost dopustnih odstopanj od funkcionalnih in tehničnih rešitev ter usmeritve za določitev meril in pogojev po izgradnji objektov in ureditvi okolja.
(2) Sestavni del OPPN so poleg tega odloka tudi tekstualni del, grafični del in priloge.
II. OPIS PROSTORSKE UREDITVE, KI SE NAČRTUJEJO Z OBČINSKIM PODROBNIM PROSTORSKIM NAČRTOM 
3. člen
(opis območja obdelave) 
Območje obdelave zajema del območja UN1/122 SS-del, za kar je potrebno izdelati OPPN.
4. člen 
(načrtovane prostorske ureditve) 
Z OPPN se načrtuje nova gradnja – dozidava k Lambrechtovemu domu v treh etažah (interno dvoetažno parkirišče in večnamenska dvorana v nadstropju) z ustrezno povezavo z obstoječim objektom. S tem se zaokrožijo obstoječe stavbne mase dosedanjih objektov, hkrati pa se rešuje tudi dostopanje do objekta iz zahodne strani, kjer se nahajajo servisne poti. Uredijo se parkirne površine na nivoju terena in pod zemljo.
III. UREDITVENO IN VPLIVNO OBMOČJE OPPN 
5. člen
(ureditveno območje) 
(1) Območje obravnave v OPPN zajema parc. št. 87/1 k.o. 1115 Slovenske Konjice za ureditev parkirnih površin in nadzidane večnamenske dvorane, ter del 1936 k.o. 1115 Slovenske Konjice, kjer bo potekal komunikacijski hodnik v nivoju 1. nadstropja. Za izvoz iz nivojskega parkirišča se koristita parceli št. 87/2 in 88/2 iste k.o. in ostale okoliške, ki bodo morebiti potrebne za izvedbo komunalnih priključkov.
(2) Območje urejanja se nahaja severozahodno ob glavnem objektu Lambrechtov dom ob Obrtniški ulici.
6. člen 
(vplivno območje) 
(1) Vplivno območje OPPN je ureditveno območje OPPN in lahko vključuje ureditve izven območja, ki so potrebne za izvedbo priključevanja na gospodarsko javno infrastrukturo in grajeno javno dobro.
(2) Območje urejanja se nahaja v vplivnem območju spomenika Slovenske Konjice – Mestno jedro, EŠD 664.
(3) Območje je povezano z naseljem s sistemom ulic in cest, po katerih že sedaj poteka cestni promet v in iz območja Lambrechtovega doma (dostava, obiskovalci, zaposleni, intervencija ...).
(4) Predvidena realizacija programov v območju urejanja ne bo imela negativnih vplivov na obstoječo rabo prostora v okolici in ne bo predstavljala bistvene dodatne obremenitve na že vzpostavljeno prometno, komunalno in energetsko infrastrukturo, ki jo bo potrebno ustrezno dograditi in razširiti oziroma zgraditi na novo.
(5) Vplivi novogradnje z vidika varnosti pred požarom, higienske in zdravstvene zaščite, z vidika varnosti pri uporabi in hrupa, ne bodo presegali mej dovoljenih ravni.
(6) Novogradnja ne poslabšuje osončenja obstoječih objektov.
IV. UMESTITEV NAČRTOVANE UREDITVE V PROSTOR 
7. člen
(vrste gradenj) 
(1) V ureditvenem območju je dovoljena gradnja novih objektov in njihova rekonstrukcija, dozidava in nadzidava.
(2) Dovoljena so redna in investicijska vzdrževalna dela na obstoječih objektih, kakor tudi dozidava.
(3) Gradnja nezahtevnih in enostavnih objektov je dovoljena v skladu z veljavnimi predpisi, ki urejajo gradnjo objektov glede na zahtevnost.
(4) Pri vseh gradnjah je potrebno upoštevati, da faktor zazidanosti 60 % ne bo prekoračen.
8. člen 
(vrste objektov) 
1/ po CC klasifikaciji objektov
12610 – stavbe za kulturo in razvedrilo (dvorane za družabne prireditve)
12422 – garažne stavbe (garaže in pokrita parkirišča)
21120 – lokalne ceste in javne poti, nekategorizirane ceste in gozdne ceste, peš poti, parkirišča
2/ Nezahtevni in enostavni objekti v skladu z veljavnim predpisom
9. člen 
(vrste dejavnosti) 
(1) Osnovna dejavnost zavoda je izvajanje javne službe, to je institucionalnega varstva starejših občanov. Zavod pa kot javno službo izvaja tudi storitev pomoč družini na domu in dnevno varstvo v dnevnem centru.
(2) V sklopu dozidave je predvidena ureditev parkirišča za zaposlene in obiskovalce, ureditev servisnih poti in izvajanje domskih dejavnosti v večnamenski dvorani.
10. člen 
(pogoji za lego, velikost in oblikovanje novega objekta) 
Lega objekta na zemljišču
(1) Dozidava večnamenske dvorane s parkiriščem se umešča kot navezava v sklopu obstoječega objekta v prvem nadstropju, z direktnim dostopom v vezni trakt med obema deloma – starim in novim delom. Dozidava je predvidena ob Obrtniški ulici na parceli št. 87/1 in z navezavo na obstoječi objekt preko parcele št. 1936, obe k. o. Slovenske Konjice.
(2) Za ureditev izvoza iz območja nivojskega parkirišča se koristijo parceli javno dobro št. 87/2 in 88/2 k.o. Slovenske Konjice.Umeščanje objekta je znotraj gradbene parcele.
(3) Odmik podzemne garaže in nivojskega parkirišča je 2.00 m od meje javne poti parc. št. 1331/2 k.o. Slovenske Konjice.
(4) Odmiki izvozne ceste in uvozno/izvozne klančine v podzemno garažo od meje s sosednjimi parcelami so lahko manjši ob pridobljenem pisnem soglasju lastnikov sosednjih zemljišč.
Velikost in zmogljivost
(1) Etažnost dozidave je K+P+1N.
(2) Tloris podzemne etaže in nadzemnega dela je delno trapezne oblike, oblikovan kot enoten kubus, ki sledi obliki parcele. Parkirišče z uvozno/izvozno klančino ima bruto tloris 516 m2 za 13 PM (od tega 1 PM za gibalno ovirane osebe). Predvideno je pravokotno parkiranje po sistemu 5+5+5 dolžine 18.50 m z dovozno cesto/rampo širine 3.5 m.
(3) Nivojsko parkirišče s komunikacijsko vertikalo (stopnišče in dvigalo) ima parkiranje urejeno po istem principu pravokotnega parkiranja z do 16 PM.
(4) Nadzidava v I. etaži (bruto površine 325 m2) vključuje večnamenski prostor s potrebnimi sanitarijami in predprostorom, je trapezne oblike in ima direktno povezavo preko veznega hodnika v obstoječi objekt. Vertikalna komunikacija med etažami je urejena s stopniščem in dvigalom. Navezava na obstoječi objekt je preko 1. etaže po veznem hodniku.
11. člen 
(arhitekturno oblikovanje) 
(1) Zaradi predvidene dozidave se maksimalni višinski gabariti kompleksa ne bodo spremenili.
(2) Nad nadzidavo (večnamenska dvorana) je predvidena dvokapna streha s stiliziranim modernim čopom, ki bo ustrezno oblikovana z navezavo na obstoječi objekt. Streha objekta je izvedena v spremenljivem naklonu vsake strešine, da se na ta način poudari monolitnost objekta, hkrati pa se strešine prilagajajo tipologiji obstoječih streh starega mestnega jedra in njihovim historičnim streham.
(3) Pri novogradnji tako povezujemo možnost izvedbe dvokapnice s čopi na način, da se ohranja izvedbo strešin v naklonu tudi za sodobno oblikovane arhitekturne objekte in umeščanje objektov s posebnimi javnimi vsebinami v stara mestna jedra. Višina stavbe je na ta način optimalno pomanjšana, objekt ne prevladuje v prostoru, ampak se mu prilagaja. Hkrati s tako oblikovano streho ne izstopa, temveč se zadržano vklaplja v obstoječe grajeno okolje.
(4) Prehod med objektoma je zasnovan kot zastekljen most, ki se navezuje na zastekljeno zahodno fasado hodnika v veznem traktu. Pod novim veznim hodnikom bo tako možno urediti poti za servisna in osebna vozila.
(5) Materiali za finalizacijo objeta, kot so strešna kritina, fasadna obloga, materiali za zunanjo ureditev, ipd. bodo izbrani na podlagi vzorcev, ki jih je potrebno predložiti ZVKDS, OE Celje in pridobiti njihovo soglasje. Fasada je predvidena v svetlo peščenem tonu, strešna kritina pa bo v opečnem odtenku. Materiali bodo sodobni in tehnično ustrezni.
12. člen 
(pogoji za zunanjo ureditev) 
(1) V sklopu ureditve dozidave bodo urejene tri prometne navezave na javno cestno omrežje (na Obrtniško ulico):
– direktna navezava v podzemno garažo preko izvozno/uvozne klančine za dvosmerni promet, in bo urejena ob severni parcelni meji,
– nivojski dostop/dovoz v sredini območja obravnave z navezavo na servisno dvorišče (le uvoz) in
– nivojski izvoz iz območja po obstoječi servisni cesti, ki poteka po južni strani območja ureditve.
(2) V podzemni garaži je predvidenih 13 parkirnih mest in do 16 parkirnih mest v nivoju terena pod večnamensko dvorano, od katerih je ustrezno število potrebno prilagoditi za funkcionalno ovirane osebe.
(3) Parkirne površine bodo grajene brez arhitekturnih ovir (invalidski vozički, bergle, hodulje ...) in bodo protiprašno utrjene. Dovozne poti in parkirna mesta bodo tlakovana ali asfaltirana, del parkirišč na nivoju terena, ki ne bo pod dvorano se utrdi/obdela s travnimi ploščami, s čimer dosežemo zeleno razmejitev med cesto in objektom (dvorano). Višinske razlike/razmejitve med voznimi površinami in parkirnimi mesti ter uvozni radii se uredijo s pogreznjenim/nakazanim robnikom ali z ustrezno horizontalno signalizacijo.
(4) Ob uličnem koridorju se zasadijo avtohtona listopadna drevesa.
13. člen 
(pogoji za gradnjo nezahtevnih in enostavnih objektov) 
(1) Na območju OPPN je po predpisih, ki urejajo gradnjo objektov glede na zahtevnost, dovoljena postavitev nezahtevnih in enostavnih objektov za lastne potrebe kot funkcionalna dopolnitev dejavnosti v objektu:
– nadstrešek nad ekološkim otokom, ki je predviden med obstoječim in predvidenim objektom,
– ograja med sosednjimi zemljišči na severni strani.
(2) Nezahtevni in enostavni objekti za lastne potrebe bodo lahko postavljeni na lastninsko mejo ob pisnem soglasju lastnika sosednjega zemljišča.
(3) Ograja bo vzdolž meje, na katero meji tudi oporni zid uvozno/izvozne rampe in bo locirana na posestno mejo s predhodno pridobljenim pisnim soglasjem lastnikov sosednjih zemljišč.
(4) Odmiki objektov do mej s sosedi so lahko manjši od predpisanih v OPN, v kolikor je pridobljeno pisno soglasje lastnika sosednjega zemljišča.
V. ZASNOVA PROJEKTNIH REŠITEV PROMETNE, ENERGETSKE, KOMUNALNE IN DRUGE JAVNE GOSPODARSKE INFRASTRUKTURE IN OBVEZNOSTI PRIKLJUČEVANJA NANJO 
14. člen
(prometno urejanje in mirujoči promet) 
(1) Iz JP 884 501 Obrtniška ulica se uredita dva nova cestna priključka in obstoječ se rekonstruira.
(2) V dveh nivojih se uredi do 29 parkirnih mest (predvidoma 13 v garaži in 16 na nivoju terena).
(3) Pri pripravi prostorskega akta je potrebno upoštevati veljavno področno zakonodajo (Zakon o cestah, Gradbeni zakon, Pravilnik o projektiranju cest, Pravilnik o cestnih priključkih na javne ceste ...) in naslednje smernice:
– Za načrtovano gradnjo se naj upošteva rekonstrukcija obstoječega priključka na občinsko cesto, ki naj bo širine 5,0 m do 7,0 m za uvoz/izvoz, medtem ko naj bo širina cestnega priključka za uvoz in izvoz med 3,0 m in 5,0 m, ki je preko bankine ali pogreznjenega robnika.
– Gradbena meja kleti mora biti od parcelne meje oddaljena najmanj 2,0 m, medtem ko je gradbena linija pritličja od parcelne meje občinske ceste oddaljena najmanj 1,0 m.
(4) Pod nivojskim parkiriščem v podzemni garaži in pod večnamensko dvorano bo urejena parkirna površina. Na njej bo potekalo parkiranje osebnih vozil – v dopoldanskem času zaposlenih, v popoldanskem času obiskovalcev. Gre za manjšo zasebno parkirno površino, zato bo le-ta urejena nivojsko, s talnimi označbami izvedenimi v tlaku. Ta izvedba je nujno potrebna zaradi uporabnikov parkirišča in njihovih svojcev, ki so starejše osebe na vozičkih in uporabljajo bergle in hojice. Zato je vsak robnik ali druga arhitektonska ovira zanje nepremostljiva. Parkirna površina izven območja objekta bo urejena s travnimi ploščami, dovozna cesta in površina pod objektom pa bo tlakovana.
15. člen 
(vodovod) 
(1) JKP d.o.o. je upravljavec javnega vodovoda v naselju Slovenske Konjice. Pred pričetkom del je potrebno na stroške investitorja naročiti zakoličbo obstoječega vodovodnega omrežja in v primeru, da se z gradnjo posega v varovalni pas javnega vodovoda le-tega prestaviti iz območja gradnje.
(2) Dozidava se bo oskrbovala s pitno vodo iz obstoječega vodovodnega priključka.
(3) Ostali tehnični pogoji izvedbe in obratovanja so navedeni v smernicah od tč. 4. do 10.
16. člen 
(kanalizacijsko omrežje) 
(1) JKP d.o.o. je izvajalec javne službe odvajanja in čiščenja odpadnih vod v Občini Slovenske Konjice.
(2) Komunalne odpadne vode iz dozidave se priključijo preko ustrezno dimenzioniranega hišnega priključka iz UKC PVC cevi SN 8 na vrhu mulde v jašku obstoječega mešanega kanala BC DN 300 mm z GK koordinatama Y=532695.5850 X=132899.8790 ali opcijsko na kanal hišnega priključka starega objekta, ki poteka po zahodni in severni strani objekta in se priključuje na obstoječ jašek v Lambrechtovi ulici z GKK koordinatama X=132814,07, Y=532759,02.
(3) Neobremenjene meteorne vode iz strehe dozidave se priključijo preko ustrezno dimenzioniranega hišnega priključka iz UKC PVC cevi SN 8 na vrhu mulde v jašku obstoječega mešanega kanala BC DN 1200 mm z GK koordinatama Y=532695.7830 X=132901.2580.
Onesnažene meteorne vode iz povoznih površin in parkirišč je potrebno pred izpustom v kanalizacijo mehansko obdelati (ustrezno dimenzioniran lovilec olj tipa SIST EN 858-2 in usedalnik) skladno s 17. členom Uredbe o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 64/12, 64/14 in 98/15).
(4) Za izgradnjo novega sanitarnega in meteornega hišnega priključka je potrebno izdelati projektno dokumentacijo faze PGD-PZI, ki jo priskrbi investitor objekta pred pričetkom gradnje, vključno z vsemi soglasji k projektnim rešitvam.
(5) Investitor dovoljuje priključitev drugih objektov na nova hišna priključka za odvod komunalnih in meteornih vod.
17. člen 
(elektroenergetsko omrežje) 
(1) V primeru priključitve predvidenega objekta si je potrebno na osnovi 147. člena Energetskega zakona EZ-1 (Uradni list RS, št. 17/14, 81/15) in 4. člena Splošnih pogojev za dobavo in odjem električne energije iz distribucijskega omrežja električne energije (Uradni list RS, št. 126/07, 1/08 – popr., 37/11 – odl. US in 17/14 – EZ-1) pridobiti soglasje za priključitev, v katerem bodo natančno določeni vsi pogoji za priključitev predvidenega objekta na distribucijsko omrežje.
(2) Pripravljavec dokumentacije si bo moral k »OPPN za dozidavo k Lambrechtovemu domu« pridobiti mnenje.
18. člen 
(telekomunikacijsko omrežje) 
(1) Pri vseh posegih v prostor je potrebno upoštevati trase obstoječega TK omrežja v upravljanju Telekom Slovenije d.d.,
(2) Trase obstoječih naročniških telekomunikacijskih kablov se določijo z zakoličbo.
(3) Glede na pozidavo in komunalno ureditev jih je potrebno ustrezno zaščititi ali prestaviti, kar se izvede pod nadzorom in po navodilih predstavnika Telekom Slovenije d.d..
(4) Za priključitev novih objektov na javno TK omrežje Telekom Slovenije d.d. je potrebno v sodelovanju s predstavnikom Telekom Slovenije d.d. predvideti in vrisati idejne trase TK vodov in TK kanalizacije v idejno dokumentacijo.
(5) Vrsta prenosnega medija (baker, optika), mesto navezave na obstoječe omrežje in ostale karakteristike TK omrežja se določijo glede na potrebe in možnosti v projektnih pogojih in v sodelovanju s predstavnikom Telekom Slovenije d.d..
(6) Projekt TK priključka na javno TK omrežje se izdela v fazi izdelave PGD dokumentacije in mora biti usklajen s projektom ostalih komunalnih vodov.
(7) V telekomunikacijskih kabelskih ceveh in jaških ne smejo potekati vodi drugih komunalnih napeljav brez soglasja Telekom Slovenije d.d..
19. člen 
(ogrevanje in priprava sanitarne tople vode) 
(1) V bližini območja OPPN je že zgrajeno plinovodno omrežje.
– Glede na gradnjo objektov se lahko predvidi etapnost gradnje plinovodnega omrežja.
– Pri projektiranju nove komunalne infrastrukture za omenjeno območje je potrebno upoštevati predpisane odmike med plinovodom in drugimi komunalnimi vodi.
– Vsi novi objekti naj se priključijo na omrežje zemeljskega plina.
– Plin naj se uporablja za kuhanje, ogrevanje, pripravo sanitarne tople vode, tehnologijo in hlajenje.
(2) Obvezna priključitev velja za uporabnike, katerih inštalirana moč ogrevanja presega 50 kW.
VI. REŠITVE IN UKREPI ZA OHRANJANJE KULTURNE DEDIŠČINE IN VARSTVA NARAVE 
20. člen
(kulturna dediščina) 
(1) Območje urejanja se nahaja v vplivnem območju spomenika Slovenske Konjice – Mestno jedro, EŠD 664. Spomenik je razglašen z Odlokom o razglasitvi kulturnih spomenikov in spomenikov oblikovane narave v Občini Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 50/98). Za naselbinski spomenik velja poleg varstvenega režima, ki ga določa akt o razglasitvi, na podlagi 134. člena ZVKD-1, še dodatni pravni režim varstva, ki predpisuje varovanje morfološke zasnove in parcelacij naselja, javnih prostorov in njihove opreme, uličnih fasad ...
(2) Načrtovana dozidava naj sledi urbanistični morfologiji in arhitekturni tipologiji ožjega prostora ter se prilagodi tlorisnim in višinskim gabaritom objektov v neposredni bližini. Dozidava naj bo pravokotno podolgovatega tlorisnega gabarita. Predvidena dozidava ima dvokapno streho s stiliziranim modernim čopom in koto slemena, ki višinsko ne presega venca obstoječega starega dela in vmesnega trakta. Fasada novega objekta mora biti oblikovno kvalitetno zasnovana, zato morajo biti fasadne odprtine pokončno pravokotne, med seboj dimenzijsko usklajene in kompozicijsko skladno razporejene, zaključni sloj fasade pa ometan in nevtralno enobarvnega barvnega tona (poenoteno s starejšim delom doma). Povezava z obstoječim objektom naj bo oblikovana kot transparentni hodnik. Ob uličnem koridorju naj se predvidi zasaditev avtohtonih listopadnih dreves.
Strokovni nadzor nad posegi
V kolikor predhodne arheološke raziskave niso opravljene pred začetkom izvedbe zemeljskih del, je zaradi varstva arheoloških ostalin potrebno Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije skladno s predpisi s področja varstva kulturne dediščine omogočiti dostop do zemljišč, kjer se bodo izvajala zemeljska dela in opravljanje strokovnega nadzora nad posegi. Lastnik zemljišča/investitor/odgovorni vodja del naj o dinamiki gradbenih del pisno obvesti ZVKDS OE Celje vsaj 10 dni pred pričetkom zemeljskih del.
Odkritje arheološke ostaline
Ob vseh posegih v zemeljske plasti velja obvezujoč splošni arheološki varstveni režim, ki najditelja/lastnika zemljišča/investitorja/odgovornega vodjo del ob odkritju dediščine zavezuje, da najdbo zavaruje nepoškodovano na mestu odkritja in o najdbi takoj obvesti pristojno enoto ZVKDS, ki situacijo dokumentira v skladu z določili arheološke stroke. V primeru odkritja arheoloških ostalin, ki jim grozi nevarnost poškodovanja ali uničenja, lahko pristojni organ to zemljišče z izdajo odločbe določi kot arheološko najdišče, dokler se ne opravijo raziskave arheoloških ostalin oziroma se omeji ali prepove gospodarska in druga raba zemljišča, ki ogroža obstoj arheološke ostaline.
21. člen 
(varstvo narave) 
Objekti se ne nahajajo v zavarovanem območju narave.
VII. REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA IN NARAVNIH VIROV IN OHRANJANJA NARAVE 
22. člen
(vpliv posega na vodni režim) 
Območje obravnave se nahaja izven območij varovanja pitne vode in ni poplavno.
23. člen 
(varstvo pred hrupom) 
(1) Vsi ukrepi zaščite proti hrupu morajo zagotoviti, da se ne presegajo mejne vrednosti določene s III. stopnjo zahtevnosti (4. člen Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 43/18).
(2) Vsa hrupna dela na gradbišču se izvajajo v dnevnem času.
24. člen 
(varstvo zraka) 
Pri načrtovanju je potrebno upoštevati določila Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/06 – ZMetD, 66/06 – odl. US, 33/07 – ZPNačrt, 57/08 – ZFO-1A, 70/08, 108/09, 108/09 – ZPNačrt-A, 48/12, 57/12, 92/13, 56/15, 102/15, 30/16, 61/17 – GZ, 21/18 – ZNOrg in 84/18 – ZIURKOE), Uredbo o emisiji snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 24/13, 2/15, 50/16 in 17/18). Izpusti v zrak ne smejo presegati z zakonom določenih mejnih vrednosti. Objekt se ogreva z energentom brez prekomernih škodljivih emisij v zrak.
25. člen 
(odvoz odpadkov) 
(1) Investitor je dolžan na svojem zemljišču na svoje stroške urediti ustrezno dimenzionirano zbirno mesto za zbiranje in odvoz komunalnih odpadkov, vključno z nabavo posod za odpadke. Ureditev odjemnega mesta mora zadostiti določilom Odloka o ravnanju s komunalnimi in drugimi vrstami odpadkov v Občini Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 46/18) in Tehničnega pravilnika o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov v Občini Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 67/18) in ustrezati vsem sanitarno tehničnim predpisom, vključno z vizualno ter mehansko zaščito proti vetru.
(2) V projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja mora biti prostor za odpadke ustrezno prikazan in dimenzioniran tako, da tovorni avto pri odvozu dostopa nemoteno.
26. člen 
(varstvo tal) 
(1) Kanalizacija in priključki morajo biti izvedeni vodotesno. Pri ravnanju v času gradnje je potrebno upoštevati vse predpise iz področja varovanja okolja.
(2) Z rodovitno plastjo tal, ki se odstrani z matične podlage, je treba med gradnjo in po izgradnji zagotoviti racionalno ravnanje. Prst se mora odstraniti tako, da se ohrani njena plodnost in količina.
VIII. REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI, VKLJUČNO Z VARSTVOM PRED POŽAROM 
27. člen
(varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami) 
(1) Območje obravnave se nahaja izven vseh naravnih omejitev kot so poplavnost in visoka podtalnica, erozivnost ali plazovitost.
(2) Objekti se nahajajo na območju z intenziteto VII. stopnje potresne ogroženosti po EMS. Pri projektiranju je potrebno upoštevati projektni pospešek tal za obravnavano območje, ki znaša 0,125 g.
(3) Možnost razlitja nevarnih snovi v času gradnje objekta se zmanjša na minimalno vrednost ob upoštevanju nadzora nad:
– tehnično usposobljenostjo vozil in gradbene mehanizacije,
– uporabo in skladiščenjem goriv ter motornih in strojnih olj,
– ravnanjem z odstranjenimi gradbenimi elementi z obstoječih utrjenih površin in objektov in
– ravnanjem z odpadno embalažo in ostanki gradbenih in drugih materialov.
(4) Objekt se ne bo ogreval z lahkim kurilnim oljem, tako da ne obstaja nevarnost razlitja nevarnih snovi.
28. člen 
(varstvo pred požarom) 
(1) V skladu z Zakonom o varstvu pred požarom so v ureditveni zasnovi upoštevani ukrepi varstva pred požarom, kjer so zagotovljeni odmiki od meje parcel in med objekti ter potrebna protipožarna ločitev z namenom preprečitve širjenja požara na sosednje objekte.
(2) Prometne in delovne površine za intervencijska vozila so zagotovljena na dovozni cesti.
(3) Varen umik je zagotovljen z dostopom na zunanje površine, javno pot in zelenice.
(4) Viri vode za gašenje bodo zagotovljeni iz javnega vodovoda, gasilski dom je oddaljen manj kot 2 km.
IX. ETAPNOST IZVEDBE PROSTORSKE UREDITVE 
29. člen
(etapnost gradnje) 
Izvedba OPPN je možna v več medsebojno neodvisnih fazah, ki morajo biti zaključene.
X. VELIKOST DOPUSTNIH ODSTOPANJ OD FUNKCIONALNIH, OBLIKOVALSKIH IN TEHNIČNIH REŠITEV 
30. člen
(skupne določbe glede dopustnih odstopanj) 
(1) Dopustna odstopanja pri tlorisnih gabaritih objekta so znotraj gradbene parcele, določene v situaciji. Objekt se lahko približa do meje s sosedi, v kolikor je pridobljeno pisno soglasje lastnikov sosednjih zemljišč.
(2) Višinsko objekt ne sme odstopati od sosednjega objekta.
(3) Za infrastrukturo so dovoljena manjša odstopanja od predvidenih rešitev opredeljenih v tem odloku, če so rešitve utemeljene iz tehničnega in ekonomskega vidika in ne vplivajo na končni koncept ostalih rešitev. Z njimi morajo soglašati organi in organizacije, ki so podali smernice in mnenja k OPPN.
(4) Vsi materiali za finalizacijo objekta, kot so strešna kritina, fasadna obloga, materiali za zunanjo ureditev in podobno bodo izbrani na podlagi vzorcev, ki jih je potrebno predložiti ZVKDS, OE Celje in pred uporabo oziroma vgradnjo pridobiti njihovo soglasje.
XI. OBVEZNOST INVESTITORJEV, LASTNIKOV IN IZVAJALCEV 
31. člen
(obveznost investitorjev in izvajalcev) 
(1) Financiranje izgradnje infrastrukture poteka v dogovoru med investitorjem in upravljavci energetskih in komunalnih naprav ter ceste.
(2) Pred pričetkom gradnje mora investitor pravočasno obvestiti upravljavce energetskih, komunalnih naprav in cest zaradi uskladitve posegov oziroma zakoličbe, prestavitve ali ustrezne zaščite tangiranih podzemnih vodov ter nadzora nad izvajanjem del.
(3) Zagotovljeni morajo biti vsi potrebni varstveni ukrepi in organizacija gradbišča, da ne bo prišlo do onesnaževanja okolja in voda.
XII. KONČNE DOLOČBE 
32. člen
(vpogled v OPPN) 
OPPN je na vpogled na Občini Slovenske Konjice in UE Slovenske Konjice.
33. člen 
Za nadzor nad ravnanjem po tem odloku je pristojna inšpekcijska služba.
34. člen 
Po realizaciji tega OPPN se območje ureja z OPN Občine Slovenske Konjice.
35. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-0035/2017
Slovenske Konjice, dne 25. aprila 2019
Župan
Občine Slovenske Konjice 
Darko Ratajc 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti