Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/2019 z dne 1. 3. 2019
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/2019 z dne 1. 3. 2019

Kazalo

459. Navodilo za predstavnike Občine Dravograd v organih upravljanja javnih zavodov in javnega podjetja, stran 1002.

  
Na podlagi 16. člena Statuta Občine Dravograd (Uradni list RS, št. 101/13 – UPB3, 2/16, 76/17 in 24/18) je Občinski svet Občine Dravograd na 3. redni seji dne 7. 2. 2019 sprejel
N A V O D I L O 
za predstavnike Občine Dravograd v organih upravljanja javnih zavodov in javnega podjetja 
1. člen 
S tem navodilom se določa način sodelovanja med predstavniki Občine Dravograd v organih upravljanja javnih zavodov in javnega podjetja, katerih/katerega ustanoviteljica ali soustanoviteljica je Občina Dravograd (v nadaljevanju: predstavnik ustanovitelja) in Občino Dravograd (v nadaljevanju: občina).
To navodilo se lahko smiselno uporablja tudi za predstavnike občine v organih upravljanja zasebnih zavodov oziroma drugih javnih in zasebnih pravnih oseb, v katerih ima občina svoje predstavnike.
V tem navodilu uporabljeni izrazi za posameznike, zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.
2. člen 
Za sodelovanje s predstavnikom ustanovitelja je zadolžen javni uslužbenec Občinske uprave Občine Dravograd, ki pokriva področje dela javnega zavoda ali podjetja (v nadaljevanju: pristojni uslužbenec).
V primeru, ko je v svet javnega zavoda ali podjetja imenovanih več predstavnikov ustanovitelja, pristojni uslužbenec določi tistega predstavnika ustanovitelja, ki je zadolžen za sodelovanje skladno s tem navodilom.
Predstavnika ustanovitelja pristojni uslužbenec pisno obvesti o svojih kontaktnih podatkih ter o tem, na kakšen način bo potekala njihova medsebojna komunikacija. Komunikacija praviloma poteka preko e-pošte, lahko pa tudi po telefonu ali osebno.
Pristojni uslužbenec poroča županu o poteku komunikacije opredeljene v prejšnjem odstavku tega člena.
3. člen 
Predstavnik ustanovitelja je dolžan preko pristojnega uslužbenca pred obravnavo na organu upravljanja javnega zavoda ali podjetja pridobiti stališče oziroma mnenje občine v primerih predvidene obravnave:
– statuta, akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest ter drugih splošnih aktov javnega zavoda,
– programa dela, finančnega načrta ter poslovnega poročila, letnega poročila, zaključnega računa javnega zavoda ter sprememb in dopolnitev navedenih dokumentov,
– imenovanja ali razrešitve direktorja javnega zavoda, sklenitve individualnih pogodb o zaposlitvi,
– zadev, pomembnih za finančno ali strokovno poslovanje javnega zavoda, predvsem v primerih, ki lahko pripeljejo do zahteve po povečanju proračunskih sredstev občine (izguba, prekoračitev planiranih sredstev za investicijo, povečan odliv kadrov ali povečano število zaposlenih, ki lahko bistveno oslabi strokovnost dela in poslovanja ipd.).
4. člen 
Javni zavod ali podjetje je dolžno vabilo za sejo sveta javnega zavoda ali podjetja skupaj z gradivom posredovati tudi na uradni elektronski naslov Občine Dravograd, v roku, kot je določen za posredovanje vabila z gradivom članom sveta javnega zavoda ali podjetja.
Pristojni uslužbenec je dolžan mnenje oziroma stališče, ki je predmet tega navodila, posredovati predstavniku ustanovitelja najkasneje en dan pred obravnavo na seji sveta javnega zavoda ali podjetja. Zgolj izjemoma, ob nastopu nepredvidenih okoliščin (npr. odsotnosti odgovorne osebe občine in njenega pooblaščenca, ko mnenja oziroma stališča občine ne more pridobiti pravočasno), lahko pristojni uslužbenec mnenje oziroma stališče predstavniku ustanovitelja posreduje na dan seje sveta javnega zavoda ali podjetja.
V primeru, da predstavnik ustanovitelja ne dobi mnenja v prej navedenem roku, se šteje, da občina k predlogu ali gradivu nima pripomb oziroma posebnega stališča, ki naj bi ga predstavnik ustanovitelja zastopal na seji sveta javnega zavoda ali podjetja.
5. člen 
Pristojni uslužbenec je dolžan predstavnika ustanovitelja pravočasno obveščati o zadevah, pomembnih za delo javnega zavoda ali podjetja (npr. o sprejetem planu investicij, ki se nanašajo na javni zavod ali podjetje, o novih programih in usmeritvah na področju dela javnega zavoda ali podjetja itd.).
6. člen 
Predstavnik ustanovitelja mora o delu predstavnikov ustanovitelja in odločanju v svetu zavoda ali podjetja konec proračunskega leta občine pripraviti kratko pisno poročilo, ki vsebuje bistvene odločitve pri uveljavljanju interesov občine.
Poročilo se posreduje pristojnemu uslužbencu, ki ga nato posreduje v obravnavo pristojnemu odboru oziroma komisiji občinskega sveta.
Poročilo predstavnika mora vsebovati:
– ime javnega zavoda ali podjetja;
– število sej in udeležba na sejah sveta zavoda ali podjetja v proračunskem letu občine predstavnika/ov ustanovitelja;
– opis tematik, obravnavanih na sejah sveta javnega zavoda ali podjetja, povezanih z ustanoviteljem, za katera je bilo pridobljeno mnenje občine.
7. člen 
Če predstavnik ustanovitelja ne upošteva določb tega navodila ali s svojim delovanjem prispeva k dodatni obremenitvi proračuna ali k poslabšani kvaliteti storitev, ki jih izvaja zavod ali podjetje oziroma se neupravičeno ne udeleži treh zaporednih sej sveta zavoda ali podjetja, je to razlog za njegovo razrešitev kot predstavnika ustanovitelja v organu upravljanja javnega zavoda ali podjetja.
8. člen 
S tem navodilom se seznani vse člane svetov javnih zavodov in javnega podjetja ob vsakokratnem imenovanju, že imenovane predstavnike pa po uveljavitvi tega navodila.
9. člen 
To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0001/2019
Dravograd, dne 7. februarja 2019
Županja 
Občine Dravograd 
Marijana Cigala l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti