Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/2018 z dne 12. 10. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/2018 z dne 12. 10. 2018

Kazalo

3182. Pravilnik o urejanju in čiščenju javnih površin na območju Občine Ivančna Gorica, stran 9977.

  
Na podlagi osmega odstavka 8. člena Odloka o načinu opravljanja lokalne gospodarske javne službe urejanja in čiščenja javnih površin na območju Občine Ivančna Gorica (Uradni list RS, št. 70/17) in 16. člena Statuta Občine Ivančna Gorica (Uradni list RS, št. 91/15 – uradno prečiščeno besedilo) je Občinski svet Občine Ivančna Gorica na 29. redni seji dne 26. 9. 2018 sprejel
P R A V I L N I K 
o urejanju in čiščenju javnih površin na območju Občine Ivančna Gorica 
1. člen 
(splošne določbe) 
Ta pravilnik določa okvirne standarde in normative za opravljanje javne službe urejanja in čiščenja javnih površin, ki obsega načrtovanje, urejanje, vzdrževanje in čiščenje utrjenih javnih površin, zelenih javnih površin ter urbane in druge opreme na javnih površinah.
2. člen 
(namen in cilj javne službe urejanja in čiščenja javnih površin) 
Urejanje in čiščenje javnih površin se izvaja z namenom:
1. zagotoviti čistočo javnih površin in urejen videz naselij na območju občine,
2. izboljšati kvaliteto bivanja v naseljih,
3. zagotoviti normalno uporabo javnih površin,
4. zagotoviti normalno uporabo opreme na javnih površinah,
5. zagotoviti varnost obiskovalcev javnih površin ter varnost v cestnem prometu,
6. zagotoviti normalno delovanje komunalne infrastrukture,
7. zmanjšati nastajanje odpadkov na javnih površinah in preprečiti negativne vplive odpadkov odvrženih na javnih površinah,
8. vzdrževati urejen videz naselij občine in izboljšati njihove turistične znamenitosti,
9. ohraniti obstoječe javne zelene površine, zasaditve, drevnine in naravne znamenitosti,
10. ohraniti biotske raznovrstnosti in avtohtone rastlinske vrste.
3. člen 
(standard vzdrževanja) 
(1) V katastru javnih površin se opredeli obseg dela in intenzivnost izvajanja del pri urejanju javnih površin na območju Občine Ivančna Gorica.
(2) Kataster poleg splošnih podatkov vsebuje tudi kategorizacijo javnih zelenih površin, na podlagi katere se ureja način ureditve in zasaditve javnih zelenih površin.
4. člen 
(urejanje in vzdrževanje javnih površin) 
Javne površine morajo biti vzdrževane tako, da je omogočena primerna (normalna) uporaba skladno z dejansko rabo površine in da se ohranja urejen videz javnih površin.
5. člen 
(pometanje utrjenih javnih in drugih površin) 
Pometanje utrjenih javnih in drugih javnih površin se izvaja v času izven izvajanja zimske službe. Pometanje javnih površin se izvaja pretežno strojno, po potrebi tudi kot kombinacija strojnega in ročnega pometanja.
6. člen 
(pobiranje navlake, odpadkov in praznjenje košev) 
Pobiranje odpadkov in praznjenje košev se izvaja v vseh območjih javnih površin v skladu s katastrom javnih površin.
7. člen 
(košnja javnih zelenih površin) 
Košnja javnih zelenih površin se izvaja na vseh zelenih površinah, parkih, javnih športnih površinah, trgih in tržnicah itd., na podlagi katastra javnih površin.
8. člen 
(grabljenje javnih zelenih površin) 
Grabljenje javnih zelenih površin po košnji se izvaja po vsaki košnji.
Grabljenje javnih zelenih površin po odpadu listja se izvaja na vseh javnih površinah vsaj enkrat letno.
9. člen 
(vzdrževanje in oskrba gredic s sezonskim cvetjem) 
(1) Vzdrževanje in oskrba gredic s sezonskim cvetjem zajema oskrbo enoletnic, dvoletnic, okrasih čebulnic in gomoljnic na javnih površinah.
(2) Vzdrževanje in oskrba sezonskega cvetja mora upoštevati pravila stroke.
(3) Gostota zasajenih rastlin mora zagotavljati ob zasaditvi najmanj 60 % pokritost površine.
10. člen 
(vzdrževanje in oskrba trajnic, grmovnic, žive meje in dreves) 
(1) Trajne rastline, grmovnice, žive meje in drevesa se na javnih površinah sadijo za daljše obdobje, zato jih je potrebno ustrezno vzdrževati in oskrbovati v vseh življenjskih obdobjih.
(2) Vzdrževanje in oskrba trajnic, grmovnic, žive meje in dreves na javnih površinah mora upoštevati pravila stroke ob upoštevanju minimalne oskrbe v posameznem letu.
(3) Na javne površine se ne sme saditi grmovnic, ki spadajo med strupene lesne rastline, vrste grmovnic, ki imajo vpadljive strupene plodove, grmovnic s trni ter invazivnih in alergenih rastlin.
(4) Načrtovanje, sajenje in vzdrževanje dreves na javnih površinah je potrebno izvesti tako, da se izpolnijo cilji ozelenitve prostora in zagotovi daljša življenjska doba dreves. Lesne trajnice morajo biti prilagojene in primerne za rastišče in okolico npr. glede strupenosti rastline, trnavosti rastline, nezaželenega odpadanja cvetov, listov in plodov, koreninskega sistema, bolezni in škodljivce, vlago, sušo, zimsko soljenje ter druge obremenitve okolja.
11. člen 
(načrtovanje in izbor enoletnic in trajnic na javnih površinah) 
(1) Pri načrtovanju nasadov z rastlinami na javnih površinah izvajalec prednostno izbira trajne rastline oziroma trajnice, izjemoma enoletne in dvoletne rastline.
(2) Pri izbiri vrst oziroma sort enoletnic, dvoletnic in trajnic mora izvajalec javne službe upoštevati podnebne in realne rastne pogoje za določen nasad, izrazne posebnosti rastline, sadilne razdalje za posamezno vrsto oziroma sorto.
(3) Za javne površine se izbira najbolj trpežne vrste in sorte trajnih rastlin ter predvsem med vegetativno razmnoženimi rastlinami (delitev, potaknjenci), manj med generativno razmnoženimi rastlinami (sejanci), ki imajo krajšo življenjsko dobo.
12. člen 
(vzdrževanje urbane opreme na javnih površinah) 
(1) Vzdrževanje urbane opreme, kot so npr. parkovne klopi, varnostni količki, stojala za kolesa itd., se izvaja po potrebi.
(2) Koše za smeti in koše za pasje iztrebke je potrebno pregledovati ob praznjenju. Uničene koše je potrebno zamenjati v najkrajšem možnem času.
(3) V primeru vandalizma na urbani in drugi opremi je potrebno zaradi zagotavljanja varnosti sanirati stanje v najkrajšem možnem času.
13. člen 
(vzdrževanje otroških igral na javnih površinah) 
(1) Vzdrževanje in pregled otroških igral se mora izvajati s ciljem omogočati varno igro otrok. Poškodovane ali obrabljene sestavne dele je potrebno v najkrajšem možnem času nadomestiti z enakimi novimi igrali.
(2) Igrala, ki niso varna, je potrebno izločiti iz uporabe oziroma zavarovati tako, da ne pride do poškodb uporabnikov igral.
(3) Izvajalec javne službe mora pri vzdrževanju igral upoštevati predpise in standarde, ki veljajo za otroška igrišča.
14. člen 
(vzdrževanje vodometov in fontan na javnih površinah) 
Vzdrževanje vodometov in fontan na javnih površinah se izvaja kot redno vzdrževanje.
15. člen 
(intervencije in nujna vzdrževalna dela na javnih površinah) 
Na javnih površinah v primeru nepredvidenih dogodkov, kot so npr. poplave, neurje, plaz, žled, potres itd., mora izvajalec javne službe odpraviti interventne sanacije oziroma odpraviti poškodbe in ovire na javnih površinah ter o tem obvestiti občino.
16. člen 
(financiranje javne službe urejanja in čiščenja javnih površin) 
Dela po tem pravilniku se izvajajo po ceniku, katerega potrdi občinski svet, sredstva pa se zagotovijo v proračunu Občine Ivančna Gorica.
17. člen 
(veljavnost pravilnika) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 1. 2019.
Št. 007-0012/2018-1
Ivančna Gorica, dne 26. septembra 2018
Župan 
Občine Ivančna Gorica 
Dušan Strnad l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti