Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/2018 z dne 12. 10. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/2018 z dne 12. 10. 2018

Kazalo

3175. Pravilnik o organiziranju šolskih prevozov v Občini Borovnica, stran 9971.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO in 76/16 – odl. US) in 15. člena Statuta Občine Borovnica (Uradni list RS, št. 67/16) je Občinski svet Občine Borovnica na 30. redni seji dne 27. 9. 2018 sprejel
P R A V I L N I K 
o organiziranju šolskih prevozov v Občini Borovnica 
1. člen 
(vsebina pravilnika) 
Ta pravilnik določa:
– način in postopke organiziranja šolskih prevozov za učence osnovne šole Borovnica,
– upravičence do šolskega prevoza in do povračila stroškov prevoza,
– postopek za uveljavljanje pravice do povračila stroškov,
– določitev višine povračila stroškov in način izplačevanja sredstev,
– nadzor.
2. člen 
(upravičenci) 
1. Osnovnošolski otroci:
– imajo pravico do brezplačnega prevoza, če je njihovo bivališče oddaljeno več kot štiri kilometre od osnovne šole znotraj njihovega šolskega okoliša,
– imajo pravico do brezplačnega prevoza ne glede na oddaljenost njihovega bivališča od osnovne šole, če pristojni organ za preventivo v cestnem prometu ugotovi, da je ogrožena varnost učenca na poti v šolo znotraj njihovega šolskega okoliša,
– ki obiskujejo osnovno šolo zunaj šolskega okoliša, v katerem prebivajo, imajo pravico do povračila stroškov prevoza v višini, ki bi jim pripadala, če bi obiskovali osnovno šolo v šolskem okolišu, v katerem prebivajo,
– imajo pravico do brezplačnega prevoza oziroma povračila stroškov prevoza, če obiskuje osnovno šolo izven matičnega okoliša zaradi prešolanja na podlagi 54. člena Zakona o osnovni šoli, in je njihovo prebivališče oddaljeno več kot štiri kilometre od osnovne šole, v katero so prešolani.
2. Otroci s posebnimi potrebami:
– ki potrebujejo prilagojeno izvajanje programov osnovne šole z dodatno strokovno pomočjo, prilagojene programe osnovne šole ali posebni program vzgoje in izobraževanja, imajo na podlagi odločbe Zavoda RS za šolstvo (v nadaljevanju: odločba o usmeritvi) pravico do brezplačnega prevoza ne glede na oddaljenost njihovega prebivališča od osnovne šole, če je tako določeno v odločbi o usmeritvi,
– ki imajo z odločbo o usmeritvi določeno izvajanje dodatne strokovne pomoči v zavodu za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, imajo pravico do povračila stroškov prevoza do zavoda, v katerem se ta pomoč izvaja, če je njihovo prebivališče od tega zavoda oddaljeno več kot štiri kilometre,
– če je v odločbi o usmeritvi navedeno da se otroku zaradi gibalne oviranosti dodeli spremljevalca, se tudi zanj povrnejo stroški prevoza v primeru uporabe javnega prevoza.
3. Vsi upravičenci morajo imeti stalno ali začasno prebivališče v Občini Borovnica. Povračilo potnih stroškov se povrne na podlagi potrdila zavoda o dejanski prisotnosti v šoli oziroma zavodu.
3. člen 
(organiziranje) 
(1) Prevoz za učence iz prve in druge alineje 1. točke prejšnjega člena opravlja izvajalec storitev, ki ga Občina Borovnica (v nadaljnjem besedilu: občina) izbere skladno z zakonodajo, ki ureja javna naročila. Seznam upravičencev in druge evidence v zvezi s prevozi vodi šola.
(2) Ostalim upravičencem občina povrne stroške mesečne vozovnice za javni prevoz, v kolikor je možna uporaba javnega prevoza. Če to ni mogoče, občina skrbnikom povrne potne stroške v višini, določeni za prevoz na delo in z dela, ki jo določa uredba, ki ureja davčno obravnavo povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Stroške se povrne za prevoz enkrat dnevno za razdaljo od dejanskega prebivališča otroka do zavoda in nazaj, ob pogoju dejanske prisotnosti upravičenca v vzgojno izobraževalnem programu.
(3) Občina v dogovoru s skrbniki lahko organizira poseben prevoz, namenjen otrokom s posebnimi potrebami, če bi se to izkazalo za ekonomsko upravičeno.
4. člen 
(uveljavljanje pravice do povračila stroškov prevoza) 
(1) Skrbnik upravičenca najpozneje do začetka šolskega leta posreduje občinski upravi vlogo za uveljavljanje pravice do povračila stroškov prevoza, v primeru priselitve ali drugih utemeljenih okoliščin pa poda vlogo med letom, razen za upravičence iz prve in druge alineje 1. točke 2. člena, za katere podajo vlogo za brezplačen prevoz v osnovni šoli na njihovem obrazcu.
(2) Vloga mora vsebovati najmanj:
– osebne podatke upravičenca in skrbnika (ime, priimek, naslov …),
– transakcijski račun skrbnika, na katerega bo občina izplačevala povračilo stroškov prevoza,
– naziv in naslov vzgojno izobraževalnega zavoda, ki ga bo upravičenec obiskoval,
– druge podatke, potrebne v postopku odločanja o pravici do povračila stroškov prevoza in za izvrševanje pravice do povračila stroškov.
(3) Skrbnik je dolžan k vlogi priložiti ustrezna dokazila (odločbo o usmeritvi otroka, potrdilo šole o vključenosti v program).
(4) V primeru, da skrbnik v šolskem letu izvaja prevoz več upravičencev, ki obiskujejo šolo oziroma zavod na istem ali drugem naslovu, se prizna enkratno povračilo na osnovi dejansko prevoženih kilometrov.
(5) Postopek ugotavljanja upravičenosti do povračila prevoznih stroškov vodi občinska uprava, ki o pravici odloči z odločbo, na katero je mogoča pritožba pri županu.
(6) Podlaga za povrnitev prevoznih stroškov za upravičence, za katere je bila izdana odločba, je mesečni zahtevek staršev oziroma skrbnikov:
– s priloženim potrdilom šole oziroma zavoda, ki ga upravičenec obiskuje, iz katerega mora biti razvidna prisotnost upravičenca v šoli oziroma v zavodu,
– s priloženim originalnim računom za vozovnico za javni prevoz, kolikor upravičenec (in spremljevalec) dejansko koristi sredstva javnega prevoza.
(7) Sredstva za povračilo prevoznih stroškov upravičencev se nakazujejo mesečno na račun staršev oziroma skrbnikov, katerim je bila izdana odločba. Potrdilo o prisotnosti pošlje skrbnik na občinsko upravo Občine Borovnica do 10. dne v mesecu za pretekli mesec, občinska uprava izvrši plačilo na račun upravičenca do 18. dne v tekočem mesecu.
5. člen 
(skupina za organiziranje šolskih prevozov) 
(1) Župan imenuje skupino za organiziranje šolskih prevozov, v kateri so po en predstavnik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Borovnica, en predstavnik šole in en javni uslužbenec za področje družbenih dejavnosti.
(2) Skupina vsako leto najkasneje do 1. avgusta tekočega leta potrdi relacije in postajališča za organiziran šolski prevoz in za organiziran prevoz z doplačilom.
6. člen 
(obveznosti šole) 
(1) Šola do 15. maja tekočega leta učencem razdeli obrazce za prijavo na prevoz. Na podlagi prejetih prijav šola pripravi sezname upravičencev do brezplačnega prevoza in do prevoza z doplačilom in jih posreduje na Občino Borovnica najkasneje do 30. maja tekočega leta za obdobje naslednjega šolskega leta.
(2) Šola mora učencem vozačem v času čakanja na pouk oziroma na organiziran prevoz zagotoviti ustrezno varstvo v šoli. Jutranje varstvo mora zagotoviti za vse vozače, katerih prihod v šolo je po voznem redu več kot 20 minut pred začetkom pouka ali je prevoz iz šole po voznem redu več kot 10 minut po koncu pouka in učenci niso vključeni v podaljšano bivanje.
7. člen 
(vozni red in postajališča) 
(1) Vozni red prevozov predlaga šola vsako šolsko leto posebej, glede na urnik pouka in število vozačev. Vozni red usklajujeta izvajalec prevozov in šola. Vozni red pošlje šola občini v potrditev pred začetkom veljavnosti.
(2) Postajališča določi skupina za organiziranje šolskih prevozov tako, da lokacije zagotavljajo ustrezno prometno varnost in da razdalja do postajališča praviloma ne presega en kilometer. Postajališča morajo zagotavljati varen vstop in izstop otrok in pri končnem postajališču tudi varno obračanje vozila.
(3) Praviloma se organizira en prihod v šolo med 7. in 8. uro zjutraj in en odhod iz šole med 13. in 14. uro popoldan. V kolikor je zaradi organizacije pouka in varstva bolj racionalno, se lahko organizira prevoz z manjšim avtobusom, pri tem pa je potrebno zagotoviti, da se prevozi ne začnejo pred 6.30 zjutraj.
8. člen 
(organiziran prevoz z doplačilom) 
(1) Učencu, ki na podlagi drugega člena tega pravilnika ni upravičen do brezplačnega organiziranega prevoza in je od matične šole oddaljen več kot dva kilometra, se lahko omogoči organiziran prevoz z doplačilom, če to dopuščajo kapacitete obstoječih brezplačnih prevozov.
(2) Višina doplačila je enaka za vse učence in znaša 0,50 EUR na dan. Doplačilo obračuna šola. Za letno pobrana sredstva doplačila se zmanjšajo obveznosti občine za jutranje varstvo vozačev.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
9. člen 
(pričetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0006/2018-1
Borovnica, dne 27. septembra 2018
Župan 
Občine Borovnica 
Bojan Čebela l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti