Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/2019 z dne 1. 3. 2019
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/2019 z dne 1. 3. 2019

Kazalo

473. Odlok o določitvi nadomestila stroškov lokacijske preveritve v Občini Slovenska Bistrica, stran 1008.

  
Na podlagi drugega odstavka 132. člena Zakona o urejanju prostora (ZUreP- 2, Uradni list RS, št. 61/17), 116. člena Gradbenega zakona (Uradni list RS, št. 61/17 in 72/17) in 16. člena Statuta Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 55/10) je Občinski svet Občine Slovenska Bistrica na 2. redni seji dne 14. 2. 2019 sprejel
O D L O K 
o določitvi nadomestila stroškov lokacijske preveritve v Občini Slovenska Bistrica 
1. člen
(vsebina odloka) 
Odlok določa namen in postopek lokacijske preveritve ter višino in način plačevanja nadomestila stroškov lokacijske preveritve, ki jih Občina Slovenska Bistrica zaračuna investitorju oziroma pobudniku, razen če je investitor oziroma pobudnik Občina Slovenska Bistrica.
2. člen 
(namen lokacijske preveritve) 
Lokacijska preveritev je instrument prostorskega načrtovanja, s katerim se:
– za namen izvajanja gradenj prilagodi in določi natančna oblika ter velikost območja stavbnih zemljišč na posamični poselitvi;
– za doseganje gradbenega namena prostorskega izvedbenega akta dopušča individualno odstopanje od prostorskih izvedbenih pogojev kot so določeni v tem aktu;
– za namen smotrne rabe ter aktivacije zemljišč in objektov, ki niso v uporabi, omogoča začasno rabo prostora;
– dopušča legalizacija objektov na kmetijskem zemljišču z boniteto nižjo od 40.
3. člen 
(postopek lokacijske preveritve) 
(1) Lokacijska preveritev se izvede na pobudo investitorja gradnje na posamični poselitvi, investitorja, ki želi odstopiti od prostorskih izvedbenih pogojev ali izvesti dopolnilne prostorske ureditve ali posege v prostor, ali pobudnika začasne rabe prostora.
(2) Pobudi se priloži elaborat lokacijske preveritve (v nadaljnjem besedilu: elaborat), v katerem se utemelji skladnost pobude z določbami ZUreP-2 glede na to, za kateri namen iz 2. člena tega odloka se predlaga izvedba lokacijske preveritve.
(3) Elaborat izdela oseba, ki izpolnjuje pogoje za pooblaščenega prostorskega načrtovalca po zakonu, ki ureja arhitekturno in inženirsko dejavnost.
(4) Občina preveri skladnost elaborata z določbami ZUreP-2 in občinskih prostorskih aktov in občinskemu svetu v 60 dneh od prejema pobude predlaga, da s sklepom lokacijsko preveritev potrdi, ali pa jo zavrne.
(5) Za namen preveritve skladnosti elaborata občina pozove nosilce urejanja prostora, da ji predložijo mnenje z njihovega delovnega področja o ustreznosti elaborata.
(6) Sklep iz četrtega odstavka tega člena vsebuje navedbo zemljišča, na katerega se lokacijska preveritev nanaša in:
– v primeru lokacijske preveritve iz prve alineje 2. člena tega odloka grafični prikaz prilagojene in natančno določene oblike in velikosti območja stavbnega zemljišča,
– v primeru lokacijske preveritve iz druge alineje 2. člena tega odloka prostorske izvedbene pogoje ali
– v primeru iz tretje alineje 2. člena tega odloka prostorske izvedbene pogoje in čas začasne rabe prostora.
(7) Pred obravnavo na občinskem svetu se elaborat lokacijske preveritve skupaj s pobudo iz prvega odstavka tega člena javno razgrne za najmanj 15 dni na spletni strani občine in na krajevno običajen način. O javni razgrnitvi občina pisno obvesti lastnike sosednjih zemljišč. Stališče do pripomb iz javne razgrnitve je sestavni del gradiva za obravnavo na občinskem svetu.
(8) Sklep o lokacijski preveritvi se objavi v uradnem glasilu občine in evidentira v prostorskem informacijskem sistemu.
(9) Investitor lahko za izvedbo lokacijske preveritve zaprosi tudi v postopku pred odločbe ali postopku izdaje gradbenega dovoljenja v skladu s predpisi, ki urejajo graditev. Lokacijska preveritev v tem primeru predstavlja predhodno vprašanje, pri čemer pristojni upravni organ prekine postopek in odločanje o pobudi za lokacijsko preveritev odstopi pristojnemu občinskemu organu.
4. člen 
(višina plačila nadomestila stroškov) 
(1) Višina nadomestila stroškov je vezana na stroške dela in materialne stroške za lokacijsko preveritev, kot so npr. stroški za delo občinskega urbanista, stroški za vodenje postopka, za preverjanje elaborata, za komunikacijo in koordinacijo z nosilci urejanja prostora, za javno razgrnitev, za objave v uradnem glasilu, za pripravo ustreznega gradiva za sklep o lokacijski preveritvi vključno s sklepom, za pripravo in obrazložitev gradiva na občinskem svetu, za vodenje evidence lokacijskih preveritev, za vsa upravno administrativna dela v postopku lokacijske preveritve.
(2) Stroški za posamezno lokacijsko preveritev znašajo:
– za določanje obsega stavbnega zemljišča pri posamični poselitvi 1.000 evrov,
– za individualno odstopanje od prostorskih izvedbenih pogojev, določenih v izvedbenih prostorskih aktih, 1.500 evrov za manj zahtevne in zahtevne objekte in 1.000 evrov za enostavne in nezahtevne objekte,
– za omogočanje začasne rabe prostora 1.000 evrov,
– za dopuščanje legalizacije objektov na kmetijskem zemljišču z boniteto nižjo od 40 1.000 evrov.
(3) Zavezanec za plačilo nadomestila stroškov je pobudnik za izvedbo postopka lokacijske preveritve.
5. člen 
(način plačila nadomestila stroškov) 
(1) Obveznost plačila nadomestila stroškov lokacijske preveritve nastane takrat, ko zavezanec prejme sklep o plačilu. Sklep se izda na podlagi vložene pobude in elaborata za lokacijsko preveritev.
(2) Sklep mora vsebovati osebno ime in naslov zavezanca, za pravno osebo pa ime, davčno ali matično številko in sedež, višino stroškov in pravno podlago za njihovo odmero, rok plačila nadomestila stroškov (v 15 dneh od vročitve sklepa), številko računa za nakazilo, referenco ter opozorilo o posledicah, če nadomestila stroškov v roku ne plača.
(3) Plačilo nadomestila stroškov je pogoj za obravnavo elaborata in izdajo sklepa o lokacijski preveritvi.
6. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 9000-6/2019-0203-9
Slovenska Bistrica, dne 14. februarja 2019
Župan 
Občine Slovenska Bistrica 
dr. Ivan Žagar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti