Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/2019 z dne 5. 4. 2019
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/2019 z dne 5. 4. 2019

Kazalo

963. Pravilnik o obračunavanju stroškov odvajanja in čiščenja industrijske odpadne vode v Občini Laško, stran 2717.

  
Na podlagi 21. člena Statuta Občine Laško (Uradni list RS, št. 79/15 – UPB1, 68/18), 9. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 – ZZLPPO, 127/06 – ZJZP, 38/10 – ZUKN in 57/11 – ORZGJS40) in 30. člena Odloka o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode v Občini Laško (Uradni list RS, št. 104/11, 35/13 in 112/13) je Občinski svet Občine Laško na 3. seji dne 20. 3. 2019 sprejel
P R A V I L N I K 
o obračunavanju stroškov odvajanja in čiščenja industrijske odpadne vode v Občini Laško 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen
Ta pravilnik določa:
– način ugotavljanja višine prispevka in način obračunavanja odvajanja in čiščenja industrijske odpadne vode za uporabnike, ki za odvajanje in čiščenje njihovih odpadnih voda uporabljajo gospodarsko javno infrastrukturo.
2. člen 
(1) Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku:
– Industrijski uporabnik je fizična ali pravna oseba, ki odvaja industrijsko odpadno vodo in za odvajanje ali čiščenje uporablja javno infrastrukturo.
– Industrijski zavezanec je pravna ali fizična oseba, ki zaradi izvajanja svoje dejavnosti onesnažuje okolje z odvajanjem industrijske odpadne vode, za katero je v skladu s predpisi, ki urejajo emisijo snovi ali toplote pri odvajanju odpadnih voda, in predpisom, ki ureja prve meritve in obratovalni monitoring odpadnih voda, predpisano izvajanje obratovalnega monitoringa odpadnih voda.
(2) Ostali izrazi imajo pomen, kot ga določa zakonodaja s področja varstva okolja.
3. člen 
(1) Izvajalec obvezne občinske gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode (nadalje izvajalec gospodarske javne službe) na podlagi podatkov o zavezancih za industrijsko odpadno vodo, ki odvajajo letno več kot 4.000 m3 odpadne vode ali ugotovljene prekomerne obremenitve odpadne vode, ki jo posamezni uporabnik odvaja v javno kanalizacijo, uvrsti takega uporabnika med možne industrijske uporabnike.
(2) Podlaga za ugotavljanje stopnje onesnaženosti odpadne vode in za obračunavanje odvajanja in čiščenja odpadne vode posameznega industrijskega zavezanca je Poročilo o obratovalnem monitoringu s strani pooblaščenega izvajalca in veljavno okoljevarstveno dovoljenje, če je le to izdano.
(3) Cena storitve odvajanja in cena storitve čiščenja za posameznega industrijskega zavezanca za obračunsko leto je enaka kot cena storitve odvajanja in cena storitve čiščenja za gospodinjstva, ki sta povečani za faktorja obremenitve v skladu s 13. in 14. členom. V ta namen se z industrijskim zavezancem nato sklene posebna pogodba s katero se definira cena storitve odvajanja in cena storitve čiščenja za obračunsko leto.
4. člen 
V javno kanalizacijo je dovoljeno odvajati vse odpadne vode, komunalne in industrijske odpadne vode, pri čemer le-te ne smejo škodljivo vplivati na delovanje naprav za odvajanje in čiščenje odpadnih voda.
II. SESTAVA ODPADNIH VODA, KI SE ODVAJAJO V JAVNO KANALIZACIJO 
5. člen
Odpadne vode, ki se odvajajo v javno kanalizacijo, morajo po sestavi ustrezati normativom v skladu s predpisom, ki ureja emisijo snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo.
6. člen 
(predčiščenje) 
Če obremenitev industrijskih odplak presega dovoljene vrednosti za izpust v javno kanalizacijo kot določa predpis o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo, mora industrijski uporabnik zagotoviti ustrezne objekte za pred čiščenje industrijskih odpadnih voda pred priključkom na javno kanalizacijo.
III. UGOTAVLJANJE STOPNJE ONESNAŽENOSTI INDUSTRIJSKE ODPADNE VODE 
7. člen
(merilno mesto) 
(1) Industrijski uporabnik, ki dnevno proizvede več kot 15 m3 industrijske odpadne vode, ali ko ta vsebuje nevarne snovi, je pred vsakim priključkom na javno kanalizacijsko omrežje, dolžan urediti stalno merilno mesto za odvzem vzorcev industrijske odpadne vode, katerega predhodno potrdi izvajalec gospodarske javne službe. Merilno mesto mora biti urejeno v skladu s predpisom o obratovalnem monitoringu odpadnih voda. Ureditev in vzdrževanje stalnega merilnega mesta je strošek industrijskega uporabnika.
(2) Uporabnik mora omogočiti upravljavcu javne kanalizacije neoviran dostop do merilnega mesta, pregled merilnega mesta ter izvedbo nenapovedanih kontrolnih meritev.
(3) Pooblaščenemu izvajalcu za izvedbo meritev industrijske odpadne vode mora industrijski uporabnik omogočiti neoviran dostop do merilnega mesta za odvzem vzorcev.
8. člen 
(obratovalni monitoring) 
(1) Lastnosti industrijske odpadne vode se ugotavlja z rednimi analizami vzorcev odpadne vode.
(2) Obseg meritev, pogostost meritev in čas vzorčenja je predpisan s predpisom o prvih meritvah in obratovalnem monitoringu odpadnih voda.
9. člen 
(odvzem vzorca) 
(1) Vzorec industrijske odpadne vode za redno, trajno ali občasno meritev oziroma analizo se praviloma odvzame v prisotnosti predstavnika industrijskega uporabnika in predstavnika izvajalca gospodarske javne službe, ki izpolni obrazec Zapisnik o odvzemu vzorca.
(2) Kadar se z analizo ugotovi, da industrijska odpadna voda vsebuje onesnaževala nad dovoljenimi koncentracijami, mora industrijski uporabnik takoj pristopiti k sanaciji razmer in izvajalcu gospodarske javne službe povrniti morebitno škodo na objektih in napravah javne kanalizacije.
10. člen 
(okvare na napravah uporabnika) 
V primeru večjih okvar na napravah posameznega industrijskega uporabnika javne kanalizacije, ki bi lahko povzročile izpust industrijskih odpadnih voda v javno kanalizacijo, ki ne ustreza predpisom, se opravijo izredne analize industrijske odpadne vode na stroške industrijskega uporabnika in obvesti pristojni inšpekcijski organ za varstvo okolja.
11. člen 
(Poročilo o obratovalnem monitoringu) 
(1) Industrijski uporabnik mora dostaviti izvajalcu gospodarske javne službe do 15. februarja za preteklo leto Poročilo o obratovalnem monitoringu, ki je podlaga za ugotavljanje vrednosti koncentracije snovi ter drugih parametrov za izračun faktorja obremenitve.
(2) Če industrijski uporabnik ne dostavi obratovalnega monitoringa ali če poročilo o obratovalnem monitoringu ni izdelano v skladu s predpisi, ki urejajo izdelavo poročila o obratovalnem monitoringu oziroma če poročilo o obratovalnem monitoringu ne vsebuje bistvenih podatkov o vrednotenju izmerjene emisije in oceno letne obremenitve zaradi odvajanja odpadnih voda, izvajalec gospodarske javne službe ovrednoti vrednosti koncentracije snovi ter drugih parametrov za izračun faktorja obremenitve na podlagi lastnih kontrolnih meritev.
IV. IZRAČUN PRISPEVKA ZA ODVAJANJE IN ČIŠČENJE INDUSTRIJSKE ODPADNE VODE 
12. člen 
(Količina odpadne vode) 
(1) Stroški za odvajanje in čiščenje industrijskih odpadnih voda se obračunavajo mesečno na podlagi dejanskih količin očiščene odpadne vode. Količine se odčita na merilnikih pretoka oziroma jo lahko določita izvajalec in industrijski uporabnik na podlagi obratovalnega monitoringa.
(2) V primeru, da industrijski uporabnik nima vgrajenega merilnika pretoka na izpustu v javno kanalizacijo se upošteva podatek o količini dobavljene pitne vode.
13. člen 
(Odvajanje odpadne vode) 
(1) Prispevek za odvajanje odpadne vode se določi s pomočjo formule:
Podv = Q × Fh × Codv
Cena s faktorjem hidravlične obremenitve se izračuna s pomočjo formule:
CFhodv = Fh × Codv
Podv = prispevek (v EUR/mesec)
Q = količina odvedene odpadne vode (v m3/mesec)
Fh = faktor hidravlične obremenitve iz drugega odstavka tega člena
Codv = cena za odvajanje 1 m3 komunalne odpadne vode (v EUR/m3, brez DDV)
CFhodv = cena s faktorjem hidravlične obremenitve za odvajanje 1 m3 komunalne odpadne vode (v EUR/m3, brez DDV)
(2) Faktor hidravlične obremenitve (Fh) se določi glede na volumski pretok industrijske odpadne vode v preteklem koledarskem letu, in sicer:
Fh
Volumen (m3/leto)
1,00
≤ 4.000
1,10
> 4.000 ≤ 10.000
1,15
> 10.000 ≤ 20.000
1,18
> 20.000 ≤ 50.000
1,20
> 50.000 ≤ 200.000
1,22
> 200.000
14. člen 
(Čiščenje odpadne vode) 
Prispevek za čiščenje odpadne vode se določi s pomočjo formule:
Pčiš = Q × F × Cčiš
Cena s skupnim faktorjem obremenitve odpadne vode se izračuna s pomočjo formule:
CFčiš = F × Cčiš
Pčiš = prispevek (v EUR/mesec)
Q = količina odvedene odpadne vode (v m3/mesec)
F = skupni faktor obremenitve odpadne vode (vsota faktorjev osnovne in dodatne obremenitve)
Cčiš = cena za čiščenje 1 m3 komunalne odpadne vode (v EUR/m3, brez DDV)
CFčiš = cena za čiščenje 1 m3 komunalne odpadne vode s skupnim faktorjem obremenitve odpadne vode (v EUR/m3, brez DDV)
15. člen 
(Izračun skupnega faktorja obremenitve) 
(1) Skupni faktor obremenitve odpadne vode (F) se izračuna s pomočjo naslednje formule:
F = Fo + Fd 
(2) Fo = faktor osnovne obremenitve, ki zajema množino usedljivih snovi, skupni dušik in skupni fosfor ter kemijsko potrebo po kisiku
Fd = faktor dodatne obremenitve, ki se obračuna v primeru preseganja mejnih vrednosti za izpust v kanalizacijo
(3) Komunalno onesnaženje odpadne vode kot osnovna obremenitev je določena z vsebnostjo množine usedljivih snovi (5 ml/l), kemijske potrebe po kisiku (600 mg O2/l, izmerjeno po dikromatni metodi), celotnega dušika (40 mg N/l) in celotnega fosforja (5 mg P/l). V primeru, da so te vrednosti prekoračene, se obračuna faktor osnovne obremenitve industrijske odpadne vode s pomočjo naslednje formule:
Slika 1
Fo = faktor osnovne obremenitve
A = množina usedljivih snovi v ml/l
Ntot = celokupni dušik N v mg/l
Ptot = celokupni fosfor P v mg/l
KPKd = kemijska potreba po kisiku (mg O2/l)
(4) V primeru, da je katerikoli kvocient (KPKd/600; Ntot/40; Ptot/5) manjši od 1, se vrednost tega kvocienta zaokroži na vrednost 1,00.
(5) Če odpadna voda vsebuje tudi onesnaževala, katerih vsebnost je omejena s predpisi o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda iz določenih virov onesnaževanja, se k faktorju osnovne obremenitve prišteje tudi faktor dodatne obremenitve. Osnova za izračun faktorja dodatne obremenitve je koncentracija tistega parametra, ki presega predpisano mejno vrednost emisije:
Slika 2
Fd = faktor dodatne obremenitve
C = vsebnost odpadne snovi v preiskovanem vzorcu vode
Cmdk = maksimalna dopustna vsebnost onesnaževal v odpadni vodi
(6) Če odpadna voda vsebuje hkrati več onesnaževal, ki presegajo dovoljene vrednosti, se faktorji dodatnega onesnaženja za te snovi medsebojno seštevajo.
(7) Za parametre se uporabljajo vrednosti, določene v predpisu o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo, oziroma v posebnem predpisu glede na posamezni vir onesnaževanja.
16. člen 
(Izpust odpadne vode v kanalizacijsko omrežje) 
(1) Industrijski uporabnik mora izpuščati industrijsko odpadno vodo v javno kanalizacijo tako, da urna maksimalna obremenitev po posameznem parametru ne presega onesnaženja povprečne dnevne vrednosti, kot tudi tako, da ne prihaja do hidravlične preobremenitve javne kanalizacije oziroma čistilne naprave.
(2) Uporabnik mora v javno kanalizacijo odvajati odpadno vodo, ki je v skladu s soglasjem upravljavca javne kanalizacije in komunalne čistilne naprave Laško ter s predpisi, ki urejajo odvajanje industrijske odpadne vode v javno kanalizacijo oziroma pravnomočnim okoljevarstvenim dovoljenjem. Soglasje s pogoji izvajalec gospodarske javne službe izda pred izpustom v javno kanalizacijo.
(3) Industrijski uporabnik mora omogočiti upravljavcu javne kanalizacije neoviran dostop do merilnih mest in njihov pregled ter izvedbo dodatnih kontrolnih meritev.
(4) Uporabnik mora obveščati upravljavca javne kanalizacije o količinskih spremembah in spremembah sestave industrijske odpadne vode, ki bi lahko povzročile motnje v delovanju komunalne čistilne naprave Laško.
17. člen 
(Obveščanje o izpustih) 
(1) V primeru predvidenih večjih izpustov industrijskih odpadnih voda mora uporabnik o tem pisno obvestiti izvajalca gospodarske javne službe najmanj 24 ur pred predvidenim izpustom. Izvajalec gospodarske javne službe pa obvesti uporabnika o možnostih in načinu sprejetja izpusta industrijske odpadne vode.
(2) V primeru nepredvidenih povečanih izpustov ter v primeru nepredvidenih povečanih koncentracij (višja sila, okvare ipd.) mora uporabnik takoj obvestiti izvajalca gospodarske javne službe preko telefona in o dogodku izvajalcu gospodarske javne službe dostaviti zapisnik.
18. člen 
(Kontrolne meritve izvajalca gospodarske javne službe) 
(1) Izvajalec gospodarske javne službe lahko kadarkoli izvede kontrolne meritve odpadne industrijske vode, ki jo uporabnik odvaja v javno kanalizacijo. Način izvajanja kontrolnih meritev mora biti enak načinu izvajanja meritev za obratovalni monitoring, ki ga izvaja uporabnik. Vzorci za kontrolne meritve odpadne vode se odvzamejo na merilnem mestu.
(2) O ugotovitvah oziroma analizi odvzete industrijske odpadne vode izvajalec gospodarske javne službe obvesti industrijskega uporabnika s poročilom, iz katerega mora biti razvidno najmanj: naziv in naslov uporabnika, čas, in kraj odvzema vzorca, čas opravljanja analize, oseba, ki je opravila analizo, uporabljena merilna metoda, rezultat analize, mejne vrednosti ter odstopanje od mejnih vrednosti merjenih parametrov, podpis odgovorne osebe izvajalca gospodarske javne službe in podpis odgovorne osebe analitika.
(3) Kadar se s kontrolno meritvijo oziroma analizo izvajalca gospodarske javne službe ugotovi, da industrijska odpadna voda vsebuje onesnaževala nad dovoljenimi koncentracijami, mora uporabnik javne kanalizacije izvajalcu gospodarske javne službe povrniti morebitno škodo na objektih javne kanalizacije ter stroške kontrolne meritve. Morebitno škodo na objektih in napravah javne kanalizacije oceni cenilec ustrezne stroke.
V. KONČNE DOLOČBE 
19. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-05/2018
Laško, dne 20. marca 2019
Župan 
Občine Laško 
Franc Zdolšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti